AppData/LocalAppData İçindekileri Silmek

Windows 7 hakkinda bilgi , ipucu ve tecrübe paylasim alanidir
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

AppData/LocalAppData İçindekileri Silmek

Mesaj gönderen krocix »

2 gündür bunun hakkında verimli olabilecek bir kaynak üzerinde araştırmalar yaptım fakat elime teorik bilgiden ve tavsiyeden öteye birşey geçmedi ne yazık ki.İstediğim şey basit aslında ama çoğu forumda durumu ya bilmeyenlerin cevapladığı ya da çocuk parkına döndürdüğü yazılardan dolayı kafam allak bullak oldu...
Neyse gelelim istediğim şeye.Hepimiz biliyoruz ki bu klasörler normalde kullanıcın umrunda olmadığı için "gizli" olarak klasörleniyor windows tarafından.Gizli dosya ve klasörleri açıp ya da en basit yoldan win+R ►%appdata% / %localappdata% yazmak, oraya oluşmak için yeterli.Burada yine bildiğimiz üzere programların veya oyunların işe yarar dosyaları bulunuyor.İşte ben de buradan hareketle şunu soruyorum;
Buradaki 3 alt klasör dahil tüm içeriği klasör yollarını silmemek kaydıyla (local local low ve roaming) geri kalan tüm içeriği silmenin ne gibi zararı olur ?
İlk seçeneği gözardı ederek devam ediyorum.İçindeki klasörleri bilinçli bir şekilde lazım olmadığını bilerek silmek istersem ne olur ?
Bu klasörlerde hayati windows klasör ve/veya benzeri içerikler bulunabilir mi?

Aklımda şimdilik şekillenen sorular bunlar.Peki neden silmek istiyorum oraya geleceksek eğer; Klasörlerdeki dosyaların zamanla kapladığı alanın gigabyte'ları bulduğunu (ben de bile şu an 20 Gb'tan fazla) gördüğümde neden her şeyi silmeme rağmen gereken boşluğun oluşmadığını fark ettim.Tabi ki buradaki en büyük yardımcım wiz tree programı oldu.Klasörlerin kapladığı alanı merak etmiş ve kullanmıştım.İyi ki de kullanmışım.Hem böyle bir içerik için bahane oldu, hem de benim de faydalanacağım ve HDD'mi rahatlatabileceğim bir yol daha bulmuş oldum.

Bir şeyi daha açıklığa kavuşturayım.Aslında bu işin temelinde @esatiz'in firefox hakkındaki yorumları ve uyguladığı yöntemler beni buraya itti.Özetle sizlerin görüşleri ve uyguladıkları yollar nedir ? Buralar için özel bir program var mıdır ya da "bırak oraları kalsın" , "üstleri kısaltalım yanlar 1 numara olsun" tarzında mı olacak biraz fikirleşmek istedim.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Re: AppData/LocalAppData İçindekileri Silmek

Mesaj gönderen feuer »

Şöyle söyleyelim start'ın çalışmaması şeklinde geri dönüşler alırsın.
Ayrıca registry kayıtlarının bazıları bu yollarda tutuluyor. O sebeple oralarda dosyaların tamamını silmekten kaçınmanı öneririm.
Portable programlar ile çalışmayı seven biri olarak o klasörler beni de rahatsız ediyor ancak yapacak birşey yok.

20gb tan fazla olması temizlik yapmaan gerektiğine işaret bunun için cleanmgr+, bleachbit ve privazer öneririm.
Öncelikle windows'un standart temizlik işlemlerini de uygulayabilirsin.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Köftohor. Sen daha google operatörlerini anlatıcaktın ne oldu o iş? Güme gitti hey yavrum hey :-D Hatta google'da etkili aramanın sırlarından bahsedecektin. Neyse.

Bahsettiğin appdata klasörlerine arada bir ben de bakıyorum. Benim bu konudaki en büyük sıkıntım neyi sileceğimi bilmemek.

Örnek.

Revo-Uninstaller ile bir programı sileli yıl olmuş, tesadüfen arda kalmış klasörü appdata içinde buluyorum. İçi genellikle ya boş oluyor, ya da birkaç dosya olabiliyor. Bunları affetmeyip siliyorum. Ne olduğunu bilmediğim klasörlere ise ellemiyorum. Bunun haricinde maalesef derin bir bilgiye sahip değilim; zira bahsettiğin gibi orası windows'un biraz hassas bölgesi. Öyle jilet kullanmak olmuyor, isilik çıkar :-D

Temizlik yapmana rağmen açılmayan alana gelince, ben yıllardır CCleaner kullanıyorum. Bu programı kullanmamın özel bir nedeni var: tek bir program üzerinden bir sürü işlem yapabiliyorum.

-Çoklu(mükerrer) dosya bulabiliyorum. Bu yolla bir sürü gereksiz dosya tesbit ederek ciddi miktarda disk alanı kazandım.

-Disk analizcisini kullanarak hangi dosya ne kadar yer kaplıyor kontrol edebiliyorum. Bu özellik sayesinde farketmeden gereğinden büyük boyutla indirip dönüştürmeyi unuttuğum onlarca filmimi dönüştürerek epey disk alanı kazandım.

Sonraaa... Dur bir programı açıp bakayım :-D

Baktım. Neyse fazla da birşey yok, ama hemen hergün çerez çer çöp temizliği yapmayı ihmal etmiyorum.

Programlarımı mutlaka Revo ile kaldırıyorum. İliklerine kadar araştırıp siliyor hissiyatı verdiğinden içim rahat ediyor.

Son zamanlarda @feuer'in de fişteklemesi ile çoğu programımı portable'a havale edip D: diskine attım. Bence iyi oldu.

Diğer disklerimde mesela D: diskimde bir ara elimde tırpanla bir daldım, gereksiz bir sürü videoooo, prograaaam, çöp resim arşiviiii, müziiiik ne bulduysam sildim. Birçok portabıl yazılımı ve bunun gibi şeyleri 7z formatında dibine kadar sıkıştırdım. Hiç üşenmedim. Günlerimi ayırdım ama değdi, daha önce de söylemiştim. HD film takıntım yok. Ekranım HD olmadığı için piksel başına değerler bakımından avantajlı durumdayım, 360p bir videoyu tam ekran izlerken hiç rahatsız olmuyorum genellikle.

Konudan ayrıldım gibi düşünmeni istemem. Bu anlattıklarım diskinden hiç de küçümsenmeyecek kadar yer açmanı sağlıyor canlı şahidiyim. 1TB'lik diskim ful dolu olup uyarı vermeye başlayınca yukarıdaki atraksiyonlar 700 kusur GB'lere düşmesine neden oldu ki bu, beni yeni HDD almaktan kurtardı.

Sonuç.

Ne yapman gerektiğini bilmiyorum ama bu dert benim de başımı ağrıtıyor. Konuyu takip ediyor olacağım. Uzun yazdığım için özür dilerim. Bir insana yapılacak en can sıkıcı şey, uzun yazmak :( :pckir: :kafavur: :kafasalla:
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1

Mesaj gönderen feuer »

Resim

Pekçoğu oyunların config ve save dosyaları. Normalde boyut daha da az.

Ayrıca hangi işletim sistemindesin. (Windows 7 kategorisindeyiz soruya bak bende) Şimdi bu windowsun yeni icadı store uygulamaları da buraları çokça kirletiyor. Her kullanıcı için ayrı ayar klasör ve dosyalar oluşturuyor.

Yerleşik browser kullanıyorsan geçmiş ve cookie temizliği yine temizlik için önemli.

Programları portable kullanıp D sürücüsünde saklamak format atmak konusunda elini rahatlatır.
İşletim sisteminin şiştiğini sorun yarattığını düşündüğün anda çakarsın formatı.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Evet biraz okuduktan sonra yazmaya başlayalım o halde.
@feuer
İlk seçeneği zaten fantazi olsun diye yazdım ancak yine de gözü kara arkadaşlar çıkabileceğinden dolayı bunun soru olarak sorulması gerektiğini düşündüm.Ancak 2. soruya yakın bir cevap verdiğin için oradan devam ediyorum.Peki bu klasörleri buraya eklenen resim yoluyla bulmak ya da "şu klasör kesin windowsun" diyebileceğimiz bilgiye nasıl sahip olabiliriz? ya da sahipvarsa ekleyeyim dosyaları.Elbette netten bakıyorum %90'ını da biliyorum bu klasörlerin ama yine de işte Dimyat'a pirince gitme mevzusu olmasın diyorum.
Program tavsiyen hakkında da yazarsam şayet;bunların ccleaner'dan ne gibi farklı avantajı var ve appdata gibi klasörlere erişimi varsa biraz tehlike içermez mi ? Başlangıcın bozulabilir dedin ya o yüzden yazdım.
Son olarak konuyu windows 7 kısmına açtığım için doğal olarak win7 ultimate kullanıyorum. :-) Aslında bunun sebebini foruma üye olduğum ik zaman ki mesajlarımdan bulabilirsin.8-9 senedir formatsız aynı windowsu kullandığım için ve çok sayıda program oyun denediğim için appdata'nın bu kadar karman çorman ve çok yer kaplaması normal aslında.

