Nasıl Programcı Olunur?

Programlama ve Script dilleri konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

Nasıl Programcı Olunur?

Mesaj gönderen mayhemious »

Çesitli sitelerden derlemedir. Gerçekten çok faydalı bir kaynak eger programcılıga baslamayı düsünüyorsanız. 2. bölümde programcılık mantıgı anlatılmakta

Programcılıga meraklı mısınız?

Anahtar kelime zaten "merak". Meraklıysanız, ki hevesiniz var demektir, ögrenememeniz için hiç bir neden yoktur.

Baslangıç için öncelikle ne ile karsı karsıya oldugunuzu tam olarak kavrayın. Bir yabancı dil gibi, programlama dili ögreneceksiniz. Kendi kuralları ve söz dizimi olan gerçek bir dil. Zaten ilerde kod satırlarını sanki bir İngilizce makale okurmus gibi okuyacaksınız. İste programlama dili ögrenmek te yabancı dil ögrenmek gibi zorlu bir yoldur.

Olaya söyle bakalım: Bir dil kursuna gitseniz, size bir program dahilinde egitim verilir degil mi? Buna müfredat ta denir. Yani neyi, nasıl, ne zaman, ne kadar ögretmeli? Sizin de bir acemi olarak bu tür bir müfredata ihtiyacınız var. Planlı ve programlı çalısma!

Bir çok kitap, insan aklının kolay algılayacagı temel düzey bilgilerden gitgide genisleyen bilgi patikasında üst düzey bilgilere dogru ilerleyen bir program kullanır.
Artık sizin sorunuza yaklasıyoruz. Nereden baslamalıyım? Benim önerim asagıdaki yolu izlemenizdir:

1) Visual Basic sürümlerinden birini edinin. Öncelikle önünde yüzlerce saat geçireceginiz programlama arayüzünü tanımaya çalısın. Proje nasıl kaydedilir? Form, buton, label vs tasarım nesneleri nelerdir, ne ise yararlar?

2) Bu asamayı geçince, yada kendinizi artık yeterli hissettiginizde, yavas yavas kodlama isine geçebilirsiniz. Yavas yavas diyorum, çünkü ögrenmede en büyük erdem sabırlı olmak ve sıkılmadan tekrar etmektir. Bu arada herzaman basvurabileceginiz bir not defteri, muhtemelen bir harita metot defteri edinin. Günlük çalısmalarınızı sayfa baslarına tarih vererek bu deftere kaydedeceksiniz. Bu defter hem isinize verdiginiz ciddiyeti size hatırlatacak ve planınızı bozmadan uzun vadeli çalısmanıza destek olacak, hem de kendinize ait ve sizin tarafınızdan yazılmıs, en iyi sekilde kendinizin anlayacagı bir kaynak olusturmus olacaksınız. Unutmayalım, dökümantasyon çok önemlidir. Üsenmeyelim ögrendiklerimizi mutlaka not edelim.

3) Yukarıdaki asamadaki ideal ögrenci haline gelmeyi kafaya koyduysak artık ilk programımızı yazmak için bir form üzerine bir kaç buton, textbox, label vs ekleyip bunların click yordamlarına bir kaç satır kod yazarak programınızı çalıstırın.

4) Sitedeki acemi sayfasından kodları indirin ve onları çalıstırarak neler oldugunu anlamaya çalısın. Bu arada acemi sayfasındaki kodlar gerçekten acemiler için hazırlanmıs, onlara temel bilgi vermeyi amaçlayan kodlardır.

PROGRAM YAZMAK SÜRECI

1. Problemin farkına varmak,
2. Problemi analiz etmek,
3. Çözüm yolları düsünmek,
4. Iyi çözüm yolları seçip algoritma olusturmak,
5. Akıs diyagramı çizmek,
6. Uygun bir dilde kodlamak,
7. Programı test etmek,
8. Programı dagıtmak.

ALGORITMA NEDIR?

(Adım adım islem basamaklarının yazılmasıdır.)

