Microsoft, Windows Studio Efektleri, Canlı Altyazılar ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli AI özellikleriyle Windows 11 24H2 güncellemesini bu ayın başlarında yayınladı. Ancak, bu yeni sürümün toplam yükleme boyutu yaklaşık 30 GB'tır ve yüklenmesi uzun sürebilir.
Birçok kullanıcı , özellikle eski cihazlarda kurulumun tamamlanması için yaklaşık iki saat beklemek zorunda kalmaktan duydukları rahatsızlığı sosyal medya ve çevrimiçi mesaj panolarında dile getirdi .
İşte Tiny 11 ( buradan indirin ) tam bu noktada devreye giriyor. İşletim sisteminin katı sistem gereksinimlerini resmi olarak karşılamayanlar da dahil olmak üzere eski cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış hafif bir Windows 11 sürümüdür.
Projenin geliştiricisi NTDEV, yakın zamanda 24H2 güncellemesinin Tiny 11 ISO oluşturucusuyla çalıştığını duyurdu . Bu, Windows 11'in kurulum boyutunu LZX sıkıştırması kullanarak yalnızca 3,54 GB'a düşürebilir. Bu, standart Windows 11 kurulumları için gereken 20 ila 30 GB sürücü alanından önemli ölçüde daha düşüktür.
Çok küçük bir kuruluma ulaşmak için Tiny 11, gereksiz kütüphaneleri, uygulamaları ve hizmetleri ortadan kaldırarak kaynaklar açısından çok daha hafif bir işletim sistemi sunar. Bu, yalnızca işletim sistemini resmi olarak desteklenmeyen cihazlara yüklemeyi mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda desteklenen donanımlarda bile standart sürümden daha hızlı çalışmasını sağlar.

Tiny 11 ile neler yapılabileceğine dair bir örnek olarak, NTDEV bir zamanlar işletim sistemini yalnızca metin moduna indirerek ve GUI öğesinden kurtularak 100 MB ayak izine sahip bir Windows 11 kurulum ISO'su sergilemişti. Kurulduktan sonra, Windows 11 dizinleri yalnızca yaklaşık 1,91 GB kaplıyordu, bu da standart kurulumların gerektirdiğinin çok küçük bir kısmı.
Tiny 11, eski donanımlarda Windows 11 çalıştırmak isteyen kişiler için harika bir araçtır ancak daha yeni bilgisayarlar için önerilmez. Microsoft'tan doğrudan güncellemeler alma yeteneği de dahil olmak üzere Windows 11'in birçok kritik özelliğinden yoksundur ve bu da sistemi kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasız bırakabilir. Ancak, performansı yavaşlatabilecek tüm gereksiz Microsoft hizmetleri olmadan yalın bir Windows 11 kurulumu istiyorsanız çok mantıklıdır.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/105195-ti ... -24h2.html?