
Kısaca: Rutinlerini çok önceden planlamayı seven herkes 2046 Sevgililer Günü için programlarını yeniden gözden geçirmek isteyebilir. Bu tarih, yeni tespit edilen bir asteroidin dünyaya çarpma olasılığının 560'ta 1 olduğu ve romantik akşamlara potansiyel bir gölge düşüreceği tarih.
NASA'nın Jet Propulsion Laboratory 'nın Sentry sistemi, olimpik yüzme havuzu büyüklüğündeki asteroidin 14 Şubat 2046'da Dünya'ya çarpma olasılığını 560'ta 1 olarak hesapladı. Avrupa Uzay Ajansı ise kendi veri tahminlerine dayanarak bu olasılığın (bizim için) 625'te 1 gibi daha olumlu bir ihtimal olduğuna inanıyor.
Bununla birlikte, 2023 DW olarak adlandırılan asteroit, NASA'nın risk listesinde Torino Çarpma Tehlikesi Ölçeği'nde 10 üzerinden 1 olan tek nesnedir - listedeki diğer tüm nesneler 0 olarak sıralanır, bu da Dünya ile çarpışma riski olmadığını gösterir. Jet Propulsion Laboratory (JPL) 1 puanın çarpışma ihtimalinin son derece düşük olduğu ve kamuoyunu endişelendirecek bir neden olmadığı anlamına geldiğini söylüyor.
Pasadena, Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda navigasyon mühendisi olan Davide Farnocchia, "Bu nesne özellikle endişe verici değil" dedi.

Haberde, 2023 DW'nin gezegenimize çarpma ihtimalinin önümüzdeki birkaç hafta içinde daha fazla veri toplandıkça ve analiz yapıldıkça büyük ölçüde değişebileceği uyarısı da yer aldı. Yeni keşfedilen asteroitlerin ilk gözlemlendiklerinde daha tehditkâr görünmeleri yaygın bir durumdur.
İyi haber şu ki, bu nesne dünyaya çarpsa bile insanlığın varlığını tehdit etmeyecek; 66 milyon yıl önce gezegenimize çarparak çoğu canlı türünü yok eden asteroit 7,5 mil genişliğindeydi.
Asteroit bir şehre ya da yoğun nüfuslu başka bir bölgeye çarparsa yine de önemli hasara yol açabilir. Rusya üzerinde 2013 yılında patlayan Chelyabinsk meteoru 2023 DW'nin yarısından daha küçük olmasına rağmen yaklaşık 1.500 kişinin yaralanmasına ve 7.200'den fazla binanın hasar görmesine neden olmuştu. Neyse ki NASA, 2023 DW'nin Dünya'ya en yakın olacağı mesafenin yaklaşık 1,1 milyon mil (1,8 milyon km) olduğuna inanıyor.
Geçtiğimiz yıl NASA, bir uzay aracını fırlatıp içine çarptırarak bir gök cismini saptırmaya çalışan Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) görevini gerçekleştirdi. Görev büyük bir başarıyla sonuçlandı ve küçük asteroid Dimorphos'un yörüngesini beklenenden daha fazla değiştirdi.
Kaynak:
https://www.techspot.com/news/97907-ast ... ntine.html