HP[Beygir Gücü] Hesaplama Nasıl Yapılır?

Diğer bölümler ile alakasız konular buraya
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 11230
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 977 kez
Teşekkür edildi: 2128 kez

HP[Beygir Gücü] Hesaplama Nasıl Yapılır?

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Beygir gücü, gücü hesap eden bir ölçüm birimidir. Aslen İskoç bir mühendis tarafından buharlı motorların gücünü atların gücü ile kıyaslama amacıyla icat edildi. Bu makale, aracının motorunun, elektrikli bir motorun ve kendi vücudunun beygir gücünü nasıl hesaplayacağını gösterilecektir.

Aracının Beygir Gücünü Hesaplama

1.Aracının tork değerini öğren. Kullanım kılavuzunun içindekiler bölümünde “teknik özellikler” ya da “tork” bölümüne baktığında tork değerini göreceksin. Eğer elinde kullanım kılavuzu yoksa arabanın tork değerini bulmak için bir internet arama motorunu kullanmayı dene. Örneğin, arabanın marka, model ve yılını “tork” kelimesi ile arattığında istediğin sonuçlara ulaşmalısın

2.Motorunun motor devrini bul. Bu, kullanım kılavuzundan da bulunabilir. Eğer kullanım kılavuzunda bu bilgi yoksa ya da kullanım kılavuzuna sahip değilsen aracının marka, model ve yılını “motor devri” kelimesi ile bir arama motorunda arat. İnternet üzerindeki bir kaynakta bu bilgi yer almalıdır.

3.Torku motor devri ile çarp. (RPM * T) / 5252=HP formülünü kullanacaksın; burada RPM motor devri, T tork ve 5.252 saniyedeki radyandır. İlk yapacağın hesap torku motor devri ile çarpmak olacak.

Örneğin; bir Porsche 2.500RPM’de 480 tork üretir. Denklem üzerinden ifade edilirse;

Kod: Tümünü seç

(2500 * 480) eşittir 1.200.000.
4.Sonucu 5.252’ye böl. Sonuç, aracının beygir gücüdür. Porsche örneğinde

Kod: Tümünü seç

1.200.000/5252 = 228,48
, yani Porsche 228 beygir gücüne sahiptir.

Elektrik Motorunun Beygir Gücünü Hesaplama:

1.Motorun akım (I), verimlilik (Eff) ve voltaj (V) değerlerini öğren. Motorun voltajı volt olarak, akımı amper olarak ve verimlilik yüzde olarak ifade edilecektir. Motorun üzerinde bu ölçü birimleri yazılı olmalıdır.

2.

Kod: Tümünü seç

(V * I * Eff)/746=HP
formülünü kullanarak elektrik motorunun beygir gücünü belirle. Voltajı akım ve verimlilikle çarp, sonra sonucu 746’ya böl. Örneğin, 230v olan ve 4 amper çeken %82 verimlilikteki bir motor 1 beygir gücündedir.Hesaplamadan önce verimliliği ondalığa çevir. Örneğin, %82 verimlilik 0,82’ye eşittir.

Kendi Beygir Gücünü Hesaplama:

1.Kendini tart. Ağırlığını pound biriminde bul. Ağırlığını yaz. Eğer tartın kilogram biriminde ölçüm yapıyorsa bu sayıyı 2,2 ile çarparak ağırlığını pound biriminde bul.

2.Engelsiz bir merdiven bul. Bu merdiveni çıkarken süre tutacaksın, bu nedenle çok sık kullanılmayan bir merdiven bul.

3.Merdivenin toplam yüksekliğini ölç. Önce, bir basamakğın yüksekliğini fit olarak bul. Sonra, koşacağın merdiven boşluğunda kaç basamak olduğunu say. Bu iki sayıyı çarptığında merdivenin toplam yüksekliğini bulacaksın. Yüksekliği yaz.Eğer cetvelin metre ölçüyorsa yüksekliği fite çevirmek için bulduğun sayıyı 3,28 ile çarp.

4.Merdiveni çıkmanın ne kadar sürdüğünü bul. Hızlı bir başlangıç yap ve ayağın ilk basamağa dokunduğunda kronometreni başlat. İki ayağın da en son basamağa dokunduğunda kronometreni durdur. En üste çıkmanın ne kadar sürdüğünü saniye olarak yaz. Bir dakikada 60 saniye olduğunu unutma.

5.Watt hesabı için

Kod: Tümünü seç

(m*9.81*h)/t=W
formülünü kullan. Bu sefer, m = ağırlığın, h = merdiven yüksekliği, 9,81 hesaba katılması gereken yerçekim sabiti ve t = tırmanma zamanı (saniye). Elde edeceğin sonuç watt olarak ifade edilir.

Örneğin, ağırlığın 180 pound ise ve 12 basamaklı bir merdiveni 4 saniyede çıktıysan bu, ((180 * 0,454) * 9,81 * (12 * 0,3048)) / 4 = 733 watt.

6.Beygir gücünü hesapla. Kendi beygir gücünü bulmak için bulduğun Watt değerini 746’ya böl. Bu sonuç genellikle 1-2 beygir gücü arasındadır.

İpuçları:

Tüm çarpma ve bölme işlemleri için bir hesap makinesi kullan.
Değerleri hesap makinesine doğru girdiğinden emin olmak için hesaplamaları iki kez yap.

İhtiyacın Olan Şeyler:

Pound biriminde bir banyo tartısı
Cetvel
Hesap makinesi
Kronometre
Aracının kullanım kılavuzu

Referans:

https://medium.com/starts-with-a-bang/t ... 8a7ca5342a
http://www.epi-eng.com/piston_engine_te ... torque.htm
https://sciencing.com/calculate-horsepo ... 24196.html
http://simplemotor.com/calculations/
https://www.engineeringtoolbox.com/elec ... d_655.html
http://www.physics.ucla.edu/k-6connection/forwpsa.htm
http://www.simetric.co.uk/metres_to_feet.php
https://www.uwsp.edu/cnr-ap/KEEP/Docume ... _Power.pdf

TRWE_MMXII
YAZILIM EDİTÖRÜ (Alaydan Yetişme...!)
REASMCODERİNG
Cevapla