Microsoft, Skype'ı Sonlandırdı

Msn, Icq, Skype... konularında bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12511 kez

Microsoft, Skype'ı Sonlandırdı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Microsoft, 2003'teki lansmanından bu yana çevrimiçi iletişimi devrim niteliğinde değiştiren bir platform olan Skype'ı 5 Mayıs 2025'te emekliye ayıracak. Resmi Skype web sitesi artık "Elveda Skype, merhaba Teams" başlığını görüntüleyerek Microsoft'un kullanıcıları Microsoft Teams Free'ye taşıma çabasını işaret ediyor. Teams sağlam özellikler sunarken, bazı kullanıcılar gizlilik, esneklik veya tescilli ekosistemlerden kaçınmak için Microsoft dışı, açık kaynaklı alternatifler arıyor.

Skype Neden Kapatılıyor

Skype'ın emekliye ayrılması 22 yıllık bir yolculuğun sonunu işaret ediyor. Bir zamanlar İnternet Protokolü Üzerinden Ses (VoIP) alanında öncü olan Skype, milyonlarca kişiyi ücretsiz aramalar ve anlık mesajlaşma ile birbirine bağladı. Microsoft, 2011 yılında 8,5 milyar dolara satın aldı ancak Zoom, WhatsApp ve Discord'dan gelen rekabet giderek kızıştı. 2023 yılına gelindiğinde Skype'ın günlük aktif kullanıcı sayısı 36 milyona düşerken, Teams 320 milyonu aştı. Microsoft'un odağı, Microsoft 365 ile sorunsuz bir şekilde entegre olan ve gelişmiş işbirliği araçları sunan Teams'e kaydı. Güncel olmayan özellikler ve performans sorunlarıyla boğuşan Skype, ayak uyduramadı.

Microsoft, iletişim platformlarını düzene sokmak için kapatmayı duyurdu ve kullanıcıları Skype kişilerinin ve sohbetlerinin otomatik olarak aktarılabildiği Teams Free'yi benimsemeye çağırdı. Ancak herkes, özellikle gizliliğe veya açık kaynaklı çözümlere öncelik verenler, Microsoft'un ekosisteminde kalmak istemiyor.

1. Jami: Merkezi Olmayan ve Gizlilik Odaklı

Jami (eski adıyla Ring), merkezi sunuculara dayanmayan ve gizliliği artıran bir eşler arası iletişim platformudur. Uçtan uca şifrelemeyle görüntülü aramaları, sesli aramaları, mesajlaşmayı ve dosya paylaşımını destekler. Jami'nin merkezi olmayan mimarisi, hiçbir üçüncü tarafın verilerinize erişemeyeceği anlamına gelir ve bu da onu gizlilik bilincine sahip kullanıcılar için ideal hale getirir. Linux, Windows, macOS, iOS ve Android'de mevcuttur ve ayrıca kolaylık sağlamak için bir web sürümü de sunar. Kurulumu basit olsa da, bazı özellikler optimum kullanım için teknik bilgi gerektirebilir.

https://jami.net/

2. Element: Güvenli ve Çok Yönlü

Matrix protokolü üzerine inşa edilen Element, mesajlaşma, sesli ve görüntülü aramalar için esnek bir açık kaynaklı platformdur. Uçtan uca şifreleme sunar ve grup sohbetlerini, dosya paylaşımını ve diğer hizmetlerle entegrasyonları destekler. Kullanıcılar, tam veri kontrolü için Element'i kendi kendine barındırabilir veya ücretsiz barındırılan hizmetini kullanabilir. Masaüstü ve mobil cihazlarda kullanılabilen Element, kullanıcı dostudur ve hem kişisel hem de ekip iletişimine uygundur. Güvenlik ve merkeziyetsizliğe odaklanması onu Skype'ın güçlü bir alternatifi yapar.

https://element.io/.

