Thanos ve Jigsaw fidye yazılımlarının coderi 55 yaşında bir doktor çıktı

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46527
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4675 kez
Teşekkür edildi: 3954 kez

Thanos ve Jigsaw fidye yazılımlarının coderi 55 yaşında bir doktor çıktı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

ABD Adalet Bakanlığı bugün, Venezuela, Ciudad Bolivar'da ikamet eden Fransız ve Venezüella vatandaşlığına sahip 55 yaşındaki kardiyolog Moises Luis Zagala Gonzalez'in (Zagala) Jigsaw ve Thanos fidye yazılımlarını siber suçlular için oluşturduğunu ve kiraladığını söyledi. Zagala (aka Nosophoros, Aesculapius ve Nebuchadnezzar), kötü amaçlı yazılımı satın alan ve dünya çapında kurbanları fidye ödedikten sonra kazanılan kârları paylaşan siber suçlulara da destek sunuyordu.

iddiaya göre Doktor birçok hastayı tedavi ederken bir yandan da fidye yazılımı kodluyordu ve fidye yazılımı saldırıları yürütmek için araçlarını sattığı küresel bir fidye yazılımı ekosisteminden faydalanıyordu, saldırganları kurbanları nasıl gasp edecekleri konusunda eğitiyor ve bununla övünüyordu. ABD Başsavcısı Breon Peace, şahsın İran hükümetiyle bağlantıları da ortaya çıktı dedi.

Jigsaw fidye yazılımı , fidye ödenene kadar her saat başı kurbanların sürücülerinden belirli miktarda dosyayı silen ve her sıfırlamadan sonra artan sayıda dosyayla birlikte bir "Doomsday" sayacı içerir. Jigsaw, 2021 sonbaharından beri aktif değil ve o zaman bile saldırı aktivitesi gerçekten düştü. Emsisoft'ta bir Jigsaw fidye yazılımı şifre çözücü mevcut.

Thanos fidye yazılımı , Rusça konuşan hacker forumlarında reklamı yapılan bir Hizmet Olarak Fidye Yazılımı (RaaS) işlemidir. saldırganlara kendi fidye yazılımlarını özelleştirmelerine olanak tanır. Zagala, siber suçluların fidye yazılımı karlarını paylaşacağı bir ortaklık programı yürütürken, aynı zamanda Charlotte, Kuzey Carolina'da barındırdığı bir lisans sunucusunu kullanarak Thanos kötü amaçlı yazılımını lisansladı. Bu fidye yazılımı türü, Şubat 2022'de ID-Ransomware gönderimlerinde görünmemeye başladı ve fidye yazılımı oluşturucu Haziran 2021'de VirusTotal'a sızdırıldı.

Resim

Bazı Thanos fidye yazılımı örnekleri, bağlı kuruluşlar tarafından kullanılan farklı şifreleme uzantıları nedeniyle daha önce Prometheus, Haron veya Hakbit fidye yazılımı olarak etiketlenmişti. Ancak, Recorded Future'ın Insikt Group, bunların aynı kötü amaçlı yazılım olduğunu keşfetti. Insikt Group, "Kod benzerliği, dize yeniden kullanımı ve temel işlevsellik temelinde, Insikt Group, Hakbit olarak izlenen fidye yazılımı örneklerinin Noosophoros tarafından geliştirilen Thanos fidye yazılımı oluşturucu kullanılarak oluşturulduğunu ortaya çıkarttık" Dedi.

DOJ'un bugünkü basın açıklamasına göre, Zagala'nın "müşterilerinin" fidye yazılım saldırılarında araçlarını nasıl kullandığını, "İran devlet destekli bir bilgisayar korsanlığı grubunun İsrail şirketlerine saldırmak için Thanos'u kullanması hakkındaki bir habere bağlantı vererek" kamuoyu önünde tartıştığı iddia ediliyor.

Mayıs 2022'de kolluk kuvvetleri, bir PayPal hesabı kullanarak Zagala'nın fidye yazılımı operasyonundan elde ettiği yasadışı gelirlerin bir kısmını toplayan akrabalarından biriyle görüştükten sonra Zagala'yı Thanos fidye yazılımı operasyonuna bağladı. Bu kişi ayrıca, davalının Thanos fidye yazılımının kötü amaçlı altyapısının bir kısmını kaydettirmek için kullandığı telefonunda kayıtlı olan iletişim bilgilerini de gösterdi.

Zagala, suçlu bulunursa, bilgisayara izinsiz girişe teşebbüsten beş yıla kadar hapis ve bilgisayara izinsiz giriş yapmak için kötü amaçlı yazılım geliştirmekten bir beş yıl daha hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Kaynak:
https://www.bleepingcomputer.com/news/s ... ld-doctor/
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 11031
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 919 kez
Teşekkür edildi: 1962 kez

Re: Thanos ve Jigsaw fidye yazılımlarının coderi 55 yaşında bir doktor çıktı

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bu bizde olsaydı, en az 165 yıl ağır hüküm giyerdi.

Örnek mi? (hadi oradan öyle şey mi? olur diyenlere)
https://www.megaforum.com/konu/bilisim- ... si.717597/
Cevapla