Yakın Takip .....

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla

Hangısı Daha Çok Cansus....?

1.Microsoft
2
25%
2.Facebook
2
25%
3.Google
2
25%
4.Yandex
1
13%
5.Linkedin
0
Oy yok
6.WhatSap
0
Oy yok
7.Tinder
0
Oy yok
8.Amazon
0
Oy yok
9.Bilinmeyen [Gizli]
0
Oy yok
10.Devlet İstibarahat Birimleri (Örnek ABD:CIA, TÜRKİYE:MİT)
1
13%
 
Toplam oy: 8

Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10961
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 889 kez
Teşekkür edildi: 1919 kez

Yakın Takip .....

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Teknoloji devleri istemeseniz de sizi yakından izliyor
Resim

Cep telefonunuzu elinizde nasıl tuttuğunuza dair bilgiler, mesajlarınızı taranması , bilgilerinizin üçüncü taraflara ve şirketlere aktarılması...
Bunlar, bazı teknoloji devlerinin sitelerine ve uygulamalarına kaydolurken kabul ettiğiniz şeylerden sadece üçü.BBC'nin araştırması, mahremiyet politikası ve kullanım koşullarında kullanılan dilin anlaşılabilmesi için üniversite eğitiminin gerekli olduğunu tespit etti.Ancak kullanılan teknolojik jargonu biraz yakından incelediğinizde, verilerinizin nasıl kullanıldığına dair şaşırtıcı gerçekler gözler önüne seriliyor.Peki teknoloji devleri kişisel verilerinizi nasıl toplayıp kullanıyor? 7 başlıkta derledik:

1. Nerede olduğunuz izin vermeseniz bile izleniyor

Çoğu uygulama, cep telefonunuzun Küresel Yer Belirleme (GPS) sistemini kullanarak nerede olduğunuzu izleme izni istiyor. Kullanıcılar isterlerse bu talebi reddebiliyor.

Ancak izin vermeseniz de nerede olduğunuzu görebiliyorlar.

Örneğin Facebook, telefonunuzun GPS'i dışında nerede olduğunuzu ele veren bilgileri topluyor. Nerede olduğunuz hala kullandığınız IP adresi ve yaptığınız "check-inler ve katıldığınız etkinlikler" üzerinden izleniyor.

Twitter da bulunduğunuz yerle ilgili bilgilere "ihtiyaç duyuyor" ve bunu "IP adresi ya da cihaz ayarlarından alınan sinyaller üzerinden" yaptıklarını belirtiyor. Şirket bunun "hesabınızı güvenli bir şekilde kurmanız ve korunmanız için gerektiğini" söylüyor.

2. Verilerinizi üçüncü taraflara ileten şirketler var

Kullanım koşullarını kabul ettiğinizde, sıklıkla verilerinizi kullandığınız uygulamaya vermiyorsunuz. Gruplar arası birçok veri paylaşımı yapılıyor.

Örneğin, çöpçatan uygulaması Tinder topladığı verileri Match Grubu'yla paylaşıyor. Bu grup, OkCupid, Plenty of Fish ve Match.com gibi çöpçatan sitelerinin sahibi.

Tinder bunun "bakım, müşteri hizmetleri, pazarlama ve hedefli reklamlar için yapıldığını" ve kullanım koşullarını ihlal eden kullanıcıların uygulamadan çıkartılacağını söylüyor.

Microsoft'un iki yıl önce satın aldığı LinkedIn'in mahremiyet politikasında "Microsoft da dahil ortaklarımızın sağladığı hizmetleri kullandığınızda da verilerinizi alıyoruz" deniyor.

3. Üçüncü tarafların kullanım koşullarına da tabiisiniz

Teknoloji devlerinin kullanım koşullarını okumak da yeterli olmayabilir. Verilerinizi alan diğer şirketlerinkini de okumanız gerekebilir.

Amazon verilerinizi üçüncü taraflarla da paylaşabileceğini söylüyor ve kullanıcıların kendi kullanım koşullarıyla birlikte "üçüncü tarafların da mahremiyet politikalarını ve kullanım koşullarını dikkatle incelemeniz gerektiğini" söylüyor.

Ya da Apple ürünlerini kullanıyorsanız, kişisel verileriniz Apple'a "bilgi işleme, taksitlendirme için kredi açma ve Apple ürün ve hizmetlerine olan ilginizi değerlendirme servisi sunan şirketlerle" paylaşılıyor.

Avrupa Birliği'nde yeni uygulamaya giren Genel Veri Koruma Kuralları (GPDR) şirketlerin kullanım koşullarında bu üçüncü taraf şirketleri listelemesini gerektirmiyor.

Ancak Privacy International adlı yardım kuruluşundan Ailitih Callander, bu durumun kaygı verici etkileri olabileceğini söylüyor.

Callander, "Bu, şirketlerin profilinizi çıkartmak için bulunduğunuz yeri, ilgi alanlarınızı, telefon defterinizdekileri ve çok daha fazlasını kullanabilmesi anlamına geliyor. Mahremiyet politikalarını okumak çok uzun bir iş olabilir, ancak hangi verilerin neden toplandığına ve kimlerle, nasıl ve ne amaçla paylaşıldığına bakmak için vakit ayırmanız önemli" diyor.

Öte yandan Wikipedia, kişisel bilgilerinizi pazarlama amacıyla üçüncü taraflarla pazarlama amacıyla paylaşmıyor. Kullanım koşullarında ayrıca "ziyaret etmediğiniz üçüncü taraf internet sitelerinin sizi izlemesine izin vermediğini" özellikle vurguluyor.

4. Tinder, jiroskop verilerinizi de topluyor

Bazen verilerin toplanması isim, yaş ve yerin ötesine de gidiyor.Tinder, uygulamanın telefonun ivme ölçerini (hareketleri ölçmek için) jiroskopunu (telefonunuzu tuttuğunuz açıyı ölçen sistem) ve pusulanızın sağladığı verileri de topladığını söylüyor.Ancak bu verilerin tam olarak ne amaçla toplandığı ve kullanıldığı açıklanmıyor.

5. Facebook sildiğiniz aramaları da kayıt altında tutuyor

Facebook size, geçmişte yaptığınız aramaları silme seçeneği sunuyor ve kullanıcılar bu şekilde arama geçmişlerinin tamamen silindiğini sanıyor.Ancak sorun şu ki, aramalar silinmiyor.Veri politikasında arama geçmişinin istendiği zaman silinebileceği ancak arama kayıtlarının 6 ay sonra sileneceği belirtiliyor.

6. Facebook sizi uygulamayı kullanmıyorken bile izliyor

Facebook, sizi uygulamayı kullanmıyorken, hatta bir Facebook hesabınız olmasa bile izliyor.Şirketin veri politikasına göre şirket "reklamcılar, uygulama geliştiricileri ve yayıncılarla çalışıyor" ve bunlar Facebook İş Aracı denilen sistemle "Facebook dışındaki faaliyetleriniz hakkında bilgi gönderebiliyor"Facebook'a bu ortakları aracılığıyla iletilen bilgiler arasında, telefon cihazınız hakkındaki bilgiler, girdiğiniz internet siteleri, internet üzerinden yaptığınız alışverişler ve gördüğünüz reklamlar da dahil.Bir Facebook hesabınız olsa da olmasa da, ya da hesabınıza girseniz de girmeseniz de bu bilgiler iletiliyor.

7. LinkedIn özel mesajlarınızı tarıyor

Özel mesajlarınızın gerçekten özel olduğunu sanıyorsanız, bir daha düşünün.Mahremiyet politikasına göre LinkedIn mesajlarda "otomoatik tarama teknolojisi" kullanıyor.Bu arada Twittter da mesajlarınızı saklıyor ve işliyor.Twitter, "Kiminle ve ne zaman iletişim kurduğunuza dair verileri (ancak mesajların içeriğini değil) hizmetlerinin kullanımını daha iyi anlamak ve platformun güvenliğini korumak için kullandığını" söylüyor.