3. Nextcloud Talk: Sunucu Tabanlı İşbirliği

Nextcloud Talk, uzaktan çalışma için güçlü bir açık kaynaklı platform olan Nextcloud ekosisteminin bir parçasıdır. Video konferans, mesajlaşma ve ekran paylaşımı sağlar ve Nextcloud sunucusuna sahip ekipler veya bireyler için idealdir. Bir sunucu kurmak teknik beceriler gerektirir, ancak bir kez çalıştırıldığında Talk grup aramaları ve güvenli dosya paylaşımı gibi sağlam özellikler sunar. Zaten Nextcloud kullananlar veya veriler üzerinde tam kontrole sahip kendi kendine barındırılan bir çözüm arayanlar için mükemmeldir.

https://nextcloud.com/talk/
Kayserilifatih
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 504 kez

Re: Microsoft, Skype'ı Sonlandırdı

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Skype kullanımına alternatif programların isimlerini duymasam da güzel programlara benziyor ki açık kaynaklı olmaları da ayrı bir güzel tarafı olmuş. İleride hangisi popüler olursa büyük ihtimalle o kullanılacak gibi duruyor.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte3
Exabyte3
Teşekkür etti: 1544 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

MSN'den sonra asla kullanmadığım bir yazılım'dı.Onun yerine Mozzila'nın Thunderbird e-posta istemcisine eklenen yeni bir sohbet ortamında chatlaşıyorum.(tabii karşı tarafında, bir thunderbird yazılımı olması şart)
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 8387 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Skype gider. Yarın başka birşey gelir. Skype en son win 7 zamanlarında denemek için kullanmıştım.
Portable indirdiğim halde kullanıp kapattıktan sonra sistemi resetleyince, Bir sonraki yeniden başlatmada tak diye kendi kendine açılınca,
Kendisini silmek zorunda kalmıştım. Tabi reg kaydınıda bulup silmekle uğraşmıştım o zamanlar biraz.
Kullanıcı avatarı
keenimo
Byte3
Byte3
Teşekkür etti: 8 kez

Mesaj gönderen keenimo »

Bir uygulamada arayüzün önemini Skype, Bip gibi yazılımlarda görüyoruz. Arayüz kötüyse batıyorsunuz.
Skype kurumsal kullanılıyor devlet kurumlarında whatsapp engelli. Skype ile dosya atmaya çalışıyorsunuz ne yaptığı belli değil.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12511 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Microsoft un basit bir mesajlaşma yazılımını kodlama denemesi MSN Messenger ile başlamıştı , gördüğün en berbat programdı , bu kadar hata içeren bir yazılımı nasıl düzeltemediklerini bir türlü anlamamıştım neyse onu sonlandırdılar ve Skype yi satın aldıklarında eyvah dedim bunu da berbat edecekler ve tam da düşündüğüm gibi oldu Skype yi adım adım batırdılar. Tüm bunların sebebi kullanıcı verilerini çalacağız diye gömdükleri kodlar diye tahmin ediyorum.
Lakin inanın bana bu alanda en berbat olanı WhatsApp dir. Bu kadar geri zekalıca sağdan soldan çalma özelliklerle beş para etmez bir uygulama görmedim A dan Z ye herşeyi yanlış. Bu alandaki tek yazılım Viber dir oda WhatsApp nin verdiği rüşvetler sonucu Türkiyede servis sağlayıcıları tarafından yasaklı diye biliyorum. Yani görüşme yaptırtmıyor. WhatsApp nin yenilik diye suınduğu özelliklerin çoğu Viberde yıllardır varolan şeyler...
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Tam gaz Tüy dikmeye devam microsoft :)
Kayserilifatih
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 504 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Microsoft'un bu güne kadar sağlam bir işe imza attığını görmedim neye el attılarsa çoğunu batırdılar şahsen hayatımda hiç Microsoft programı kullanmadım ve buna hiç pişman da olmadım, alternatifleri bile Microsoft'un kendi programlarından 10 kat daha iyiydi
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Win 7 den sonra çok bozdular.