Merhabalar
Bu gece gözümüze uyku girmedi (hafiften uykusuzluk sorunumuz da var) cepten bu
"C:\$Extend\$UsnJrnl:$J:$DATA" baş belasının SSD diskin C:\ kök bölümündeki amansız büyümesini nasıl engellerim diye araştırmakta idim yabancı forumlar'da..Gerçi
@tarkan_dost cevabı vermişti vermesine de ama ben
inatla ve inançla "bunun başka bir çözüm yolu olmalı...!!!, bulacağım o çözümü..."
diyordum.
Ve....!!! Final (mutlu son) ....
MS-DOS'un gözünü seveyim....DOS komutları var ya , yıllar geçse bile Windows PC kullanıcısının imdadına yetişiyor.
Öncelikle, sorunun çözümünün bulunduğu yabancı forum site bağlantısını verelim telif hakları gereği....
How to (and is it save to) remove $UsnJrnl:$J:$DATA?|Tom's Hardware Forum
https://forums.tomshardware.com/threads ... ta.653645/
not : İkinci forum mesajındaki bağlantı....(Microsoft Learn)
"C:\$Extend\$UsnJrnl:$J:$DATA" baş belasının önceki gün (4 aylık) toplam dosya boyutu 1,50 GB ulaştı....Düşünün SSD üzerinde, 1,50GB'lık bir dosya alanı işgal ediyor, işgal ettiği yetmiyormuş gibi, aynı WinSxS dizini gibi sürekli şişiyor ve siz buna müdahale dahi edemiyorsunuz.(Allah(c.c) bu Microsoft'u haşat etsin emi...!!)
SORUNUN ÇÖZÜM AŞAMALARI
AŞAMA-1 :
Kullandığınız Windows İşletim Sistemini
"Güvenli Kip'te" ,
"Administrator Hesabı" üzerinden başlatın.
AŞAMA-2 :
Şimdi aşağıdaki ekran görüntüleri tek tek anlatacağım
MS-DOS komut istemini "Administrator" yetkileri ile değil "SYSTEM" kullanıcı yetkileri açın. Bunun için Sordum.ORG'un yazılımı olan PowerRun v1.6 yazılımını kullanmanız gerekiyor. Aksi durum 'da "SYSTEM" kullanıcısı size izin vermiyor.
AŞAMA-2.1
Yukarıdaki komutu girin ve
"C:\$Extend\$UsnJrnl:$J:$DATA" baş belasının durumuna bakın.
AŞAMA-2.2
Şimdi aşağıdaki komutla
"C:\$Extend\$UsnJrnl:$J:$DATA" baş belasını SSD diskin C:\ kök dizinin'den siliyoruz, ve günlük (NTFS Journal) oluşturmasını engelliyoruz.Geçici olarak....
/d parametresi , disable (devredışı) bırak anlamı taşıyor.
AŞAMA-2.3
Bakalım gerçekten
"C:\$Extend\$UsnJrnl:$J:$DATA" baş belası, devredışı mı?.Bunu öğrenmek için ilk ekran görüntüsündeki komutu bir kez daha tekrarlıyoruz...
Evet hata verdi...(bir hataya bu kadar çok sevineceğimi tahmin etmezdim, hayat nerelere gebe....!!!

) ve hata mesajını ekrana bastı (print komutu ile)
AŞAMA-2.4
Şimdi burası sizin paşa gönlünüze kalmış, ister etkinleştirin, ister devredışı bırakın ama tavsiyem etkinleştirin, çünkü bu NTFS birim günlüğünü Windows Disk Diyagolis (ismini de yazamadım ya) isimli görev zamanlayıcı ile belli başlı yazılımlar (mesela ms-dos defrag /GUI'si yada üçüncü parti disk yazılımları bu günlüğü kullanmakta)
Bu amaçla,
"C:\$Extend\$UsnJrnl:$J:$DATA" baş belasının "DOSYA BOYUTUNU" /m parametresi kullanarak m = 1024 olarak belirledim.Yani dosya'nın yeni maksimum dosya boyutu = 1024 MB = 1GB...Dosya 1GB'ı aşatığı anda kendini resetlecek ve minimum dosya boyutu 256 KB 'tan veriyi tekrar diske yazacaktır.(dosya'nın 1GB gelmesi yaklaşık 3,5-4 ay'lık bir süredir.)
FİNAL (Mutlu Son) :
TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı