Güvenliği Ve Güvenli Bilgisayarı Anlama

PC güvenliği konusundaki bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 11237
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 980 kez
Teşekkür edildi: 2135 kez

Güvenliği Ve Güvenli Bilgisayarı Anlama

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Internet'e bağlanıyorsanız, başkalarının bilgisayarınızı kullanmasına izin veriyorsanız veya dosyalar'ı başkalarıyla paylaşıyorsanız, bilgisayarınızın zarar görmesini engellemek için önlem almalısınız. Neden? Başkalarının bilgisayarlarına saldıran bilgisayar suçluları (bazen saldırganlar veya sistem kırıcılar olarak adlandırılırlar) olduğundan. Bu kişiler, Internet üzerinden bilgisayarınıza zorla girerek ve kişisel bilgilerinizi çalarak doğrudan veya bilgisayarınıza zarar vermek için tasarlanmış kötü amaçlı yazılım (veya zararlı yazılım) oluşturarak dolaylı olarak saldırabilir.Neyse ki, birkaç basit önlem alarak korunabilirsiniz. Bu makalede, tehditler ve tehditlere karşı savunmak için neler yapabileceğiniz anlatılmaktadır.

Windows Güvenlik Merkezi'yle güvenliğinizi denetleme

Windows Güvenlik Merkezi, bilgisayar güvenliğinizin komuta merkezidir. Bilgisayarınızın geçerli güvenlik durumunu gösterir ve bilgisayarınızı daha güvenli yapmanıza yardımcı olması için yapmanız gereken her şeyi önerir .

• Güvenlik duvarı. Güvenlik duvarı, saldırganların ve kötü amaçlı yazılımların erişmesini engelleyerek bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olabilir.
• Otomatik güncelleştirmeler. Windows, bilgisayarınız için güncelleştirmeleri düzenli olarak denetler ve otomatik olarak yükler.
• Kötü amaçlı yazılım koruması. Virüsten koruma yazılımı, bilgisayarınızı virüslere, solucanlara ve diğer güvenlik tehditlerine karşı korumaya yardımcı olur. Casus yazılımlardan koruma yazılımı, bilgisayarınızı casus yazılımlar ve diğer istenmeyebilecek yazılımlardan korumaya yardımcı olur.
• Diğer güvenlik ayarları. Güvenlik Merkezi, Internet güvenlik ayarlarınızın doğruluğunu ve Kullanıcı Hesabı Denetimi'nin açık olup olmadığını denetler.
Resim
Güvenlik öğelerinden herhangi birinin arka planı kırmızı veya sarıysa, bilgisayarınız güvenlik tehditlerine karşı açık olabilir. Sorunu gidermek için bir öğeyi tıklatıp genişletin ve ardından yönergeleri izleyin.

Güvenlik uyarıları nedir?

Windows, güvenlik alanlarından—güvenlik duvarı, otomatik güncelleştirme, kötü amaçlı yazılım koruması veya diğer güvenlik ayarları—herhangi birinde gelişmiş güvenliğe gerek olduğunu algılarsa, sorun düzeltilene kadar her oturum açtığınızda bir bildirim görürsünüz. Bildirimler, görev çubuğununbildirim alanında gösterilir.
Resim
Sorunu nasıl düzeltebileceğini öğrenebileceğiniz Güvenlik Merkezi'ni açmak için bildirimi tıklatın.

Not
• Güvenlik bildirimlerini kapatmak veya bildirim alanında Güvenlik Merkezi simgesini gizlemek için Güvenlik Merkezi'ni açın, Güvenlik Merkezi'nin beni uyarma biçimini değiştir'i tıklatın ve ardından bir seçeneği seçin. Bildirimleri kapatsanız bile, Güvenlik Merkezi güvenlik durumunu denetlemeye ve göstermeye devam eder.

Güvenlik duvarı kullanma

Güvenlik duvarı, Internet'ten gelen bilgileri denetleyen ve ardından güvenlik duvarı ayarlarınıza göre bilgisayarınızdan uzak tutan veya geçişine izin veren bir yazılım veya donanımdır. Bu şekilde, güvenlik duvarı saldırganların veya kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza erişim sağlamasını önlemeye yardımcı olur.Windows Güvenlik Duvarı, Windows'un içine yerleştirilmiştir ve otomatik olarak açılır.

Resim

Internet'ten veya ağdan bilgi alması gereken anlık ileti programı gibi bir program çalıştırır veya çok oyunculu bir ağ oyunu oynarsanız, güvenlik duvarı bağlantıyı engellemek mi, yoksa bağlantıyı kaldırmak mı (izin) istediğinizi sorar. Bağlantıya izin vermeyi seçerseniz, o programın gelecekte bilgi alması gerektiğinde güvenlik duvarının sizi rahatsız etmemesi için Windows Güvenlik Duvarı bir özel durum oluşturur.

Virüs koruması kullanma

Virüsler, solucanlar ve Truva atları, saldırılara açık bilgisayarlara bulaştırmak için kullanılan saldırganlar tarafından oluşturulan programlardır. Truva atları, ekran koruyucusu gibi görünüşte yasal bir programın içine gizlenerek bilgisayara girerken, virüsler ve solucanlar kendilerini bilgisayardan bilgisayara kopyalayabilirler Yıkıcı olan virüsler, solucanlar ve Truva atları sabit diskinizden bilgileri silebilir veya bilgisayarı tamamen devre dışı bırakabilir. Diğerleri doğrudan hasara neden olmazlar, ancak bilgisayarınızın performansını ve tutarlılığını kötüleştirirler.

Virüsten koruma programları e‑posta ve diğer dosyaları virüs, solucan ve Truva atlarına karşı taramadan geçirirler. Bunlardan biri bulunduğunda, virüsten koruma programı bilgisayarınıza ve dosyalarınıza zarar vermeden karantinaya alır (yalıtır) veya tamamen siler.Windows'da yerleşik virüsten koruma programı yoktur, ancak bilgisayar üreticiniz yüklemiş olabilir. Bilgisayarınızın virüs koruması olup olmadığını öğrenmek için

Güvenlik Merkezini denetleyin. Yoksa, bir virüsten koruma programı bulmak için Microsoft Virüsten Koruma Ortakları web sayfasını ziyaret edin.Her gün yeni virüsler tanımlandığından, otomatik güncelleştirme özelliği olan bir virüsten koruma programını seçmek önemlidir. Virüsten koruma yazılımınız güncelleştirildiğinde, denetlenecek virüsler listesine yeni virüsler eklenir; böylece bilgisayarınız yeni saldırılardan korunmuş olur. Virüs listesi güncel değilse, bilgisayarınız yeni tehditlere karşı açık demektir. Güncelleştirmeler için genellikle yıllık üyelik ücreti gerekir. Düzenli olarak güncelleştirmeleri almak için üyeliği güncel tutun.

Uyarı

• Virüsten koruma yazılımı kullanmıyorsanız, bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlardan zarar görmeye açık bırakırsınız. Ayrıca, virüsleri diğer bilgisayarlara yayma riskini de taşırsınız.

Casus yazılım korumasını kullanma

Casus yazılım, genellikle uygun şekilde izninizi almadan reklamlar gösterebilen, sizinle ilgili bilgileri toplayabilen ve bilgisayarınızın ayarlarını değiştirebilen yazılımlardır. Örneğin, casus yazılımlar web tarayıcınıza istenmeyen araç çubukları, bağlantılar veya sık kullanılanlar yükleyebilir, varsayılan giriş sayfanızı değiştirebilir veya sık olarak açılan reklamlar gösterebilir. Bazı casus yazılımları algılanabilecek belirtiler göstermez, ancak ziyaret ettiğiniz web siteleri veya yazdığınız metinler gibi hassas bilgileri gizlice toplarlar. Casus yazılımların çoğu karşıdan yüklediğiniz ücretsiz yazılımlardan yüklenir, ancak bazı durumlarda bir web sitesinin ziyaret edilmesi casus yazılımın bulaşmasına neden olabilir.

