Android'den Derinlemesine Anlayan Var mı?
- shampuan
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 200 kez
Android'den Derinlemesine Anlayan Var mı?
Geçmiş dosyalarını nereye yazıyor?
Çöp dosyalar nerede birikiyor?
Resimlerin, videoların thumbnailleri nerede toplanıyor?
Bunun gibi kullanıcı verilerinin, çöplerin, gereksiz dosyaların toplandığı yerler neresidir?
Android telefonlar hakkında ufak bir yazı yazmaya çalışıyorum. Maksadım, kullanıcının telefonunu satmadan evvel, tamire vermeden evvel ya da birine ödünç vermeden evvel etkili temizlik yapmayı öğrenmesini sağlamak. Tabii ben de öğrenmiş olacağım.
Kendi telefonumda yaptığım arama ve araştırmalarda uygulama klasörlerinde gezinerek epey çöp dosyaya rastladım. Thumbnail dosyalarından başka, kitap okumada kullandığım WPS office'in, okuduğum kitabın en son hangi sayfasında kaldığıma kadar herşeyi bir klasörde tuttuğunu gördüm. Ayrıca pdf belgelerini resim olarak da bir yerlerde tutuyor. Bu dosyalar, klasör içinde klasör şeklinde erişilmesi çok zor klasör ağaçları halinde (yüzlerce klasör var ve hepsi içiçe). Elden geldiği kadar titiz davranarak ve dosya yöneticimin arama fonksiyonuna anahtar kelimeler girerek bunlara erişebiliyorum. Ancak android sistem çok ilgi alanıma girmediğinden derinlemesine kullanmayı bilmiyorum. Bilmediğim çok fazla şey olduğundan eminim. Bana bazı ipuçları, yöntemler, şunlar bunlar lazım. Ne biliyorsanız paylaşın lütfen.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Çöp dosyalar nerede birikiyor?
Resimlerin, videoların thumbnailleri nerede toplanıyor?
Bunun gibi kullanıcı verilerinin, çöplerin, gereksiz dosyaların toplandığı yerler neresidir?
Android telefonlar hakkında ufak bir yazı yazmaya çalışıyorum. Maksadım, kullanıcının telefonunu satmadan evvel, tamire vermeden evvel ya da birine ödünç vermeden evvel etkili temizlik yapmayı öğrenmesini sağlamak. Tabii ben de öğrenmiş olacağım.
Kendi telefonumda yaptığım arama ve araştırmalarda uygulama klasörlerinde gezinerek epey çöp dosyaya rastladım. Thumbnail dosyalarından başka, kitap okumada kullandığım WPS office'in, okuduğum kitabın en son hangi sayfasında kaldığıma kadar herşeyi bir klasörde tuttuğunu gördüm. Ayrıca pdf belgelerini resim olarak da bir yerlerde tutuyor. Bu dosyalar, klasör içinde klasör şeklinde erişilmesi çok zor klasör ağaçları halinde (yüzlerce klasör var ve hepsi içiçe). Elden geldiği kadar titiz davranarak ve dosya yöneticimin arama fonksiyonuna anahtar kelimeler girerek bunlara erişebiliyorum. Ancak android sistem çok ilgi alanıma girmediğinden derinlemesine kullanmayı bilmiyorum. Bilmediğim çok fazla şey olduğundan eminim. Bana bazı ipuçları, yöntemler, şunlar bunlar lazım. Ne biliyorsanız paylaşın lütfen.
Yardımlarınızı bekliyorum.
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 19797 kez
Re: Android'den Derinlemesine Anlayan Var mı?
Android 11 in yeni özelliği gereksiz dosyaları bir tıkla silmesi , adamlar en sonunda uyandı
https://www.techrepublic.com/article/ho ... ndroid-11/
https://www.techrepublic.com/article/ho ... ndroid-11/
- shampuan
- Petabyte4

