Daha evvel forum içerisinde konusu geçmişti. Modern windowsların bir zamanlar "scandisc" diye bilinen hata tarama özellikleri düzgün çalışmıyor ve çok berbat durumda. Kısaca hatırlatmak gerekirse HDD'ler zamanla tutarsızlık yapabilirler. Bazı dosyalara erişirken hata mesajıyla karşılaşabilirsiniz. Bazı dosyalarınız geçici olarak uçabilir. Bunun nedeni HDD'lerde zaman zaman meydana gelen, "Bad Sector" a benzeyen ama teknik olarak bad sektör olmayan bazı geçici arızalardır. HDD medyası üzerindeki manyetik izlerin hasar gördüğü bazı durumlarda veri bazen okunamaz ve hata mesajı oluşabilir. Çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Lafı çok uzatmadan, windows XP'nin "tutarlılık gözden geçirmesi" diye hatırlayacağımız bir özelliği vardır. Hatırlarsanız bazen sistem açılırken açık mavi bir ekran gelir, atıyorum, D: diski üzerinde bir tutarlılık gözden geçirmesi gerekmekte. Devam etmek için... Atlamak için... şeklinde bir mesaj gelirdi. Bu mesaj, windows XP açılırken diskleri kontrol etmesi ve şayet bir anormallik görürse otomatik olarak müdahale etmesi neticesinde ortaya çıkmaktaydı. Kabul ederseniz, işlem çok uzun sürmekte, ancak sorunları genellikle mükemmel şekilde çözmekteydi. Bilgisayarım menüsüne girip bir diske sağ tık> özellikler dediğinizde, Disk araçları seçkesinde Hata Denetimi'ni kullanarak da bu scandisc özelliğini kullanabiliyorduk. Bu özellik, o günlerden bu yana kadar gelmiş geçmiş hiçbir windows sürümünde XP'deki kadar mükemmel çalışmamıştır. Başarım oranı en yüksek seviyede idi ve ciddi bad sektörler yoksa, sorunu neredeyse kesin şekilde çözüyordu.
Günümüzde sırasıyla Windows 7, 8 ve 8.1; en son windows 10 sürümlerini tecrübe ettik. windows 7 ile olan tecrübem çok kısa sürdüğü için ondaki sürüm hakkında iyi veya kötü diyemiyorum. Ancak bu sürümden sonra windows, cidden berbat bir hal aldı. Sadece scandisc özelliği değil, disk birleştirme (defragmentation) özelliği de rezilin rezili hale getirildi. Küçük ve kötü gibi görünmesine rağmen birçok zaman benim gibi kullanıcıların zor zamanlarda işini kolayca gördüğü paint yazılımı kaldırılıp, kullanımı son derece sorunlu bir windows paint getirildi. Ve daha birçok saçmalık...
İnsanlar yeniliklere karşı dirençlidir. Bu sosyolojik bir olgudur ve normaldir. Eskiyi bırakıp yeni olana pek geçmek istemezler. Ancak yeni sisteme de zamanla alışırlar. Daha yeni bir sistemde yine aynı şeyler tekrarlanır. Bu, insan davranışından kaynaklanan bir olgudur. Ancak ne yaptım ettim, yeniliklere şahsen hiç alışamadım dostlar. Eski kafalı olduğumdan değil; kesinlikle değil. Emin olun, windows gerçekten berbatlaşıyor, ondan.
Çeşitli kapasitelerde HDD'lerim var. Bu HDD'leri film arşivi olarak kullanıyorum. Bu HDDleri bilgisayara devamlı takmayıp kenarda bekletiyorum. Öte taraftan, bilgisayara devamlı takılı bir HDD daha var. Bu HDD'de de, her an lazım olabilecek herşey var. Programlardan görsellere, yazılardan kaydedilmiş internet sayfalarına, çeşitli konularda topladığım pdflere kadar... Herşey var. Zaman zaman canım sıkılırsa oynamak için birkaç oyun dahi var...
Şimdi sorunum şu: zaman zaman bu HDD bazı sorunlar veriyor. Sorunun nedenini bilmiyorum ve bunca yıllık bilgisayar kullanımımda bu sorunla ilk defa karşılaşıyorum. Bazen HDD takılı kalıyor. Evet, takılı kalıyor. Yani ışığı yanık kalıyor ve o anda sistem de donuyor. HDD kendisini bu durumdan kurtaramayınca, sistem de yanıt veremez şekilde onun düzelmesini bekliyor. Fare çalışıyor, ekranda geziyor ama hiçbirşeye tıklanmıyor. Bu esanada HDD ışığı devamlı yanık... Kafa sesi yok. Arıza mesajı yok. Daha sonra yaptığım HDTune bad sector ve performans testleri HDD'nin son derece sağlıklı olduğunu söylüyor.
Şayet RES çekersem, HDD'nin gücü kesilmediği için sistem başlayamıyor ve siyah ekranda bir kurzör yanıp sönüyor. HDD ışığı hala yanıyor... (işlem yapıyormuş gibi titremiyor yanıkta kalıyor)
Bu neden olur? Bu hata, HDDnin üzerinde gezinerek okuma-yazma yapan kafanın takılı kalmasından, yani bir noktada sabit kalıp hareket edememesinden kaynaklanır. Genellikle iki sebepten yapar; HDD 'nin elektronik kartında bilinmeyen, ufak bir arıza, ya da anakartın çipsetinde bilinmeyen elektronik arıza... Bazen güç dalgalanmaları da bu soruna sebebiyet verir. Benim anakartımda bazı elektronik sorunlar var. Bu nedenle ben buna bağlıyorum.
Neyse, böyle bir hata oluştuğunda, sık sık oluşmaya devam ediyor. Bunun nedenini uzun zaman boyunca testlerle buldum. Yukarıda bahsettiğim, XP yııllarında windowsun, HDD'de bir hata oluşmaya başladığında test etmesi ve düzeltmesi işlemini kapsayan scandisc işlemi, modern windowslarda yapılmıyor arkadaşlar. Harddiskiniz kullanıla kullanıla zamanla bu ufak sorunu ortaya çıkarır. Bu, normaldir. Fakat bir yazılımın devamlı diskinizi takip ederek bunu size bildirmesi gerekiyor. Linux'lu sistemlerde de bunu otomatik yapan bir işlem ve süreç vardır. Sisteminizi ilk çalıştırdığınızda linuxlu sistemler HDD'leri kontrol eder; bir tutarsızlık farkederse scandisc yapar ve sistemi öyle başlatır.
Varsa da son derece işlevsiz ve zayıf çalışıyor. Kendi isteğinizle disk hata gözden geçirmesi yaparsanız, küçük bir ekranda "taam taam halloldu" mesajı görüyorsunuz. Ama sorun devam ediyor, çözülmüyor. İşlem, 10 saniye bile sürmüyor. XP'nin yeri geldiğinde 1 saate tamamladığı işlemi 10 saniyede tamamlamasından olaya ayılmanız lazım zaten.
Bu modern windowsların, "taam taam halloldu, diskinizde sorun yok" dediği diski, gidip XP'li bir makineye takıp başlatıyorum, Windows o tanıdık açık mavi ekranla başlıyor ve diski incelemem lazım diyor...
Pekala ama ne yapılmalı? XP'li makine mi kaldı?
Kaldı evet. Bunca yazıyı bir konuyu cidden iyi anlamanız için yazıyorum. Bu yazı birkaç yıla kalmaz önemini yitirir; çünkü XP'yi çalıştırabilen makine sayısı ya yok oldu, ya da birkaç tane kaldı. Ama olduğu kadar birşeyler yapabilirsiniz.
Hirens boot CD, birçok kez hayatımı kurtardı. Birçok sorunu aşmama yardım etti. İçerisinde bootable XP barındıran bu CD ile neler yaptım neler. Hatta bu bahsettiğim sorunu da bu XP ile çözüyordum. Lakin günümüzde artık DVD okuyucusu ile gelen makine kalmadı. Bilgisayarlar da bırak XP'yi 7'yi bile çalıştırmaz oldular...
Buna rağmen, günün sonunda, uzun yazının sonunda
Bu windowlardan elimde iki adet var. Biri 7 diğeri XP'li. Geçen gün XP'lisini flaşa yazdırdım. Başarıyla boot ettim. Neymiş bu diye biraz baktım. İçinde Ghost yazılımı, acronis, bir-iki tane veri kurtarma yazılımı koymuşlar. Gayet güzeldi. Bilgisayar menüsüne girince disk araçlarındaki "hata taraması" özelliği de orada duruyor ve bana "merhaba" diyordu.
Ben XP'li bilgisayar arayıp bulmak zorunda kalmadan sorunumu çözdüm sayılır. Umarım sizin için de güzel bir yol göstermişimdir. ZiraWindows 10 kullanıyor şu anda disklerinize scandisk yapmak zorunda olduğunuzun farkında olmayabilirsiniz. Verilerinizi uçurmayın.
İyi çalışmalar...