SSD den veriler gerçekten kurtarılabilirmi ?

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19690 kez

SSD den veriler gerçekten kurtarılabilirmi ?

Mesaj gönderen velociraptor »

Data Rescue Labs'den adli tıp ve veri kurtarma uzmanı Krzys tarafından hazırlanan bir video

SSD sürücülerin (aslında NAND yongalarının) çalışma şekli nedeniyle, sürekli olarak silinmiş bloklara ihtiyaçları vardır. Bir SSD yalnızca silinmiş bir sayfaya yazabilir, bir sabit sürücünün aksine zaten orada olanın üzerine yazamaz.

Birden fazla sayfa bir blok oluşturur, silme işleminin blok başına yapılması gerekir. Silme işlemi, bir NAND üzerindeki en yavaş işlemlerden biridir. Şimdilik bu kadar yeter.

Bir dosyayı sildiğinizde ya da bir sürücüyü biçimlendirdiğinizde, işletim sistemi (Windows, Mac) SSD'ye silinen verileri ve bunların nerede bulunduğunu bildirir, böylece SSD bu bilgileri blokları proaktif olarak silmek için kullanabilir.

1. İşletim sistemi, ATA TRIM komutunu kullanarak SSD'ye bunu bildirebilir. Yani TRIM komutu, işletim sisteminin SSD'ye 100 - 200 numaralı (LBA) bloklara artık ihtiyaç duymayacağımızı bildirmesinden başka bir şey değildir. Bu arada, TRIM ATA komutudur, örneğin SCSI ve SD Kartın kendilerine ait ancak çok benzer komutları vardır.

2. SSD'nin yaptığı bir sonraki şey, 100 - 200 numaralı blokları adreslenebilir alandan kaldırmaktır. Artık 100 - 200 aralığındaki herhangi bir bloğu okumaya çalıştığınızda, SSD bunların boş olması gerektiğini bilir. SSD, blokları okumadan sıfırlardan oluşan bloklar döndürür!

3. Böylece Veri kurtarma yazılımlarının kurtaracağı tek şey sıfırlarla dolu dosyalardır.

4. Bu noktada bir laboratuvar, SSD'yi 'tekno moda' ya da 'fabrika moduna' geçirerek ve 10000$+ değerindeki bir cihaza takarak verileri kurtarabilir.

Eğer veriler profesyonel bir laboratuvarda kurtarılmaya değer ise sürücüyü kapatın, nedenini birazdan anlatacağım. Dosya kurtarma yazılımını çalıştırmak kötü bir fikirdir ve şansınızı mahveder!

Tamam, 'kırpılmış' bloklara geri dönelim. SSD'nin blokları adreslenebilir alandan kaldırdığını nasıl açıkladığımı hatırlayın. Onları bir kenara koyar ancak hemen silmez. Onlar 'eski' sayfalardır. 100-200 arası bloklara yapılan tüm yazmalar, zaten silinmiş olan diğer bloklara yönlendirilir. SSD, hangi LBA bloklarının fiziksel bloklara (PBA) atandığını takip etmek için bir tablo tutar.

Zamanı geldiğinde SSD çöp toplama rutinleri, kırpılmış blokları gerçekten silmeye başlayacaktır. Bu noktada veriler artık kurtarılamaz. Bu nedenle, veriler gerçekten önemliyse ;

Sürücüyü açık tutmak ve kurtarma denemeleri yapmak kötü bir fikirdir. Bu, SSD ürün yazılımının başlangıçta yalnızca bir kenara koyduğu blokları gerçekten silmesini sağlar.

Bu yüzden daha da kötüsü ! Dosya kurtarma araçları yalnızca hiçbir şeyi kurtarmamakla kalmaz, aslında değerli zamanınızı boşa harcamanıza neden olurlar!

Yani. 'Biçimlendirilmiş bir SSD'den verileri nasıl kurtarabilirim' sorusunun yanıtı, muhtemelen kurtaramayacağınızdır. Ve denemek için harcadığınız her dakika, bir laboratuvarın sizin için verileri kurtarma şansını azaltır.

İstisnalar var mı? Evet, (elbette) istisnalar vardır: TRIM komutu hemen 'Devreye girmeyebilir' ya da sürücüye hiç ulaşmayabilir. Örneğin, SSD bir USB 2 bağlantı noktasının arkasındaysa (çünkü bir USB muhafazasının içinde yer almaktadır), TRIM komutu sürücüye ulaşmayacaktır. Dolayısıyla yukarıda açıklanan tüm mekanizma da hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir. Ancak genel kural, bir PC3000 SSD/Portable'ınız ve tonlarca deneyiminiz olmadığı sürece verileri kendiniz kurtaramazsınız.

Kaynak:
https://www.quora.com/How-can-I-recover ... failed-SSD
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Re: SSD den veriler gerçekten kurtarılabilirmi ?

Mesaj gönderen burak35 »

Bende Ssd lerden veri kurtarılamayacağını düşünüyorum. İnternet ortamında Ssd den veri kurtaranda bikaç istisna haricinde görmedim.
O bikaç istisna olan olaydada adam "bikaç dosya klasör foto kurtardım ama açılmıyor görüntülenmiyor" falan yazmıştı.
Sanırım Ssd nin teknolojik yapısıylada alakalı bu durum.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

....Onları bir kenara koyar ancak hemen silmez. Onlar 'eski' sayfalardır. 100-200 arası bloklara yapılan tüm yazmalar, zaten silinmiş olan diğer bloklara yönlendirilir. SSD, hangi LBA bloklarının fiziksel bloklara (PBA) atandığını takip etmek için bir tablo tutar......
Bu gerçek , alın size ispat resmi :
Resim
Bu veriler ;
Resim
iki dizin içindeki .etl günlük dosyaları ki ben bunları elle "shift+del" ile kalıcı siliyorum ama tam silinmiyor, bir sonra ki sistem açılışında kendiliğinden siliniyor.Manuel TRİM de işe yaramıyor bunda, Windows11 açılış sırasında "ATA TRİM" çekiyor SSD donanımına ....
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2
Teşekkür etti: 85 kez

Mesaj gönderen Ensatech »

Trim cmd ile
fsutil behavior set disabledeletenotify NTFS 1
komut ile kapatılmalı. Ve kritik bir veri silindiğinde direk enerji kesilerek laboratuara verilmelidir. Diğer türlü o veriye silinme sinyali gittiği anda bütünlük bozulur kurtarma olanağı olmayaktır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19690 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Aynen TRIM çalışırsa iş bitiyormuş malesef
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Kritik verisi olan Hdd kullanmalı bence. Ben bilgisayarımın içinden söktürdüğüm 14 senelik eski samsung Hdd i hala daha kullanıyorum.
Tek endişem çalışma süresinin 51.097 saat olması. İnşallah bozulmaz ve içindeki yedeklerim silinmez.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

burak35 yazdı: 06 Şub 2024, 01:41 Kritik verisi olan Hdd kullanmalı bence. Ben bilgisayarımın içinden söktürdüğüm 14 senelik eski samsung Hdd i hala daha kullanıyorum.
Tek endişem çalışma süresinin 51.097 saat olması. İnşallah bozulmaz ve içindeki yedeklerim silinmez.
60.0000 (60 bin) saati geçtiğin an kendini veri kaybına hazırla...(kendi eski sistemimden biliyorum bu durumu)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

60 bin saati artık geçemez. Kendisini emekli ettik. Laptoptan söktürüp taşınabilir disk kutusuna taktırmıştım.
Dvd bölümünede kızakla 1 Tb Wd Blue Hdd taktırdım Sata3 128 Mb Önbellekli. Şuan diskler iyi durumda. Şükür bi sorun sıkıntıda yok disklerde. :)