Excel userform dan anlayanlar

Excel, Word, Access, Power Point programlarıyla ilgili ipuçları ve bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3
Teşekkür etti: 2123 kez

Excel userform dan anlayanlar

Mesaj gönderen mehoaga »

Sayın forumdaşlar sizlerden bir ricam olacaktı ama. Altta resmini paylaştığım gibi dosyam var ve burda excelde hücreler üstünde değilde userform üzerinden yapmak istiyorum. Konu hakkında yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

Resim

https://www.dosya.tc/server3/d3jwu9/Kasa_prg.xlsx.html
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 11361 kez

Re: Excel userform dan anlayanlar

Mesaj gönderen velociraptor »

userform dediğiniz nedir ?
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen mehoaga »

velociraptor yazdı: 11 Şub 2025, 14:50 userform dediğiniz nedir ?
Excel vba da (makro ile) çalışan form uygulaması desem Tarkan hocam.
Yani excel tarafında userform olarak geçiyor adı.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte2
Exabyte2
Teşekkür etti: 1409 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Basit "Userform" Konu Anlatımı :

Excel'de bir kullanıcı formu (userform) oluşturmak oldukça faydalı bir şey. Bu form, verileri daha düzenli bir şekilde toplamanıza yardımcı olur. İşte adım adım nasıl yapabileceğinizi anlatayım:

1. Geliştirici Sekmesini Aç

Öncelikle Excel'de Geliştirici sekmesini açmalısınız:

Excel'i açın.
Sol üstteki Dosya menüsüne tıklayın, ardından Seçeneklere gidin.
Şeridi Özelleştir kısmında sağ tarafta Geliştirici kutusunu işaretleyin ve Tamama tıklayın.

2. VBA Editörünü Aç:

Geliştirici sekmesine tıklayın.
Visual Basic butonuna tıklayarak VBA editörünü açın.

3. Kullanıcı Formu Ekle:

Proje Gezgini'nde (sol tarafta) herhangi bir öğeye sağ tıklayın.
Ekle > UserForm seçeneğine tıklayın. Yeni bir form açılacak.

4. Formu Tasarla:

Toolbox (Araç Kutusu) açılacak. Buradan formunuza eklemek istediğiniz kontrolleri seçebilirsiniz:
Label: Alanları açıklamak için.
TextBox: Kullanıcının veri girmesi için.
ComboBox: Aşağı açılır menü için.
CommandButton: Formu göndermek gibi işlemler için.
Kontrolleri formunuza sürükleyip bırakabilirsiniz. Boyutlarını ve yerlerini ayarlayabilirsiniz.

5. Özellikleri Ayarla

Bir kontrolü seçtiğinizde, sol altta Özellikler penceresi açılacak. Buradan kontrolün adını, başlığını, boyutunu vb. ayarlayabilirsiniz.

6. Form İçin Kod Yaz:

Formda bir kontrol (örneğin bir buton) üzerine çift tıklayın. Bu, kod penceresini açacak.

Burada, kullanıcının formla etkileşime geçtiğinde ne olacağını belirleyen kod yazabilirsiniz.

Örneğin, bir butona tıklandığında:

Kod: Tümünü seç

Private Sub CommandButton1_Click()
    Dim isim As String
    isim = TextBox1.Text
    MsgBox "Merhaba, " & isim
End Sub
7. Formu Göster:

Formu göstermek için bir makro oluşturmalısınız. VBA editöründe yeni bir modül ekleyin:
Proje Gezgini'nde sağ tıklayın.
Ekle > Modül seçeneğine tıklayın.

Yeni modülde formu gösterecek bir alt program yazın:

Kod: Tümünü seç

Sub ShowUserForm()
    UserForm1.Show
End Sub
8. Formu Çalıştır:

VBA editörünü kapatın.
Excel'de Alt + F8 tuşlarına basarak makroları açın, ShowUserForm seçeneğini seçin ve Çalıştır butonuna tıklayın.

9. Çalışmanızı Kaydedin:

Excel dosyanızı makro içeren bir dosya olarak (.xlsm) kaydetmeyi unutmayın, böylece form ve kodlarınız kaybolmaz.

