Xiaomi Akıllı Telefonlar aslında Xiaomi Tarafından Üretilmiyor

Cep telefonlarıyla ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12511 kez

Xiaomi Akıllı Telefonlar aslında Xiaomi Tarafından Üretilmiyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Birçok kişi Xiaomi, Honor, Tecno veya Realme'nin aslında telefon üretmediğini biliyor. Peki ya size telefonları geliştirmediklerini söylesem? Birçok bütçe modeli yalnızca bu markalar altında satılıyor. Diğer şirketler, baştan sona tüm geliştirme ve üretim sürecini yönetiyor. Bu şirketler çoğu kişi tarafından bilinmiyor ancak onlar olmadan "paranızın karşılığını en iyi şekilde" alamazsınız. Bunun ne anlama geldiğini ve nasıl gerçekleştiğini inceleyelim.

Yepyeni bir telefon yaptığınızı hayal edelim

Diyelim ki kendi akıllı telefonunuzu (veya dizüstü bilgisayarınızı, powerbank'ınızı, su ısıtıcınızı vb.) yapmak istiyorsunuz. Nereden başlayacaksınız? Kendi araştırma ve geliştirme merkezinizi (Ar-Ge) kurmayı, bir fabrika kurmayı, üretimi başlatmayı ve bileşen tedariklerini ayarlamayı düşünebilirsiniz. Ancak gerçekte bunların hiçbirini yapmanıza gerek yok. Uzmanlaşmış şirketler sizin için her şeyi memnuniyetle halleder. Bu görevlerin tamamını veya bir kısmını dış kaynaklı hale getirirler. Üç ana format vardır:

Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM): Akıllı telefonu tasarlar ve geliştirirsiniz, ayrıntılı teknik özellikler oluşturursunuz ve bunları başka bir şirkete devredersiniz. Bu şirket sizin için ürünü üretir. Apple bu şekilde çalışır. Apple iPhone'u tasarlar ve Foxconn birleştirir. Samsung ve bazı Dell ürünleri benzer bir modeli takip eder.

Bağımsız Tasarım Evi (IDH): Bir fabrikanız ve çalışkan çalışanlarınız varsa ancak Ar-Ge becerileriniz yoksa ne olur? Sorun değil. IDH şirketleri sizin için araçlar tasarlar ve geliştirir. Size üretim için bir özellik verirler. Daha sonra kendiniz üretebilir veya bir OEM'e götürebilirsiniz. Örneğin, Amazon'un Kindle ve Alexa cihazları Amazon'un dahili IDH Lab126 tarafından geliştirildi ve Foxconn ve diğer şirketler tarafından üretildi.

Resim

IDH ürünlerinin parlak örnekleri Amazon Kindle okuyucusu ve Amazon Alexa hoparlörüdür. Bunlar Amazon'un dahili IDH Lab126 tarafından geliştirildi ve Foxconn'dan Çinliler, Quanta'dan Tayvanlılar ve diğer birkaç şirket (çoğunlukla Çinli) tarafından üretildi. Rus Yandex Station da aynı hikayedir. Resim habr.com'dan alınmıştır.

Orijinal Tasarım Üreticisi (ODM): Ya paradan başka hiçbir şeyiniz yoksa ve her şeyin sizin için yapılmasını istiyorsanız? ODM şirketleri her şeyle ilgilenir—ilk tasarımın çizilmesinden son vidanın sıkılmasına kadar. Siz sadece ne istediğinizi söylersiniz. Örneğin, "Bize 100 megapiksel kamera, NFC ve 150$ fiyat etiketi olan bir telefon yapın." diyebilirsiniz. ODM ürünü yaratır, partiyi üretir ve sizin markanız altında satmanıza izin verir.

Resim

Gerçek hayatta, bu kategoriler sıklıkla örtüşür. Bir ODM bazen bir OEM veya IDH gibi davranabilir. Kafanız mı karıştı? Endişelenmeyin—kısaltma turu sona erdi.

Xiaomi Telefonları Neden Bu Kadar Ucuz ?

Şimdi, büyük soruyu cevaplayalım. Kabul edin—Xiaomi'den herhangi bir şeye sahip misiniz? Benim var. Bir fitness takip cihazım, bir su ısıtıcım, bir sulama cihazım, bir robot süpürgem ve daha fazlası var. Birkaç yıl önce, bütçe dostu akıllı telefonları Redmi Note 8 Pro'yu bile kullandım.

Bu telefon olağanüstü değildi, ancak gayet iyi çalışıyordu. Beni etkileyen şey, düşük fiyatı (yaklaşık 140 $) ve sunduğu özelliklerin birleşimiydi. "Bu, paranın karşılığında en iyi değer değil mi?" diye düşündüm. Kendimi ikinci kez tahmin etmeden önce parmağım "sipariş" tuşuna bastı.

Ama bu akıllı telefon neden bu kadar ucuzdu? İşte sır: Xiaomi Redmi Note 8 Pro aslında bir Xiaomi ürünü değil. Redmi 3 ile başlayarak Redmi serisinin çoğu gibi, sadece isim olarak Xiaomi. Aynı şey Tecno, Realme, Meizu, Honor, Lenovo, OPPO, Vivo ve diğerleri gibi birçok bütçe dostu Çin markası için de geçerli.

Nedenini anlamak için Xiaomi'nin geçmişine bakalım

14 yıl geriye. O zamanlar, Xiaomi çeşitli elektroniklere sahip dev bir ekosistem değildi. Tek bir ürünü olan, gelecek vaat eden bir girişimdi: MIUI adlı bir Android işletim sistemi sürümü. İşletim sistemi iyiydi, bu yüzden şirket buna uygun bir telefon üretmeye karar verdi. 2011'de ilk Xiaomi Mi 1 doğdu.

Resim

Pazar Mi 2 ve Mi 3'ü sıcak bir şekilde karşıladı. 300 dolara neredeyse amiral gemisi özellikleri Xiaomi'yi genç ve canlı bir Çinli girişim yaptı. Ancak kurucu Lei Jun ve ekibinin daha büyük hırsları vardı.

"Yılda 10-20 milyon telefon satmak iyi," diye düşündüler, "ama Çin'de bu hiçbir şey. Gerçek büyüme kitle pazarındadır. Oraya gitmemiz gerekiyor!"

Peki Xiaomi, sadece 300-400 dolara amiral gemilerine yakın telefonlar üretmeyi biliyorken, 150 dolara nasıl düzgün bir bütçe telefonu çıkarabilirdi? Çözüm basitti: yardım alın.

Wingtech Technologies'e Giriş

İlk Redmi akıllı telefon, MediaTek'ten planlar ve donanım (işlemci gibi) kullandı. Çeşitli OEM'ler ve ODM'ler üretti. Xiaomi'nin rolü, işletim sistemini kurmak, telefonu tanıtmak ve satmakla sınırlıydı.

Hongmi olarak da bilinen Redmi 1, 2 SIM kart, MIUI, 1 GB RAM, 8 MP kamera ve iyi bir MediaTek işlemci sunuyordu—sadece 130 dolara!

İkinci Redmi de benzer bir hikayeyi izledi, ancak Qualcomm, MediaTek'in yerini ortak olarak aldı. Bu değişiklik muhtemelen Xiaomi'nin yabancı pazarlara daha kolay girmesine yardımcı oldu.

Yine de ilk Redmi, ZTE, Meizu, Huawei veya Lenovo alt markalarının bütçe modelleriyle rekabet edemedi. Xiaomi'nin bir atılıma ihtiyacı vardı—ya da kitle pazarını kaybetme riskiyle karşı karşıyaydı.

Görünmez Dev

Lei Jun için şans eseri, 2010'ların başında Çin'de birkaç üst düzey akıllı telefon ODM'si zaten vardı. En büyüğü ve en güçlüsü Wingtech Technologies'di. Xiaomi, Redmi serisini yükseltmek için 2015'te onlara yaklaştı.

Wingtech, 2006'da eski ZTE mühendisi Zhang Xuezheng tarafından kuruldu. Şirket, Çin'in inovasyon merkezi olan Shenzhen'de bir fabrika kurdu ve bir araştırma merkezi açtı. Wingtech, 2008'de akıllı telefonların ODM üretimini başlattı. İlk başta küçük, az bilinen şirketlerle çalıştılar. Ancak 2010'ların başında Meizu ve Lenovo gibi büyük oyuncular kapıyı çaldı.

Xiaomi, 2015'te Wingtech'e yaklaştığında, Wingtech her şeyi hazırlamıştı:

- Tam teşekküllü anahtar teslim akıllı telefon platformu. Xiaomi'nin yalnızca özellikleri seçmesi ve MIUI'yi özelleştirmesi gerekiyordu.

- Kart ve kasa geliştirmeden test ve sertifikasyona kadar tam bir Ar-Ge döngüsü.

- Bileşen seçimi, montaj ve seri üretim. Xiaomi sürece katılabilirdi, ancak Wingtech çoğunu halletti.

2015 yılında, Xiaomi Redmi Note 3 piyasaya sürüldü. Tamamen metal bir gövde, parmak izi tarayıcısı ve 4000 mAh bataryaya sahipti - sadece 140 dolara! Plastik Redmi Note 2 ile karşılaştırıldığında, neredeyse bir amiral gemisi gibi hissettiriyordu. Bu sıralarda, "paranın karşılığını en iyi şekilde almak" ifadesi Xiaomi'ye yapıştı.

Resim

2016'da üçüncü Redmi, Çin ve Hindistan'da en çok satan akıllı telefonlardan biri oldu. Xiaomi için bu bir başarıydı. Ancak gerçekte, Wingtech tüm işi yaptı.

