Yeni gelen aynı marka aynı model HDD'yi gelir gelmez HDTune testine soktum. Herşey çok iyiydi:

resimde gördüğünüz mavi eğri, son derece stabil şekilde aşırı zig-zag yapmadan aşağı doğru iniyor. Aşağı inmesinin nedeni, harddiskin çevresel hızının, göbek kısmındaki hızdan daha fazla olması ve bu nedenle okuma-yazma hızının disk doldukça düşmesindendir. Önceki harddiskin yüzey testi bundan çok daha iyiydi ve neredeyse düz gibiydi.
Testten sonra bu diske güzelce sistem kurmaya çalıştım ama windows7 kurulum hatası verdi. Her defasında masaüstüne gelemeden hata vererek kurulumun başarılı olamadığını söyledi.
Ertesi gün int. kafeye gelerek kurulumları oturduğum yerden kafede sürdüreyim dedim. Ev ortamında çok sıkılıyorum sigara da içemiyorum. Windows kurulumu ikinci kez hata verince, bu defa daha evvel oluşturduğum ikinci partisyona Linux kurdum. Bitince tekrar döndüm, ilk kurulamayan birinci partisyona win8.1 kurdum. Kurulumda bir sorun olmadıysa da sistem kapanamadı. Zaten bu bilgisayarda daha evvel de win8.1 kurulumunda başarısız olmuştum.
Eve dönünce düşündüm. Neden olmuyor acaba? Bir sorun var ama ne?
Bilgisayarım eski ve uyumlu olduğundan bu defa WinXP kurmaya karar verdim. Kurulum muazzam derecede uzun sürdü. Bitip masaüstüne geldiğinde inanılmaz yavaşlık ve donma sorunları vardı. İki de bir kitleniyor, kendine geliyordu. Sık sık da "explorer.exe bir hatayla karşılaştı ve sonlandırılması gerekiyor" hatası verdi durdu. Hiçbir şey yapamadım, hiçbirşey...
Tabi bu süreç size anlattığım kadar kısa sürmedi. Windows sıkıntılı bir sistem. Diski önceden hazırlamamışsan bir sürü sıkıntıya sebep oluyor. ben windowslarda "sistem ayrıldı" bölümü oluşmasından nefret ediyorum. bunun olmaması için kendimce bir çare buldum. kurulum yapılacak yeri windowslu bilgisayara takıp biçimlendirirsen, kurulum aşamasına bırakmazsan, kurulumda o partisyonu seçer direk kur dersin, böylece "sistem ayrıldı" bölümü oluşmaz. Bunu yapmak için sök, diğer bilgisayara tak, olmadı tekrar buna tak, Önceden linuxda biçimlendirmiştim onu beğenmedi, kurulacak partisyon bulunamadı demesi, diğer bilgisayarla laptop arasında sürekli mekik dokumama neden oldu.
WindowsXP deki sorunlar illallah dedirtti. Kapatamadığım için direkt gücü kesiyordum. Bu HDDler için sağlıklı değildir. ama aynı şeyi defalarca orjinal HDDde yapmıştım bişey olmamıştı.
Neyse HDD'yi söküp masaüstüne tekrar taktım ve dur bakayım diyerek bir HDTune testi daha yaptım. ANAM!

En soldaki taa aşağılara inen eğri, ilerde büyüyecek ciddi sorunlara işaret etmektedir. Yani sadece orada kalmayıp disk yüzeyine yayılabilir. Oradaki okuma ve yazma hızı ciddi şekilde düşmüş, "unstable" yani ne yapacağı belli olmaz hale gelmiş. HDTune ile test yapmayı böylece öğrenmiş oluyoruz.
Yazma testine de bakalım:

yazma testi de durumun vehametini ortaya koymakta.
Bu defa ERROR SCAN testi yapıyoruz:

Diskin ilk başlarındaki bölgelerin sarı ile işaretlendiğini, oranın durumunun kötü olduğunu görüyorsunuz.
HDDyi kafeye getirip abiye verdim ve bunu göndersek olmaz mı dedim. Düşündük taşındık. Abi bana dedi ki bak ilk geldiğinde HDD sağlammış. Ne olduysa kullanmaya başladıktan sonra olmuş dedi. Bilgisayarım "yanlışlıkla yumruğuma çarptığı esnada" HDDyi besleyen devreler hasar görmüş olabilir ya da testleri yaptığım bilgisayarın güç kaynağı parazitli voltaj veriyor olabilir. Bir bilgisayarın güç kaynağı size istenen voltajı sağlayabilse de içeriğinde sizin anlayacağınız şekilde "cızırtılı akım" geçiyorsa, HDD gibi hassas parçalar zarar görür arkadaşlar.
Bu elektronik testleri yapacak cihazım yok. Osiloskop dediğimiz cihazdan lazım. O da bende olmadığından yapamıyorum. Yarın bir TV tamircisine giderek laptobumun HDD besleme terminallerini osiloskop ile kontrol ettireceğim.
Bunun dışında HDD'yi geri göndermekten vazgeçtim. 99TL'ye N11den almıştım. Bunu bana satan adam da ekmek yiyor. Kargo parası+HDD yi haksız yere ona ödetmek gibi bir sütsüzlük yapmak istemiyorum.
Sizler ne düşünüyorsunuz diye size sormak istiyorum? Ne dersiniz?
Eve götürüp o sıkıntılı kısmı RAW olarak bırakıcam, biraz ilerden partisyon oluşturup oradan kullanıcam. Elime para geçerse gelecek ay ucuzunda 240'lık bir SSD de alabilirim.