Acil Durumda Veri Kurtarmanız İçin 6 Ücretsiz Uygulama

Sadece freeware (Ücretsiz) program paylaşımlarının yeraldığı alan
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Acil Durumda Veri Kurtarmanız İçin 6 Ücretsiz Uygulama

Mesaj gönderen shampuan »

Herhalde hemen hepimiz yanlışlıkla dosya silmişizdir. Bunun nasıl bir kabus olduğunu biliyoruz. Ancak profesyonel veri kurtarma yazılımları çok pahalı. Bu nedenle bizi bu kabustan kurtaracak ücretsiz veri kurtarma programları bizler için çok önemli.

Gelin bu yazımızda bilgisayarımız için 5 ücretsiz veri kurtarma uygulamasını inceleyelim.

1-Wise Data Recovery

Wise firmasını çeşitli bakım ve temizlik uygulamalarından hatırlıyoruz. Wise Disk Cleaner, Wise Care 365, Wise Registry Cleaner gibi birçok programla adını duyuran firma, ayrıca Wise Data Recovery yazılımını da geliştiriyor. Programın portabıl sürümü de mevcut. Henüz sildiğiniz ve üzerine yazma yapmadığınız dosyaları medyalarınızdan kurtarıyor. Ücretsiz sürümünün veri kurtarma sınırı 1GB olsa da bu çok önemli değil, çünkü özellikle çok önemli ofis ve excell belgelerini kurtarmak için yeterli.

Olumlu Tarafları:
Ücretsiz(sınırlı)
Kolay kullanım
Basit ve anlaşılır arayüz

Olumsuz Tarafları:
Ücretsiz sürümünde veri kurtarma boyutu sınırı var.
Nadiren de olsa donmalar olabiliyor.
Alanında profesyonel programlar kadar güçlü değil.

2-Recuva

Recuva, hemen her kesim tarafından bilinen en eski veri kurtarma yazılımlarından birisidir. CCleaner’ın yapımcısı Piriform tarafından geliştirilmektedir. Aynen Wise Data Recovery gibi dosya boyutu sınırı olsa da, çok elzem belgelerinizi kurtarmak için çok iyi bir alternatif. Bu uygulamanın da portabıl versiyonu mevcut.

Olumlu Tarafları:
Ücretsiz (sınırlı)
Kolay kullanım
Basit ve anlaşılır arayüz.
Hangi dosya türlerine odaklanmasını istiyorsanız o türe duyarlı tarama yaptırabilirsiniz
Kurulumlu sürümü geri dönüşüm kutusunun bağlam menüsüne yerleşir ve sadece geri dönüşüm kutusu odaklı tarama yapabilir.

Olumsuz Tarafları:
Ücretsiz sürümünde veri kurtarma boyutu sınırı var.
Bazı güvenlik yazılımları program hakkında uyarı veriyor. Ancak şahsi testlerimizde olumsuz bir duruma rastlamadık.

3-TestDisk&Photorec

Açıkkaynak kodlu ve özgür olan bu yazılım tamamiyle ücretsiz ve veri kurtarma sınırı yok. Yani istediğiniz miktarda verinizi kurtarabilirsiniz ve karşılığında lisans ücreti ödemek zorunda da değilsiniz. Portabıl olan ve kurulumlu versiyonu bulunmayan program, esasen TestDisk adıyla gelse de uygulama klasörü içinde Photorec adlı bir uygulama daha içermektedir. Uygulama, sadece silinen dosyalarınızı kurtarmıyor yanlışlıkla biçimlendirdiğiniz partisyonları da saniyeler içinde geri getirebiliyor. Photorec, silinen dosyalarınızı kurtarmada kullanılırken, TestDisk ise kayıp partisyon kurtarıyor.

Olumlu Tarafları:
Ücretsiz ve Sınırsız
Açıkkaynak kodlu ve Özgür yazılım, ister kişisel ister ticari amaçla lisans ücreti ödemeden kullanılabilir.
Üzerine yazılmamışsa kesinlikle tüm kayıp dosyalarınızı bulur.
Portabıl ve hafif yapısıyla flaş belleklerde taşıyabilirsiniz.
Her windows’a uyumlu.
Windows, Linux, MAC versiyonları mevcut.
Çok çeşitli disk biçemlerini tanıyabilir ve kurtarma yapabilir. (windows, IBM, Linux, Mac disk biçimlerini tanıyor)
GPT desteği var.
Alanında profesyonel programlar kadar güçlü.

Olumsuz Tarafları:
Program henüz görsel arayüze sahip olmadığından komut ekranına benzer ilkel bir arayüzden kullanılıyor.
Kullanımı bazı kullanıcılar için zor gelebilir.
Dosya adlarını kurtaramıyor, klasör ağaçlarını koruyamıyor.
Kurtarılacak dosyanızı seçemiyorsunuz; tüm ortamı kurtarıyor.

4-Restoration

Muhtemelen pek adını duymadığınız bu uygulama da portabıl kullanılabiliyor ve tamamen ücretsiz. Uygulama hakkında sordum.net olarak deneyimlerimiz çok sınırlı olsa da, yaptığımız birkaç testte başarılı oldu. Ancak bu, yazılımın her durumda işinizi çözeceği garantisi vermiyor. Yine de denemeye değer.

Olumlu Tarafları:
Ücretsiz ve kısıtlamasız.
Basit bir arayüzü var ve anlaşılır.
Boyutu çok küçük
Aynı anda birden fazla dosya kurtarmanıza müsaade ediyor

Olumsuz Tarafları:
Windows 10 uyumlu olmayabilir.
Flaş belleklerden arama yapamıyorsunuz.

5-ADRC Data Recovery

Adını duymamış olabileceğiniz bir başka uygulama da ADRC Data Recovery. Aynen Restoration’da olduğı gibi yazılımın her daim başarı getirme garantisi yok ancak denemekte de bir zarar yok. Tam olarak ücretsiz ve de portabıl.

Olumlu Tarafları:
Ücretsiz ve kısıtlamasız.
Basit bir arayüzü var ve anlaşılır.
Boyutu çok küçük
Aynı anda birden fazla dosya kurtarmanıza müsaade ediyor

Olumsuz Tarafları:
Windows 10 uyumlu olmayabilir.
Flaş belleklerden arama yapamıyorsunuz.

6-Puran File Recovery

Son uygulamamız Puran File Recovery. Yazılım ev kullanıcıları için ücretsiz. İster kurulumlu versiyonunu; istemezseniz kurulumsuz portabıl versiyonunu deneyebilirsiniz. Oldukça anlaşılır ve basit arayüze sahip olan program, boyutunun küçük olması dolayısıyla da flaş belleklerde rahatça taşınabiliyor. Şayet ticari amaçla kullanacaksanız lisans satın alarak yasal olarak kullanabiliyorsunuz.

Olumlu tarafları:
Ev kullanıcıları için ücretsiz.
Basit ve anlaşılır arayüz ile kolay kullanım.
Dosya türüne odaklanarak arama yaptırma.
Flaş bellekler de dahil birçok ortamda arama yapılabiliyor.
Ağaç görünümü seçeneği var.
Derin tarama, Tam tarama, kayıp dosyalar için özel tarama gibi özellikleri de var.

Olumsuz Tarafları:

* * *

Sonuç

Veri kaybı, en istemeyeceğimiz durumlardan biridir ve bu tür acil durumlarda işimizi en kısayoldan çözmek isteriz. Ücretli yazılımlar çok pahalı olduklarından, önce ücretsiz yazılımlarla şansımızı denemek istememiz çok normaldir. Dolayısıyla yukarda sizlerle paylaştığımız programlar, sorunumuzu en kısa yoldan çözme potansiyeli taşımaktadırlar. Aralarından istediğiniz uygulamayı seçebilir, verilerinizi kurtarmayı deneyebilirsiniz.

Peki sizler de verilerinizi kaybettiniz mi? Kaybettiğiniz verileri hangi programla kurtardınız? Yukarıdaki programlardan hangilerini beğendiniz? Yorum olarak yazın. Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Re: Acil Durumda Veri Kurtarmanız İçin 6 Ücretsiz Uygulama

Mesaj gönderen krocix »

İçlerinden sadece Recuva'yı kullandım.Araması biraz yavaş ve diğer muadilleri kadar derinlere dalamadı gibi geldi bana.Bilgisayarın HDD duruma bağlı olarak kayıp dosya bulma oranı fena değil.Çok çok eski dosyları fazla bulamıyor.

Recuva'nın puanı benim için 6,5-7 arasıdır 10 üzerinden.

Haricinde 2 farklı programı daha kullandım (aslında çok kullandım da bunlar daha ağır basıyor).Birisi Easeus'un Data Recovery programı.Dosya desteği çok fazla olduğundan kurtarma seçenekleri de artıyor haliyle.Tarama hızı fena değil.Yine HDD nin durumuna göre bulma şansı iyi.Çok eski dosyalarda da bayağı iyi.Birçok dosyayı geri getirebiliyorsunuz.Ancak ücretli sürümünün aylık fiyatı için 20 kıta kadar güzelleme yapabilirsiniz :D

EaseUS Data Recovery'nin puanı benim için 7.5 civarıdır.

Sona tabi ki favorimi sakladım.Recovery my Files, gerek tarama ,hızı gerek dosya desteği, gerekse geri getirme oranı ile muadillerinin açık ara önündedir bana göre.Hızlı bir taramadan sonra bilgisayarınızın taaa ilk günkü dosyalarını bile önünüze seriyor.Geri getirmesi biraz yavaş oluyor bazen.Nadiren de donma yapabiliyor dosya boyutuna göre (5gb civarı bir rarı test etmiştim).Ancak haricinde çok çok iyi bir kurtarma programıdır.

Recovery My Files'ın puanı benim için 9-9,5 arasındadır.

Bitirirken 1-2 noktaya dikkat çekmek istiyorum.Bu gibi programları ne kadar çok kullanır veya denemeler yaparsanız HDD'nizdeki verileri de geri getirme oranınız o derecede azalır.Buna dikkat etmelisiniz.Ben bizzat test ettiğim için bunu not olarak belirtmek istedim.Özellikle tarama işlemini yarıda kesmek son derece kötü bir fikir olacaktır.Bunu şöyle düşünebilirsiniz ;HDD'nizi bir deniz ,kurtarmak istediğiniz dosyayı da boğulmak üzere olan bir kişi olarak hayal edin.Kurtarma programınızı bir tekne veya gemi olarak varsayalım.Programınız ne kadar donanımlı olursa olsun gitmesi gereken belli bir rota ve görüş açısı olduğu için(kurtarma sitemi mantığı ve dosya desteği) siz farklı denemeler yaptıkça bu düzeni devamlı olarak değiştirmiş oluyorsunuz.Bunu birkaç programla yaptığımızı da hesaba katarsak,orada kurtarılmayı bekleyen kişiye asla ulaşamamaya kadar varan sonuçlara varabilir durum.
Kullanıcı avatarı
ThinkLess
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen ThinkLess »

EaseUS Data Recovery, güzeldir ama free versiyonda sanırım kurtarılacak veri boyutunda sınır (kısıt) vardı diye hatırlıyorum. En önemlisi 64 gb lık bir usb belleğe portable bir kurtarma programı kurup, hdd den kurtaracağın yol olarak usb yi seçmek hayati önem taşır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Benim en beğendiğim iki yazılım:

Ücretli=> R-Undelete. R-Studio'nun acemi kullanıcılar için basitleştirilmiş halidir daha geçen gün flaşa yazma yapılırken yanlışlıkla çekip içindekileri uçurdum. Quick Scan seçeneği ile aradığım şeyi bulması sadece 1 saniye sürdü. Harika bir program.

Ücretsiz=> TestDisk&Photorec ikilisi bu programların kurtarma sınırı linsansı şusu busu yok yukarıda da belirttim harika bir program ama dosya adlarınızı kaybedersiniz bir de bir taradımı şunu kurtar bunu kurtarma yok, herşeyi alır, gösterdiğiniz klasöre koyar.

Bu yazıları anasayfa için hazırlamıştım son anda direkten döndü. Dahası gelecek.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

R-Studioyu bilgisayar için kullanmıştım öyle hatırlıyorum.Her bir nevaleyi tarama özelliği vardı sanki.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Aynen. Sen benim yazıyı görmedin sanırım şuna müsait olunca bir bakıver:

viewtopic.php?f=140&t=211163&p=487819&h ... ma#p487819
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Söz vermiyorum ama bakıp okuyacağım.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Olmaz söz ver :-D

Şaka şaka.

Güzel bir içeriktir muhakkak bakmanı öneririm.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

ThinkLess yazdı: 26 Ağu 2021, 21:19 belleğe portable bir kurtarma programı kurup, hdd den kurtaracağın yol olarak usb yi seçmek hayati önem taşır.
Kurtarma yazılımları bu şekilde kullanılmalıdır.
bir diğer alternatif yol, kaç harddisk varsa program her birinde bulunmalı.

Kurtarılmak istenilen dosya(ların) olduğu sürücüye kurtarma programını sonradan kurmak gibi işlemlerden ise uzak durmak gerekiyor.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

PDF'ye göz attım.Genel olarak 5n1k gibi olmuş diyebilirim.Ancak bunun gibi içerikler neden forumun derinliklerinde kalıyor ki?Ön sayfaya atma yolu yok mu bu gibi içerikleri sayın admin :) (varsa da kontrol etmediğimden bilmiyorum)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19700 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

shampuan yazdı: 26 Ağu 2021, 21:43 Bu yazıları anasayfa için hazırlamıştım son anda direkten döndü. Dahası gelecek.
Eline sağlık :arrow:
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

ahanda buldum konuyu varmış :D Ama pdf'ye yönlendirme linki çalışmıyor .yok yani sayın +9raptor ehuehue
https://www.sordum.net/62223/veri-kurta ... -hususlar/
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

feuer yazdı: 26 Ağu 2021, 23:28
ThinkLess yazdı: 26 Ağu 2021, 21:19 belleğe portable bir kurtarma programı kurup, hdd den kurtaracağın yol olarak usb yi seçmek hayati önem taşır.
Kurtarma yazılımları bu şekilde kullanılmalıdır.
Kullanılabiliyor aslında ama önerilmiyor. Portabıl bir yazılım da windows üzerinden çalışacağı için, dosya C: üzerinden kaybedilmişse sistem çalışırken üzerine yazdırma rizikosu var. Onun yerine bootable bir sistem daha akıllıca olacaktır.
krocix yazdı: 26 Ağu 2021, 23:32 PDF'ye göz attım.Genel olarak 5n1k gibi olmuş diyebilirim.Ancak bunun gibi içerikler neden forumun derinliklerinde kalıyor ki?Ön sayfaya atma yolu yok mu bu gibi içerikleri sayın admin :) (varsa da kontrol etmediğimden bilmiyorum)
Alırız önlere gardaş sorun yok rengimi gördün mü rengimi :lol: Neyse bugün normal vip üyeliğe dönmeyi planlıyorum bir düzensizlik görürseniz ayarlarlamaya çalışırım birşeyler.
velociraptor yazdı: 26 Ağu 2021, 23:34
shampuan yazdı: 26 Ağu 2021, 21:43 Bu yazıları anasayfa için hazırlamıştım son anda direkten döndü. Dahası gelecek.
Eline sağlık :arrow:
Eyvallah abim. Ötekileri de atıcam. O bahsettiğin eski bilgisayarları değerlendirme konusunu yayınlamıcam o sende.
krocix yazdı: 26 Ağu 2021, 23:37 ahanda buldum konuyu varmış :D Ama pdf'ye yönlendirme linki çalışmıyor .yok yani sayın +9raptor ehuehue
https://www.sordum.net/62223/veri-kurta ... -hususlar/
Nası çalışmıyor :o
Bende açıldı? :? Yandesk açılıyor ama indirmedim.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Resim

Yanlış bir yere mi bakıyorum acep
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

O link değil hacı ya, onu dikkat çeksin konunun pdf si var diye renklendirmişiz en alta in açık mavi dikdörtgen buton var. Ona basınca happening something :-D