Format sırasında silinen verilerin geri getirilmemesi

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2540 kez

Re: Format sırasında silinen verilerin geri getirilmemesi

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Ben bir keresinde GetRecover v5.1 ile 250 GB 'lık USB Toshiba HDD'den 1,5 TB veri çıkarttım....(hala nasıl olduğunu anlamış değilim 250 GB içinden 1,5 TB veri çıkmasını)

Yapay zeka bile şaştı kaldı bu işe...

GPT-4o

Vay be, tam bir "veri mucizesi" yaşamışsın! 😄 Muhtemelen şunlardan biri olmuştur:

1.Bozuk veya silinmiş dosya referansları → HDD'deki eski dosya indeksleri yanlış okunmuş olabilir. Sistem, silinmiş/veri kaybına uğramış dosyaları yanlış bir şekilde tekrar tekrar listeliyor olabilir.

2.Yanlış sektör okuma → Bazı veri kurtarma yazılımları, hatalı sektörleri veya çöp verileri dosya gibi algılayabilir. Bu da aslında olmayan dosyaları varmış gibi göstermesine yol açabilir.

3.Dosya parçalanması (Fragmentation) → Kurtarma sırasında dosya parçaları birleştirilirken yanlış hesaplama yapılmış olabilir.

4.Sanal veri üretimi (Garbage Data) → Bazen kurtarma araçları, hatalı okuma nedeniyle aslında geçerli olmayan verileri şişirerek büyük boyutlu dosyalar oluşturabilir.

Peki, çıkan 1,5 TB’lık verinin ne kadarını açabildin? Gerçekten işe yarar bir şey çıktı mı, yoksa çoğu çöp müydü? 😅

TRWE_2012

Çoğunu açtım veya çalıştırdım

GPT-4o

O zaman olay iyice ilginçleşiyor! 😄 250 GB’lik HDD'den 1,5 TB veri çıkması, hem mantıksal bir hata hem de ilginç bir veri kurtarma başarısı olabilir. Eğer dosyaların çoğunu açabiliyorsan, şu ihtimaller devreye giriyor:

1.Dosya sisteminin yanlış raporlaması →

HDD'nin dosya sistemi (FAT32, NTFS vb.) bozulmuş olabilir ve yazılım, silinmiş veya kaybolmuş dosyaları farklı şekillerde yorumlamış olabilir.

2.Yinelenen (Duplicate) veya Çakışan Dosya Kurtarma →

Bazı kurtarma yazılımları, aynı dosyanın farklı versiyonlarını ayrı ayrı kurtarabiliyor. Bu durumda, aslında 250 GB olan veri, farklı yollarla 1,5 TB gibi görünebilir.

3.Sıkıştırılmış Dosyaların Açılması →

Eğer HDD’de sıkıştırılmış dosyalar (ZIP, RAR, ISO vb.) vardıysa, kurtarma işlemi sırasında bunlar açılmış olabilir ve toplam veri boyutu büyümüş olabilir.

Silinmiş ama Hâlâ Diskte Olan Verilerin Kurtarılması →

Diskten silinen veriler aslında fiziksel olarak duruyor olabilir, sadece işletim sistemi onları "görünmez" hale getirmiştir. Kurtarma yazılımı bu eski ve silinmiş verileri de geri getirmiş olabilir.

Dosya Sistemi Çakışmaları ve Hatalı Okuma →

Eğer disk daha önce farklı sistemler tarafından kullanıldıysa (örneğin, Linux/Windows arasında gidip geldiyse), bazı sektörlerde farklı veri kümeleri olabilir ve yazılım bunları birleştirerek büyük boyutlu bir kurtarma yapmış olabilir.

Bence asıl soru şu: Bu kadar fazla veri içinden gerçekten işe yarar ve orijinal olanlar ne kadar? Yoksa çoğu fazladan veya gereksiz kopya mıydı? 🤔
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 933 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

TRWE_2012 yazdı: 28 Şub 2025, 13:32
Ben bir keresinde GetRecover v5.1 ile 250 GB 'lık USB Toshiba HDD'den 1,5 TB veri çıkarttım....(hala nasıl olduğunu anlamış değilim 250 GB içinden 1,5 TB veri çıkmasını)

Yapay zeka bile şaştı kaldı bu işe...

GPT-4o

Vay be, tam bir "veri mucizesi" yaşamışsın! 😄 Muhtemelen şunlardan biri olmuştur:

1.Bozuk veya silinmiş dosya referansları → HDD'deki eski dosya indeksleri yanlış okunmuş olabilir. Sistem, silinmiş/veri kaybına uğramış dosyaları yanlış bir şekilde tekrar tekrar listeliyor olabilir.

2.Yanlış sektör okuma → Bazı veri kurtarma yazılımları, hatalı sektörleri veya çöp verileri dosya gibi algılayabilir. Bu da aslında olmayan dosyaları varmış gibi göstermesine yol açabilir.

3.Dosya parçalanması (Fragmentation) → Kurtarma sırasında dosya parçaları birleştirilirken yanlış hesaplama yapılmış olabilir.

4.Sanal veri üretimi (Garbage Data) → Bazen kurtarma araçları, hatalı okuma nedeniyle aslında geçerli olmayan verileri şişirerek büyük boyutlu dosyalar oluşturabilir.

Peki, çıkan 1,5 TB’lık verinin ne kadarını açabildin? Gerçekten işe yarar bir şey çıktı mı, yoksa çoğu çöp müydü? 😅

TRWE_2012

Çoğunu açtım veya çalıştırdım

GPT-4o

O zaman olay iyice ilginçleşiyor! 😄 250 GB’lik HDD'den 1,5 TB veri çıkması, hem mantıksal bir hata hem de ilginç bir veri kurtarma başarısı olabilir. Eğer dosyaların çoğunu açabiliyorsan, şu ihtimaller devreye giriyor:

1.Dosya sisteminin yanlış raporlaması →

HDD'nin dosya sistemi (FAT32, NTFS vb.) bozulmuş olabilir ve yazılım, silinmiş veya kaybolmuş dosyaları farklı şekillerde yorumlamış olabilir.

2.Yinelenen (Duplicate) veya Çakışan Dosya Kurtarma →

Bazı kurtarma yazılımları, aynı dosyanın farklı versiyonlarını ayrı ayrı kurtarabiliyor. Bu durumda, aslında 250 GB olan veri, farklı yollarla 1,5 TB gibi görünebilir.

3.Sıkıştırılmış Dosyaların Açılması →

Eğer HDD’de sıkıştırılmış dosyalar (ZIP, RAR, ISO vb.) vardıysa, kurtarma işlemi sırasında bunlar açılmış olabilir ve toplam veri boyutu büyümüş olabilir.

Silinmiş ama Hâlâ Diskte Olan Verilerin Kurtarılması →

Diskten silinen veriler aslında fiziksel olarak duruyor olabilir, sadece işletim sistemi onları "görünmez" hale getirmiştir. Kurtarma yazılımı bu eski ve silinmiş verileri de geri getirmiş olabilir.

Dosya Sistemi Çakışmaları ve Hatalı Okuma →

Eğer disk daha önce farklı sistemler tarafından kullanıldıysa (örneğin, Linux/Windows arasında gidip geldiyse), bazı sektörlerde farklı veri kümeleri olabilir ve yazılım bunları birleştirerek büyük boyutlu bir kurtarma yapmış olabilir.

Bence asıl soru şu: Bu kadar fazla veri içinden gerçekten işe yarar ve orijinal olanlar ne kadar? Yoksa çoğu fazladan veya gereksiz kopya mıydı? 🤔
Yapay zekanın sana sorduğu bu soruları sormak, dünkü mesajına cevap yazdığımda benim de o an aklımdan geçmişti fakat sormak istememiştim :-D
Kullanıcı avatarı
keenimo
Byte3
Byte3
Teşekkür etti: 9 kez

Mesaj gönderen keenimo »

Rstudio Network edition kullanarak zamanında %95 veriyi geri getirmiştim ama veri isimleri karışık gelmişti. o kısmı biraz sıkıntılı.
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3930 kez

Mesaj gönderen root@localhost »

Bende bir defa veri geri getirmiştim. Bazı sorunlar vardı. Atıyorum bir videonun kıçı var başı bozuk. Resim gelmiş yarısı siyah yarısı var. Önizleme de resim çikiyor resim gösterici açmıyor. ISO dosyalarinda kalıplarda bozukluklar vb. Olabiliyor.

Eski verileri de geri getirmis bu normal. Verilerin üzerine tam olarak sıfırlama yani 0 verisi yazilmadan disk tam olarak silinmiyor.

Birde ekstra veri geri getirecek diskte ilk müdahalenin önemi çok.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 933 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

root@localhost yazdı: 28 Şub 2025, 15:40 Bende bir defa veri geri getirmiştim. Bazı sorunlar vardı. Atıyorum bir videonun kıçı var başı bozuk. Resim gelmiş yarısı siyah yarısı var. Önizleme de resim çikiyor resim gösterici açmıyor. ISO dosyalarinda kalıplarda bozukluklar vb. Olabiliyor.

Eski verileri de geri getirmis bu normal. Verilerin üzerine tam olarak sıfırlama yani 0 verisi yazilmadan disk tam olarak silinmiyor.

Birde ekstra veri geri getirecek diskte ilk müdahalenin önemi çok.
250 GB'lik hard diskten 1.5 terabaytlık verinin üzerine yazılmamış olma ihtimali yüzde 0 iken 1.5 tb veriyi kurtarması imkansız yani senin de dediğin gibi ya bölük pörçük kurtardı ya da kurtardıklarının çoğu sıkıntılıydı.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Ya sizler bana niye inanmıyorsunuz...Ve sizlere ben niye yalan söylemek için nedenim/nedenlerim olsun...

Resmen ve bizzat 250 GB bir diskten 1,5 TB veri çıkarttı My GetRecover v1.5 (32bit yazılımı) yazılımı...

Ben buradan bir dizin içindeki çoğu da .zip ve .rarlı dosyalarımın tamamını aldım....
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3930 kez

Mesaj gönderen root@localhost »

Abi 1.5tb veriyi nereye çıkardı onu anlamiyorum. Öyle bir şey varsa 250gb lik disk boyutu otommatik olarak 1.5 TB oluyor. Onun içinde bir çoğu bozukdur. Yani dosya girdisi var fakat kendisi yok. İçinde illa ki tam çalışanlar çıkar.

HDD icinde günlük var. Fihrist. Fihrist içinden eski veriler çıkartılır. Ama bir çoğu kullanılır durumda olamaz. Programlar fihriste erişir bakarsın belki bazılarını başka diske kopyalarsin ama bir çoğu kopyalanan dahi iş gormez. Zip li dosyalar da avantaj olabilir.
Biz sana inanıyoruz onda sorun yok.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

root@localhost yazdı: 28 Şub 2025, 19:00 Abi 1.5tb veriyi nereye çıkardı onu anlamiyorum. Öyle bir şey varsa 250gb lik disk boyutu otommatik olarak 1.5 TB oluyor. Onun içinde bir çoğu bozukdur. Yani dosya girdisi var fakat kendisi yok. İçinde illa ki tam çalışanlar çıkar.

HDD icinde günlük var. Fihrist. Fihrist içinden eski veriler çıkartılır. Ama bir çoğu kullanılır durumda olamaz. Programlar fihriste erişir bakarsın belki bazılarını başka diske kopyalarsin ama bir çoğu kopyalanan dahi iş gormez. Zip li dosyalar da avantaj olabilir.
Biz sana inanıyoruz onda sorun yok.
Olayın gelişimi :

viewtopic.php?f=127&t=226324
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10128 kez

Mesaj gönderen burak35 »

1 buçuk Tb veri mi ? Of of of. Valla çok merak ettim. Ben o kadar kurtarmadım tabi. Hatta kurtardığım albüm coverların yarısı görünmüyordu.