uzak mesefelere internet ve görüntü aktarımı

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Alesta
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 322
Kayıt: 15 Mar 2006, 22:44
Teşekkür edildi: 10 kez

uzak mesefelere internet ve görüntü aktarımı

Mesaj gönderen Alesta »

bu iş için kullanılan çeşitli markalar var. tplink, ubnt ve mikrotik gibi. tplink her ne kadar sağlam bir cihaz ve garantisi iyi çalışan bir marka olsa da bana biraz amatör gelmekte. mikrotik ve ubnt ise bu iş için profesyonel markalar. daha önce miktrotik kullandım gayet verimliydi. ama miktrotik in kendi dünyası var başlı başına uzmanlık alanı. şu an ise çalıştığım iş yerinde ubnt'nin NanoStation 5AC loco cihazını kullanmaktayım. gayette verimli şekilde çalışmakta.

bu tip cihazlar 15 km kadar uzağa internet ve görüntü taşıyabilmekte. 15 demişken bu işin maksimum noktası mümkünse daha kısa mesafelerde kullanımda daha yüksek verim alınır.

mantık basit. bir alıcı ve bir verici şeklinde iki cihazı takım olarak almak gerekiyor. ikisi de ayarlarından alıcı ve verici şeklinde ayarlanabiliyor. ayarları yapıldıktan sonra iki tane dikkat edilecek nokta var. birincisi iki cihaz arasında herhangi bir engel olmayacak. yani verici cihazın önünde alıcıya giden sinyalleri kesecek herhangi bir bina, ağaç ve engel oluşturabilecek bir şey olmayacak. iki cihazın birbirini net görmesi sağa sola sapma olmadan birbirine bakması çok önemli. ikinci önemli nokta ise; cihazı kurduk interneti kullanmaya başladık. zamanla internet yavaşlamaya ve yığılmaya başladı. bu cihaz içinden yayın yapılan frekansların değiştirilmesi gerektiği anlamına geliyor. miktrotik içinde var mıydı hatırlamıyorum ama ubnt içinde cihazın birbirine bakması için gerekli hizalama programı ve yayın için temiz frekansları tarayan programı bulunmakta.

başlıkta belirtildiği gibi bu cihazlar sadece internet aktarımı için kullanılmıyor. diyelim bir kemara sistemi kurdunuz ve uzak mesafede bir kaç tane kameranız var. ip kamera sistemi kurduğunuzu düşünürsek kabloların verimi 50 metreden sonra düşmeye başlıyor. işte bu durumda bu cihazlar devreye giriyor. kameraların bulunduğu noktaya bir verici cihaz, kayıt cihazının olduğu noktaya da bir alıcı cihaz ile görüntü aktarımı basitçe halledilebiliyor.

cihazların ayarları ile ilgili konuya girmiyorum çünkü marka ve modele göre youtube da ayrıntılı kurulum videoları mevcut. ama yine de konuyla ilgili akla takılanlar veya kurulumda aşılamayan durumlar olursa yardımcı olabilirim.
Cevapla