Linux'da silinen dosyalarımı nasıl kurtarabilirim?
Linux'da silinen dosyalarımı nasıl kurtarabilirim?
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımda linux yüklüydü bu linuxun içerisinde 20GB kadar dosyam vardı, bu dosyaları flash belleğime attım diye hatırlıyordum ama atmamışım, bilgisayarımdaki linuxu silip üzerine windows 10 kurdum, şimdi dosya kurtarma programlarıyla bu dosyaları kurtarmaya çalışıyorum ama dosya kurtarma programları sadece windows kısmını görüp oradaki dosyaları kurtarıyorlar bkz disk drill, r-studio ile denedim bunlarda böyle bir sonuç aldım, linux'da ki dosyalarımı nasıl kurtarırım, tesekkur eder, iyi gunler dilerim.
- burak35
- Exabyte2
- Teşekkür etti: 7074 kez
Re: Linux'da silinen dosyalarımı nasıl kurtarabilirim?
Linux silindi. Üzerine Windows 10 kuruldu format atıldı. Birde üstüne üstük disk türü SSD ise geçmiş olsun.
Malesef ben kurtarabileceğinizi zannetmiyorum. Zira bazı araçlarla denemişsiniz zaten. O araçlarda windows dizinleri dosyalarını bulmuş.
Keşke verileri önceden yedekleseydiniz. Google dan veri kurtaran programları yazılımları aratarak bazılarını deneyin isterseniz.
Ama hangi program yazılım ne kadar işe yarar ne kadar kurtarır bilemiyorum. :/
Malesef ben kurtarabileceğinizi zannetmiyorum. Zira bazı araçlarla denemişsiniz zaten. O araçlarda windows dizinleri dosyalarını bulmuş.
Keşke verileri önceden yedekleseydiniz. Google dan veri kurtaran programları yazılımları aratarak bazılarını deneyin isterseniz.
Ama hangi program yazılım ne kadar işe yarar ne kadar kurtarır bilemiyorum. :/
- TRWE_2012
- Exabyte2
- Teşekkür etti: 1341 kez
Ek Açıklama :perahi yazdı: 08 Oca 2025, 19:58 Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımda linux yüklüydü bu linuxun içerisinde 20GB kadar dosyam vardı, bu dosyaları flash belleğime attım diye hatırlıyordum ama atmamışım, bilgisayarımdaki linuxu silip üzerine windows 10 kurdum, şimdi dosya kurtarma programlarıyla bu dosyaları kurtarmaya çalışıyorum ama dosya kurtarma programları sadece windows kısmını görüp oradaki dosyaları kurtarıyorlar bkz disk drill, r-studio ile denedim bunlarda böyle bir sonuç aldım, linux'da ki dosyalarımı nasıl kurtarırım, tesekkur eder, iyi gunler dilerim.
Linux işletim sistemi silinip üzerine Windows 10 kurulmuşsa, Linux'un kurulu olduğu bölüm muhtemelen silinmiş ve yeni bir dosya sistemi ile değiştirilmiş olacaktır. Bu durumda, Linux dosyalarınızı kurtarma şansınız oldukça düşük olabilir, çünkü yeni Windows kurulumuyla birlikte disk alanı yeniden yapılandırılmıştır.
Linux dosyalarınızı kurtarmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsin.
1.Kurtarma Araçları Kullanma:
Windows üzerinde çalışabilen bazı veri kurtarma yazılımları, silinmiş dosyaları kurtarmaya çalışabilir. Ancak, bu yazılımlar genellikle yalnızca Windows dosya sistemlerini (NTFS, FAT32) destekler. Linux dosya sistemleri için daha uygun olan TestDisk ve PhotoRec gibi araçları kullanmak için bir Linux canlı USB'si oluşturmanız gerekebilir.
2.Canlı USB ile Kurtarma: Bir Linux dağıtımının canlı USB'sini oluşturun ve bilgisayarınızı bu USB ile başlatın. Bu, Linux ortamında çalışmanıza olanak tanır ve kurtarma araçlarını kullanmanızı sağlar.
2.1.Live DVD üzerinden kurtarma araçları
TestDisk: Bu araç, kaybolan bölümleri kurtarmak için kullanılabilir. Ayrıca, dosyaları kurtarmak için de kullanılabilir.
PhotoRec: TestDisk ile birlikte gelen bu araç, dosyaları kurtarmak için kullanılabilir. Farklı dosya türlerini tanıyabilir.
Extundelete: Eğer ext3 veya ext4 dosya sistemini kullanıyorsanız, bu araç silinmiş dosyaları kurtarmak için etkili olabilir.
2.2.Yukarıdaki araçları kullanmak için bir Linux canlı USB'si oluşturabilirsiniz. Bu, sisteminizi başlatmadan önce Linux ortamında çalışmanıza olanak tanır. Örneğin, Ubuntu veya başka bir dağıtımın canlı sürümünü kullanabilirsiniz.
2.3.Kurtarma İşlemi:
Canlı USB ile bilgisayarınızı başlatın.
Terminali açın ve yukarıda belirtilen kurtarma araçlarını yükleyin
örneğin,
Kod: Tümünü seç
sudo apt install testdisk
Özel Veri Kurtarma Bilgi Notu :
Veri kurtarma işlemleri için özel olarak tasarlanmış birkaç Linux canlı DVD (Live CD/DVD) dağıtımı bulunmaktadır. Bu dağıtımlar, veri kurtarma araçlarıyla birlikte gelir ve genellikle kullanımı kolay bir arayüze sahiptir.
Bazı popüler veri kurtarma odaklı Linux dağıtımları:
1.SystemRescue: (Bu dağıtım, hem NTFS hem de Linux dosya sistemlerini destekler. İçinde TestDisk ve PhotoRec gibi veri kurtarma araçları bulunur, bu sayede hem Windows hem de Linux dosyalarını kurtarma şansınız vardır.)
Bu, sistem kurtarma ve veri kurtarma için kullanılan bir canlı CD/USB'dir. İçinde TestDisk, PhotoRec, GParted ve diğer birçok yararlı araç bulunur.
2.Rescatux: (BENİM FAVORİM) (Bu dağıtım, NTFS dosya sistemini tanıyabilen araçlar içerir. Ayrıca, sistem onarma ve veri kurtarma işlemleri için çeşitli araçlar sunar.)
Bu, hem veri kurtarma hem de sistem onarma için kullanılabilen bir canlı CD'dir. Kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve çeşitli kurtarma araçları içerir.
3.Parted Magic: (Bu dağıtım, NTFS dosya sistemini destekler ve veri kurtarma için TestDisk ve PhotoRec gibi araçlar içerir. Ancak, Parted Magic ücretli bir dağıtımdır.)
Bu, disk yönetimi ve veri kurtarma için kullanılan bir dağıtımdır. İçinde TestDisk, PhotoRec ve diğer veri kurtarma araçları bulunur. Ancak, Parted Magic ücretli bir dağıtımdır.
4.Clonezilla (BENİM FAVORİM) (Bu, disk ve bölüm yedekleme ve kurtarma için kullanılan bir dağıtımdır. NTFS dosya sistemini tanır ve yedekleme işlemleri için kullanılabilir.)
Bu, disk ve bölüm yedekleme ve kurtarma için kullanılan bir canlı CD'dir. Verilerinizi yedeklemek ve geri yüklemek için kullanışlıdır.
5.SUSE Studio Express:
Bu, özelleştirilebilir bir canlı CD oluşturmanıza olanak tanır ve veri kurtarma araçları ekleyebilirsiniz.