Programlamaya Giris

Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmıs deyimler dizisi.
Önceki bölümde bir problemin çözümü ile ilgili teknikler sunmustuk. Bir problemi bilgisayar ile çözmek için gelistirecegimiz programın yazımında izleyecegimiz adımlar:
i) Problemin ne oldugunu kavra. Çözüm için gereksinimleri belirle.
ii) Problemin girdilerini, çıktılarını ve diger kısıtlama ve gereksinimleri belirle ( bilgilerin giris ve çıkıs biçimlerinin nasıl olacagına kadar).
iii) Problemin çözümünü veren algoritmayı yaz.
iv) Algoritmayı bir programla dili ile yaz.
v) Programın dogru çalısıp çalısmadıgını test et. Bu testi degisik veriler (girdiler) için tekrarla.

Problem Çözme ve Algoritmalar

1.1 Problem Çözme

Problem çözmede, soruna hemen girismek yerine, dikkatli ve sistematik yaklasım ilke olmalıdır. Problem iyice anlasılmalı ve mümkün oldugu kadar küçük parçalara ayırılmaladır.
Descartes tarafından "Discourse on Method" isimli kitabında anlatılan problem çözme teknikleri;[2]

1. Dogrulugu kesin olarak kanıtlanmadıkça, hiçbir seyi dogru olarak kabul etmeyin; tahmin ve önyargılardan kaçının.

2. Karsılastıgınız her güçlügü mümkün oldugu kadar çok parçaya bölün.

3. Düzenli bir biçimde düsünün; anlasılması en kolay olan seylerle baslayıp yavas yavas daha zor ve karmasık olanlara dogru ilerleyiniz.

4. Olaya bakısınız çok genel, hazırladıgınız ayrıntılı liste ise hiçbir seyi dısarıda bırakmayacak kadar kusursuz ve eksiksiz olsun.

1.2 Algoritmalar

Belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki islemler dizisidir.
I.S. 9.yy da Iranlı Musaoglu Horzumlu Mehmet
(Alharezmi adını araplar takmıstır) problemlerin çözümü için genel kurallar olusturdu. Algoritma Alharezmi'nin Latince okunusu.
Her algoritma asagıdaki kriterleri saglamalıdır.

1. Girdi: Sıfır veya daha fazla deger dısarıdan verilmeli.

2. Çıktı: En azından bir deger üretilmeli.

3. Açıklık: Her islem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli.

4. Sonluluk: Her türlü olasılık için algoritma sonlu adımda bitmeli.

5. Etkinlik: Her komut kisinin kalem ve kagıt ile yürütebilecegi kadar basit olmalıdır.

Not: Bir program için 4. özellik geçerli degil. isletim sistemleri gibi program sonsuza dek çalısırlar .

Örnek: Iki sayının toplamını yazan algoritmayı yazınız.

Çözüm: Adım 1 --> Ilk sayıyı oku, Sembolik olarak A1 S1=?
Adım 2 --> Ikinci sayıyı oku A2 S2=?
Adım 3 --> Sayıları topla A3 T S1+S2
Adım 4 --> Sonucu görüntüle. A4 T'yi göster.

1.Soru : Kullanıcının girdigi iki sayının karelerinin toplamını görüntüleyen algoritmayı yazınız.

Çözüm
A0 --> Basla
A1 --> Sayaç=0 (Sayaç'ın ilk sayısı 0 olarak baslar.)
A2 --> Sayı=? : TßT+Sayı (Sayıyı giriniz. T'ye sayıyı ekle veT'yi göster.)
A3 --> Sayaç=Sayaç+1 (Sayaç'a bir ekle ve sayacı göster.)
A4 --> Sayaç<4 ise A2'ye git. (Eger sayaç 4'ten küçükse Adım 2'ye git.)
A5 --> O=T/4 (Ortalama için T degerini 4'e böl)
A6 --> O'yu göster. (Ortalamayı göster.)
A7 --> Dur

2.Soru : 20'den 50'ye kadar olan sayıların toplamını bulan algoritma yazınız.

BAsLA

Çözüm A0 --> Basla
A1 --> S=20 : T=0 (Sayı 20 T degeri 0 ile basla)
A2 --> TßT+S (T'ye sayıyı ekle T'yi göster.)
A3 --> S=S+1 (Sayıyı bir artır.)
A4 --> S<50 ise A2'ye git. (Eger sayı 50'den küçük ise Adım 2'ye git)
A5 --> T'yi göster. (T'nin degerini göster.)
A6 --> Dur Akıs seması à

3.Soru : 30 ile 90 arasındaki çift sayıların toplamını bulan algoritma yazınız.