Ekstra İpuçlar:

Girdi alanlarını kontrol etmek için doğrulama eklemeyi düşünebilirsiniz.
Hatalı girişler için hata yönetimi eklemek iyi bir fikir olabilir.
Formunuzu daha işlevsel hale getirmek için daha fazla kontrol ve özellik keşfedebilirsiniz.

Bu adımları takip ederek Excel'de kullanıcı formu oluşturabilirsiniz. Bu form, veri girişi yaparken işleri çok daha kolaylaştırır.
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen mehoaga »

Sayın TRWE_2012 kardeşim;
Yanıtın için teşekkürler. Bende soruma cevap geldi diye beklerken önüme açıklamalı bilgiler geliyor. Gönderdiğim excel dosyasının üzerinde açılacak userform ile sayfaya veri girmek istiyorum. Yani tabiri caizse excel tarafında hücrelerde tab tuşuyla dolaşmak yerine userformda enter ile yapmak isitiyorum. Neden derseniz enter tuşu ile hareket etmek varken tab tuşuyla yürümek bana zor geliyor o yüzden rica etmiştim. Yinde dönüş yaptığın için sağolasın varolasın. Selametle kalınız.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte2
Exabyte2

mehoaga yazdı: 11 Şub 2025, 17:17 Sayın TRWE_2012 kardeşim;
Yanıtın için teşekkürler. Bende soruma cevap geldi diye beklerken önüme açıklamalı bilgiler geliyor. Gönderdiğim excel dosyasının üzerinde açılacak userform ile sayfaya veri girmek istiyorum. Yani tabiri caizse excel tarafında hücrelerde tab tuşuyla dolaşmak yerine userformda enter ile yapmak isitiyorum. Neden derseniz enter tuşu ile hareket etmek varken tab tuşuyla yürümek bana zor geliyor o yüzden rica etmiştim. Yinde dönüş yaptığın için sağolasın varolasın. Selametle kalınız.
Bunu hazır isteme, kendin yapmalısın.Deneyim böyle bir olgu....Yapamazsan takıldığın yerde sorunu buraya yaz.
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen mehoaga »

TRWE_2012 yazdı: 11 Şub 2025, 17:57
mehoaga yazdı: 11 Şub 2025, 17:17 Sayın TRWE_2012 kardeşim;
Bunu hazır isteme, kendin yapmalısın.Deneyim böyle bir olgu....Yapamazsan takıldığın yerde sorunu buraya yaz.
TRWE_2012 kardeşim;
Aaahh keşke o dediğini yapabilsem zaten burda işim ne. Yani kimsenin zorunluluğu yok belki ama mecbur kaldığım için yardım istemiştim. Edecek olanlarada etmeyenlerede Allah razı olsun diyorum. Selametle kalınız.
Sorularımla forumdaşlarıma rahatsızlık veriyorsam affınıza sığınıyorum
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 11361 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Muhtemelen TRWE arkadaşımız yapay zekadan yardım aldı diye tahmin ediyorum, elbette hiç cevap verilmemesinden iyidir. Lakin bazen açıklamalar çözüme yardımcı olmayabiliyor melsef.
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen mehoaga »

velociraptor yazdı: 11 Şub 2025, 19:16 Muhtemelen TRWE arkadaşımız yapay zekadan yardım aldı diye tahmin ediyorum, elbette hiç cevap verilmemesinden iyidir. Lakin bazen açıklamalar çözüme yardımcı olmayabiliyor melsef.
Yani Tarkan hocam :arrow: belki excel sayfa üzerinde yardım ediyor etmesinede bazen sapıtıyor. Burda işin içinde userform olduğu için düzgün cevap alınabilinirmi bilinmez. :?:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte2
Exabyte2

velociraptor yazdı: 11 Şub 2025, 19:16 Muhtemelen TRWE arkadaşımız yapay zekadan yardım aldı diye tahmin ediyorum, elbette hiç cevap verilmemesinden iyidir. Lakin bazen açıklamalar çözüme yardımcı olmayabiliyor melsef.
Yapay Zeka + benim zeka = %90-95 Çözüm önerileri.... :-)
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen mehoaga »

Değerli forumdaşlar bana bu konuda yardım edecek kimse yokmu Allah aşkına. Ben soruma cevap beklerken başka şeyler geliyor önüme. Yaaa arkadaş ne kadar zor ve ağır soru sormuşum. :kafavur: Zaten ben yapabilecek durumda olsam neden burda bu kadar kişiyi zan altında bırakayım. Kaç gündür bekliyorum belki cevap veren çıkan belki ama yok. :?: Herhalde soruma cevap alamayacağım galiba.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte2
Exabyte2

mehoaga yazdı: 11 Şub 2025, 14:37 Sayın forumdaşlar sizlerden bir ricam olacaktı ama. Altta resmini paylaştığım gibi dosyam var ve burda excelde hücreler üstünde değilde userform üzerinden yapmak istiyorum. Konu hakkında yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

Resim

https://www.dosya.tc/server3/d3jwu9/Kasa_prg.xlsx.html
tam olarak ne istediğini anlasam yapacağım ama anlamadım.Benim excel'le öyle işlerim hiç olmadı... :pckir:

valla ben bu excel dosyasını açmam ya virüs varsa (Windows tarafında olsam sorun değil...Panda Dome'ye taratırım olur biter)
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen mehoaga »

Şimdi değerli kardeşim ; yanıtın için teşekkürler ederim.
İlk mesajımda anlattığım gibi sayfa üzerinde hücrelerde değilde userform üzerinde yapmak istiyorum. Nedeni de tab tuşuyla değil enter tuşuyla yürümek daha kolay. Elinizden geliyorsa tekrardan ricamdır. Yalnız Excel sayfa aktif olduğunda userform açılacak ve sayfadaki verilerle gelecek. Ayrıca bir buton daha ilave edipte yanlış yazdığımızda düzenleme şansımızda olsun.
Bu arada chatgpt den yardım alayım dedim nereden dediysem herşeyi alt üst etti. Ucundan biraz kod verdiydi ama sayfadan verileri userforma taşıyamadı bende kızdım kapattım. Hay benim kafama ne diyeyim. :?:
Not: dosyada virüs falan yok temiz yani.
lewisch
Bit
Bit
Teşekkür etti: 1 kez

Mesaj gönderen lewisch »

Şimdi değerli kardeşim ; yanıtın için teşekkürler ederim. İlk mesajımda anlattığım gibi sayfa üzerinde hücrelerde değilde userform üzerinde yapmak istiyorum. Nedeni de tab tuşuyla değil enter tuşuyla yürümek daha kolay. Elinizden geliyorsa tekrardan ricamdır. Yalnız Excel sayfa aktif olduğunda userform açılacak ve sayfadaki verilerle gelecek. Ayrıca bir buton daha ilave edipte yanlış yazdığımızda düzenleme şansımızda olsun.
Bu arada chatgpt den yardım alayım dedim nereden dediysem herşeyi alt üst etti. Ucundan biraz kod verdiydi ama sayfadan verileri userforma taşıyamadı bende kızdım kapattım. Daha ayrıntılı veri analizine yardımcı olabilecek eCricket ürünü gibi Betbazar'ın sunduklarına benzer çözümlerde daha fazla hassasiyete ihtiyacım var gibi görünüyor. Hay benim kafama ne diyeyim. :?:
Not: dosyada virüs falan yok temiz yani.
Enter tuşuna basmanın imleci formdaki bir sonraki öğeye (örneğin bir metin alanından diğerine) taşımasını sağlamak için şunu kullanabilirsiniz:
Private Sub TextBox1_KeyDown(KeyCode As Integer, Shift As Integer)
If KeyCode = vbKeyReturn Then ' Enter tuşuna basıldığında
Me.TextBox2.SetFocus ' Sonraki alana geç
End If
End Sub

Private Sub TextBox2_KeyDown(KeyCode As Integer, Shift As Integer)
If KeyCode = vbKeyReturn Then ' Enter tuşuna basıldığında
Me.TextBox3.SetFocus ' Sonraki alana geç
End If
End Sub
En son lewisch tarafından 27 Şub 2025, 23:36 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
mehoaga
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen mehoaga »

Sevgili forumdalar;
Bir konuda yardım edecek kimse yokmu acaba.