İdeal Veri Yedekleme Nasıl Olmalıdır?

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte2
Terabyte2
Mesajlar: 4120
Kayıt: 24 Eyl 2020, 01:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 127 kez
Teşekkür edildi: 200 kez

Re: İdeal Veri Yedekleme Nasıl Olmalıdır?

Mesaj gönderen feuer »

shampuan yazdı: 24 Şub 2021, 23:07 Aaa! Dil dosyaları... :o
Bak aklıma getirdiğin iyi oldu, bende gereksiz ne bulup silsem diyordum. :-D
:arrow:
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 695
Kayıt: 27 Mar 2022, 20:07
Teşekkür etti: 172 kez
Teşekkür edildi: 240 kez

Re: İdeal Veri Yedekleme Nasıl Olmalıdır?

Mesaj gönderen ozgutozkan »

shampuan yazdı: 24 Şub 2021, 21:43 Abi şu konuda cidden net olarak anlaşalım: 720p'yi sana çaktırmadan 1080p'ye dönüştürüp sana versem yutar mısın? Yani göz hassasiyetin yok da, dediğim gibi takıntı sahibiysen sorunu böyle çözebilirsin. Kpbs değerine hiç ellemeden ebat değişimi yapabilirsin. Şayet hassassan, şey sitelerini biraz gezmen gerekiyor. TR dublaj ise zor. Bir de elindeki 720'nin sadece ebatı değil kbpssi de önemli. Film siteleri şunu sıkça yapıyor. Dönüştürme yazılımı ile ebata hiç ellemeden kbps'yi düşürerek boyutu ufaltıyor ve hem yükleme zamanından hem depolama haklarından kazanıyorlar. Ulan bugün amma çenem düştü ha...
Şimdi videolar için daha önceden uğraşmadım ama mp3 için bir ara kafa yormuştum çünkü 320 kbps olduğunu iddia eden mp3ler aslında 320 kbps değildi.

128 Kbps bir mp 3 dosyası en çok kullanılan saklama ortamı ama kalitede ne kadar bir kayıp var? 320 Kbps olursa kayıp ne kadar olur? 320 Kbps ile flac arasında nasıl bir kalite farkı vardır? Bunu ölçen bir alet var mı? Bu soruların cevabını kendimce buldum.

Yazıyı okurken cahilliğimi mazur görün ama mp 3 dosyalarında kalite farkını bilmiyorsanız okuyabilirsiniz.

Bilgisayarımızda sakladığımız müzik dosyaları için çeşitli formatlar mevcut, çoğu sıkıştırılmış formatlar. En bilineni ise mp 3.
mp 3 sıkıştırılmış bir formattır. Nasıl sıkıştırıldığı ile pek ilgilenmiyoruz burada çünkü müzikte sıkıştırma iyi bir şey değildir. Çünkü sıkıştırma oranı artıkça kalite düşer. Peki nasıl anlarız mp 3 kalitesini burada bunu anlatmaya çalışacağım.

En kaliteli saklama aracı plaktır neden derseniz insan sesi analogdur. Eğer çalgıların içinde dijital bir alet yoksa en kaliteli sesi plak verir. Mantığı ise basit plak bir kaydı analog olarak kaydeder. Analog olarak çalar. Kulak analogtur.

Dijital kayıt insan kulağının algılayabileceği aralıkta veriyi saklar. 101001 dönüşümü birazda insan kulağına göredir. Basitçe iki türdür. Veri kayıplı ve kayıpsız.

.wav (bmp) gibi sıkıştırılmamış ve kayıpsız tek kayıt türüdür. Flac ve ape ise benim bildiğim kayıpsız ve sıkıştırılmış dijital saklama türleridir.

.mp 3 .ogg .ac3 farketmez geri kalan tüm müzik formatları sıkıştırılmış formatlardır. Boyutu küçültmek için mutlaka kaliteden biraz ödün verilmiştir.

Şimdi spek diye bir program buldum. Programın yaptığı basit spektrum analizini bize resim olarak gösteriyor. Müziğin kalitesini direk gördüğümüz için bakarak analize gerçek kbps değerini bile söyleyebiliriz nerdeyse, çünkü 64 Kbps olan bir mp 3 ü tekrar 320 kbps olarak kayıt edilebilme ihtimali var. Boyut artsa da kalite tabii ki artmaz.

Daha kolay anlaşılır olsun diye aynı parçanın flac 320 kbps ve 128 kbps sürümlerini buldum ve analizden geçirdim. Sonuçları sizinde görmenizi istediğim için bu kadar bıdı bıdı yaptım işin açıkcası.
Resim
Resim
Resim
Birinci resim yani öncelikle göstermek istediğim spektrum analizi flac dosya türüne ait analiz. 22 khz den yukardaki sesler kesilmiş.
İkinci resim ise 320 Kbps kalite ile saklanan kayıt 20 khz den yukarısı simsiyah çünkü oradaki ses artık kayıp ayrıca resimlere dikkatlice bakınca 22 khz in altındaki ses bölgelerinde de siyah kısımlar var bence o kısımlar da kayıp ses.
Üçüncü resim ise 128 kbps ile saklanan kayıta ait artık kalite farkı oldukça belli, 16 khz'in üstü tamamen kayıp olmuş. Ayrıca 16 khz'in altındada ses izlerinde kayıplar azda olsa var.






Kalite farkını gözle görülür bir şekilde anlatabilmişsem ne mutlu bana. Spek programını http://spek.cc/ aresinden indirebilirsiniz
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: İdeal Veri Yedekleme Nasıl Olmalıdır?

Mesaj gönderen shampuan »

Ses analiz grafiğine dayanan bilgileriniz doğru. Bu grafiklere benzerini daha evvel de çeşitli kaynaklardan okumuştum. O grafikteki her bir pikseli bir "bit" gibi düşünün. Dosyayı sıkıştırmak istiyoranız bazı pikselleri "bitleri" silmelisiniz. Converter yazılımları da işte bunu yapıyor. Kbps, hz ve khz gibi kavramları etkiliyor. İşi hiç bilmeyen, müzik kulağı zayıf birine bir son derece kötü bir wav dosyası verip al bak bu en yüksek kalite diyebilirsin. O da bunu üstünkörü bilgilerle öğrendiğinden yer. Ama ses kulağı iyi ve sizin gibi analizlere dayandıran birisi yemez.

Veriler yalan söylemez.
Cevapla