Kaynak Site: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44737063

TRWE_MMXII
YAZILIM EDİTÖRÜ (Alaydan Yetişme...!)
REASMCODERİNG
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte3
Petabyte3
Mesajlar: 7703
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3201 kez
Teşekkür edildi: 3246 kez

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen burak35 »

en çok kullanıcı verileri toplayan microsoft olabilir özellikle işletim sistemlerinin içine koydukları saçma sapan teşhiz izleme servisleri gerçekten çok can sıkıcı kaldırsan bile bir şekilde güncellemelerin içinde geliyor akıl alır gibi değil
mahferer
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 392
Kayıt: 07 Ara 2016, 18:32
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4 kez
Teşekkür edildi: 23 kez

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen mahferer »

Yandex.. Çok agresif bir şekilde OS'a bulaşıyor..
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen shampuan »

Hepsi.
Kullanıcı avatarı
AgaBey123
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 342
Kayıt: 20 Tem 2017, 21:47

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen AgaBey123 »

Bence listedekilerin hepsi birbirinden beter. Mesela Google birçok işletim sistemi ve yazılımda görülüyor.
Microsoft zaten bilindik bir firma. Bknz: Windows telemetri
Amazon ise birçok sitede reklam amaçlı arkaplanda çalışır.
Yandex ise arama motoru ve internet tarayıcısı olarak çıktığı yıllarda bazı program kurulumlarıyla beraber toolbar olarak yükleniyordu.

Önemli bir detay paylaşayım mı? Ne dersiniz? :roll:
Google Play Store'daki Microsoft Edge isimli Microsoft'un internet tarayıcısının kullanıcıdan istediği izinler. Bakınca anlarsınız. Spoiler vermek istemiyorum. :D
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen shampuan »

Geçen gün donanım sürücüsü kurmak için driver pack solution çalıştırdım. O kadar ağır çalışıyor ki insanı verem ediyor. Tıklattığın şeye geç cevap veriyor. Donanımla alakası yok. Baktım böyle olmayacak acele ettim gittim direk yükle dedim. Ekstra yazılımların tikini kaldırmayı unutmuşum. Yandex belasını sisteme bir kurdu pir kurdu. Hala sağdan soldan eklentilerini toolbarlarını bulup temizliyorum bir türlü bitiremedim. Bela... resmen bela.
Kullanıcı avatarı
AgaBey123
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 342
Kayıt: 20 Tem 2017, 21:47

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen AgaBey123 »

shampuan yazdı: 11 Ara 2018, 21:35 Geçen gün donanım sürücüsü kurmak için driver pack solution çalıştırdım. O kadar ağır çalışıyor ki insanı verem ediyor. Tıklattığın şeye geç cevap veriyor. Donanımla alakası yok. Baktım böyle olmayacak acele ettim gittim direk yükle dedim. Ekstra yazılımların tikini kaldırmayı unutmuşum. Yandex belasını sisteme bir kurdu pir kurdu. Hala sağdan soldan eklentilerini toolbarlarını bulup temizliyorum bir türlü bitiremedim. Bela... resmen bela.
Adwcleaner ile toolbarları kaldırabilirsiniz. İşe yaramazsa Hitman Pro'yu öneririm. Son olarak da Malwarebytes Antimalware'yi öneririm.
Kullanıcı avatarı
AmbaSSadoR
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 794
Kayıt: 27 Şub 2009, 15:11
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 126 kez
Teşekkür edildi: 94 kez

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen AmbaSSadoR »

microsoft haricinde bir şey kullanmıyorum yakında onunda fişini çekicem ((=
Kullanıcı avatarı
AgaBey123
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 342
Kayıt: 20 Tem 2017, 21:47

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen AgaBey123 »

Android için Microsoft Edge uygulaması hakkında spoiler vermeyeyim dedim. Ama uygulama izinleri kısmına bakmanız bu konuya örnek olacak bir durum.

