Microsoft beş yıl içinde füzyon enerjisinden elektrik elde etmek istiyor

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46769
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4990 kez
Teşekkür edildi: 4163 kez

Microsoft beş yıl içinde füzyon enerjisinden elektrik elde etmek istiyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Bill Gates, yenilikçi nükleer enerji girişimlerini finanse etmenin uzun süredir savunucusudur, ancak Microsoft artık bu finansal açıdan riskli yaklaşımın çok ötesine geçiyor. Washington merkezli bir girişim olan Helion Energy, Redmond'a bundan beş yıl sonra nükleer füzyon yoluyla elektrik üretebileceğini garanti ediyor.

Microsoft ve Helion, Helion'un 2028 yılına kadar ticari olarak uygun olacağına bahse girdiği temiz, teorik olarak sınırsız bir enerji kaynağı olan nükleer füzyonu içeren olağanüstü bir anlaşma imzaladı. 5 yıl içinde elektrik şebekesi, neredeyse bir asırdır dünyanın her yerindeki uluslararası bilim camiasının, hükümetlerin ve özel şirketlerin peşinden koştuğu bir şeyi başarıyor.

Helion'un kurucusu ve CEO'su David Kirtley'den yapılan bir açıklama , girişimin bilim kurgu veya potansiyel bir ticari dolandırıcılıkla hiçbir ilgisi olmadığını vurguluyor: şirket Microsoft ile "bağlayıcı bir anlaşma" imzaladı, bu da Helion'un "inşa edebilme" taahhüdünde bulunduğu anlamına geliyor. çalışan bir sistem ve ağır mali cezalar ödemekten kaçınmak için Redmond'a enerji satıyor.

Bilim adamları esasen evrendeki her yıldızın merkezinde olanları kontrollü bir şekilde kopyalamaya çalıştıklarından, nükleer füzyon evrensel olarak enerjinin "kutsal kâsesi" olarak kabul edilir. İki hidrojen çekirdeği, ezici basınç ve yerçekimi kuvveti tarafından birbirine doğru itildiğinde, yeni bir helyum çekirdeği oluşturarak birleşirler. Kütle-enerji eşdeğerliği yasasına göre , füzyon reaksiyonundaki maddenin büyük bir kısmı, gökten inen her gün görebildiğimiz devasa miktarda elektromanyetik enerjiye dönüşür.

Resim

Füzyon sürecini kapalı bir reaksiyonda denemek ve çoğaltmak için geleneksel (ve en gelişmiş) yaklaşımlar, küçük bir füzyon yakıtı hedefine "ateş eden" güçlü bir lazer sistemini veya aşırı ısıtılmış plazma enerjisini sıkıştırmak için tasarlanmış bir manyetik alanı içerir. tokamak. ABD Enerji Bakanlığı kısa bir süre önce füzyon ateşlemesiyle benzeri görülmemiş bir bilimsel atılım gerçekleştirdiğini söyledi, ancak Helion'un şu anda beş yıllık bir zaman diliminde yapabileceğine dair bahse girdiği şeyi hiç kimse elde edemedi, hatta vaat edemedi.

Şirket, enerji üretimi için tamamen farklı bir yöntem kullanan yeni bir makine geliştiriyor. 40 metrelik cihaz, döteryum (bir hidrojen izotopu) ve helyum-3 atomlarını 100 milyon santigrat dereceye kadar ısıtabilen ve daha sonra güçlü bir şekilde makinenin merkezine "vurulan" bir plazma akışı yaratan bir "plazma hızlandırıcı"dır. darbeli manyetik alanlar. Füzyon gerçekleştiğinde, makine ısıyı sonunda şebekeye gönderilen elektrik enerjisine dönüştürür.


Helion, sisteminin füzyon ateşlemesini beslemek için makineye konulan tüm enerjiyi "elektriksel olarak geri kazanabileceğini" ve sistemin kendisinin gelecekte "hızlıca" daha küçük ve daha ucuz hale geleceğini söylüyor. Şirket ayrıca, plazma hızlandırıcısında döteryum atomlarını bir araya getirerek daha fazla helyum-3 atomu yapmak için patentli bir süreç olduğundan, yeterince döteryum ve nadir helyum-3 izotop yakıtı elde etmenin bir sorun olmadığını belirtiyor.

Bilim adamları ve uzmanlar şaşkın, ama aynı zamanda bu yeni füzyon enerjisi harikasıyla ilgili teknik detayları beklerken Helion'a da biraz hak veriyorlar. Helion kurucularından biri OpenAI CEO'su Sam Altman'dır. Microsoft, ChatGPT'nin üretken yapay zekasını tüm ürün portföyüne yaymak için OpenAI'ye büyük bir yatırım yaptı, bu nedenle Altman, 2018 anlaşmasının ana savunucularından biri olabilir.

Kaynak:
https://www.techspot.com/news/98652-mic ... years.html
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8163
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3519 kez
Teşekkür edildi: 3580 kez

Re: Microsoft beş yıl içinde füzyon enerjisinden elektrik elde etmek istiyor

Mesaj gönderen burak35 »

Dün okumuştum bunu biraz. Ama bana sanki biraz riskli gibi geldi. Birde işin içinde Bill Gates denen adam var.
Bu bill gates işin içindeyse durup bir düşünmek lazım. Sonuçta güneşi karartma projesi olan birisi yani bu adam...
Cevapla