İskender Tarifi İçin Malzemeler
İskender için:
500 gram antrikot
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı bal (opsiyonel)
1 adet soğan
4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Servisi için:
2 adet tırnak pide
8 yemek kaşığı koyu kıvamlı yoğurt
İskender Tarifinin Püf Noktası
Döneri önceden hazırlayıp derin dondurucuda muhafaza edebilir, arzu ettiğiniz zaman incecik kesip kızartabilirsiniz. Dönere şerit şerit şekil verirken oldukça keskin bir bıçak kullanmaya özen gösterin. Etin daha lezzetli olması dana-kuzu hatta %5 oranında kuyruk yağı katılmış bir kıyma harcıyla da hazırlayabilirsiniz.
İskender Tarifi Nasıl Yapılır?
1.Et ve soğan hariç bütün malzemeleri bir araya getirin ve güzelce karıştırın.
2.Karışıma eti ve halka halka doğranmış soğanları ekleyin. Üzerini streçleyin ve buzdolabında sosu içine çekmesi için en az altı saat mümkünse bir gün bekletin.
3.Dinlenmiş soslu etin içinden etleri ayırın. Streç filmin üzerine etlerinizi dizin.
4.Sıkı sıkı sararak salam şeklini verin. Dondurucu da en az 1 gece bekletin.
5.Buzluktan çıkarın. Daha çözülmeden keskin bir bıçakla ince ince kesin.
6.Tereyağını tavaya alıp eritin ve etleri üzerine ilave edin. Suyunu salıp çekene kadar pişirin.
7.Sosu için; bir sos tavasının içine tereyağı ilave edin. Salçayı ve toz biberi güzelce kavurun, 1 su bardağı kaynamış su ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ilave ederek bir taşım kaynatın.
8.Pidelerinizi küp küp doğrayın. Üzerine sostan gezdirerek pidelerin ısınmasını ve yumuşamasını sağlayın. Pidenin üzerine et ve üstüne tekrar bu sefer daha az miktarda olacak şekilde sos gezdirin. Arzu ederseniz tavada pişmiş biber ve domates ya da yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyetler olsun.
Faydalı Bilgiler 1 : Evde İskender Tarifi Nasıl Yapılır?
Dışarıda yedikleriniz kadar lezzetli iskender kebap için öncelikle sosunu hazırlayın. Karışıma antrikot eti ve halka halka doğranmış soğanları ekleyin. Üzerini streçleyerek buzdolabına kaldırın ve en az 1 gün bekletin. Daha sonra soslanmış eti streç ile sıkı sıkı sararak salam şeklini verin. Tekrardan dondurucuya koyun ve en az 1 gece bekletin. Pişirmek için buzluktan çıkarır çıkarmaz et çözülmeden ince ince kesin ve tereyağını eritilmiş tavada etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Buzluktan çıkarın. Daha çözülmeden keskin bir bıçakla ince ince kesin.
Faydalı Bilgiler 2 : Lokanta Usulü İskender Sosu Nasıl Yapılır?
Arzuya göre hazırlamış olduğunuz ev yapımı dönerin üzerine lokanta usulü iskender sosu da hazırlayabilirsiniz. Bir sos tavasının içine bir yemek kaşığı tereyağı koyup eritin. Tereyağı eridikten sonra 2 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip birkaç dakika salçayı kavurun. Kavrulan salçanın içine tuz, karabiber, toz biber ekleyin. Son olarak sos kıvamına getirmek için 1 su bardağı sıcak su ekleyip sosu kaynayana kadar pişirin. Sıcak sıcak iskenderin üzerine gezdirip servis edin.
Kaynak Site : https://yemek.com/tarif/iskender/ (not: hanımlar bu siteyi bırakamayacak)
TRWE_2012
İskender Kebap Hastası
İskender Kebap Hastası