Çözüm:

A0 --> Basla
A1 --> S=0 : T=0 (Sayı 0, Toplam degeri 0 olsun)
A2 --> S=S+1 (Sayıyı bir artır, sayıyı göster.)
A3 --> T=T+2S+28 (28 sayısına çift sayı olması için sayıyı 2 ile çarp ve toplama ekle, toplamı göster)
A4 --> 2S+28<90 ise git A2 (Eger Çift sayı 90 degerinden küçük ise Adım 2'ye git)
A5 --> O=T/S (Toplam degeri sayıya böl ve ortalamayı bul)
A6 --> O'yu yaz. (Ortalamayı göster)
A7 --> Dur

4.Soru : Klavyeden girilen 10 adet sayıdan çift sayıların toplamının tek sayıların toplamına oranını bulan algoritma yazınız.

Çözüm:

A0 --> Basla
A1 --> S=0 : T=0 : Ç=0 (Sayı, tek ve çift sayılar 0 degerini alsın)
A2 --> Sayı? (Sayıyı giriniz)
A3 --> (-1)sayı=1 ise Ç=Ç+Sayı (Eger -1'in sayı üssü 1 sayısına esitse sayıyı çift sayıya ekle ve çift sayıyı bul.)
A4 --> (-1)sayı=katılıyorum ise T=T+Sayı (Eger -1'in sayı üssü katılıyorum sayısına esitse sayıyı tek sayıya ekle ve tek sayıyı bul.)
A5 --> S=S+1 (Sayaça 1 ekle ve sayacı göster)
A6 --> S<10 ise A2'ye git. (Eger Sayaç 10'dan küçük ise Adım 2'ye git.)
A7 --> V ß Ç/T (Çift sayıların toplamını tek sayıların toplamına böl.)
A8 --> V'yi göster. (Bölme sonucunu göster.)
A9 --> Dur

5.Soru : Klavyeden girilen iki sayıdan en büyügünü bulup gösteren algoritmayı yazınız.

Çözüm :

A0 --> Basla
A1 --> S1=? : S2=? (Ilk sayıyı gir ; ;Ikinci sayıyı gir.)
A2 --> S1>S2 ise git A4 (Sayı 1 sayı 2'den küçükse Adım 4'e git.)
A3 --> S2>S1 ise git A5 (Sayı 2 sayı 1'den küçükse Adım 5'e git.)
A4 --> S1'i göster git A6 (sayı 1 degerini göster ve islemi durdur)
A5 --> S2'yi göster. (Sayı 2 degerini göster)
A6 --> Dur

6.Soru : Klavyeden girilen üç sayıdan en büyügünü bulup gösteren algoritmayı yazınız.

Çözüm :

A0 --> Basla : EB=-¥ : S=0 (Basla olabilecek EB:en küçük sayı olsun, Sayı 0 olsun)
A1 --> Sayı? (Sayıyı giriniz.)
A2 --> Sayı>EB ise EB=Sayı (Eger Sayı EB'den küçükse EB sayıyla aynı degeri alsın.)
A3 --> S=S+1 (Sayaca 1 ekle ve sayacı göster)
A4 --> S<3 ise git A1 (Eger sayac 3'ten küçükse adım 1'e git.)
A5 --> EB'yi göster (En büyük sayıyı göster.)
A6 --> Dur

Örnek 1.2.1 : 1'den 100'e kadar olan sayıların toplamını veren algoritma.

1. Toplam T, sayılar da i diye çagırılsın.
2. Baslangıçta T'nin degeri 0 ve i'nin degeri 1 olsun.
3. i'nin degerini T'ye ekle.
4. i'nin degerini 1 arttır.
5. Eger i'nin degeri 100'den büyük degil ise 3. adıma git.
6. T'nin degerini yaz.

Algoritmaların yazım dili degisik olabilir. Günlük konusma diline yakın bir dil olabilecegi gibi simgelere dayalı da olabilir. Akıs seması eskiden beri kullanıla gelen bir yapıdır. Algoritmayı yazarken farklı anlamlar tasıyan degisik sekildeki kutulardan yararlanılır. Yine aynı amaç için kullanılan programlama diline yakın bir (sözde kod = pseudo code) dil , bu kendimize özgü de olabilir, kullanılabilir.

