Script Nedir?

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
GOG
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 12 kez
İletişim:

Script Nedir?

Mesaj gönderen GOG »

Resim

Script, belirli bir işi veya görevi otomatik olarak yapmak için yazılan küçük programlardır. Genellikle komut satırı (CLI) veya bir programlama dili aracılığıyla çalıştırılır. Batch script, shell script, Python script gibi çeşitli türleri vardır ve her biri farklı platformlarda, farklı dillerde yazılabilir.

Öne çıkan özellikleri:
Otomasyon: Scriptler, tekrarlayan işleri otomatik hale getirmek için kullanılır. Örneğin, dosya yedekleme, program kurulumu, veri işleme gibi işlemleri tek bir tıklamayla yapabilirsiniz.

Kısa ve Basit: Scriptler genellikle kısa ve kolay anlaşılır olur. Daha büyük programlardan farklı olarak, küçük görevleri yerine getirmek için yazılırlar.

Hızlı İşlem: Elle yapacağınız adımları bir script ile hızlıca çalıştırabilirsiniz. Bu da zaman kazandırır.

Örnek Kullanım:
Batch Script (Windows'ta .bat dosyası): Dosya kopyalama, program kurma gibi işlevleri otomatik hale getirmek için kullanılır.

Shell Script (Linux/Mac): Sistem yönetimi, ağ ayarları, program güncellemeleri gibi işlemleri komut satırı üzerinden otomatikleştirmek için kullanılır.

Örnek Bir Batch Script:
Aşağıda bir örnek batch script gösterilmiştir. Bu script, masaüstündeki bir dosyayı başka bir klasöre kopyalar:

Kod: Tümünü seç

@echo off
:: Dosya kopyalama işlemi
COPY C:\Users\KullaniciAdi\Desktop\dokuman.txt C:\Backup\
ECHO Dosya kopyalama tamamlandı!
Bu script, çalıştırıldığında masaüstünde yer alan "dokuman.txt" adlı dosyayı C:\Backup\ klasörüne kopyalar ve başarı mesajı verir.

Sonuç olarak, script, belirli görevleri hızlı ve etkin şekilde otomatikleştirmek için kullanılan programlardır.
Kayserilifatih
Megabyte1
Megabyte1
Teşekkür etti: 347 kez

Re: Script Nedir?

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Evet çok kolaylıkları var script olayının ama yakında Microsoft vbs script kullanımını sonlandırarak PowerShell ile komut yazma kullanımına geçeceğini söylüyor, geçse bile bu eski vbs script özelliğini açabilir miyiz bilemiyorum, kaldırılmaz da devre dışı bırakılabilirse açılabilir diye düşünüyorum, tekrardan bu şekilde kullanılması olası gibi geliyor bana.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 8152 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Powershell tam bir felaket , Ağır çalışmasından tut , kullanıcı güvenlik ayarını yapmaz ise hata vermesi bir tarafa herşeyi bir dert.
Kayserilifatih
Megabyte1
Megabyte1
Teşekkür etti: 347 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Merak ettiğim şey bu script olayı biterse sence o zaman nasıl bir yol izleriz script yapmak adına PowerShell'den başka bir yöntem çıkar mı yoksa mahkum mu kalırız bu PowerShell illetine, sen ne dersin bu konuda
Kullanıcı avatarı
GOG
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 12 kez
İletişim:

Mesaj gönderen GOG »

script olayının bitme ihtimali yok yüzlerce şirket bu tür pratik şeyleri kullanıyor, diyelim bitti çok fazla alternatif var autoit, autohotkey, python vb.
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 5779 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Script benim bilmediğim birşeydir. Evet ben bilmiyorum. Biraz uğraştım ama olmadı. Yok benlik değil. Yapamadım.
Ben yine Reg tweaklerden devam. Bu konuda kendimi baya geliştirdim ama. HKCU olan bazı reg tweakleri modifiye edip HKLM yaptım.
Böylece ilerde çift hesap kullanırsam ayarlarım tüm kullanıcıları etkileyecek. Ne güzel. Script bana biraz zor geldi açıkçası.

En sevdiğim son zamanlarda sıkça kullandığım bu scriptir. Beni çok büyük külfetten yükten kurtarıyor. Malum çok copy paste kullanıyorum.
Sol elim hep klavyenin solunda. :)

Kod: Tümünü seç

Set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
WshShell.Run "cmd.exe /c echo. >NUL  | clip", 0, True