Intel, kararlılık sorunları için Eylül sonunda bir yama daha yayımlayacak

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19774 kez

Intel, kararlılık sorunları için Eylül sonunda bir yama daha yayımlayacak

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Intel, 13. ve 14. nesil Core işlemcilerindeki kararlılık sorunlarını gidermek için Eylül ayı sonunda bir aygıt yazılımı güncellemesi yayınlamayı planlıyor. Yeni mimarileri bünyesinde barındıran yeni çip nesillerinin, mevcut modellerde bulunan voltajla ilgili kararsızlıktan arınmış olması bekleniyor. Bir Intel sözcüsü, bir topluluk blogunda, yaklaşan Arrow Lake ve Lunar Lake işlemcilerinin bu yılın başlarında tespit edilen Vmin Shift Kararsızlık sorunundan etkilenmeyeceğini belirtti. Sözcü, gelecekteki ürün serilerinin etkilenmeyeceğini doğruladı ancak bunun nasıl başarılacağına dair belirli ayrıntılar vermedi.

Vmin Shift Kararsızlığı sorunu Intel'in 12. nesil işlemcilerinin mobil ve masaüstü sürümlerini etkilemiyor. Ayrıca, 13. ve 14. nesil i3 ve i5 işlemciler, ürün adlarında "K" harfiyle işaretlenen 14. nesil i5 modelleri hariç, çoğunlukla etkilenmemiş durumda. 13. ve 14. nesillerden tüm mobil işlemciler ve birinci nesil Intel Core Ultra işlemciler de bu sorundan muaf.

Bazı yongalar etkilenmemiş olsa da Intel, kullanıcıların en son BIOS güncellemelerini yüklemelerini ve en iyi performans için önerilen varsayılan ayarları takip etmelerini öneriyor.

13. ve 14. nesil Intel Core işlemcilerdeki kararlılık sorunları ilk olarak Nisan ayında, kullanıcıların oyun oynarken, özellikle de Unreal Engine'de oluşturulan oyunlarda çökmeler yaşamasıyla fark edildi. Intel başlangıçta anakart üreticilerinin aşırı agresif varsayılan ayarlarının buna neden olabileceğinden şüphelendi. Bu çökmeleri önlemek için müşterilere Intel'in resmi güç profillerini kullanmaları önerildi. Temmuz ayının sonlarına doğru Intel, kararsızlığın temel nedenini saptadı ve bunu düzeltmek için bir mikro kod güncellemesi geliştirmeye başladı.

Resim

Kaynak :
https://www.guru3d.com/story/intel-will ... er-update/
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 932 kez

Re: Intel, kararlılık sorunları için Eylül sonunda bir yama daha yayımlayacak

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Eminim bu her nesilde olacak ve yine bu sorunlar konuşuluyor olacak çünkü her yeni nesilin bir sorunu mutlaka oluyor o yüzden de herkese yeni çıkan nesli hemen almamalarını biraz zaman geçmesini ve sonuçları görüp de almalarını öneriyorum.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10123 kez

Mesaj gönderen burak35 »

İntel 13 ve 14 üncü nesil işlemcilerde yaşanan sorunlardan dolayı bence biraz karizmayı çizdirdi.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Belirli bir GHZ bariyerine ulaşılmıştı zorladılar sonuç bu oldu
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Yamalar ne kadar işe yarar acaba? Merak konusu. Güvenlik açığı çıkmasında ne olursa olsun.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Yamaların işe yarayacağını falan sanmıyorum (Şahsi fikrim) işlemci zorlandığı anda reset atacaktır. Donanımsal hatayı yazılım ile çözmeye çalışmak kafası kopan adama iyileşsin diye dua etmeye benzer , kısacası nafile çaba , Umarım yanılıyorumdur.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Haklısın abi. Donanımsal sorunu yazılımsal çözmek çok muhtemel değil gibi. Suya yazı yazmak gibi yada rüzgara karşı yürümek gibi.
Ama intele inanır güvenirim. En azından bana güven verir intel. Yıllarca kullandım işlemcilerini. Şükür sorunda yaşamadım.
İntel bana ekran kartıda verse Ssd de verse ben kullanırım. Güvenirim yani. En azından Amd gibi fazla sorunlu değil.
Biara amd gpu larda hatırlarsınız wattman hataları vardı. Şuan halen daha devam ediyor mu o wattman hataları bilmiyorum.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2524 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bende bu sorun var.Oyun da (özellikle, Company Of Heroes Vales Of Talor v6.602 ) aniden ekran donuyor, klavye ve fare de devredışı kalıyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

İntel süper harika derken intelede nazar değdirdik sanırım. :)