Amazon, Project Kuiper'in 1,2 Gbps testindeki yüksek hızlı uydu internetini tanıttı

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19946 kez

Amazon, Project Kuiper'in 1,2 Gbps testindeki yüksek hızlı uydu internetini tanıttı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Kuiper Projesi, binlerce uydu konuşlandıran ve milyonlarca müşteriye ulaşan bir müşteri tabanı oluşturan Starlink'in halihazırda hakim olduğu bir pazara giriyor ve bu da ona önemli bir avantaj sağlıyor. Gigabit seviyesindeki hizmet sunumu, teknolojisinin en üst düzey performansla rekabet edebileceğini gösteriyor, ancak büyük ölçekli dağıtım kritik bir test olmaya devam ediyor.

Amazon'un uzaydan yüksek hızlı geniş bant getirme girişimi, bu hafta Project Kuiper'ın canlı bir test sırasında saniyede 1,2 gigabitin üzerinde internet hızları göstermesiyle bir adım daha ileri gitti . Bu performans, programın kurumsal düzeydeki müşteri terminali kullanılarak elde edildi ve Ookla'nın Speedtest platformunda saniyede 1.289 megabit indirme hızı kaydedildi.

Kuiper Projesi'nin başkanı Rajeev Badyal, cihazı alçak Dünya yörüngesinden gigabit hızlarını koruyabilen ilk ticari faz dizili anten olarak tanımladı . Amazon, bu kilometre taşını, uydu ağının yaygın olarak kullanıma sunulduğunda sunmayı planladığı şeyin erken bir işareti olarak nitelendirdi.

Test, Amazon'un Kuiper takımyıldızı için uyduların konuşlandırılmasını hızlandırdığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bu sistem, Dünya'nın etrafında alçak irtifalarda dönen yaklaşık 3.200 uzay aracını içerebilir. Bu uyduların 100'den fazlası yörüngeye ulaştı ve ilk üretim modellerinin Nisan 2025'te konuşlandırılmasından bu yana fırlatma faaliyetleri istikrarlı bir şekilde artıyor. FCC kurallarına göre, Amazon'un işletme lisansını koruyabilmesi için 2026 ortasına kadar toplam takımyıldızının yaklaşık yarısının (yaklaşık 1.600 uydu) uzayda olması gerekiyor.

Amazon'un tam kapasitede çalıştığında günde birden fazla uydu üretebileceğini iddia ettiği Washington, Kirkland'daki bir tesiste üretim tesisi kuruldu. Şirket ayrıca, United Launch Alliance, Arianespace, Blue Origin ve uydu internet pazarındaki doğrudan rakibi SpaceX de dahil olmak üzere çeşitli fırlatma sağlayıcılarıyla da anlaşma sağladı.

mazon, Kuiper'ı her biri farklı bir hizmet seviyesi için tasarlanmış üç müşteri terminaliyle desteklemeyi planlıyor. Yaklaşık yedi inç genişliğindeki en kompakt model, saniyede 100 megabite kadar hız sağlayacak şekilde tasarlandı.

4,3 inç kareden daha küçük standart boyutlu bir terminalin saniyede yaklaşık 400 megabit hıza ulaşması bekleniyor. Son testte gösterilen kurumsal terminal, üst seviyede saniyede bir gigabite kadar veri aktaracak şekilde tasarlandı ve daha yüksek kapasiteye ihtiyaç duyan işletmeler ve kurumlar için potansiyel uygulamalar sunuyor.

Demolarda gösterilen hızlar, ağ bant genişliğini yalnızca sınırlı sayıda kullanıcının paylaştığı koşulları yansıtmaktadır. On binlerce müşteri aynı anda sisteme bağlandığında, genel performans Amazon'un uydu kapasitesini ve ağ yükünü ne kadar etkili bir şekilde yönettiğine bağlı olacaktır.

Resim

Takımyıldız genişledikçe ticari anlaşmalar da ortaya çıkmaya başlıyor. JetBlue, 2027'den itibaren uçaklarını Kuiper tabanlı Wi-Fi ile donatacağını ve bu hizmeti yolculara ücretsiz sunmayı planladığını duyurdu . Avustralya'da, devlete ait operatör NBN Co, 2026'dan itibaren kırsal uydu kapsama alanını genişletmek için Kuiper'ı kullanacak. Hanelerin saniyede 400 megabite kadar hıza, kurumsal hesapların ise saniyede bir gigabite kadar hıza ulaşması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde proje, geniş bant erişiminin yetersiz hizmet alan bölgelere genişletilmesi için federal destek aldı. Bunlar arasında, Kuiper hizmetinin yüksek hızlı internete sınırlı erişimi olan topluluklara saniyede en az 150 megabit hız sağlaması beklenen Wyoming de yer alıyor.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/109349-am ... ernet.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 933 kez

Re: Amazon, Project Kuiper'in 1,2 Gbps testindeki yüksek hızlı uydu internetini tanıttı

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Benim fark ettiğim detay, İnternet hızı ne kadar yüksek dense bile sunuculara çok kişi yüklendiğinde kesinlikle o vaat ettikleri hızları veremiyor olmalarıdır, o sorunu da aşarlarsa İnternetin hız olarak çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.