Aynı algoritmayı asagıdaki gibi yazabiliriz.

1. T=0 ve i=0
2. i'nin degerini T'ye ekle.
3. i'yi 1 arttır.
4. i<101 ise 2.adıma git.
5. T'nin degerini yaz.

Algoritmayı bir de akıs seması ile gerçekleyelim.

T=0
I=0
I'nin Degrini T'ye ekle
I'yi bir arttır

I<101

T'yi yaz

Örnek 1.2.2 : ax2+bx+c=0 tipi bir denklemin köklerini veren algoritma.

Girdi : a, b ve c katsayıları Çıktı : denklemin kökleri
1. a, b ve c katsayılarını al.
2. D = b2-4ac degerini hesapla.
3. D<0 ise gerçel kök yok. 7. adıma git.
4. -----------
5 . -----------
6. degerlerini yaz.
7. Dur.
Döngü Gösterimi
Tekrarlanan adımlar
n. Kosul saglandıgı sürece
n.1 ...
n.2 ... tekrarlanan adımlar
n.3 ...

Örnek 1.2.3 : Iki tamsayının çarpma islemini sadece toplama islemi kullanarak gerçekleyin.

Girdi : iki tamsayı
Çıktı : sayıların çarpımı
1. a ve b sayılarını oku
2. c =0
3. b>0 oldugu sürece tekrarla
.3.1. c=c + a
3.2. b = b-1
4. c degerini yaz ve dur

Örnek 1.2.4 : Bir tamsayının faktoriyelini hesaplayınız.

Girdi : Bir tamsayı
Çıktı : sayının faktoriyel
Ilgili formul: Faktoriyel(n)=1*2*...*n
1. n degerini oku
2. F=1
3. n >1 oldugu sürece tekrarla
.3.1. F=F*n
3.2. n= n-1
4. F degerini yaz

Örnek 1.2.5 : Iki tamsayının bölme islemini sadece çıkarma islemi kullanarak gerçekleyin. Bölüm ve kalanın ne oldugu bulunacak.

1. a ve b degerlerini oku
2. m=0
3. a>=b oldugu sürece tekrarla
3.1 a=a-b
3.2 m = m + 1
4. kalan a ve bölüm m 'yi yaz

Örnek 1.2.6 : 100 tane sayıyı okuyup, ortalamasını bul

1. T=0, i=0
2. i<101 oldugu sürece tekrarla
2.1 m degerini oku
2.2 T = T + m
2.3 i = i + 1
3. T = T / 100
4. Ortalama T 'yi yaz
5. Dur

Örnek 1.2.7 : Bir sınava giren ögrencilerin not ortalamasının hesaplanması

1. Tüm sınav kagıtlarını inceleyip notların toplamını hesapla
2. Ortalamayı notların toplamını incelenen sınav kagıdına bölerek hesapla
3. Ortalamayı yaz.
1. Notların toplamını ve incelenen sınav kagıdı sayısını sıfır kabul et
2. Sıradaki sınav kagıdının notunu notların toplamına ekle
3. Incelenen sınav kagıdı sayısını Bir arttır
4. Incelenecek sınav kagıdı var ise 2. Adıma git
5. Ortalamayı notların toplamını incelenen sınav kagıdına bölerek hasapla
6. Ortalamayı yaz
1. Notların toplamını ve incelenen sınav kagıdı sayısını sıfır kabul et
2. Her bir sınav kagıdı için
3. 1. Sıradaki sınav kagıdının notunu notların toplamına ekle
4. 2. Incelenen sınav kagıdı sayısını bir arttır
5. Ortalamayı notların toplamını incelenen sınav kagıdına bölerek hesapla
6. Ortalamayı yaz
Kosul Gösterimi
n. Kosul dogru ise
n.D.1
n.D.2 dogru oldugunda islenen adımlar
n.D.3
aksi halde
n.Y.1
n.Y.2 yanlıs oldugunda islenen adımlar
n.Y.3
Kök bulma örneginde 3. Adımı tekrar yazarsak
3. D>=0 ise
3.D.1
3.D.2
aksi halde
3.Y.1 Reel kök yoktur

Sorular:

* Girilen üç sayıdan en büyügünü bulan algoritmayı yazınız.
* Tamsayılarda üs alma islemini gerçeklestiren algoritmayı yazınız ( ab ).
* 1-100 arasında tutulan bir sayıyı tahmin eden algoritmayı yazınız.

Örnek 1.2.8 : Aracın otopark ücretinin hesaplanması. Araçların en fazla 24 saat kaldıgını varsayın.

0 - 2 saat 150 bin
2 - 8 saat 300 bin
8-24 saat 500 bin
1. Aracın kaç saat kaldıgını ögren ( t olsun ).
2. t <= 2 ise
2.D.1. ücret = 150 bin
Aksi halde
2.Y.1. t<=8 ise
2.Y.1.D.1. ücret = 300 bin
Aksi halde
2.Y.1.Y.1. ücret = 500 bin
3. ücreti yaz
4. Dur

Örnek 1.2.9: Sınavdaki en büyük notun bulan algoritma.

1. En büyük = ilk sınav kagıdındaki not (ya da olabilecek en düsük deger kabul edilebilir).
2. Incelenecek sınav kagıdı var ise
3. 1 Sınav kagıdındaki not > En büyük ise En büyük = Sınav kagıdındaki not
4. En büyük degerini yaz.
5. Dur
Algoritmanın yazımı daha simgesel olabilir. Ni i. Ögrencinin notu olsun.
1. EB = N1
2. i = 2
3. Incelenecek sınav kagıdı var ise
4. 1 Ni>EB => EB = Ni
5. 2 i = i + 1
6. EB' yi yaz.
7. Dur

Örnek 1.2.10 : Programın C dili ile yazılıp çalısır hale getirilmesi.

1. Programı bilgisayara gir
2. Kaynak dosya olarak kaydet
3. Kaynak dosyayı derle ( compile)
4. Derleme sonucunda hata var ise
5. 1 Hataları düzelt
6. 2 3. Adıma git
7. Olusan amaç dosyasına diger dosyaları bagla (link)
8. Baglama sonucunda hata var ise
9. 1. Hataları düzelt
10. 2. Hatalar kaynak dosya ile ilgili ise 2. adıma aksi halde 5. adıma git
11. Program çalıstırılmaya hazır
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

" yasanmıs hayat tecübelerinden çıkarılacak dersler elbette vardır. "

1990 lı yıllarda üniversite egitimim sırasında salt basic programlama dilini ögreten bir kursa gitmistim. Amacım bilgisayar konusunda temel bilgi sahibi olmaktı. Kursta bizi yönlendiren hocalarımız bilgisayar egitimine programlama ile baslamanın yerinde bir karar olacagını söyleyerek beni tesvik ettiler ve ben 2 ay boyunca basic dilini ögreten o kursa devam ettim. Ögrendiklerimiz programcılıgın temeli idi. Döngü mantıgı, temel basic komutları, sartlı durumlarda program akısını kontrol edebilmek vb.. gibi konularda o zamanlar önemini çok da kavrayamadıgım epey bir sey ögrenmistik. O zaman su gerçegin farkına varmıstım: Bilgisayar bana çok sey ifade ediyordu.
Daha sonraki yıllarda bilgisayar programcılıgımı gelistirme fırsatı pek bulamadım. Bir iki kursa gidip ofis programları konusundaki bilgilerimi artırdım. Excel'i çok begenmistim. Excel?de istedigin gibi hücreler arasında baglantılar yapan formüller yazılabiliyordu. Bos vakitlerimde excel?i kurcalıyor bazı özelliklerini deneme yanılma ile ögreniyordum. Özellikle Serbest_Sayı_Üret formülünü kullanarak excel?de oyun gelistirmeye çalısıyordum.
Geçtigimiz senelerde (2003?te) üç ay süreli Visual basic kursu aldım. 1990 lı yıllarda gittigim basic kursunda aldıgım ve zaman içinde gelistirmeye çalıstıgım temel bilgilerin çok faydası oldu. Birlikte kursa basladıgımız arkadasların çoguna kurs agır geldi, kursu yarım bırakmak zorunda kaldılar. Ben ve birkaç arkadasım kursu basarıyla bitirdik.
su anda geçen zaman içinde Visual Basic bilgilerimi gelistirmeye çalısıyorum. Özel bir fabrikada muhasebe bölümünde çalısıyorum ve bilgisayarla özellikle excel?le ilgili sorunlarımı artık rahatlıkla (visual basic editörü yardımıyla) kendim kod yazarak halledebiliyorum. VB de ufak çaplı programlar yapabiliyorum ve bu programları kullanıyoruz. Amacım bu konuda daha da ileriye gidebilmek büyük projelere imza atmak. Su doku bulmaca programı yapabilir miyim acaba dedim; basladım, simdi bitirmek üzereyim.
Burada güzel olan su: kafanızdaki güzel projeleri , güzel fikirleri bilgisayarda gerçeklestirebilmek, çalıstırabilmek ve bunu diger insanların faydasına sunabilmek. Ürettiginiz eserler, programlar bir yerlerde bazı insanların isine yarıyorsa onların hayatlarını kolaylastırıyorsa inanın bu emeklerinizin karsılıgını çoktan almıssınız demektir. Yerimizde sayarsak hiç ilerleyemeyiz ama azda olsa her gün biraz gayret gösterirsek zaman içinde çok mesafe katedebiliriz. Programcılıkta da bu böyledir.
Azmedersek hep birlikte çok güzel isler basaracagımıza, güzel programlar hazırlayacagımıza inanıyorum. Yeter ki yılmayalım. Ufak yenilgiler herkesin basına gelebilir. Ama azimle bu yenilgileri avantaja ve güzel tecrübelere dönüstürebilir ve gelecegimizi çok güzel bir sekilde insa edebiliriz.
simdi imkanlar daha da fazlalastı. Yerli yabancı internet siteleri, çok sayıda kaynak eser, forumlar , çalısma grupları vb... Takıldıgınız yerde size yardım edecek bilmediginiz, tanımadıgınız bir çok dostunuz var çevrenizde. Önemli olan bu yardıma ulasabilmek. Örnegin programlama sitelerinde formlara bir soru atıyorsunuz o konuda bilgi sahibi arkadaslar size ellerinden geldigince yardımcı olmaya çalısıyorlar, cevap yazıyorlar. Yani günümüzde imkanlar daha fazla. Güzel bir planlama ile büyük projelere imza atabilirsiniz.
Unutmayalım, Bilgi Paylasıldıkça Güzeldir.
Herkese basarılar..
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

Amacınız ne?
Bilgisayar programcısı olmaya karar verdiyseniz, oncelikle kendinize su soruyu sormalısınız: Bu gerçekten gerekli mi, bunu gerçekten istiyor muyum?
Yanıtınız evet ise acele etmeyin. Kendinize tekrar sorun: Bu GEREKLİ mi?
Eger hala evet diyorsanız, sakın uyarmadı demeyin: Cehenneme hosgeldiniz.
Artık bilgisayar ekranı karsısında kanlanan gözler, uykusuz geceler, giderek dalgın ve sinirli bir insana dönüsmek, ve sayamayacagım pek çok sey sizi bekliyor demektir.
Gene de sanslıysanız, mühendisligin bu (bence) en yaratıcı dallarından birinde mutlu olabilirsiniz. Ama çok sanslıysanız, bunu unutmayın.

Öncelikle amacınızı belirleyin. Bilgisayar mühendisligi ögrencisi arkadasınıza katılmıyorum. Bilgisayar dilleri a b den sonra gelir, sonra c gelir, kolaydan basla zora git diye sıralanamaz. "Önce pascal ögreneyim, sonra c, ordan c++ a zıplarım" seklinde bir yaklasım komik. Komik, çünkü isler böyle yürümez.

Amacınız mesela mikrokontrolor ya da mikroislemci programlamak mı? Oyun programları yazmak mı? Web tabanlı programlar mı yazacaksınız? Veri tabanı uygulamaları mı?
Genelde programcılar, "ben X programcısı olacagım" diye girmezler bu ise. Aslında elinizin altında bir proje olmadan bir seylere baslayamazsınız genelde. Sizi zorlayan seyler olmalı. Programcılıga heves edenlerin %90 ından fazlası "Merhaba dünya" asamasının ilerisine geçemez.
Kullanıcı avatarı
Trao
Byte1
Byte1
Teşekkür etti: 4 kez
İletişim:

Re: Nasıl Programcı Olunur?

Mesaj gönderen Trao »

13 yıldan uzun bir süre önce yazılmış güzel bir yazıydı. Elinize sağlık.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Evet, konu gerçekten hortlatmaya değer. Ben de defalarca hevesle başlamak istedim ama sonunda hep başından döndüm. Motivasyon eksikliği mi yoksa gerçek ilgi yokluğu mu bilemiyorum. Şimdi burada elektrik-elektronik anlatsam, birçoğunuz ilgiyle yaklaşmaz. Ben de ne kadar heves duyarsam duyayım kafa basmadı sanırım...
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 164 kez

Mesaj gönderen ozgutozkan »

shampuan yazdı: 21 Mar 2021, 20:14 Evet, konu gerçekten hortlatmaya değer. Ben de defalarca hevesle başlamak istedim ama sonunda hep başından döndüm. Motivasyon eksikliği mi yoksa gerçek ilgi yokluğu mu bilemiyorum. Şimdi burada elektrik-elektronik anlatsam, birçoğunuz ilgiyle yaklaşmaz. Ben de ne kadar heves duyarsam duyayım kafa basmadı sanırım...
Sadece merak yetiyor. Sıfır programlama ve sıfır bilgisayar bilgisi olan biri iken sadece mIRC scriptlerine bakarak algoritma ve programlama mantığını çözdüm. Siz ise önce algoritma yı çözün. Tabii ki soru çöze çöze anlaşılır. Tabii bilgisayar öğretmeni olup hala yanlış algoritma kuranları da görüyorum. Algoritma yı oturtursanız programlama dili ise bunun resmi hali yani kendi kuralları olan şekli. Her programlama dili de kendi kurallarına sahip ve her birinin ayrı yetenekleri var. Birini öğrenince diğerlerine uyum sağlamak da kolay oluyor.
1 den yüze kadar asal sayıları bulan algoritma yı kendiniz yaptığınız zaman programlama için yeterli algoritma bilgisine sahipsiniz demektir.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

ozgutozkan yazdı: 31 Mar 2022, 08:06 Sadece merak yetiyor. Sıfır programlama ve sıfır bilgisayar bilgisi olan biri iken sadece mIRC scriptlerine bakarak algoritma ve programlama mantığını çözdüm. Siz ise önce algoritma yı çözün. Tabii ki soru çöze çöze anlaşılır. Tabii bilgisayar öğretmeni olup hala yanlış algoritma kuranları da görüyorum. Algoritma yı oturtursanız programlama dili ise bunun resmi hali yani kendi kuralları olan şekli. Her programlama dili de kendi kurallarına sahip ve her birinin ayrı yetenekleri var. Birini öğrenince diğerlerine uyum sağlamak da kolay oluyor.
1 den yüze kadar asal sayıları bulan algoritma yı kendiniz yaptığınız zaman programlama için yeterli algoritma bilgisine sahipsiniz demektir.
Haklısınız hocam 8)
Forumda açtığım ilk başlık : viewtopic.php?t=210359
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen lord_leo »

Nasıl Programcı Olunur?
1.) matematik bileceksin
2.)ingilizce bileceksin
3.)bu işe hevesli olup kafan çalışacak

zaten bu üç madde den sonra ortalıkta kimse kalamıyor.
Ortalıkta Programcıyım diyenlenlerde zaten yazılmış bir programı editleyenler dışında kimseye denk gelemiyorsun , adam zaten bu kapasitedeyse durumun farkında olduğundan büyük olasılıkla yurtdışına gider kendini kurtarır.

Gerisi teferruat.

Harici not: Global Moderator de olsa keşke engelleyebilme özelliği olsa, zaman kaybı olmaz okurken.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Bu üye aşağıda açıkladığım nedenle uzaklaştırılmıştır:

"Forum içerisinde tüm iyi niyetlere ve görmezden gelmemize rağmen defalarca ve kötü niyetle, hiçbir sebep yokken birden fazla üyeye sataştınız ve bunu ısrarla sürdürdünüz. Kendi deyişinizle "ukala" olduğunuz için, tartışmaya girmemek adına sizi önceden uyarmak ya da münaakaşaya girmek istemedik."

memberlist.php?mode=viewprofile&u=30289

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

“Programlama ve Script dilleri” sayfasına dön