Neredeyse istenebilecek tüm izinleri istiyor Microsoft Edge uygulaması.
Uygulamanın istediği izinler aşağıdaki gibidir:

Kod: Tümünü seç

Bu uygulamanın şunlara erişimi vardır:
Cihaz ve uygulama geçmişi
read your Web bookmarks and history
Kimlik
find accounts on the device
add or remove accounts
read your own contact card
Kişiler
find accounts on the device
read your contacts
Yer
approximate location (network-based)
precise location (GPS and network-based)
SMS
receive text messages (SMS)
Telefon
read phone status and identity
Fotoğraflar/Medya İçerikleri/Dosyalar
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
Depolama
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
Kamera
take pictures and videos
Mikrofon
record audio
Kablosuz bağlantı bilgileri
view Wi-Fi connections
Cihaz kimliği ve çağrı bilgileri
read phone status and identity
Diğer
download files without notification
read sync statistics
receive data from Internet
view network connections
create accounts and set passwords
pair with Bluetooth devices
access Bluetooth settings
control flashlight
full network access
change your audio settings
control Near Field Communication
read sync settings
run at startup
reorder running apps
use accounts on the device
control vibration
prevent device from sleeping
toggle sync on and off
write web bookmarks and history
install shortcuts
:mrgreen: Umarım şimdi ne demek istediğimi anlamışsınızdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen shampuan »

:)
Bilgisayarına bakarak kişilik analizini çıkarıyorlar.
Kullanıcı avatarı
AgaBey123
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 342
Kayıt: 20 Tem 2017, 21:47

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen AgaBey123 »

shampuan yazdı: 13 Ara 2018, 21:11 :)
Bilgisayarına bakarak kişilik analizini çıkarıyorlar.
Evet. Malesef bu doğru.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen shampuan »

Yazılımdan zerre kadar anlamam. Lakin aklıma ilginç yazılım ve oyun fikirleri devamlı gelir.
Bundan yıllar evvel, bilgisayarının durumunu tarayarak falına bakan, kişilik analizini çıkartan bir yazılım geliştirmiştim(zihnimden). Aradan yıllar geçtikten sonra bugün, benim düşündüğüm şeyi başkalarının da düşündüğünü görerek üzüldüm. Ne icadetsem başkası benden evvel piyasaya sürüyor.

Aslında velociraptorla işbirliği yapabilsek, güzel paralar kazanırız. Şu ara yine güzel bir fikrim var. Amma gel gelelim emek lazım, uğraşmak lazım....
Kullanıcı avatarı
AgaBey123
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 342
Kayıt: 20 Tem 2017, 21:47

Re: Yakın Takip .....

Mesaj gönderen AgaBey123 »

shampuan yazdı: 13 Ara 2018, 21:18 Yazılımdan zerre kadar anlamam. Lakin aklıma ilginç yazılım ve oyun fikirleri devamlı gelir.
Bundan yıllar evvel, bilgisayarının durumunu tarayarak falına bakan, kişilik analizini çıkartan bir yazılım geliştirmiştim(zihnimden). Aradan yıllar geçtikten sonra bugün, benim düşündüğüm şeyi başkalarının da düşündüğünü görerek üzüldüm. Ne icadetsem başkası benden evvel piyasaya sürüyor.

Aslında velociraptorla işbirliği yapabilsek, güzel paralar kazanırız. Şu ara yine güzel bir fikrim var. Amma gel gelelim emek lazım, uğraşmak lazım....
Günümüz yazılım şirketlerinin kişilik analizi yapması zor olmasa gerek. Bir filmden ufak bir kesit izlemiştim. Filmin adını hatırlamıyorum ama şöyle anlatayım. Bir adam bilgisayara bakıyordu. Ve kendisi hakkında birkaç bilgiyi gördü. Adam yanındakine şaşkın bir şekilde bakarkan yanındaki kişi adama
"cookies" diyordu. Kelimenin Türkçesi "çerezler"dir.

Bana göre kişilik analizi yapmaya müsade eden şeyler; javascript, cookies, uygulama izinleri ve tarayıcı eklentileridir.
Cevapla