Bu kez size bir bigisayara sahip olmanın bedelini şaşırtıcı bir şekilde dile getirmeye çalışacağım. Bir an için dürüst bir kullanıcı olalım ve kendimize uygun bir PC almaya çalışalım. Farzedelim dolar uçmadı, atıyorum 5TL olsun. Veya hadi uçsun uçsun, günümüzdeki gibi olsun. Farketmiyor. "Dürüst" bir bilgisayar kullanıcısı olabilmek için ciddi ciddi servet gerekiyor.
Şimdi aslı konuya gelelim. Yeni bir bilgisayar alalım. Bu bilgisayar düzüstü olsun. Mümkünse güçlü olsun biraz, yani tam kuvvet gerektiren bir durum oldu mu, çakılmasın.
DONANIM.
İntelli olmak ve i7'li olmak şartıyla adam gibi adam bir bilgisayar şu yazıyı yazdığım tarihte 18 bin kusur TL. Ben şunu 20 bine çekeyim, siz isterseniz 17bin yapın orası önemli değil. Ama temiz bi 20 bini bayılıyorsunuz...
İŞLETİM SİSTEMİ:
Biz dürüst bir insanız yaramazlık yok. Normal yollarla edineceğiz. Şimdi fiyatlara baktım, kafam karıştı. 16TL'ye de var, 2.580 kusur liraya da. Hiçbirşey anlamadım. Şunu 1500TL yapalım mı? İnternetten ucuz key aldım çalışıyooo? Tamam olabilir. Bizim derdimiz bu değil. Tam olmalı, aklımızın bir köşesinde şüphe kalmamalı. Microsoft bu tip ucuz anahtarlar için olumsuz konuştu. Bunlar bizden değildir dedi. Yazın oraya, 1500TL bir windows.
ANTİFÜRÜZ:
Şimdi bu sistemi keklerler. İyi bir kullanıcının bile güvenlik yazılımına ihtiyacı olur. Dürüst bir insanız biz. Katakullü yapmayacağız. Mükrosoft amcanınkini beğenmedik, satın alalım dedik... Şimdi baktım, 115TL falan. Yazın.
OFİS:
Bu sistemi ekranına aval aval bakmak için almadık. Arkadaş ben antin kuntin işlere gelemem. Son derece elit bir insanım bir kere, illa mükrosoft amcanın ofisini kullanıcam... Peki kullan bakalım. Şimdi baktım yine kafam karıştı. Geçerli mi sahte mi ne olduğu belirsiz anahtarlar gördüm 15-20TL'ye falan. Belki geçerlidir, ben bilmiyorumdur. Ama bu işin asıl fiyatını önceki deneyimlerimden biliyorum tabii ki. 1500TL abicim ofis. 1100TL'ye de bulabilirsiniz. Yazın oraya 1300TL.
DİĞER:
Bilgisayarınızı tam konfor ve "dürüstlükte" kullanmak çok zor bunu anlamanız lazım. Her program herkese göre farklıdır. Ama yine de "en iyi" diye birşey vardır. Mesela güzel kardeşim, Winrar bu işte çok iyidir. Seveni vardır sevmeyeni vardır. Winrar ücretli... Photoshop kurmak istersin, grafik mırafik işleri için. Ücretli güzel kardeşim. 59TL yazan da var, 450 TL yazan da. Normalde 1000-1500TL idi yıllar önce. Bence 450TL olan doğrudur. Dürüstüz ya, aldık bir tane. Bunlar gibi onlarca yazılım, IDMAN falan... Kişisel ihtiyacınıza göre arttırın-azaltın. Adobe prömiyerini, aftır efektini saymadım. Korel kullanan var. Zart zurt neyse...
Şöyle bir bakalım:
20.000 bilgiseyyar.
1500 işledim sistemi.
115 antifürüz.
1300 ofis.
450 fotoşap.
100 TL winrar.
100TL de zart zurt het höt olsun.
--------------------------------------------
23.565kusur Tee-Lee
Programlara vereceğiniz para artıp azalabiliyor, duruma göre. Bir program var mesela. Fiyatı 70 bin kusur lira. Bir başka program 20bin lira. Orasına karışmam. Ama Net 3500TL'yi programa gömeriz en az; eğer dürüst olursak.
Netice mi Hatice mi derseniz, olay basit aslında. Dolar sıkıntısı olmayan bir ülke olsaydık bile, tonla para ödüyor olacaktık. Profesyonel-ücretli programlar işlerini iyi yaparlar ama karşılığını öderseniz.
Abi gözünüzü seveyim bu ne ya? Delilik bu!!! Ortada bir mal yok. Yiyecek içecek yok. Satılabilir birşeyden bahsetmiyoruz. Sadece elindeki o bilgisayar için satılmış bir kopya. Bu, bir tür hizmet. Hizmeti CD'lere, DVD'lere kaydediyorsun ya da internetten indiriyorsun, kuruyorsun. Bu hizmet değerlendirilemiyor. Bu hizmet bankaya yatırılamıyor. Bu hizmet zamanı geçtikçe değerlenmiyor, aynen hurdaya dönen bilgisayarın gibi zamanla ölüyor. İnsanların haklarına saygı duyuyorum. Bir programı yapmak kolay değil elbet. Ama ben çok yönlü bir insansam, ve hem yazıyla, hem grafikle, hem video ile, hem ses edit ile, hem zart ile hem zurt ile uğraşıyorsam harbiden kaspersky'i tuttum demektir? Size de mantıksız gelmiyor mu? Bu fiyatlar yine şimdi iyi. Ofis geçen birkaç sene önce 1500TL idi. PS 1500TL yine. Bunun premieri var şusu var busu var. Dev bir rakam ediyordu (5000'i geçiyordu program fiyatları).
Yani çocuklar, linux deneyin dememdeki maksat biraz da burada. Kendinizi "ben bununla da yapabilir miyim?" diye yoklayın bence. Yazılımlara bakarsanız "normal bir kullanıcıyı" tatmin edecek düzeydeler. Eskiden çöp durumda olan, bol buglı olan, işe yaramayan birçok programı geliştirmiş cillop etmişler. Kullanmayın. Sadece test edin. Bir ay kadar kendinizi bunu kullanmaya zorlayın. Sevmeyin. Kaldırın gitsin. Eliniz alışsın.
Dürüst olmamıza imkan yok. Ama unutmayın, böyle de hırsız oluyoruz. Bunun eeesi meesi olmaz. Nasıl olsa hazır istiyorsunuz. Orada koskoca hazır bir sistem ve yığınla program var. Ben mi? Ortalık yerde çok fazla çığırtkanı var linux'un. Mantıksız savunucular falan. Ben onlardan değilim. Faydalı olanı cebe atar yürürüm sadece. O yüzden sizleri geçiş yapmaya heveslendirdiğimi düşünmeyin.
İyi çalışmalar.
Ulan ne yazdım yine