O zaman android 11'e göre anlatıcaz
Ama benim telefon eski?
Neyse kullanılacak şreding yazılımından bir iki görsel alsam yeter sanırım.
Peki bu android 11 hangi versiyon abi, inanolsun ben kara cahilim. Hani daha yaygınlaşmamışsa kimsede yoksa boşa kürek sallamayalım.
Ya da eski versiyon androidlerin durumuna göre birisi şurda şu var burda bu var, şöyle erişilir böyle temizlenir dese keşke.
Haa unutmadan, tek tıkla temizleme de, hangi temizleme? Kime göre neye göre temizleme
Açıkçası ben güvenemedim.
Bu yazı önemli. Telefonu güvenle birilerine emanet etmek için gerekli güvenli silme adımlarını anlatıcam.
Peki bu android 11 hangi versiyon abi, inanolsun ben kara cahilim. Hani daha yaygınlaşmamışsa kimsede yoksa boşa kürek sallamayalım.
Ya da eski versiyon androidlerin durumuna göre birisi şurda şu var burda bu var, şöyle erişilir böyle temizlenir dese keşke.
Haa unutmadan, tek tıkla temizleme de, hangi temizleme? Kime göre neye göre temizleme
Bu yazı önemli. Telefonu güvenle birilerine emanet etmek için gerekli güvenli silme adımlarını anlatıcam.
- GOG
- Gigabyte2

- Teşekkür etti: 19 kez
- İletişim:
hep custum rom kullandıgım için şuan andrioid 11 deyim, andorid (R) olarak adlandırıldı ama çoğu telefonlarda yok, temizlik içinde sd maid pro kullanıyorum ben.
- shampuan
- Petabyte4

Telefon temizliği için üçüncü parti yazılım kullanmak...
Neden olmasın? Olur da, bilgisayar olsa CC ile veya hangi yöntemi beğeniyorsan iyi bir temizlik yapabiliyorsun.
Ama söz konusu android olunca işler değişiyor. CClenaerin android versiyonu vardı evvelden. Kaldırdıktan sonra yaptığım derin araştırmada ilk mesajda açıkladığım sonuçlara ulaştım. Ya, yazılım iyi temizlemiyordu, ya da kaldırdıktan sonra kullanmaya devam ettiğimden hala erişilebilir izler oluştu.
Tam temizlik istiyorum. Emin olmak istiyorum. Şu an yazılım kuramadığım için temizlik öncesi ve sonrası tecrübe lazım
Neden olmasın? Olur da, bilgisayar olsa CC ile veya hangi yöntemi beğeniyorsan iyi bir temizlik yapabiliyorsun.
Ama söz konusu android olunca işler değişiyor. CClenaerin android versiyonu vardı evvelden. Kaldırdıktan sonra yaptığım derin araştırmada ilk mesajda açıkladığım sonuçlara ulaştım. Ya, yazılım iyi temizlemiyordu, ya da kaldırdıktan sonra kullanmaya devam ettiğimden hala erişilebilir izler oluştu.
Tam temizlik istiyorum. Emin olmak istiyorum. Şu an yazılım kuramadığım için temizlik öncesi ve sonrası tecrübe lazım
- GOG
- Gigabyte2

- İletişim:
android, linux alt yapısını kullanıyor pc gibi bakmamak lazım olaylara ve cc çok tavsiye edilmiyor artık yeni sistemlere çok daha fazla zarar veriyor, en güzel temizli sık sık sağlam bir şekilde wipe atıp rom yeniden kurmak, öyle yapınca çok temizliğe ihtiyaç duymuyorsunuz.
- shampuan
- Petabyte4

Hoppalaa..
Wipe'a kadar iyiydi, ama wipe ve rom olayını herkes yapamaz ki...
Tamam?
Wipe nedir öncelikle.
Şimdi ben, anasayfada da yayınlanabilecek formatta bir yazı yazıyordum. Yüzde doksan tamam. Ama iş, derin klasörlere gelince durmak zorunda kaldım. Bunu anlasa anlasa bununla çok uğraşan biri bilir dedim. Bu nedenle olayın özetini ben burada anlatayım, yanlış varsa düzeltelim.
Girişte konunun önemine vurgu yapıyorum. Telefonunuzu satmadan önce, neler yapmalısınız... Hani veri kurtarma programlarıyla hassas verilerinize erişemesinler olayı.
Önce çöp temizliği yapın diye devam ediyorum. Burayı bilmediğimden özet geçip buraya geldim. Diyorum ki sistem dosyalarınızda gezinin, bulduğunuz thumbnail dosyalarını, belge dosyalarının yedeklerini zartı zurtu tesbit edip elle silin. İşte zurnanın zırt dediği yer burası. Tamam da nerede bu dosyalar? Ben bunlardan bir kısmını araya araya klasör içinde klasör buldum. Ama bilmediğim birşeyler olabilir mi? İşte asıl sorduğum kısım burası. Ya temizlediğimi sandıysam ama temizleyemediysem. Hatırlayalım, bu telefon başkalarının eline geçecek. Kredi kartı, bankacılık bilgileri, videolarım fotolarım hep içindeydi...
Burayı açıkladıktan sonra google playdaki bir veri silme (shredding) yazılımını öneriyorum ve resimli anlatım şeklinde programla nasıl güvenli dosya ve boş alan temizliği yapılacağını anlatıyorum...
* * *
Şimdi işin içine wipe ve rom girince, eee? bunca çabaya gerek yok? gibi bir durum çıktı ortaya. Devam edeyim mi etmeyeyim mi şimdi...
Tamam?
Wipe nedir öncelikle.
Şimdi ben, anasayfada da yayınlanabilecek formatta bir yazı yazıyordum. Yüzde doksan tamam. Ama iş, derin klasörlere gelince durmak zorunda kaldım. Bunu anlasa anlasa bununla çok uğraşan biri bilir dedim. Bu nedenle olayın özetini ben burada anlatayım, yanlış varsa düzeltelim.
Girişte konunun önemine vurgu yapıyorum. Telefonunuzu satmadan önce, neler yapmalısınız... Hani veri kurtarma programlarıyla hassas verilerinize erişemesinler olayı.
Önce çöp temizliği yapın diye devam ediyorum. Burayı bilmediğimden özet geçip buraya geldim. Diyorum ki sistem dosyalarınızda gezinin, bulduğunuz thumbnail dosyalarını, belge dosyalarının yedeklerini zartı zurtu tesbit edip elle silin. İşte zurnanın zırt dediği yer burası. Tamam da nerede bu dosyalar? Ben bunlardan bir kısmını araya araya klasör içinde klasör buldum. Ama bilmediğim birşeyler olabilir mi? İşte asıl sorduğum kısım burası. Ya temizlediğimi sandıysam ama temizleyemediysem. Hatırlayalım, bu telefon başkalarının eline geçecek. Kredi kartı, bankacılık bilgileri, videolarım fotolarım hep içindeydi...
Burayı açıkladıktan sonra google playdaki bir veri silme (shredding) yazılımını öneriyorum ve resimli anlatım şeklinde programla nasıl güvenli dosya ve boş alan temizliği yapılacağını anlatıyorum...
* * *
Şimdi işin içine wipe ve rom girince, eee? bunca çabaya gerek yok? gibi bir durum çıktı ortaya. Devam edeyim mi etmeyeyim mi şimdi...
Şu uygulamayı biraz kurcala: https://play.google.com/store/apps/deta ... mes.Xplore
- shampuan
- Petabyte4

Teşekkür ederim.
Android programları önerileri konulu bir başlıktan hatırlıyorum ve görsel arayüzüne bayılmıştım.
Yayınladığımız zaman kullanıcılara mümkün mertebe az yazılım önermemiz gerekiyor. Yine de cebe attım. Çok ideal bir dosya yöneticisi. Rootlu cihazlarda derin dosyalara erişim sağlıyor.
Ek tavsiyelere açığım.
Android programları önerileri konulu bir başlıktan hatırlıyorum ve görsel arayüzüne bayılmıştım.
Yayınladığımız zaman kullanıcılara mümkün mertebe az yazılım önermemiz gerekiyor. Yine de cebe attım. Çok ideal bir dosya yöneticisi. Rootlu cihazlarda derin dosyalara erişim sağlıyor.
Ek tavsiyelere açığım.
- GOG
- Gigabyte2

- İletişim:
tabiki de içerik oluştur bu güzel bişey, ama son kullanıcada bunlarla uğraşmazki, örnek eski kız arkadaşım telefonda yer kalmadı bulut alması gerekiyor bil bakalım ne yaptı yeni telefon aldı sorun çözüldü.shampuan yazdı: 07 May 2021, 13:03 Hoppalaa..
Tamam?
Wipe nedir öncelikle.
* * *
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 19797 kez
Satmadan önce millet genelde fabrika ayarlarına döndürüp satar diye biliyorum. Bu arada benimde çevremde o tarz kişiler var bu telefon artık eskidi diyor sebebi ise depolamada yer kalmaması
- feuer
- Terabyte1

- Teşekkür etti: 124 kez
hafıza kartıda çözebilirimiş aslında ^^GOG yazdı: 07 May 2021, 13:49tabiki de içerik oluştur bu güzel bişey, ama son kullanıcada bunlarla uğraşmazki, örnek eski kız arkadaşım telefonda yer kalmadı bulut alması gerekiyor bil bakalım ne yaptı yeni telefon aldı sorun çözüldü.shampuan yazdı: 07 May 2021, 13:03 Hoppalaa..
Tamam?
Wipe nedir öncelikle.
* * *
Şimdi işin içine wipe ve rom girince, eee? bunca çabaya gerek yok? gibi bir durum çıktı ortaya. Devam edeyim mi etmeyeyim mi şimdi...![]()
- shampuan
- Petabyte4

Bulut hizmeti için yeni telefon almak...
Çözdüm olayı.
Bulut hizmetlerini çıkardılar ki millet durmadan telefon alsın.
* * *
Eğer son kullanıcı bunlarla uğraşmıcaksa o zaman uğraşmaya da değmez. İstedim ki insanlar bu tür şeylere dikkat ediyorsa ne yapacaklarını bilsinler. Bütün bankacılık işlemlerini, feys meys hesabını telefonunda gezdiriyor adam. Fabrika ayarlarına döndürme işleminde boş alanı güvenli sil fonksiyonu yoksa beş para etmez. Bir veri kurtarma programı ile haşırt diye adamın ne tür zevkleri var
anlaşılır.
Çözdüm olayı.
Bulut hizmetlerini çıkardılar ki millet durmadan telefon alsın.
* * *
Eğer son kullanıcı bunlarla uğraşmıcaksa o zaman uğraşmaya da değmez. İstedim ki insanlar bu tür şeylere dikkat ediyorsa ne yapacaklarını bilsinler. Bütün bankacılık işlemlerini, feys meys hesabını telefonunda gezdiriyor adam. Fabrika ayarlarına döndürme işleminde boş alanı güvenli sil fonksiyonu yoksa beş para etmez. Bir veri kurtarma programı ile haşırt diye adamın ne tür zevkleri var
Ben oneplus telefonumu ilk aldığımda bana telefonun verilerini şifreleyip şifrelenmeyeceğine göre bir karar vermemi istemişti. Bilgisayardaki karşılığı Bitlocker gibi düşünün. Dolayısıyla silinen veriler eğer şifrelenmişse ulaşılmasının imkansıza yakın olacağını düşünüyorum.
- shampuan
- Petabyte4

Bu da çok güzel bir öneri. Ama riskli. Bazı durumlarda bir hata oluşuyor, ondan sonra uğraş dur. Veri kurtarma yöntemleri de işe yaramıyor.trasmus yazdı: 07 May 2021, 17:36 Ben oneplus telefonumu ilk aldığımda bana telefonun verilerini şifreleyip şifrelenmeyeceğine göre bir karar vermemi istemişti. Bilgisayardaki karşılığı Bitlocker gibi düşünün. Dolayısıyla silinen veriler eğer şifrelenmişse ulaşılmasının imkansıza yakın olacağını düşünüyorum.
Öte taraftan tam telefonunu satacağı zaman aklına gelip, ne yapacağını merak eden kullanıcılar var. Telefonu alırken şifreleyen kişi sayısını bilemiyorum ancak telefonunu satmak ya da servise vermek üzere olan birine, telefonunun şifrelenmiş olmasının daha iyi olacağını söylemek küfür gibi olur. "Şimdi ne yapmalıyız?" sorusuna yanıt arayalım bence.