Bu dağıtımlardan birini indirip bir USB bellek veya DVD'ye yazdırarak bilgisayarınızı bu ortamdan başlatabilirsiniz. Ardından, veri kurtarma araçlarını kullanarak silinmiş dosyalarınızı kurtarmaya çalışabilirsiniz.Bu dağıtımlardan birini kullanarak, hem NTFS hem de Linux dosya sistemlerinden veri kurtarma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Canlı ortamdan başlattıktan sonra, uygun kurtarma araçlarını kullanarak silinmiş dosyalarınızı kurtarmaya çalışabilirsiniz.
Kolay gelsin.
TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı
- TRWE_2012
- Exabyte2
TestDisk ile kaybolan bölümleri kurtarmak veya silinmiş dosyaları geri getirmek için aşağıdaki adımlar
Önce yüklediğin sürümün, sürüm özelliklerine bakılır.
TestDisk, NTFS dosya sistemini tanıyabilen ve veri kurtarma işlemleri için etkili bir araçtır. Yukarıda belirttiğiniz gibi, TestDisk birçok dosya sistemi ile çalışabilir, bunlar arasında Windows NTFS, Linux ext2/ext3/ext4, ReiserFS, HFS, ve daha fazlası bulunmaktadır.
1. TestDisk'i Başlatma
2. Log Dosyası Oluşturma
TestDisk açıldığında, aşağıdaki seçenekler karşınıza çıkacak:
Create: Yeni bir log dosyası oluşturur.
Append: Var olan bir log dosyasına ekler.
No Log: Log dosyası oluşturmaz.
Log dosyası oluşturmak için "Create" seçeneğini seçin.(klavye yön tuşları + enter)
3. Disk Seçimi
TestDisk, bilgisayarınızdaki mevcut diskleri listeleyecektir. Kurtarmak istediğiniz diski seçin ve "Enter" tuşuna basın.
4. Partition Table Type
TestDisk, genellikle otomatik olarak doğru bölüm tablosu türünü tanır. Eğer doğruysa, "Proceed" seçeneğini seçin ve "Enter" tuşuna basın.
5. Analiz
Ana menüde "Analyse" seçeneğini seçin ve "Enter" tuşuna basın. Bu, mevcut bölümleri ve kaybolan bölümleri taramaya başlayacaktır.
6. Derinlemesine Analiz
Eğer kaybolan bölümler bulamazsa, "Quick Search" işlemi tamamlandıktan sonra "Deeper Search" seçeneğini seçin. Bu, daha derin bir tarama yapacaktır.
7. Kurtarma İşlemi
TestDisk, kaybolan bölümleri bulursa, bunları listeleyecektir. Kurtarmak istediğiniz bölümü seçin ve "P" tuşuna basarak dosyaları görüntüleyin.
8. Dosyaları Kurtarma
Görüntülenen dosyalar arasında kurtarmak istediğiniz dosyaları seçin.
Seçim yapmak için:
:` (iki nokta üst üste) ile dosyaları seçin.
C tuşuna basarak seçilen dosyaları kurtarmak için bir hedef dizin belirtin.
9. Çıkış
Kurtarma işlemi tamamlandıktan sonra TestDisk'ten çıkmak için "Q" tuşuna basın.
Önemli Notlar
Kurtarma işlemi sırasında diskinizi mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.
Kurtarma işlemi sırasında, dosyaların üzerine yazılmaması için hedef dizin olarak farklı bir disk veya bölüm seçin.
Bu adımları takip ederek TestDisk ile veri kurtarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kolay gelsin.
NOT:
Eğer bu disk, SSD ise "Büyük Geçmiş Olsun size" Testdisk aracı sadece klasik mekanik diskler de etkilidir.
Önce yüklediğin sürümün, sürüm özelliklerine bakılır.

1. TestDisk'i Başlatma
Kod: Tümünü seç
sudo testdisk
TestDisk açıldığında, aşağıdaki seçenekler karşınıza çıkacak:
Create: Yeni bir log dosyası oluşturur.
Append: Var olan bir log dosyasına ekler.
No Log: Log dosyası oluşturmaz.
Log dosyası oluşturmak için "Create" seçeneğini seçin.(klavye yön tuşları + enter)
3. Disk Seçimi
TestDisk, bilgisayarınızdaki mevcut diskleri listeleyecektir. Kurtarmak istediğiniz diski seçin ve "Enter" tuşuna basın.
4. Partition Table Type
TestDisk, genellikle otomatik olarak doğru bölüm tablosu türünü tanır. Eğer doğruysa, "Proceed" seçeneğini seçin ve "Enter" tuşuna basın.
5. Analiz
Ana menüde "Analyse" seçeneğini seçin ve "Enter" tuşuna basın. Bu, mevcut bölümleri ve kaybolan bölümleri taramaya başlayacaktır.
6. Derinlemesine Analiz
Eğer kaybolan bölümler bulamazsa, "Quick Search" işlemi tamamlandıktan sonra "Deeper Search" seçeneğini seçin. Bu, daha derin bir tarama yapacaktır.
7. Kurtarma İşlemi
TestDisk, kaybolan bölümleri bulursa, bunları listeleyecektir. Kurtarmak istediğiniz bölümü seçin ve "P" tuşuna basarak dosyaları görüntüleyin.
8. Dosyaları Kurtarma
Görüntülenen dosyalar arasında kurtarmak istediğiniz dosyaları seçin.
Seçim yapmak için:
:` (iki nokta üst üste) ile dosyaları seçin.
C tuşuna basarak seçilen dosyaları kurtarmak için bir hedef dizin belirtin.
9. Çıkış
Kurtarma işlemi tamamlandıktan sonra TestDisk'ten çıkmak için "Q" tuşuna basın.
Önemli Notlar
Kurtarma işlemi sırasında diskinizi mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.
Kurtarma işlemi sırasında, dosyaların üzerine yazılmaması için hedef dizin olarak farklı bir disk veya bölüm seçin.
Bu adımları takip ederek TestDisk ile veri kurtarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kolay gelsin.
NOT:
Eğer bu disk, SSD ise "Büyük Geçmiş Olsun size" Testdisk aracı sadece klasik mekanik diskler de etkilidir.
- burak35
- Exabyte2
Eline sağlık. Uzun uzun yazmışsın. Umarım dosyalarını kurtarabilir arkadaşımız. Zira işi zor gibi.
- TRWE_2012
- Exabyte2
Eğer diski SSD değilse, %1500 , 20 GB veriyi kayıpsız geri kurtarabilir.SSD ise, üstüne bir bardak soğuk su içmesinden başka çaresi yok ne yazık ki...!!!burak35 yazdı: 10 Oca 2025, 00:01 Eline sağlık. Uzun uzun yazmışsın. Umarım dosyalarını kurtarabilir arkadaşımız. Zira işi zor gibi.
- burak35
- Exabyte2
Ssd den veri kurtarma işini bi ara merak edip araştırdım. Çok zor ve düşük bir ihtimal gibi görünüyor. Ssd den veri kurtaran insanlar var.
Yok değil. Ama hem az veri kurtarabilmişler. Hemde kurtarılan verilerin büyük kısmında hatalar varmış.
Yani fotoğrafı wordu exceli metini açamadıktan sonra kurtarmak neye yarar bilemiyorum. Ssd lerin en büyük eksiside bu zaten.
Yok değil. Ama hem az veri kurtarabilmişler. Hemde kurtarılan verilerin büyük kısmında hatalar varmış.
Yani fotoğrafı wordu exceli metini açamadıktan sonra kurtarmak neye yarar bilemiyorum. Ssd lerin en büyük eksiside bu zaten.
çok teşekkürler hocalarım müsait bir vakitte deneyip dönüş yapacağım umarım işe yarar
- burak35
- Exabyte2
Umarım sorunu çözersiniz. Format atılınca kurtarma şansı azalıyor malesef. Keşke bi tıkla kurtarılabilse.