Günaydın değerli forum üyeleri,
Windows 10 kurulumunda Windows' un ilave bölüm oluşturmasını istemiyorum.
Geçmişte diskpart komutu ile yapabiliyordum. 3 yıl öncesine kadar her Windows kurulumunu diskpart ile yapıyordum. Hiç sorun yaşamamıştım. 3 sene ara verdim . İşlem ve Komut sıralamasını unuttuğum için en son kurulum denemem facia ile sonuçlandı.
Eski bilgisayarımda hdd vardı.
Şimdi kullandığım bilgisayarımda 240 GB ssd var.
Her nasıl başardıysam ssd yi görünmez yapmışım. Pc yi aldığım yer ssd ye Windows kuramadı. Neredeyse ssd yi servise gönderiyordu. Son çare olarak bios update ile ssd yi görünür yaptı ve Windows 10 kurulumu yaptı.
Wündows 10 sorunlu çalıştığı için tekrar kurulum yapmak istiyorum. Kurulum denememin tekrar facia ile sonuçlanmaması için yardımınıza ihtiyacım var.
yapmak istediğim tam olarak şu
**Windows' un kurulum yapılırken ilave bölüm oluşturmasını istemiyorum.
*Ssd deki C , D partitonları ve kurulumda Windows'un oluşturduğu bölümleri silmek.
*Ssd yi 140 GB ve 100 GB olarak 2 ye bölmek
*140 GB bölüme "C" ve 100 GB bölüme "D" harflerini atamak
*C ve D bölümlerini formatlamak
C partitionuna Windows 10 kurulumu yapmak
bu işlemler için gerekli diskpart komut sisteminde kullanılan delete,clean,select,assing, format,Create partition primary size komutlarının işlem sırasına göre nasıl kullanacağım konusunda yardımınıza ihtiyacım var.
İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim.
Diskpart kullanımı
- burak35
- Zettabyte3

- Teşekkür etti: 10117 kez
Re: Diskpart kullanımı
İşletim sistemi kurar format atarken o disklerin olduğu bölümden neden ayarlamıyorsunuz.
Yalnız önemli bir husus var. Windows kurulum yaparken Gigabyte olarak değil Megabyte olarak değer girilmesini istiyor.
Yani telefonla hesap falan yapmanız lazım. Yani şöyle 1 Gigabyte = 1024 megabyte ya hani. 140x1024 yapıp C sürüsüne değeri yazıyorsunuz.
Aynı işlemi 100 gb lık alan içinde yapabilirsiniz. Yada Windows onu otomatikman ayırıp bir değer verecektir tahminen.
Ha birde hiçbirzaman 140 ve 100 gb olarak kullanamazsınız.
Çünkü Gigabyte Megabyte farkından ötürü Windows 240 Gb Ssd nizi 222 yada 223 gb olarak görecektir tahminen.
Tabi hal böyle olunca siz o 240 Gb lık ssd yi 123 gb ve 100 gb lık 2 alan oluşturupta kullanabilirsiniz. Büyük ihtimalle böyle olur.
İşletim sistemi için disk bölümlerinden C sürücüsüne değeri verip ayarladıktan sonra Kurulum bitmeli.
Sonrada kurulum biter bitmez disk yönetimi kısmındanda diğer bölümü aktifleştirip sürücü harfi verebilirsiniz.
Uefi kurulumda fazladan 2 3 tane daha bölüm oluşturabilir. Bunlar kurtarma bölümü falan oluyor. Onlar silinemiyor diye biliyorum.
Daha önce uefi kullanmadım. Ancak Legacy yani eski bioslarda 1 tane fazladan bölüm oluyor. Ondada sistem ayrıldı yazar.
Onuda silemiyorsunuz zaten. Bu işlemleri diskpart komutlarıylada yapabilirsiniz tabi. Ama ben diskpart komutlarını hiç kullanmadım.
Bana biraz fazla uğraştırıcı geliyor. Ama bu diskpart olayını kullanırkende dikkatli olmak lazım. Hızlıca işlem yapılıyor çünkü.
O yüzden ben eski usül yapılması taraftarıyım. Hem bakarak görerek nereleri değiştirdiğiniz görürsünüz. Hemde yanlış varsa geri döner düzeltirsiniz.
Umarım konuyu doğru anlayıp yardımcı olabilmişimdir.
Yalnız önemli bir husus var. Windows kurulum yaparken Gigabyte olarak değil Megabyte olarak değer girilmesini istiyor.
Yani telefonla hesap falan yapmanız lazım. Yani şöyle 1 Gigabyte = 1024 megabyte ya hani. 140x1024 yapıp C sürüsüne değeri yazıyorsunuz.
Aynı işlemi 100 gb lık alan içinde yapabilirsiniz. Yada Windows onu otomatikman ayırıp bir değer verecektir tahminen.
Ha birde hiçbirzaman 140 ve 100 gb olarak kullanamazsınız.
Çünkü Gigabyte Megabyte farkından ötürü Windows 240 Gb Ssd nizi 222 yada 223 gb olarak görecektir tahminen.
Tabi hal böyle olunca siz o 240 Gb lık ssd yi 123 gb ve 100 gb lık 2 alan oluşturupta kullanabilirsiniz. Büyük ihtimalle böyle olur.
İşletim sistemi için disk bölümlerinden C sürücüsüne değeri verip ayarladıktan sonra Kurulum bitmeli.
Sonrada kurulum biter bitmez disk yönetimi kısmındanda diğer bölümü aktifleştirip sürücü harfi verebilirsiniz.
Uefi kurulumda fazladan 2 3 tane daha bölüm oluşturabilir. Bunlar kurtarma bölümü falan oluyor. Onlar silinemiyor diye biliyorum.
Daha önce uefi kullanmadım. Ancak Legacy yani eski bioslarda 1 tane fazladan bölüm oluyor. Ondada sistem ayrıldı yazar.
Onuda silemiyorsunuz zaten. Bu işlemleri diskpart komutlarıylada yapabilirsiniz tabi. Ama ben diskpart komutlarını hiç kullanmadım.
Bana biraz fazla uğraştırıcı geliyor. Ama bu diskpart olayını kullanırkende dikkatli olmak lazım. Hızlıca işlem yapılıyor çünkü.
O yüzden ben eski usül yapılması taraftarıyım. Hem bakarak görerek nereleri değiştirdiğiniz görürsünüz. Hemde yanlış varsa geri döner düzeltirsiniz.
Umarım konuyu doğru anlayıp yardımcı olabilmişimdir.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

