Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Kurulum gerektirmeyen (portable) programların paylaşım alanıdır..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen shampuan »

Arkadaşlar biliyorsunuz güncel windowslarda XP'de gelen detaylı tarama, düzeltme yapan scandisc yazılımı yok, yerine saçma sapan, işini doğru düzgün yapmayan bir scandisk yazılımı konmuş ama bunu yapmalarının nedeni kullanıcının hddsi bozulsun verileri uçsun, yeni HDD alsın maksatları bu...

Tabi ki bu işlem windows terminaline komut girerek de yapılabiliyor ama açıkçası bugün o komutu öğrensem, lazım olduğunda komutun parametreleri aklıma gelmiyor. Günümüzde playstation, xbox gibi firmalar

bırak komutu,
bırak klavyeyi,
bırak fareyi,
bırak kablolu joystiki,
hatta bırak kablosuz joysiki...

adamlar mikrodalga teknolojisi kullanarak uzaktan insan hareketlerini algılayarak oyun oynatıyorlar sana. Şu yüzyılda hala komut ile sistem yönetmek bu yüzden bana mantıklı gelmiyor. O yüzden ben de gezginlerden şu programı buldum: checkdisk 1.6. Aslında bu program yıllardır elimde var idi. Ama adı bir türlü aklıma gelmediğinden arşivimden bulamadım (evet, "checkdisk" kelimesi aklıma gelmedi, arayamadım!).

Neyse program portabıldır arkadaşlar, üstelik 32bit ayrı 64bit ayrı sürümleri var. Benim gibi ihtiyaç sahibiyseniz indirip deneyebilir ya da arşivleyebilirsiniz.

https://www.paehl.de/checkdisk

Resim

WindowsXPdeki hata düzeltme denetim kutucukları
Resim

Resimden gördüğünüz gibi orada "correct errors" hataları düzelt seçeneği mevcut. Bu kutucuğu doldurarak aynen windowsXPdeki gibi detaylı ve hata düzeltmeli işlem yaptırabilirsiniz.

İyi kullanımlar.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46459
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4573 kez
Teşekkür edildi: 3902 kez

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen velociraptor »

Daha geçenlerde böyle birşey lazım olmuştu , eline sağlık
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen shampuan »

Geçenlerde Tuğba hanım bu disk tarama olayını çok güzel paylaşmış. Ondan bakıp esinlendim. Bana kolay kullanımlı gui si olan program gerektiği için bunu tercih ettim.
Kullanıcı avatarı
cankusa
Gigabyte1
Gigabyte1
Mesajlar: 2063
Kayıt: 07 Eyl 2014, 22:29
Teşekkür etti: 33 kez
Teşekkür edildi: 26 kez

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen cankusa »

Gūzelmiş sağolasın
kuup
Bit
Bit
Mesajlar: 10
Kayıt: 13 Ağu 2017, 12:20

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen kuup »

SSD üzerinde uygulamak güvenli midir ?
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen shampuan »

kuup yazdı: 31 May 2020, 12:57 SSD üzerinde uygulamak güvenli midir ?
Sorun nedir tam olarak?
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen shampuan »

Merhaba arkadaşlar. Arkadaş soruyu yanıtsız bıraktı sanırım müsait değil. Böyle kalmasın, açıklayalım.

Scandisc yazılımları işin doğrusu HDDler için tasarlanmıştır. HDDler manyetik kayıt ortamlarıdır. Disk üzerindeki yazma alanlarına 1 ve 0 değerlerinin oluşturulması için manyetik izler (mıknatıs etkileri) bırakılır.

Hemen açıklayalım.

Bir demir çubuk düşünün. Bu demir çubuğa mıknatıs yapıştırın. Demir çubuğu toplu iğnelere yaklaştırın. Demir çubuk aynen mıknatıs gibi toplu iğneleri çekecektir. Mıknatısı demir çubuktan ayırdığınız zaman demir çubuk iğneleri salar, üzerinde hiçbir manyetik etki kalmaz...

Şimdi bir de çelik çubuk düşünün. Çelik, demirin ergimiş yani lav gibi sıcak ve sıvı haldeyken içerisine su katıştırılarak sertleştirilmiş halidir. Ancak paslanmaya son derece elverişlidir. Bu yüzden çeliğin paslanmasını engellemek için yine sıcakken içine krom, nikel... gibi elementler karıştırarak son derece parlak bir paslanmaz çelik oluşturulur. Evlerimizdeki tencereler, çatal-vıçak-kaşıklar, otomobil jantları hep paslanmaz çelikten imal edilir.

Şimdi bu paslanmaz çelikten yapılmış demir çubuğa bir mıknatıs yapıştıralım. Toplu iğnelere yaklaştırdığımız zaman, hepsini çekecektir aynen demirde olduğu gibi. Peki mıknatısı çektiğimiz zaman ne olur? Çelik, mıknatısın gözle görülmeyen manyetik dalgalarından etkilenir ve atomik yapısında biraz değişiklik gerçekleşerek mıknatıslaşır. Mıknatısı çektikten sonra da, hala iğneleri çekmeye devam eder.

Bilim insanları metallerin bu özelliklerinin farkında olarak, çelik malzemeleri mıknatıslaştırılması ( logic 1 durumu) ve mıknatıslığını giderme durumu (lojik 0 durumu) olayından istifade, kayıt teknikleri oluşturmuştur. İlk başlarda yüzük şeklinde halkasal metallere tel sarıp bu tele ceryan uygulayarak yaptıkları hafıza ortamları, yıllar içinde gelişerek, disketler ve harddisklere kadar gelişmiştir...

İşte harddisklerimize bir bilgi yazıldığı zaman disk yüzeyine bazen bozulmalar oluyor. Mesela bir mp3 şarkısını hdd yüzeyinde görebilseydik:

"101000010010101010101001...................." şeklinde milyonlarca manyetik çentikler ve çukurlar (manyetik darbelerin disk üzerinde bıraktığı manyetik izler) görecektik. Ki bunlar zaten elektron mikroskobu ile görülebiliyor.

Bazen bu manyetik izler uzun süre beklemekten, bazen kaydederken, bazende kafa bir yere giderken üzerinden geçtiği için biraz silikleşiyor. 1 verisi ve 0 verisi arasında kalmış belirsiz izler oluşuyor.

Çekdisk ya da scandisk yazılımları disk üzerini tarayarak böyle belirsiz iz var mı diye kontrol eder. Bulursa, dosyanın tamamına bakar, mesela bu iz, A harfini oluşturan 1 ve 0 lardan biri diye bir denklem işlemi yaparak o izin mesela 1 olduğuna karar verir. Sonra da harddisk kafasını oraya getirip, kafanın ucundaki mikroskobik bobine ceryan uygulayarak o izin 1 olmasını sağlar ve siliklikten kurtarır.

SSD diskler, manyetik disk sınıfında değildir. Elektronik çiplerden oluşur. Kafa, döner manyetik disk yoktur. Çiplerin içinde de 1 ve 0 rollerini üstlenecek lamba benzeri kimyasal noktacıklar vardır. Bu noktacıklarda okunamama yani 1-0 arasında kalma olayı olamaz. Ha olur, şöyle olur, o hücre kullanıla kullanıla yıpranır, yaşlanır. Kendisine verilen sinyali depolayamaz, bu durumda da ne kadar uğraşsanız düzeltemezsiniz, şans belki düzelir...

@velociraptor, sordum blog'da SSD ömrünün tesbit edilmesini sağlayan bazı yazılım ve yöntemlerin tanıtımını yapmıştı. Bu yöntemler veri kaybı oluşamadan önlem almanız açısından hayati öneme sahip yazılımlardır. Bu nedenle bu yazılımları bilgisayarınızda tutmanızı öneririm.

Yukarıdaki yazıma gelince, SSD'de işe yarayacağını sanmamakla beraber emin değilim. Lakin size bu soruyu sordurtacak bir durum varsa, önce sorun her ne ise onu doğru tesbit etmek gerekir. SSD'den de olabilir başka bir durumdan da...

Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen shampuan »

Konunun önemine binaen ekleme yapıyorum flood yaptığım için özür dilerim. Anlaşılmasını kolaylaştırmak adına resimler ekleyerek mayetik bellekleri açıklayacağım.

Resim

Yukarıdaki resimde solda bir vidaya biraz kablo doladığımızı düşünün buna bobin denir. Bonine elektrik uyguladığımız zaman bobin çevresinden elektromanyetik dalgalar oluşur (manyetik akı) ve bu da demir vidayı mıknatıslandırır ve metal nesleneleri çeker. Bu olaya elektromıknatıs denir. Sağdaki resimde de bir harddiskin kafasını görüyorsunuz. Bir hareketli kolun ucuna takılıdır ve mikroskobik bir yapıya sahiptir kendisine sarılmış tel, bilgisayarın kendisine gönderdiği sinyaller sayesinde mıknatıslaşmasına/mıknatıslığın durmasına neden olur. Yani veriyi oluşturan bitler, elektriği aç/kes yaparak bobini şoke eder. Bir elektrik alan bir almayan bobin ise harddisk plakası üzerinde kısalı uzunlu izlere neden olur. bu izler de birleştirildiği zaman veriye dönüşür.
Aşağıdaki resimde bir hddye yakından foto görüyorsunuz elektron mikroskobu ile çekilmiştir. Kırmızı ok işareti okuma-yazma yönünü göstermektedir ayrıca izlerin bazılarının kısa bazılarının uzun olduğuna dikkat edin bu izler işte 0ve1 lerdir:
Resim

peki okuma nasıl olur? harddisk kafasını oluşturan bobin bu 1 ve 0 çıkıntılarından geçerken aynen bir dinamonun elektrik üretmesi gibi bu çıkıntılardan etkilenerek bobinin tel uçlarında küçük elektrik akımları oluşturur bu akımlar bilgisayar tarafından değerlendirilerek 1 ve 0 olarak kabul edilip yorumlanır ve veriye dönüştürülür. Bu olaya da okuma denir. Yukarda elektromıknaısı anlatmıştım elektromıknatısın da tam tersi dinamodur, yani bir demire bobin sararsanız, yakınından bir mıknatısı hızla hareket ettirirseniz mıknatıs bobini etkileyerek elektrik üretmesine neden olur. İşte harddiskte yazma ve okuma bu şekilde gerçekleşiyor.

Eskiden teknoloji bu kadar ileri değilken erken bilgisayar dönemlerinde metal halkalar kullanılıyordu. Mıknatıslaşabilir metal halkaların göbeğinden bir tel geçirip elektrik verirseniz halka mıknatıslaşarak 1 verisini oluşturur. Tam ters yönden akım geçiriseniz mıknatıslığı silinir kaybolur böylece 0 verisi ortaya çıkar. Bütün halkaları yan yana dizerek okutursanız 1001010111 şeklinde birşey elde edersiniz bu da veri olıuyor.

Resim Resim Resim Resim

resimlerde olayı anlamışsınızdır oradaki tellerden bazıları çekirdeklere elektrik uygularken diğer teller de okuma yazma olayını kontrol eden yardımcı kablolardır. İlginçtir erken bilgisayar çağında resimde gördüğünüz bellekler para karşılığı terzilere yaptırılıyormuş çünkü onu yapan makine yokmuş...

Sonradan teknoloji geliştikçe döner bir silindir üzerinde onlarca kafa (elektromıknatıs) yerleştirerek bugünkü harddiskin atası yapıldı.
Resim
resimde gördüğünüz paslanmaz çelik silindir bu bahsettiğim ilkel harddiskten çıkarılmıştır. Aslında bu bir makineye takılıdır ve bir dinamo bu silindiri hızla döndürürken silindirin üzerine takılı onlarca kafa da okuma yazma yapmaktadır o zamanlar üzerinde gezinen kol henüz icatedilmediğinden her sektör için bir kafa gerekiyormuş, silindirin üzerindeki satır gibi izler üzerine manyetik uygulana uygulana oluşmuş veri izleridir.

Ve... ilk harddisk icatediliyor muazzam bir boyutta ve ağırlıkta... O kadar ağır ve sayısı az ki şirketler tarafından kiralanarak kullanılıyor ve taşıması da uçakla yapılıyor:
Resim

evet arkadaşlar manyetik kayıt olayları böyle. Şu anda kullandığımız harddiskleri de manyetiktir fakat ssdler öyle değil su damlası gibi kimyasal hücrelere elektrik akımları uygulayarak elektronla yüklenmeleri sağlanıyor, gerektiğinde de boşaltılıyor aynen pil gibi... Bu da veri depolama anlamına geliyor. Her bir hücre 1i de temsil edebilir 0ı da. Trilyonlarca böyle hücre bir araya gelmelidir ki, biza gigabaytlarca hatta terabaytlarca veri sunsun.

Umarım faydalı olmuştur iyi çalışmalar dilerim.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46459
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4573 kez
Teşekkür edildi: 3902 kez

Re: Checkdisk-Scandisk Yazılımı

Mesaj gönderen velociraptor »

shampuan yazdı: 02 Eyl 2019, 03:14Bana kolay kullanımlı gui si olan program gerektiği için bunu tercih ettim.
Anasayfada birtane paylaşmayı düşünüyorum kısmet diyelim.
Cevapla