@shampuan
Revo ve CCleaner benim de elimin altındaki silahlarım zaten :arrow:
Gereksiz ve yer kaplayan dosya olarak sadece orası var (appdata).Diğer işlemleri zaten rutin olarak yapıyorum.250 gb ayrılmış alandan 75 gb boşluğum var ama oradaki o 20 gb canımı sıktı biraz.
Ben de zaten CRT kullanıyorum 480 de bana yetiyor :) Toparlarsak işte tek nokta orası var ama nasıl müdahele edeceğim diye düşünüyorum.feuer'de korkuyu saldı gitti :D

bu arada bu konuyu yabancı kaynaklardan araştırırken elime çok cafcaflı bir program geçti.Muadilini ya da benzeri içerikteki bir programı kullanmadım sanırım.Programın özelliğini yazmıyorum ama @esatiz'in arşivine hediye olsun diyorum (varsa napalım artık)
https://sourceforge.net/projects/junctionbox/

---------------------------------------------------------------
İstediğin konu hakkında iki yerde konu açtım ama bekleneni vermediği için vazgeçtim.Zaten halihazırda google bunların çoğunu kendi arama parametlerine eklediği için geri kalan sadece 1-2 komut kalmış.Tabi ki bu komutları diğer komutlarla birleştirip çoğaltmak mümkün.Biraz daha üretken düşünerek var olan o komutlardan sonuçları zenginleştirmek aramayı keyifli ve biraz riskli hale getirebilir.

açtığım ilk konu : viewtopic.php?f=13&t=211902

devamında laf lafı açtıktan sonra: viewtopic.php?f=140&t=210724&p=495108&h ... B1#p495108

Yine de o kolaj arama tekniğinden bahsetmem gerekecek.Çünkü konusu açıldı.İnşallah kısa bir yazı ile onu da yeraltı tarafına eklerim ya da açık yere.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Sen şu appdata klasörünü -sakıncası yoksa- ekran görüntüsü atabilir misin? Belki seni yönlendirebilirim/z.

- - -

O açtığın konu olmaz, yeterli değil.
Ayrıca operatörler google tarafından otomatik uygulansa da google'ın nasıl işine geliyorsa öyle sunuyor sana, biliyorsun. Artı o operatörler hala işe yarıyor, başlık açarsan çok sevinirim. Ben aradığım zaman genellikle başarısız oluyorum. İlk verdiğin link ise -kötü anlamda demiyorum- işime yaramıyor. Beni aradığım şeye götürecek pratik bilgiler sunmalısın.

Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1

Mesaj gönderen feuer »

Temiz kurulumda tam bir dosya listesi almış olsan dahi durağan olmadığı için kesin birşey söylememiz gereklilik konusunda çok zor.

1-ccleaner kullandığın halde orası 20gb olmuş.
2-uzun zamandır format atmadığını belirtiyorsun.

yüksek ihtimal eski program kalıntılarıdır dosyaların.

cleanmgr+ ve bleachbit çok ayrıntılı hazırlanmış programlar komut ile otomatik çalışyorlar. privazer ise silinen dosyaların mft den temizlenmesini sağlıyor, SSD ile uyumlu çalışıyor TRIM*
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

feuer yazdı: 11 Eyl 2021, 21:40
cleanmgr+ ve bleachbit çok ayrıntılı hazırlanmış programlar komut ile otomatik çalışyorlar. privazer ise silinen dosyaların mft den temizlenmesini sağlıyor, SSD ile uyumlu çalışıyor TRIM*
Arkadaşlar, privazer çöp dosya da temizliyor olsa da, güvenli silmeye odaklanmış bir programdır. Diskinizin "boş alanını" ayrıca mft'yi de güvenli silme yaparak bir tür delil kaldırıcı olarak çalışır. Bu işlemlerin aşırı birikmiş çöp dosyalarla alakası yoktur (sildiğiniz veriler çöp dosya sınıfında değildir).

Bir de büyük bir kesimin yanlış anladığı şey: güvenli silme gibi işlemlerin bilgisayarı hızlandırdığıdır. Bu yanlış. Çöp dosya temizliği dahi sisteminizi "çok fazla" hızlandırmadığı gibi, hatta yavaşlatabilir. Örneğin tarayıcı çerezlerinizin silinmesi, temizlik sonrasında tarayıcınızı ilk kullanmaya başladığınızda geçici olarak yavaşlığa ve yüksek veri indirmeye neden olabilir.

