7zip Arşivleyiciyi Daha Etkili Kullanın

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

7zip Arşivleyiciyi Daha Etkili Kullanın

Mesaj gönderen shampuan »

Sizleri bilmiyorum ama, açıkçası "elleme bozulur" korkusuyla nasıl kurduysam öyle kullanıyordum. Lakin bir ara yabancı sitelerde gezerken bir yazıya denk geldim. Aşağıda anlatacağım yazıyı okuduğunuzda 7zipi daha etkin kullanabileceksiniz.

Resim

hızlıresim bir göçüyor bir saldırıya uğruyor ne olduğu belli değil, aynı resmi farklı yere de yüklüyorum:

Resim

1 Uzantı, sıkıştırmanın seviyesini etkileyen önemli bir unsur. Nasılını açıklayabilecek teknik yeterliliğim yok, ancak 7z uzantısı bugüne kadar gördüğüm en iyi sıkıştırma uzantısı. 7z uzantısında en iyi sıkıştırma yine 7zip programında oluyor. Aynı uzantıda sıkıştırma yapabilen diğer üçüncü parti programlar 7zip'in sıkıştırdığı kadar sıkıştıramıyor.

2 Sıkıştırma seviyesini seçerken, dosyanıza erişiminiz acil olaaksa, sıkıştırmasız olan (hızlı) ya da (sadece arşivle) seçeneğini seçmelisiniz. Özellikle kendiliğinden açılabilir arşivler hazırlarken daha iyi olur. Ya da belgelerinizi kriptolarken de arşiv yazılımı kullanabiliyorsunuz; bu süreçte de kullansanız oluyor, illa dibine kadar sıkıştırmanıza gerek yok. Resimde gördüğünüz Ultra seçeneği, alabildiğine yoğun sıkıştırarak dosyayı erişilebilecek minimum boyuta düşürür. Özellikle portable uygulama klasörlerinizin sıkıştırılmış boyutları sizi şaşırtır. Yer kısıtı olan durumlarda bu özelliği mutlaka kullanın, ben çok faydasını gördüm.

3 LZMA2, yine yapımcı Igor Pavlov tarafından geliştirilmiş ( :?: doğru hatırlıyorum umarım). LZMA'nın bir tık geliştirlmiş versiyonu. Buna ellemeyin bence. Çok da anladığım bir durum değil ama bu teknik iyidir değiştirmeyin.

Bundan sonra yazacaklarım bahsettiğim internet kaynağından. O kaynağı kaybettiğim için google çevirisini aynen aktarıyorum.

4 Sözlük boyutu temelde dosya sıkıştırılırken bellekte ne kadar verinin analiz edildiğidir. Bu çoğunlukla ne kadar bellek kullanıldığını etkiler, daha büyük sözlükler sıkıştırma oranını artırır, ancak özellikle sıkıştırma için bellek kullanımını büyük ölçüde artırır. Bunu asla gereken bellek miktarı mevcut olandan daha fazla olacak şekilde ayarlamayın!

5 Sözcük boyutu, sıkıştırma sırasında aradığı en uzun yinelenen veri uzunluğunu belirler. Bunu artırmak sıkıştırma oranını artırır, ancak sıkıştırma hızını azaltır, stokun üstüne çıkmak çoğu dosyada çok yardımcı olmaz, sadece sıkıştırmayı yavaşlatır.

6 Katı blok boyutu, arşivdeki dosyalar arasında "uzak" verinin nasıl analiz edileceğini belirler. Bu, sıkıştırma oranını artırır ancak dosyalara erişmek için ne kadar verinin sıkıştırılması gerektiğini değiştirir. Bunu 1 GB olarak ayarlarsanız, ancak yalnızca 100 KB'lık tek bir dosyayı ayıklamak istiyorsanız, bilgisayarınızın bu tek dosyayı almak için yine de 1 GB'ın (veya tüm dosyanın) sıkıştırmasını beklemesi gerekir. Bunu "Katı" olarak ayarlarsanız, herhangi bir veri elde etmek için tüm arşivin açılması gerekir, ancak sıkıştırma daha yüksek olur. Bunu "katı olmayan" olarak ayarlarsanız, her dosya tamamen ayrı olur ve arşivden kolayca dosya ekleyebilir veya arşivden dosya kaldırabilirsiniz.

Genel olarak, varsayılan profillere sadık kalacağım, genellikle ne kadar belleğiniz olduğuna bağlı olarak genellikle Maksimum veya Ultra. Ultra 4,5GB gibi kullanır. Siz Maksimum ve Ultra ötesine geçtikçe, bu ayarların tümü azalan geri dönüşlere sahiptir (daha fazla sıkıştırma yaptıkça dosya boyutunu o kadar düşürür demek istiyor).

Anlatılmayan çekirdek sayısını sisteminize göre ayarlaryın. Program bunu varsayılan olarak yanlış seçmiş olabilir. Bende 6 çekirdek var toplam. Bu yüzden öyle yazdım. Ama 3 de yazabilirdim. Tercih sizin.

Bu anlatılanları müsait oldukça deneyiniz. Ben bu ayarları aynen resimdeki gibi değiştirdim. Memnunum. Bilgisayarım kaldırdığı için bu ayarları sistemi zorlayacak şekilde değiştirmem çok da farketmiyor. Ancak gayet iyi sonuçlar elde edebiliyorum.

İyi kullanımlar...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19797 kez

Re: 7zip Arşivleyiciyi Daha Etkili Kullanın

Mesaj gönderen velociraptor »

teşekkürler resim 2 kırıkmı ?
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Resim 2 bende görünüyor resmim .net diye bir yerden. Üstteki hızlıresim.
2. resmi tarayıcıya yapıştırdığım zaman oops link kırık diyor bende. Ama burada görünüyor. Aynı resim abi bilginiz olsun. Biri giderse diğeri bari kalsın diye.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

7-zip önemli bir program, cmd aracıda da benim için oldukça işlevsel.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

Yazı için teşekkürler
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Teşekkür ederim, makaledeki yazıya bakınca "Ultra(katı arşiv)" çevirisini yanlış yaptığımı farkettim. Ultra seçeneği katı arşivleme değil arkadaşlar haberiniz olsun, "Katı Arşiv Blok Boyutu" yazan yeri genişletince en altta katı arşivleme seçeneği var oradan yapılıyor katı arşiv. Elininzde benim çeviri dosyam varsa bilginiz olsun.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Sen film de çeviriyor musun? Sanki senin diğer nickini gördüm From Dusk Till Dawn da
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Yooo? Du bi bakıyım meraklandırdın.
------------
Yav link at link hangi saniye? Cidden merak ettim.

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön