Elektromanyetik dalgaları geçici olarak tersine çeviren bir "ayna" icat edildi

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46769
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4990 kez
Teşekkür edildi: 4163 kez

Elektromanyetik dalgaları geçici olarak tersine çeviren bir "ayna" icat edildi

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

New York Şehir Üniversitesi'ndeki (CUNY) bilim insanları, elektromanyetik bir dalgayı zamanda geriye doğru yansıtabilen bir "ayna" oluşturdu. Bu ilk kez yapılmıyor, ancak bu frekans aralığındaki sinyaller için bir atılım demek. Ekip, araştırmanın ışık kullanarak ultra hızlı iletişim ve bilgi işlem uygulamalarının önünü açacağını umuyor.

CUNY ekibinin inşa ettiği ayna, banyonuzdaki aynaya benzemiyor ama benzer şekilde çalışıyor. Bu nedenle, mekaniği anlamaya yardımcı olmak için ışık yansımasını yeniden gözden geçirmeye yardımcı oluyor. Görünür spektrumdaki ışık nesneleri ve renklerini görmemizi sağlar. Gördüğümüz renk, nesneden yansıyan dalga boyudur, geri kalan frekanslar ise emilir. Tüm spektrum beyaz renkli nesnelerden yansır, ancak sadece bir dereceye kadar - çoğu durumda yaklaşık yüzde 80-90 oranında.Bir ev aynası beyaz ışığın yüzde 100'ünü yansıtan bir homojensizlik yaratır, bu nedenle görüntü önündeki şey gibi görünür ancak uzamsal olarak tersine çevrilir. Başka bir deyişle, sol sağdır ya da ayna görüntüsü dediğimiz şeydir. Dalga boyları dağılmadan yansır, bu nedenle gözünüze aynaya çarptıkları aynı frekansta çarparlar.

Resim

Araştırmanın eş yazarı Andrea Alù Motherboard'a verdiği demeçte, "Işık bir aynadan sekiyor çünkü ayna malzemesinin empedansı havadan çok farklı, bu yüzden aynaya çarpan dalgalar geri dönmek zorunda, aynaya giremiyorlar" dedi.

CUNY'nin yarattığı şey, dalgaları zamansal olarak tersine çeviren bir ayna. Yani sinyal aynaya 1234'lük bir dizi halinde çarparsa, 4321 olarak geri dönüyor. Bunun ne anlama geldiğini banyo aynamıza uygulamak için, sizi arkadan çeken bir kameranın üreteceği görüntüyü yansıttığını hayal edin. Başınızın arkasını görürsünüz ve sağınız aynadaki görüntünüzün sağı olur.

Resim

Ancak tek fark bu değildir çünkü ayna artık ışık dalgalarını geriye doğru yansıtacak ve böylece renkler birbirine karışacaktır. Turuncu mavi, sarı mor ve kırmızı da yeşil görünecektir. Ancak bu sadece mekaniği benzeştirmek için yapılan bir düşünce deneyi.

Bilim insanlarının yarattığı ayna görünür ışığı yansıtmıyor. Çok daha düşük frekanslarda çalışıyor. Aslında, içine çok sayıda anahtar yerleştirilmiş bir metal şeritten oluşan ve onu bir "metamalzeme "ye dönüştüren bir tahta. Anahtarlar çok hızlı dönebiliyor. Aynanın frekansı gelen dalgadan daha yüksek olduğunda, dalgayı uzatılmış ve tersine çevrilmiş olarak yansıtan bir empedans veya homojensizlik yaratır - zamansal tersine çevirmenin ticari markaları. Değişken genlikli bilinen bir frekans göndererek ve yansımayı ölçerek bu değişikliği "görüntüleyebiliyorlar".

Resim

Bu zaman yansıması yeni değildir. Bilim insanlarının yaklaşık 60 yıldır üzerinde çalıştığı bir modülasyon biçimi. "Aslında çok yaygın bir işlem. Zaman yansıması aslında birçok teknolojinin anahtarıdır," diyor Alù. Sinyallerdeki bozulma ve gürültüyü temizlemek için radyo iletişiminde sinyal işleme için kullanılmıştır. Bu işlem dijital olarak yapılır ve tek bir frekansla çalışmayı içerir. CUNY'nin yaptığı şey, dijitalleştirme olmadan birkaç frekanstan oluşan bir dalgayı tersine çevirmekti.

Araştırma, depolama ve işleme için lazer ışığı kullanan bilgisayarlara doğru küçük bir adımdır. Ancak, bu çok uzak bir gelecek. Metamalzemedeki anahtarların çok, çok, çok daha hızlı olması gerekir. Alù, "Deneyimiz bunu esasen herhangi bir frekansla yapabileceğinizi gösteriyor" dedi. "Ancak, tipik anahtarlama teknolojisi terahertz frekanslarına girdikçe bozulmaya başlıyor."

Mevcut deney düşük gigahertz aralığında. Ekibin bir sonraki çabası yüzlerce GHz'de deney yapmak olacak. Bu yüksek bantta başarılı olsalar bile, görünür ışığın 400THz frekanslarından hala uzakta olacaklar. Yani böyle bir atılım için nefesinizi tutmayın. Bizim yaşam süremiz içinde gerçekleşmesi pek olası değil.

Kaynak:
https://www.techspot.com/news/98036-sci ... waves.html
Cevapla