Devrenin çalışma mantığı çok basittir. Adaptörün çıkış kablosu uygun bir yerden (fiş çekikken) kesilir. Kırmız ve siyah uç güzelce çıkarılır ve uçları yarım cm kadar soyularak çıplak bakır uçlar burulur. Bu uçlar +/-'ye dikkat edilerek devreye girilir. Diğer uçtan aynı şekilde çıkış alınır.
Devreye giren 19V DC güç, 560 Ohm dirençler üzerinden kapasitörleri şarj eder. Kapasitörleri 19VDC'ye ulaştığında şarj durur.
Elektrik hattındaki ani gidip gelmeler durumunda (lambanın saniyenin onda biri kadar gidip gelmesi durumları vb) kapasitörlerdeki güç, bu şok dalgasını kısa süreliğine idare eder. Böylelikle veri kaybı ya da arıza riskini minimize etmiş olursunuz.
Cihazın devre kartı:


Devre işe yarar mı?
Devredeki elemanların değer tamamen varsayımsal olarak seçilmiştir. Örneğin kapasitörler daha yüksek değerde olursa (10.000uF gibi) daha iyi olur. Böylelikle güç dalgalanmalarında çıkış gücü elden geldiği kadar stabil tutulmuş olunur. Devrenin bu haliyle PC'nize bir zararı yoktur. Ancak biraz elden geçirilmesi gerekebilir.
Bu devrenin daha gelişmiş halini de çizmiştim:
DİKKAT BU DEVREYİ YAPMAYINIZ!
Devredeki elemanların değerlerini önemsemeyiniz, tamamen teoriktir.
Bu devrenin öncekinden farkı, güç düşüklüğü örneğin 1 saniye'den uzun sürerse laptoba giden elektriği küt diye kesmesidir. Sağlıksız voltajla çalıştırmaktansa elektriği kestiriyoruz. Ancak devre henüz tasarım aşamasında olduğu için uygulanmaması daha doğru olur.
Her iki devrenin de ortak özelliği, aynen bir pil gibi şarj olarak, laptobun besleme voltajını stabil tutmaya çalışmalarıdır. Burada çok önemli bir detayı bilmek zorundasınız. Bilgisayarlarınızın adaptörü, belli voltajlar arasında sağlıklı çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Örneğin eğer şu anda dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, etiketinde 100V-240V AC yazdığını görebilirsiniz. Bu, aynı adaptörü 110V Amerikan elektriği ile de kullanabileceğiniz anlamına gelir. Adaptör, yapısı itibariyle girişine uygulanan gerilim bu güven aralığında olduğu sürece bilgisayarınızı sağlıklı şekilde besleyecektir. Ayrıca şebekedeki kötü parazitleri absorbe edecek EMI filtresi de içermektedir. Yukarıda size gösterdiğim devre ise, adaptörün tahammül sınırlarının çok dışında, ani voltaj düşmeleri durumunda bilgisayarınızı korumaya çalışmak için tasarlanmıştır. Neticede işe yaramasa bile, bilgisayarınıza hiçbir zararı yoktur.
Eğer aranızda elektronikle ilgilenen olursa, şöyle bir bakar, efferüm der.

İyi forumlar.

İlgili Blog sayfam:
https://basitelektronikprojeler.blogspo ... a-guc.html