Yağ kisti veya bezesi

Bitkilerle tedavi ve hangi bitki neye iyi gelir gibi görsel ve yazılı bilgilerin yeraldığı bölümdür
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46473
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4594 kez
Teşekkür edildi: 3914 kez

Yağ kisti veya bezesi

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. Vücudun yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. Belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta görülebilmektedir. Fakat çocuklarda çok nadir görülmektedir. Vücudun her yerinde görülebilmektedir. Boyun, karın bölgesi, sırt, omuz, kollar ve bacalar en sık görülen yerlerdir.

Lipomlar Nasıl Oluşur? Neden Oluşur?

Hastanın yaptığı bir şeye göre oluşmamaktadır. Lipomların içinde yap hücresi bulunduğundan dolayı kilo almaya bağlı olarak büyüyebilmektedir. Her yaştan kişide görülür ve doğuştan da olabilmektedir. Fakat oluşma ihtimalini arttırdığı bilinen bazı hususlar mevcuttur. Yağ bezesi oluşumuna zemin hazırlayan faktörlerden bazıları şunlardır:

Genetik yatkınlık
Cildin darbe alması
Yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri
Metabolik hastalıklar
Sağlıksız beslenme
İleri yaş
İnsülin direnci ve diyabet hastalığı
Karaciğer hastalıkları
Obezite

Yağ bezeleri, tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan ve vücutta herhangi bir bölgede oluşan içi yağ dolu ve genellikle küçük yapılı, tümör benzeri oluşumlardır. Çeşitli boyutlarda olabilen yağ bezeleri bir kapsülle çevrilidir ve beyaz-sarı renklerde gözle görülebilir şekildedir. Yetişkinlik döneminde her yaşta yağ oluşumu gözlenebilirken çocuklarda bu sorunun görülme sıklığı oldukça düşüktür. Vücudun gözle görülebilen kısımlarında yer alan yağ bezeleri, görsel açıdan bireyi rahatsız etmesi nedeniyle genellikle istenmeyen bir durumdur. Bu bezelerin evde sıkılması, iğne ile içinin boşaltılması gibi yöntemler hem enfeksiyon riski oluşturmakta, hem de yağ bezesinin olduğu bölgede iz kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yağ bezelerinin alınmasına yönelik olarak yapılacak işlemler, mutlaka bir sağlık kuruluşunda hekim tarafından uygun ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Vücuttaki yağ birikimlerinin deri altında yerleşerek bir kapsül şeklinde sarılması, lipom adı da verilen yağ bezelerinin oluşumu ile sonuçlanır. Basit bir tümör şekli olarak da nitelendirilebilen bu bezeler, genellikle iyi huyludur ve görüntü açısından kişileri rahatsız etmesi haricinde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Vücudun tüm bölgelerinde yağ bezesi görülebileceği gibi en yaygın olarak yüz, omuzlar, saç derisi, genital bölge, boyun ve sırt bölgesinde oluşur. Birçoğu yumuşak bir yapıya sahiptir ve üzerine elle bastırıldığında hareket ediyormuş gibi bir his verir. Bunun sebebi deri ile tamamen bütünleşik yapıda olmamalarıdır. Yağ bezeleri her yaştan insanda görülebilecek bir sorun olmakla birlikte çocuklarda oldukça seyrek görülür. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Bu tip bezelerde sonradan ağrı oluşması, genellikle yağ bezesinin tıbbi açıdan müdahale gerektirdiğini işaret eden bir durumdur. Tüm hücreler gibi zamanla büyüyüp çoğalan yağ hücreleri, bazı durumlarda yağ bezelerinin boyutlarının kontrolden çıkmasına ve aşırı büyümesine yol açabilir. Bu durumlarda cerrahi operasyonlar yardımıyla büyüyen yağ bezelerinin çıkartılması gerekir.

Yağ bezesi belirtileri nelerdir?

Yağ bezelerinin ilk ve en karakteristik belirtisi bezenin geliştiği dokuda meydana gelen şişliktir. Bu şişlik yavaş yavaş ve sürekli olarak büyüyebilir. Yüz bölgesinde oluşan yağ bezeleri genellikle toplu iğne başı büyüklüğünden birkaç milimetreye kadar değişirken sırt ve boyun gibi bölgelerde oluşan şişlikler daha büyük çaplı ve daha derindir. Yine yüz bölgesine görülen göz altı yağ bezeleri ve göz kapağında yağ bezesi oluşumunda bezenin beyaz-sarı renkte olması, üzerini kaplayan derinin çok ince olması nedeniyle içerisindeki yağ kitlesinin rahatlıkla görülebilmesi söz konusudur. Vücudun diğer kısımlarında oluşan derin yağ bezelerinde ise beze derinin alt katmanlarında yer aldığından dolayı yalnızca şişlik hissedilir, yağ tabakası dışarıdan görülemez. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Fakat bezenin darbe alması, enfekte olması veya kötü huylu olması durumlarında yağ bezeleri zamanla ağrıya veya akıntılara neden olabilir. Özellikle hızlı bir şekilde büyüme, renk değişikliği, kızarıklık ve şiddetli ağrı durumlarına rastlanması halinde lipomlar cerrahi girişimler yardımıyla çıkarılarak patolojik incelemeye gönderilmelidir.

Yağ bezesi çeşitleri nelerdir?

Yağ bezeleri yapılarına göre 3 farklı grup altında incelenir. Bunlar şu şekildedir:

Yağ kistleri: Yaygın olarak kafa derisi üzerinde görülen yağ kistleri tam olarak beze yapısında olmayıp akışkan yapılı bir yağ kitlesi ve üzerini kaplayan çok ince bir deri katmanından oluşur.

İyi huylu yağ doku tümörleri: Yaygın olarak boyun ve sırt bölgelerinde görülen beze yapısına sahip olan yağ dokusu tümörleri, genellikle iyi huyludur ve bu gruba girer. İçerisindeki yağ kitlesi açık sarı renkte ve sert bir yapıdadır. Tıpkı diğer kist türleri gibi büyük boyutlara ulaşabilirler ve bu nedenle cerrahi operasyonla alınmaları gerekir.

Resim

Kötü huylu yağ doku tümörleri: Deri altında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi sonucunda oluşan kitleler, kötü huylu yağ dokusu tümörleri olarak adlandırılır. Liposarkom olarak da adlandırılan bu tümörlerin içerisinde yer alan sıvı sarıdan griye çalan bir renge sahiptir. Nadir olarak rastlanan bu yağ bezesi türü daha yumuşak yapılıdır ve cerrahi operasyonlar yardımıyla mutlaka çıkarılmalıdır.
Yukarıdaki gruplandırmanın haricinde göz altı yağ bezeleri de kendi içerisinde üçe ayrılır. Bunlar ksantelezma adı verilen ve yüksek kolesterole bağlı olarak ortaya çıkan ince yağ tabakaları, siringoma adlı küçük yuvarlak yağ kistleri ve siringomadan daha küçük yapılı ve silik görünümlü olan miliumlar şeklinde 3 alt başlık altında incelenir.

Lipomalar Kimlerde Görülür?

Yaygın olarak görülen bir hastalıktır. genellikle 40-60 yaş arasında ortaya çıkar. 100 kişiden birinde lipoma görülebilmektedir. Lipoma sayısı birkaç adet veya daha fazla görülebilmektedir. Yani sayısı değişmektedir.

Vücutta Hangi Bölgelerde Görülür?

Sırt, boyun, kol ve bacaklarda, saçlı deride ve deri olan her bölgede görülmektedir.

Lipomalar Kansere Dönüşebilir Mi?

Lipomaların kansere dönüşmesi oldukça nadirdir. Liposarkom yağ hücrelerinin kanserli olan tümörlerine denilmektedir. Lipomalardan kaynaklanmamaktadırlar. Fakat bezenin darbe alması, enfekte olması veya kötü huylu olması durumlarında yağ bezeleri zamanla ağrıya veya akıntılara neden olabilir. Özellikle hızlı bir şekilde büyüme, renk değişikliği, kızarıklık ve şiddetli ağrı durumlarına rastlanması halinde lipomlar cerrahi girişimler yardımıyla çıkarılarak patolojik incelemeye gönderilmelidir.

https://www.okanhastanesi.com.tr/lipoma ... keli-midir
https://www.medicalpark.com.tr/yag-bezesi/hg-2065
https://singletrackworld.com/forum/topi ... ous-cysts/
https://www.medicana.com.tr/saglik-rehb ... donusur-mu
https://www.thedermspecs.com/blog/i-hav ... e-worried/
Kullanıcı avatarı
5006osman
Bit
Bit
Mesajlar: 4
Kayıt: 02 Haz 2022, 15:07
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 2 kez

Re: Yağ kisti veya bezesi

Mesaj gönderen 5006osman »

Yüzümde çok oluşuyor minik minik gerçekten sinir bozucu kulağımda 2 tane çıktı 2 senedir duruyor .
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46473
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4594 kez
Teşekkür edildi: 3914 kez

Re: Yağ kisti veya bezesi

Mesaj gönderen velociraptor »

Geçmiş olsun , benim bu konuda yaptığım araştırmalardan edindiğim izlenim şu yönde : Bu yağ bezelerinin çoğu GDO lu gıdaların vücuttaki yağı yakan mekanizmayı bozukluğa uğratmasından falan oluşuyor (Şahsi görüşüm), çevremde çok insan bunlar büyüyünce aldırdılar bazılarında yeniden çıktı bazılarında çıkmadı, ben yüzümde birkaç tanesi olmak üzere 4-5 tanesini kendim halletmiştim ama çapları birkaç milim ise uygulanıyor , bir iğne alıp ucunu ateşte kızdırıyorum sonrada suyun altına tutuyorum (böylece mikrop kalmıyor) ardından kolonya ile ucunu silip yap bezesine batırıyorum ve iki yandan sıkarak çıkartıyorum , tamamını çıkartmak önemli. Şu an kafamın arka kısmında var o fasulye büyüklüğüne ulaştı , erişebildiğim bir yerde olsa daha küçükken halledecektim. Çapları büyümüş ise doktora gidip aşağıdakilerden biri uygulanabilir;

1. Birkaç dk lık bir cerrahi işlem ile aldırmak
2. liposuction yöntemi ile 5 cm’lik ve tedavi ardından gözle görülmesi zor olan bir kesiden, yağ emme işlemi uygulatılabilir
3. Ameliyatsız Radyofrekans yöntemi ile deri altındaki yağ bezelerini yaktırmak

https://climed.com.tr/tedaviler/yag-bezesi-tedavisi/
Cevapla