O zamandan beri Wingtech, POCO serisi de dahil olmak üzere tüm Redmi modelleri için ODM oldu. Xiaomi, ancak 2020'lerin başında, devasa bir şirket olduktan sonra, geliştirme ve tasarımda daha büyük bir rol oynamaya başladı. Ancak, işin çoğu hala ODM'lere dış kaynaklı olarak veriliyor.

ODM Neden Daha Ucuz ?

Çin'in üç büyük akıllı telefon ODM'si var: Wingtech, Huaqin ve Longcheer. Bu şirketler yalnızca Çinli üreticilere değil, aynı zamanda Samsung, Amazon ve Tesla gibi küresel devlere de hizmet veriyor. 2024'te dünya çapında satılan tüm akıllı telefonların %44'ü ODM'ler tarafından üretildi. Bu üç şirket küresel ODM pazarının %70-80'ini kontrol ediyor.

Bu yaklaşım neden daha ucuz? İşte nedeni :

1. Mevcut Altyapı: Büyük ODM'lerin halihazırda tesisleri, makineleri, lojistikleri, depoları ve araştırma merkezleri var. Sermaye harcamaları uzun zaman önce yapılmış ve telafi edilmiştir. Yeni tesisler inşa etmek sıfırdan başlamaya kıyasla daha az maliyetlidir.

2. Ölçek ve Verimlilik: ODM'ler aynı anda birçok büyük müşteriye hizmet verir. Ölçek ekonomisi elde ederek üretimi artırmayı ve maliyetleri düşürmeyi kolaylaştırırlar. Bireysel markalar genellikle bu verimliliğe ulaşamaz.

3. Tedarikçi Gücü: ODM'ler birçok müşteri için benzer ürünler üretir. Bu, satın alımları birleştirmelerine ve malzemeler ve bileşenler için daha iyi fiyatlar pazarlık etmelerine olanak tanır. Örneğin, "Lee, dostum, senden 10 milyon mikro devre satın alıyorum! Bana indirim yap!" diyebilirler.

4. Teknoloji Erişimi: Büyük ODM'lerin teknolojilere ve bileşenlere mükemmel erişimi vardır. Örneğin, Wingtech Hollandalı yarı iletken üreticisi Nexperia'yı satın aldı. Huaqin ve Longcheer da önemli satın alımlar yaptı.

5. Standart Çözümler: ODM'ler aynı sorunu tekrar tekrar çözer: "Ucuza iyi bir akıllı telefon yapın!" Zamanla standart çözümler geliştirirler. Örneğin, Wingtech ve Huaqin'in mobil platformları vardır; yalnızca kamera, kasa, donanım yazılımı ve küçük parçaların değiştiği hazır çerçeveler. Bu, üretimi hızlandırır ve maliyetleri düşürür.

Olumsuz Yönü

Bir sorun var. Büyük bir ODM birçok şirkete hizmet verdiğinde, herkese standart çözümler sunmaya başlar. Sonuç olarak, farklı markaların bütçe telefonları genellikle benzer görünür ve hissettirir. Her marka benzersiz bir tasarım yaratmaya çalışsa da, ODM çözümlerinin hız ve maliyet tasarrufu cazibesine direnmek zordur.

ODM hakimiyeti aynı zamanda bir kısır döngü yaratır. Şirketler her yıl ODM'lerden tüm ürün serilerini sipariş eder. ODM, tüm müşterilerinin kullandığı kutulu çözümler geliştirir. Rakipler temelde aynı teknolojik yetenekleri paylaşır. Benzersizlik nadir hale gelir. Markalar yalnızca pazarlama ve konumlandırma yoluyla rekabet edebilir.

ODM hizmetlerini reddetmek risklidir. Siz reddederseniz, rakibiniz reddedemez. Sizi daha ucuz fiyatlar ve daha hızlı sürümlerle yenerler.

Kapanış sözleri

Kişisel olarak, bütçe akıllı telefonlarda yoğun ODM katılımının kötü bir şey olmadığını düşünüyorum. Evet, 150 dolara neredeyse aynı telefonlara sahip oluyorsunuz. Ancak bu şirketlerin ölçeği ve uzmanlığı nedeniyle, bu 150 dolara çok fazla değer sığdırıyorlar.

Apple olmayan bir akıllı telefonunuz varsa, onu gerçekten kimin ürettiğini bulmaya çalışın. Üç ODM devinden biri üretiyordur :

1. Wingtech
2. Huaqin
3. Longcheer

Kaynak :
https://habr.com/ru/articles/906630/
Kayserilifatih
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 504 kez

Re: Xiaomi Akıllı Telefon Xiaomi Tarafından Üretilmiyor ve Bu Yüzden Çok Ucuz

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Güzel ve bilgilendirici bir makale olmuş, teşekkürler :arrow: