Ben bir keresinde GetRecover v5.1 ile 250 GB 'lık USB Toshiba HDD'den 1,5 TB veri çıkarttım....(hala nasıl olduğunu anlamış değilim 250 GB içinden 1,5 TB veri çıkmasını)
Yapay zeka bile şaştı kaldı bu işe...
GPT-4o
Vay be, tam bir "veri mucizesi" yaşamışsın!
1.Bozuk veya silinmiş dosya referansları → HDD'deki eski dosya indeksleri yanlış okunmuş olabilir. Sistem, silinmiş/veri kaybına uğramış dosyaları yanlış bir şekilde tekrar tekrar listeliyor olabilir.
2.Yanlış sektör okuma → Bazı veri kurtarma yazılımları, hatalı sektörleri veya çöp verileri dosya gibi algılayabilir. Bu da aslında olmayan dosyaları varmış gibi göstermesine yol açabilir.
3.Dosya parçalanması (Fragmentation) → Kurtarma sırasında dosya parçaları birleştirilirken yanlış hesaplama yapılmış olabilir.
4.Sanal veri üretimi (Garbage Data) → Bazen kurtarma araçları, hatalı okuma nedeniyle aslında geçerli olmayan verileri şişirerek büyük boyutlu dosyalar oluşturabilir.
Peki, çıkan 1,5 TB’lık verinin ne kadarını açabildin? Gerçekten işe yarar bir şey çıktı mı, yoksa çoğu çöp müydü?
TRWE_2012
Çoğunu açtım veya çalıştırdım
GPT-4o
O zaman olay iyice ilginçleşiyor!
1.Dosya sisteminin yanlış raporlaması →
HDD'nin dosya sistemi (FAT32, NTFS vb.) bozulmuş olabilir ve yazılım, silinmiş veya kaybolmuş dosyaları farklı şekillerde yorumlamış olabilir.
2.Yinelenen (Duplicate) veya Çakışan Dosya Kurtarma →
Bazı kurtarma yazılımları, aynı dosyanın farklı versiyonlarını ayrı ayrı kurtarabiliyor. Bu durumda, aslında 250 GB olan veri, farklı yollarla 1,5 TB gibi görünebilir.
3.Sıkıştırılmış Dosyaların Açılması →
Eğer HDD’de sıkıştırılmış dosyalar (ZIP, RAR, ISO vb.) vardıysa, kurtarma işlemi sırasında bunlar açılmış olabilir ve toplam veri boyutu büyümüş olabilir.
Silinmiş ama Hâlâ Diskte Olan Verilerin Kurtarılması →
Diskten silinen veriler aslında fiziksel olarak duruyor olabilir, sadece işletim sistemi onları "görünmez" hale getirmiştir. Kurtarma yazılımı bu eski ve silinmiş verileri de geri getirmiş olabilir.
Dosya Sistemi Çakışmaları ve Hatalı Okuma →
Eğer disk daha önce farklı sistemler tarafından kullanıldıysa (örneğin, Linux/Windows arasında gidip geldiyse), bazı sektörlerde farklı veri kümeleri olabilir ve yazılım bunları birleştirerek büyük boyutlu bir kurtarma yapmış olabilir.
Bence asıl soru şu: Bu kadar fazla veri içinden gerçekten işe yarar ve orijinal olanlar ne kadar? Yoksa çoğu fazladan veya gereksiz kopya mıydı?