- Teşekkür etti: 2505 kez
Eğer Windows'un kurtarma bölümü olmadan , Windows kurulumu istiyorsan aşağıdaki adımları takip et...
1.Linux Mint Dağıtımını resmi web sitesinden indir. (x64 / x32)
2.Sistemi Linux Mint Live ile aç....
3.Administrator menü'sü altındaki "G-Parted (GNU/Linux Disk Bölümleme/Düzenleme/Yönetme Yazılımı)" çalıştır.
4.Şimdi tüm bölümleri ;;
4.1. Sil (siyah şerit halinde görünecek)
4.2. Diski MB cinsinden istediğin miktar da bölümleme
4.3. Şimdi C:\ olacak disk bölümünü NTFS olarak formatla ve öyle bırak. (istersen label bölümüne Windows yazabilirsin) diğer bölümü de NTFS olarak bölümle ve olduğu gibi bırak.
5.Gparted çık ve sistemi tamamen kapat ve Live Mint USB 'sini sistem'den ayır.
6.Şimdi sistemi Windows'dan aç , evet GPARTED'de bölümlendiğin düzen karşında, direk C:\ disk bölümünü seç ve kur....
Bu kadar....
Kaynak :
TRWE_2012 kendisinin bizzat deneyimidir.
3.Administrator menü'sü altındaki "G-Parted (GNU/Linux Disk Bölümleme/Düzenleme/Yönetme Yazılımı)" çalıştır.
4.Şimdi tüm bölümleri ;;
4.3. Şimdi C:\ olacak disk bölümünü NTFS olarak formatla ve öyle bırak. (istersen label bölümüne Windows yazabilirsin) diğer bölümü de NTFS olarak bölümle ve olduğu gibi bırak.
6.Şimdi sistemi Windows'dan aç , evet GPARTED'de bölümlendiğin düzen karşında, direk C:\ disk bölümünü seç ve kur....
Bu kadar....
Kaynak :
- TRWE_2012
- Zettabyte1

Bu, TRWE_2012 Yöntemi, Windows XP hariç , diğer Windows sürümlerinde 32 ve 64 bit sistemlerde işe yaramaktadır.Vaktiniz varken bunu bir yere not edin gün gelir sizlere lazım olur. (TRWE_2012)TRWE_2012 yazdı: 06 Eyl 2024, 18:46 Eğer Windows'un kurtarma bölümü olmadan , Windows kurulumu istiyorsan aşağıdaki adımları takip et...
4.Şimdi tüm bölümleri ;;
Bu kadar....
Kaynak :
- burak35
- Zettabyte3

Gparted i başka bir windows üzerinde çalıştırıp bu işlemleri öyle yapsak? İşe yararmı acaba? (tamamen meraktan soruyorum)
- TRWE_2012
- Zettabyte1

Hayır, olmaz.burak35 yazdı: 07 Eyl 2024, 03:27 Gparted i başka bir windows üzerinde çalıştırıp bu işlemleri öyle yapsak? İşe yararmı acaba? (tamamen meraktan soruyorum)
Neden olmaz?
G-Parted (uzun adı : GNOME Parted) sadece ama sadece GNU/Linux için yazılmış, açık kaynak kodlu yazılım.Bu yazılımın, Windows için kodlanmış bir sürüm yok ve hiçbir zaman da olmayacak....!!!
- burak35
- Zettabyte3

Gparted in windows versiyonu olmadığın bilmiyordum. Ama adını duymuştum nette.