Bilgisayarınızın casus yazılımlardan korunmasını yardımcı olmak için casus yazılımlardan koruma programı kullanın. Windows'un bu sürümünde varsayılan olarak açılan, Windows Defender olarak adlandırılan yerleşik casus yazılımlardan koruma programı vardır. Windows Defender, casus yazılım kendisini bilgisayarınıza yüklemeye çalıştığında uyarır. Ayrıca, varolan casus yazılımlarını tarar ve ardından kaldırır.Her gün yeni casus yazılımları ortaya çıktığından, en son casus yazılımı tehditlerini algılaması ve bunlara karşı koruması için Windows Defender düzenli olarak güncelleştirilmelidir. Windows Defender, Windows'u güncelleştirdiğiniz zaman gerekli olursa güncelleştirilir.

Windows'u otomatik olarak güncelleştirme

Microsoft, yeni virüslere ve tehditlere karşı bilgisayarınızı korumaya yardımcı olabilen önemli Windows güncelleştirmelerini düzenli olarak sunmaktadır. Bu güncelleştirmeleri olabilecek en hızlı şekilde almanız için otomatik güncelleştirmeyi açın. Böylece, Windows için kritik düzeltmelerin bilgisayarınızda eksik olup olmadığını merak etmenize gerek kalmaz.Güncelleştirmeler siz Internet'e bağlandığınızda sessiz bir şekilde karşıdan yüklenir. Güncelleştirmeler, farklı bir zaman belirlemediyseniz 03:00'da yüklenir. Bilgisayarınızı daha önce kapatırsanız, kapatmadan önce güncelleştirmeleri yükleyebilirsiniz. Aksi takdirde, Windows bu güncelleştirmeleri bir dahaki sefere bilgisayarınızı başlattığınızda yükler.

Standart kullanıcı hesabı kullanma

Bilgisayarınızda oturum açtığınızda, sahip olduğunuz kullanıcı hesabı türüne göre Windows size belirli düzeyde hak ve ayrıcalıklar verir. Üç farklı türde kullanıcı hesabı vardır: standart, yönetici ve konuk.Yönetici hesabı bilgisayar üzerinde tam denetim sağlasa da, standart hesap kullanılması bilgisayarınızın daha güvenli olmasına yardımcı olabilir. Bu şekilde, başka kişiler (veya saldırganlar) siz oturum açmışken bilgisayarınıza erişim sağlarlarsa, bilgisayarın güvenlik ayarlarını kurcalayamazlar ve diğer kullanıcı hesaplarını değiştiremezler.

E‑posta ve web'i güvenli olarak kullanmak için ipuçları

• E‑posta eklerini açarken dikkatli olun. E‑posta ekleri (e‑posta iletilerine eklenen dosyalar) virüs bulması için birincil kaynaktır. Tanımadığınız birisinden gelen bir eki kesinlikle açmayın. Göndereni tanıyor ancak bir ek beklemiyorduysanız, açmadan önce göndericinin gerçekten ek gönderip göndermediğini doğrulayın.

• Kişisel bilgilerinizi dikkatli koruyun. Web sitesinde kredi kartı numarası, banka bilgileri veya kişisel bilgiler soruluyorsa, web sitesine güvendiğinizden emin olun ve işlem sisteminin güvenli olduğunu doğrulayın.

• Internet Explorer'da Kimlik Avı Filtresi kullanın. Kimlik Avı, bilgisayar kullanıcılarını kimlik veya finansal bilgilerini açığa çıkarmak amacıyla aldatmak için sahtekarlık e‑posta iletileri ve web siteleri oluşturma yöntemidir. Sahtekarlık e‑posta iletisi veya web sitesi, banka, kredi kartı şirketi veya saygın çevrimiçi satıcı gibi güvenilir bir kaynaktanmış gibi görünür. Kimlik Avı Filtresi sizi aldatmalardan korumak için kimlik avı web sitelerinin algılanmasına yardımcı olur.

• E‑posta iletilerindeki köprüleri tıklatırken dikkatli olun. Köprüler (tıklattığınızda web sitelerini açan bağlantılar), genellikle kimlik avı ve casus yazılımı aldatmaların bir parçası olarak kullanılırlar, ayrıca virüs de taşıyabilirler. Yalnızca e‑posta iletilerinizde güvendiğiniz bağlantıları tıklatın.

