Geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Mu®aT
Kilobyte4
Kilobyte4

Geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek

Mesaj gönderen Mu®aT »

IOSTE olarak en önemli hedeflerinin bilim ve teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak, bilim ve teknolojiyi daha ileri götürecek bilim adamlarının yetismesi oldugunu ifade eden Prof. James, okullarda ögrencilerin bazı dersleri zor olarak tanımlamalarının, çogu zaman bu bilim dallarının kendilerine aktarılma biçiminden
kaynaklandıgını belirterek sunları kaydetti:

"Ögrencinin bazı dersleri sevmemesinin iki nedeni bulunur. Birincisi, zeka kapasitesi olarak anlatılanı anlayamamasıdır. Bu, anlasılabilir ama çok sık olmayan bir durumdur. İkincisi ise bu dersin ona nasıl anlatıldıgıyla ilgilidir.

Katılamadıgı, sadece ezberden takip edebildigi, ögrendiklerinin yasamın içindeki uygulamalarının somut olarak anlatılmadıgı dersleri zor bulması da çok normal.
Aslına bakarsanız, bilimin kendisi zordur, zorlu bir yolculuktur; sadece ilk ögrenme asamasında degil, ilerleyen basamaklarında da zordur, ama unutulmamalı ki, gelisme de ancak bu zorlukları seven, bunlarla mücadele eden bilim adamlarının varlıgıyla mümkündür."

Hindistan Fen ve Teknoloji Kurumu Baskanı Prof. Dr. Jayshree Mehta, gelismekte olan ve kalabalık genç nüfusa sahip ülkeler için saglıklı bir egitim modelinin henüz olusturulamadıgını söyledi.

Gelismis ülkelerdeki egitim sistemlerinin olumlu örneklerinin gelismekte olan ülkeler tarafından dikkate alındıgını, ancak bunun her zaman olumlu sonuç vermedigini ifade eden Mehta, "Her ülkenin kosulları farklı. Türkiye ve Hindistan gibi genç nüfusa sahip ülkeler, Batı’nın az ögrencili sistemlerini taklit etmek yerine kendi kosullarına uygun ögretim modelleri gelistirmek
zorundalar" diye konustu.

Bilimle yasamın iç içe oldugunun daha çok vurgulanmasıyla ögrencilerin de çesitli bilim dallarına olan ilgisinin artacagını savunan Prof. Mehta, matematik denilince ögrencilerden baslayarak çok sayıda kisinin aklına formüllerle dolu
karmasık bir yapının geldigini, oysa matematigin insan yasamının her alanında varlıgını sürdürdügünü söyledi ve sunları kaydetti:

"Türkiye’yi gezerken, yüzyıllar önce yapılmıs Türk kilimlerini, halılarını gördüm. Bunların sekillerini, yapılarını inceledigimde, her birinin birer matematik ve geometri dehası oldugunu görüyorum. Matematik ise sanki yasamın dısında soyut bir seymis gibi ögrencilerin korkulu rüyası olmayı sürdürüyor. Bu
baglantıyı, ögrettiginizle yasam arasındaki baglantıyı ögrencilerinize gösteremezseniz korkulu rüya olmayı da sürdürür."

Merak ve arastırmacı kisilik okulda gelistirilmeli

IOSTE’nin Güney Afrikalı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Angela James de kurulusun en temel iki prensibinin herkesin esit olanaklarla egitim alabilmesi ile bilim ve teknolojinin barısçıl amaçlarla kullanımının saglanması oldugunu kaydetti.

Egitimcilerin ögrencilere yalnızca fizik, kimya ya da matematigi anlatmakla yükümlü olmadıgını, temel görevleri arasında bilimin insanlıgın yararına kullanılması gibi etik degerlerin de aktarılması oldugunu ifade eden Dr. James, "Bilim ve yasamı, sosyal degerler ve egitimi birbirinden ayıramazsınız" diye
konustu.

"Çocuk dogası geregi meraklıdır, her seyi merak eder ve sorgular" diyen James, sözlerini söyle sürdürdü:

"Merak unsurunun en üst noktaya çıktıgı dönemde okulla tanısır çocuklar. Biz bu çocukları tek tip, merak ve arastırmacı yapıları körelmis olarak mezun ediyorsak o zaman sistemleri sorgulamalıyız, onları degistirmeli, egitimi zevkli
katılımcı hale getirmenin yöntemlerini gelistirmeliyiz."

Uluslararası Fen ve Teknoloji Egitimi Kurumu IOSTE (International Organization for Science and Technology Education), tüm ülkelerdeki insanların formal egitimlerinin kaçınılmaz bir parçası olan fen ve teknoloji egitiminin
gelistirilmesi ve uluslararası platformda tartısılması amacıyla 1979 yılında kuruldu.

Dünya genelinde 80’den fazla ülkede bilim adamları ve ögretmenlerden olusan üyesi bulunan IOSTE, egitim alanındaki en büyük sivil toplum hareketi olma özelligini koruyor.

Fen ve teknolojinin tüm ögrenciler tarafından dogru, etkin ve katılımcı yöntemlerle ögrenilmesini tesvik eden IOSTE, aynı zamanda sürekli gelisen bilim ve teknolojinin yasam kalitesini artırmak amacıyla kullanılıp, askeri amaçlarla
kullanılmaması gerektigini de savunuyor.

Teknolojinin olanaklarını kullanarak telekonferans ve internet aracılıgıyla toplantılarını yapan IOSTE üyeleri, iki yılda bir farklı ülkelerde toplanıyor.

IOSTE üyeleri, 2006 yılında Malezya’da yaptıkları toplantının ardından, 2008’de İzmir’de bir araya gelecekler.

Kaynak: milliyet.com.tr

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön