Türkçede H harfi nasıl okunur

Diğer bölümler ile alakasız konular buraya
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19752 kez

Türkçede H harfi nasıl okunur

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Videolarımdan birtanesinde HTML yi "HA" diye okudum diye çok kaba söyledin diyen birine eğitim durumunu ve yaşını sordum , cevaben benim diksiyon bilmediğimi vs yazınca baktım amacı laf salatası yapmak haliyle banladım. Sonrada ilkokulda neden bize HA olarak öğrettiklerini ve yeni yetmelerin bunu neden He diye okuduklarını merak ettim. sonuç oldukça ilginç sizlerle paylaşayım dedim :

H sesi türkçe'de yoktur, kullanıldığı hiçbir kelime türkçe değildir. Türkçeye öteki dillerden geçmiş bir harf olup, bu nedenle Orta Asya dönemindeki Türkçede dolayısıyla Göktürk dilinde h sesi bulunmaz. Sogh, Uygur, Mani ve Brahmi alfabelerinde ise yabancı kökenli sözcüklerde bulunur. Çoğu arapça bir kısmı da farsçadır, Arapça olan h ler aslında üç tane ayrı ayrı harftir, ikisi kalın H, biri ince H dir. Arapçada soluk (he), gırtlak (hı) ve üstdamak (ha) h’si olmak üzere üç tanedir. Bu üç ses Osmanlı alfabesinde de vardır.

mesela hediye dediğimiz, düz özelliksiz nefes borumuzdan nefes gibi çıkardığımız ince h dir,(he)
mesela hayvan dersek hırlatmadan gırtlaktan mahreçli çıkarılır ki kalın "h" dir ki biz buna ha diyebiliriz,
mesela ahiret, hayır kelimelerindeki "h" de kalındır, hı veya ha diyebiliriz.

Günümüz Türkçesinde sözcük başında genellikle hayvan, havuz, hava, hokkabaz, huy gibi Batı diller kökenli sözcüklerde görülür. Türkçe kökenli sözcük başlarındaki h’ler ise eski Türkçe’deki k sesinin zamanla artdamak h’sine (ha) ve giderek soluk h’sine dönüşmesinden oluşmuştur.

Kİmileri ise H harfinin fransızcadan geldiğini yazarlar , Osmanlı Fransız etkisindeymiş gibi , Tatlısu okumuşları (Bildiğini sanan bilgisizler veya yanlış öğretilenler) Ha olmaz He diye ısrar ede dursun. Eskiler her ikisininde doğru olduğunu bilirler.

Berline gitmeden önce TV lerde futbol maçlarında asla duymadığım bir kelime Asist ti , buna Pas denir. Bir süre sonra (Yaklaşık 7-8 yıl) adam futbol maçı anlatırken ağzından o kelime çıktı ve artık futbol spikerleriş artık daha havalı mı zannediyor nedir hep kullanıyorlar . Okadar yakışıksız ve itici bir kelime duymadım resmen kulaklarımı tırmalıyor. Kısacası Ülkede yakında farklı türkçeler türetilirse şaşmam.

NOT: Türkçe bilgim Türkiye doğumlu olmamam ve birkaç farklı dil konuşulan farklı ülkelerde yaşamak zorunda kalmam sebebi ile Pek iyi değildir. zaten Okuldada sayısal dersler daha çok ilgimi çekerdi.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2515 kez

Re: Türkçede H harfi nasıl okunur

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Aynı bana benziyorsun bazı yönlerden, havadan nem kapıyorsun......Bir densiz salağı dikkate alman yaptığın en büyük hata.....(konuşsun dursun kendi kendine)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Malesef ülkede bilgi yerlerde sürünüyor , Dikkate aldım çünkü yanlış mı biliyorum acaba dedim ,Pas a Asist denmeye başlamışsa türkçede birşeyleri değiştirmişte olabilirler diye aklımdan geçirdim lakin öyle birşeyin olmadığını gördüm, halen googlede bir sürü kişi hemde yüksek lisans düzeyinde Ha yok He olarak okunur diye yazıyor. YUH önce kelime kökenine bir baksalar gerçek ortaya zaten çıkacak. Siyahmı - Beyazmı , hayır Gri.
Kullanıcı avatarı
tn82
Moderator
Moderator
Teşekkür etti: 67 kez

Mesaj gönderen tn82 »

Aynen gri. Üzgünüm yeni nesail çok bilmiş gibi yetişsede bişey bilmiyor. Açıkçası banada okulda He diye öğrettiler. Lakin Ha diye okunması hiç garibime gitmedi bugüne kadar ki bende çoğu yerde ha derim. HTML zaten Hyper Text Markup Language kelimesinin kısaltması türkçedeki gibi he diyemeyiz :D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Birde googlede arattığımda yok Türçedeki şu kurala göre He denmesi doğruymuş muş ta vs . Ozaman Otobüse de Oturgaçlı götürgeç de derler adama Hem harf hemde Kullanıldığı kelimeler Türkçe olmayacak birileri türkçe kurallarında olması gerekenden bahsedecek IQ eksikliği bambaşka birşey
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

velociraptor yazdı: 04 Ağu 2019, 10:58 Birde googlede arattığımda yok Türçedeki şu kurala göre He denmesi doğruymuş muş ta vs . Ozaman Otobüse de Oturgaçlı götürgeç de derler adama Hem harf hemde Kullanıldığı kelimeler Türkçe olmayacak birileri türkçe kurallarında olması gerekenden bahsedecek IQ eksikliği bambaşka birşey
Vallahi sen taktın bu H harfine.....! (şaka gibi :) )
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Yoo , isteyen istediğini der sadece konuya cevap gelmiş diye yazdım :)
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Abi ben sana yanıt yazanı kaale almıyorun. Ama ilkokuldan ortaokula kadar öğretmenlerimiz hep "Heee" der, ve dedirtirdi. Yanlışını doğrusunu hangi dillerden heldiğini bilmem. Ama sessiz harflerin alfabede okunurken hep sonuna "ee" getirilerek okunduğunu biliyorum. Ha detay bir bilgidir, haa desen de oluyordur ona bilemem. Ama şunu çok iyi biliyorum ki H'yi "Aş" diye okuyanlar var bu yanlıştır. Hiçbir alfabede "Aş" diye okunmaz yanlış bilmiyorsam. Hani HB kalemleri okurken bu yanlışı çok yapıyorduk hatırlarsanız "AŞ-BEE" diye okuyoruz o yanlış. Bunun dışında harflerimiz okunurken hep yanına "ee" sesi getiriyoruz. PKK derken "KAA-KAA" demememiz gerekiyor. "KEE-KEE" aslında o. Ama PKK'lılar akıllarınca bizden daha iyi biliyor gibi yaygın olarak "KEE-KEE" dedikçe ben yanlış olduğunu bilsem de inadına "KAA-KAA" diyorum o ayrı. Neyse, sıkıntı yok abi internet adamı sinir hastası eder herkese yanıt vercem diye uğraşma banla gitsin.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Aşağıdaki yazı Milliyetten alıntıdır

Türkçe dersinde Ahmet Erdoğan öğretmen, Duran Aslan'ı tahtaya kaldırdı. Duran, pek de düzgün olmayan ceketinden utanarak kalktı, yazı tahtasının yanında durdu. Öğretmen, ondan harfleri sırayla saymasını istedi. Duran rahatladı. Bu ne kolay soruydu böyle.Başladı saymaya.

Aa, be, ce, çe, de,ee, fe, ge, yumuşak ge, he!

Ne olduğunu anlamadan kafasına bir cetvel indi burada. Tam da ııı diyecekken."Dilini eşek arısı soksun e mi, köylüüüü, köylüüü!.. Bu harfin okunuşu he değil; ha…"

O anda Duran'ın, gözünün önüne öğretmeni İsmet Bey geldi. Bu harfi he diye belletmişti. Ortaokulda sınıf arkadaşları Duran'a güldüler. Belki onlar da he diye öğrenmişlerdi. Ahmet Bey öğretmenin bir bildiği vardı ki, ortaokulda değişiyordu bu harfin okunuşu. Ortaokulda Ercan Önder adlı bir öğretmen vardı. Fransa'da öğrenim gördüğü söyleniyordu. Sisli, dumanlı bir konu. Avukat olmak üzereyken bunalım mı geçirmiş, neymiş? Yurttaşlık Bilgisi dersine giriyordu. Derslikte, yurttaşın devlete karşı görevlerini anlatırken madde madde sıraladı: Sıra h harfine geldiğinde "" dedi.

Duran şaşırdı. Bu harf he, ha okunuyordu. Şimdi de … Okunuşu zengin, çeşitli bir harfmiş demek ki.Sonra Kırşehir Öğretmen Okulu'nda öğrenci oldu Duran.Öğrenmeyi seviyordu. İyi bir öğretmen olacağı belliydi. Bir yaz dinlencesinde İstanbul'da High School adlı bir lisede kursa çağırdılar. Denizi ilk burada gördü Duran. Fakat, İstanbul'un dağdağasını sevmedi; köyünü, Kırşehir'in sessiz, durağan yaşamını özledi. Gösterilen yurda yerleşti Duran. Ertesi sabah erkenden, tanıtılan okulun avlusuna vardı, bekledi.

Okulun müdürü, giriş kapısında, merdiven başında, elindeki kâğıttan, her öğrencinin hangi sınıfta olacağını okudu:

Ahmet Zengin : Ey,
Mehmet Derin : Bi,
Adnan Süvari : Si,
Osman Çiftçi : Di…

Duran baktı, gördü ki Ç harfi kaldırılmış. Türk harflerine saygı göstermek gerektiğini öğrenmişti okulda. Demek, İstanbul'un kendine özgü kuralları vardı. Müdür, kâğıdı okumayı sürdürdü:
Duran Aslan : Eyc

Bir an şaşırdı, paniğe kapıldı Duran. Müdür ne demek istemişti? Eyc neydi? Türkiye'nin dört bir yanından, öğretmen okullarından gelmiş öğrencilerden birine sormaya da çekindi. Müdür, kâğıdı okumayı bitirdi, içeri girdi. Duran da onu izledi. Çekiniyordu bir yandan. Görkemli Müdür odasının kapısında Principal yazıyordu. Bu ne demekti acaba?

"Efendim, ben nerede ders göreceğimi duyamadım," dedi.
Müdür, ters ters baktı. Terini sildi mendiliyle. Hava nemli sıcak…
"Adın ne?" dedi sert…
"Duran Aslan."
"Hımmm. Tamam, eyc klassrum!.."
"Anlamadım."
"Anlamazsın tabii. Cahil herifler. Anadolu'dan böyle odunları gönderiyor Bakanlık. Bizim de işimiz gücümüz yok, bu odunlardan tahta yapacağız. Çık, çııııık… Seninle mi uğraşacağım bee!"

Alı al, moru mor çıktı dışarı Duran. Geçenekte bir genç gördü. Kendi yaşında, kavruk… "Arkadaş, sana bir şey soracağım. Eyc ne demek?" Güldü o da. "Ben de aynı senin durumundaydım. Bilmiyordum, öğrendim. Eyc, he demekmiş."

Sevindi Duran. Rahatladı. Kendini tanıttı. Haymanalı, Hasanoğlan Öğretmen Okulu'ndan Kerem Yiğit ile böylece tanıştılar. Kurs boyunca dostlukları ilerledi. Duran Aslan öğretmen oldu. Gülşehir'in Dadağı köyüne atandı. Öğretmeni İsmet Bey Onun rehberiydi. Ondan ne öğrendiyse aynısını uyguladı öğrencilerine, köylüye. İlkokulda dersler bitti mi, erginler için gece kursları başlıyordu gaz lambasının ışığında. Yine tek öğretmendi. İkinci yıl bir "muvakkat muallim" daha verdi İl Milli Eğitim Müdürlüğü.İlköğretim denetmeni geldi bir gün. Öğretmenliğini beğendi Duran'ın. Hevesini takdir etti. Duran, hep, öğrendiği gibi "he"diyordu. Denetmen uyardı: "Hayır, bu harfin adı "ha"dır."

İkinci yıl bir başka denetmen geldi: Duran, merak etti. Bakalım bu ne diyecek H harfine. Denetmen uyardı Duran'ı. "Genç arkadaş, hep "he" diyorsun. Bu harf '' olarak okunur."Duran gülümsedi. Üzerinde durmadı. Sonradan, bir gün, sayrılığına ilaç yazdırmak için Nevşehir'e gittiğinde Müdürlüğe uğradı, rica etti; verdiler dosyayı. Denetmenin hazırladığı yazanağın sonuç bölümünü okudu. "Öğretmen Duran Aslan'ın çalışkanlığı takdir edilmiştir. Ancak, Türk alfabesine tam olarak vakıf olmadığı intibaı meydana gelmiştir. Yaz tatilinde Türkçe kursuna katılması icabeder."

Öğretmen Duran Aslan, köy izlenimlerini, öğrencilerinin davranışlarını günü gününe yazıyor, üzerinde çalışıyordu. İyi bir deneme yazarı olmak istiyordu. Şiir çalışmaları da vardı. Bazı kalem alıştırmalarını yazın dergilerine gönderiyordu. Yayımlananlar beğeniliyordu. Komşu köylerdeki öğretmenlerden kimisi isteklendiriyordu Duran'ı. Deneyimli olanlar uyarıyordu: "Senin başın beladan kurtulmaz, aslanım!". Kırşehir Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra, birçok öğretmeniyle yazışıyordu. Onlar da izliyorlar, seviyorlardı Duran'ın yazdıklarını…

Sonra, araştırdı Duran Öğretmen, her iki denetmenin yayımlanmış tek bir makalesi, şiir kitabı, eleştiri yazısı yoktu.

He, ha, , eyc…

Ünal Şöhret Dirlik
http://blog.milliyet.com.tr/ha--he--as/ ... gNo=462680
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Sonuç:
Demek ki "HE" denmesi gerekiyormuş :D
Valla ben bunun çıkardım yazıdan...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Hçbiri yanlış değil en başta da dediğim gibi bize ait olmayan bir harf ve içinde geçtiği yabancı kelimeler için Bu böyledir demek Abesle iştigaldir. Çünkü Onun zaten alındığı dilde (Arapça) bir kuralı mevcur kuralı da çok çok ilginç yeri geldiğinde He yeri geldiğinde Ha deniyormuş benim çıkarımım bu yönde oldu :D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

velociraptor yazdı: 04 Ağu 2019, 19:28 Hçbiri yanlış değil en başta da dediğim gibi bize ait olmayan bir harf ve içinde geçtiği yabancı kelimeler için Bu böyledir demek Abesle iştigaldir. Çünkü Onun zaten alındığı dilde (Arapça) bir kuralı mevcur kuralı da çok çok ilginç yeri geldiğinde He yeri geldiğinde Ha deniyormuş benim çıkarımım bu yönde oldu :D
Aslında ben olayı matematiksel olarak çözüm nasıl mı_?

(ha + he) / 2 = hı deyin oldu bitti....! 8)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

:)