Şayet appdata klasörünün içeriğini bir görebilirsek, neyi silebileceğine dair ipuçları verebiliriz. En azından şunu kaldırdıysan sil, şunu silme diyebiliriz.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Komut işi yaş.En son üniversitedeki MSDOS komutları geliyor aklıma sen komut yazınca. cd dir - cd.. - cd oyun :D Sonradan kullanmak üzere önceden bazı programların setuplarını bir klasörde bekletiyorum.İçinde Privazer de var.Onunla da denerim bakalım neymiş ne değilmiş diye.Ama sanmıyorum oralara herhangi bir program müdahele etsin (silme babında).Yukarıdaki Junction Box programı oralarda yedekleme bilmem ne falan yapıyormuş ama sanırım onu kullanmayacağım.

@shampuan Evet google'ı aşmak son derece zor.Benim önereceğim kolaj kod ve türevleri de bazen google'ın botlarına takılıyor.Güvenlik amacıyla doğrulama istiyor.
ekleme: resim linki ama sadece roaming klasörüne ait.Boyutu 1.85 gb https://www.hizliresim.com/sasr0wg
local low :3.65 gb local :14.6 gb hatta 14.6 cigolayt :)
En son krocix tarafından 11 Eyl 2021, 22:06 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

Oralarda gizli vaziyette Microsoft klasörleri vardı. Feuerin dediği gibi başlat menüsünde sıkıntılar oluşabilir mesela yüklü programlar listesi. O appdata içeriğini çok karıştırmadım ben, tarayıcı bilgileri var. Firefoxun çöplerini siliyorum bir tek
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Oha, @krocix ama çok fazla birikmiş yani o kadar yer kaplaması çok normal. Şunu şöyle yap bunu böyle yap demiyorum, sen direkt o klasörlerden hangi programları kaldırdıysan onları tesbit edip yavaş yavaş "geridönüşük klasörüne atarak" temizliyorsun. Olaki yanlışlıkla birini silersen geri getir diye. Şu anda beklediğimden çok daha fazla klasör çıktı şaşırdım yani.

Tamam? Olay kısaca bu.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Hep yazıyordum ya yeri geldiğinde,zamanında program oyun falan çok fazla kurdum sildim.Bazılarına ben bile şaşırdım yani bunu da mı kurmuşum ya oynamışım diye :-)Ufak bir detay daha iliştireyim.Adwcleaner'ın karantina dosyaları da bayağı yer kaplıyormuş.Kullanan varsa onu da gözden kaçırmasın.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1

Mesaj gönderen feuer »

Eğer ilgilenilmediyse browser geçmiş ve çerezleri 20gb olmuştur.

resimden gördüğüm kadarıyla çoğu programlara ve oyunlara ait klasörler var.

mesela utorrent var yarım kalan torrentler varsa onların dosyalarıda çok yer kaplar. qbittorent portable kullanabilirsin. utorrent kafffasına göre bir ağ trafiği yaratıyor kendi kendine dosyalar reklamlar indiriyor haberin olsun.

video projeleri vs kaldıysa onlarda yer kaplar.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

krocix yazdı: 11 Eyl 2021, 22:20 Hep yazıyordum ya yeri geldiğinde,zamanında program oyun falan çok fazla kurdum sildim.Bazılarına ben bile şaşırdım yani bunu da mı kurmuşum ya oynamışım diye :-)Ufak bir detay daha iliştireyim.Adwcleaner'ın karantina dosyaları da bayağı yer kaplıyormuş.Kullanan varsa onu da gözden kaçırmasın.
feuer yazdı: 11 Eyl 2021, 22:23 Eğer ilgilenilmediyse browser geçmiş ve çerezleri 20gb olmuştur.

resimden gördüğüm kadarıyla çoğu programlara ve oyunlara ait klasörler var.

mesela utorrent var yarım kalan torrentler varsa onların dosyalarıda çok yer kaplar. qbittorent portable kullanabilirsin. utorrent kafffasına göre bir ağ trafiği yaratıyor kendi kendine dosyalar reklamlar indiriyor haberin olsun.

video projeleri vs kaldıysa onlarda yer kaplar.
:arrow: :kafasalla:
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Öyle kalıntı yapacak dosyam falan yok.utorrentte işte ilk göz ağrısı gibi duruyor orada kerata.en iyisi sakin kafa ile bir gün onları geri dönüşüm kutusuna alıp pusuya yatmak sanırım. :kafasalla: