Microsoft, özellikleri explorer.exe'den ayırarak Windows 11'i daha hızlı hale getirmek istiyor.
Uzun süredir Windows kullanıcısıysanız, işletim sistemindeki çeşitli işlemlerin veya özelliklerin Dosya Gezgini ile bağlantılı olduğunun farkındasınızdır. Explorer.exe'nin yalnızca dosya yönetimiyle ilişkilendirilmesi gerekirken, aynı zamanda performans için tam olarak iyi bir şey olmayan Görev Çubuğu gibi Windows deneyiminin diğer bölümleriyle de ilişkilidir.
Microsoft, görev çubuğu , bildirim merkezi ve diğerleri gibi özellikleri Dosya Gezgini'nden (explorer.exe) ayırmak için adımlar atmaktadır . Masaüstü ile explorer.exe arasındaki entegrasyon, işletim sistemindeki darboğazlardan biridir, çünkü ağır ve yoğun kaynak gerektiren dosya işlemi, görev çubuğu gibi ilgisiz özellikleri yanıt vermemesine neden olabilir.Daha da kötüsü, explorer.exe işleminiz çökerse, masaüstünü ve diğer birçok özelliği de çökertir. Elbette, işlemin kendisini yeniden başlatırsanız bu düzeltilebilir, ancak özellikler explorer.exe'den ayrılırsa Windows 11 masaüstü çökmeleri büyük olasılıkla önemli ölçüde azaltılabilir.
Microsoft artık “Immersive Shell”i Dosya Gezgini'nden ayırmaya başladı. Windows geliştirmeye aşina olmayanlar için, Windows 8 ile Windows'a Immersive Shell eklendi ve başlangıçta Charms Bar gibi özelliklerden sorumluydu. Sürükleyici Kabuk, explorer.exe ile bağlantılı olan “ShellAppRuntime.exe” adlı bir işlemle ilişkilidir. En son önizleme yapılarında Microsoft, Sürükleyici kabuğu Dosya Gezgini'nden çıkarmaya çalışıyor. Bu ilk olarak "Start Is All Back" geliştiricileri tarafından fark edildi.
Daha yeni yapılarda artık ShellAppRuntime.exe'yi bağımsız olarak başlatmak mümkündür. Daha önce explorer.exe'ye bağlı olan ShellAppRuntime.exe, artık Explorer.exe olmadan bağımsız olarak başlar ve çalışır. Aslında, Arama Arayüzü de ShellAppRuntime başlatılıncaya kadar açılmaz.Tabii ki, deneyim hatalı ve işletim sisteminin diğer alanları hala dosya yönetimi sürecine derinlemesine entegre edilmiştir.Yakın gelecekte, Windows 11 özellikleri farklı bir yazılım sürecinde yer alacak ve Windows'un Dosya Gezgini'ne güvenmek zorunda kalmadan özellikleri çalıştırmasını kolaylaştıracak. Ayrıca çökmeleri azaltmalı ve işletim sistemini daha hızlı hale getirmelidir. Örneğin, Dosya Gezgini çökmeleri tüm masaüstünü kapatmaz.
"Explorer.exe'den özelliklerin ayrıştırılmasının" erken bir aşamada olduğunu ve kullanıcıların yakın zamanda herhangi bir değişiklik görmeyeceklerini veya hissetmeyeceklerini anlamak önemlidir. Bu hamle, performansın yanı sıra geliştirme sürecini çok daha hızlı ve kolay hale getirmenin de yolunu açıyor.
Kaynak:
https://www.windowslatest.com/2022/12/2 ... lorer-exe/