
İşlemcinin yanı sıra, dizüstü bilgisayar pil ömrünün en büyük düşmanlarından biri ekrandır - özellikle de 400 nit parlaklığı aşarsa ve 90 Hz'nin üzerinde bir yenileme hızına sahipse. Şimdi, Intel ve BOE, güç tüketimini önemli ölçüde azaltabilecek "Winning Display 1 Hz" adlı bir dizüstü bilgisayar ekranı üzerinde işbirliği yaptı.
Winning Display'in başlık özelliği, uygun olduğunda yenileme hızını bir hertz kadar düşük bir değere dinamik olarak ayarlama yeteneğidir. Tasarım, yüksek bir hızın gerekli olmadığı bireysel görevler ve koşullar için yenileme hızlarını belirlemek üzere yapay zeka algoritmalarını kullanır. BOE'nin yakın zamanda düzenlediği Küresel Yenilik Ortağı Konferansı'ndan alınan bir rapor, bu tekniğin ekran güç kullanımını geleneksel ekranlara kıyasla yüzde 65'e kadar azalttığını iddia ediyor.
Pil ömrüne yardımcı olan bir diğer faktör, birkaç başka akıllı yeteneğe sahip olan Intel'in Intelligent Display Technology 2.0 platformudur. Bir özellik, yarı aktif iş yükü senaryoları sırasında yenileme hızını otomatik olarak düşürebilen Otonom Düşük Yenileme Hızıdır. "Kullanıcı Tabanlı Yenileme Hızı" olarak adlandırılan bir diğeri, kullanıcının mevcut olup olmadığını belirlemek için fareyi, baş hareketini ve diğer davranışları izler. Kullanıcı AFK ise, yenileme hızını en aza indirir. Bu arada, Intel'in PixOptix'i kontrastı iyileştirirken aynı zamanda arka ışık güç tüketimini de azaltmak için çalışır.

Belki de en büyüleyici olanı, ekranın farklı bölümlerinde yenileme hızını ve parlaklık seviyelerini bağımsız olarak ayarlayabilme yeteneğidir. Örneğin, bir video izliyor ve not alıyorsanız, videoyu gösteren pencere yüksek ve akıcı bir yenileme hızını koruyabilirken, ekranın not alma bölümü güç tasarrufu için daha düşük bir yenileme kullanır.
Standart OLED paneller değişken yenileme hızlarına sahip değildir. Bu nedenle, bazı üreticiler bu sınırlamayı aşmak için OLED ekranlarda kullanılan bir arka panel teknolojisi olan LTPO'yu (düşük sıcaklıklı polikristal oksit) kullanır. Bu, farklı yenileme hızları arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabilmenin yanı sıra standart OLED'lerden çok daha az pil kullanır.
Winning Display 1 Hz, Intel'in Lunar Lake işlemcileriyle çalışan dizüstü bilgisayarlarda piyasaya sürülecek . Ne BOE ne de Intel bu akıllı yeni ekran teknolojisini resmi olarak duyurmamış veya web sitelerinde ayrıntılı olarak açıklamamış olsa da, BOE'nin konferansından gelen raporlar heyecan verici bir tablo çiziyor. Yine de, resmi onaylanana kadar bu habere temkinli yaklaşın.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/104730-ai ... power.html