• Yalnızca güvendiğiniz web sitelerinden gelen eklentileri yükleyin. ActiveX denetimleri dahil, web tarayıcısı eklentileri web sayfasının araç çubukları, borsa sayaçları, video ve animasyon gibi öğeleri göstermesine izin verir. Ancak, eklentiler de casus yazılım veya diğer kötü amaçlı yazılım yükleyebilir. Web sitesi bir eklenti yüklemenizi isterse, yüklemeden önce güvendiğinizden emin olmalısınız.

TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8117
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3492 kez
Teşekkür edildi: 3542 kez

Re: Güvenliği Ve Güvenli Bilgisayarı Anlama

Mesaj gönderen burak35 »

virüs varsa mutlaka arka planda birşeyler çalışyordur. önce görev yöneticisini açıp çalışan exe lere bakmalı sonra msconfigten başlatma kısmından herhangi bi tanınmayan bilinmeyen bir girdi değer vs varmı kontrol edilmeli. bazı cmd komutlarıda vardır bildiğim birkaç tane ama onları unutmusum şuan hatırlayamadım onlarda işe yarar
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 11237
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 980 kez
Teşekkür edildi: 2135 kez

Re: Güvenliği Ve Güvenli Bilgisayarı Anlama

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

burak35 yazdı: 06 Nis 2019, 15:38 virüs varsa mutlaka arka planda birşeyler çalışyordur. önce görev yöneticisini açıp çalışan exe lere bakmalı sonra msconfigten başlatma kısmından herhangi bi tanınmayan bilinmeyen bir girdi değer vs varmı kontrol edilmeli. bazı cmd komutlarıda vardır bildiğim birkaç tane ama onları unutmusum şuan hatırlayamadım onlarda işe yarar
pek o yönetmi tavsiye etmem en kesin yöntem bu basit yöntemdir.Yönetici modunda bir MS_DOS komut penceresi aç.Şimdi komut satırına mem diye komut gir.mem, memory^ingilizce kelimesinin kısaltmasıdır.Windows sana şimdi bir çıktı verecek burada en üstü 655360 KB ibaresi varsa sorun yok, eğer bu değer 655350 KB ise hemen neti kes ve önce antivirüsle tarat sonra Malware yazılımı sistemi tarat ve temizle...Biz eski MS_DOS'çular bu yöntemi çoğu zaman sistem garip davrandığında kullanırız.Çünkü MS_DOS 'dan hiçbir zararlı kaçamaz.....

Bak Örnek Görüntü: (Benim Özel MS_DOS Pencere Ve Yazı Dizaynım)

Resim

TRWE_2012
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8117
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3492 kez
Teşekkür edildi: 3542 kez

Re: Güvenliği Ve Güvenli Bilgisayarı Anlama

Mesaj gönderen burak35 »

trwe yazdı: 06 Nis 2019, 15:48
burak35 yazdı: 06 Nis 2019, 15:38 virüs varsa mutlaka arka planda birşeyler çalışyordur. önce görev yöneticisini açıp çalışan exe lere bakmalı sonra msconfigten başlatma kısmından herhangi bi tanınmayan bilinmeyen bir girdi değer vs varmı kontrol edilmeli. bazı cmd komutlarıda vardır bildiğim birkaç tane ama onları unutmusum şuan hatırlayamadım onlarda işe yarar
pek o yönetmi tavsiye etmem en kesin yöntem bu basit yöntemdir.Yönetici modunda bir MS_DOS komut penceresi aç.Şimdi komut satırına mem diye komut gir.mem, memory^ingilizce kelimesinin kısaltmasıdır.Windows sana şimdi bir çıktı verecek burada en üstü 655360 KB ibaresi varsa sorun yok, eğer bu değer 655350 KB ise hemen neti kes ve önce antivirüsle tarat sonra Malware yazılımı sistemi tarat ve temizle...Biz eski MS_DOS'çular bu yöntemi çoğu zaman sistem garip davrandığında kullanırız.Çünkü MS_DOS 'dan hiçbir zararlı kaçamaz.....

Bak Örnek Görüntü: (Benim Özel MS_DOS Pencere Ve Yazı Dizaynım)

Resim

TRWE_2012
teşekkürler bunu bilmiyordum sakin kafayla denerim :arrow:
Cevapla