Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Sadece freeware (Ücretsiz) program paylaşımlarının yeraldığı alan
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen shampuan »

Merhabalar.

Gündelik kullanımda alıştığımız birçok yazılımın altternatifi çok biliyorsunuz. Bu alternatiflerden açık kaynak - özgür olanları topladım, büyük bir kısmını denedim, artı ve eksi yönleriyle anlatmaya çalıştım. Bu yazılımları da kullanabilirsiniz diye yazıyorum. Kimileri Özgür yazılım kullanmayı seviyor. Tabi ki özgür-alternatif yazılımların windows ve MAC-OS alternatifleri de var. Aşağıda anlattığım yazılımların hem ne olduklarını, hem nereden indirileceklerini ve hem de artı-eksi yönlerini anlatacağım ki, tam bilgi sahibi olun ve dilerseniz kullanabilin diye.

"Açıkkaynak kodlu yazılım", yıllar evvel ortaya çıkmış bir akımın ürünüdür. O yıllarda yazılım firmaları, -aynen bugünkü gibi- dağıttıkları yazılımı ücret karşılığı satarlarken, yazılımın sökülmesini (tersine mühendislik), değişiklik yapılmasını, kopyalanmasını ve dağıtılmasını, ve buna benzer durumları yasaklıyorlardı. Bunu fikir ve telif yasaları ile garantiye alıyorlardı. Bu durum gayet normaldir ve herkesin hakkıdır. Fakat sonradan açıkkaynak gönüllülerinden oluşan vakfı (GNU) kuracak olan, başta Stallman gibi kişiler, bir tehlike gördüler. Satın alarak kullanım haklarını elde ettikleri yazılımı paylaşamamaları ve diğer yasaklara kızmalarından başka, birileri örneğin bir video dönüştürme yazılımı'nın telifini alır ve "bunu ilk biz icadettik" diyerek başkalarının yapmasına mani olabilirler, yazılım konusunda tekelleşerek kullanıcıları kazıklayabilirlerdi. İşte bu durum, o günkü hekırları sinirlendirdi ve tabiri caizse gıcıkılığına, asıl amacı kullanıcıları ve özgürce kendi programlarını yazan hekırları korumak, bir noktada buluşturmak, daha hızlı gelişmek amacıyla GNU'yu, daha doğrusu Özgür Yazılım Derneği'ni kurdular ve GPL adını verdikleri lisans sistemini oluşturdular. O gün bu gündür, linux işletim sistemleri ve gerek linux için, gerekse diğer işletim sistemleri için çeşitli uygulama yazılımları kodlanarak dağıtılmaktadır. Şu an kullanmakta olduğunuz, adı size aşina gelen programların çoğu ile linux sistemleri hep bu akımın sonucudur. Böylece Stallman ve onun beraberindekiler, tekelleşmeye çalışan sömürgeci yazılım firmalarına "orta parmaklarını" kaldırmış oluyorlardı.

Haydi bakalım. Şimdi bu açık kaynak yazılımlardan bizim işimize yarayışlı olanları bir inceleyelim.

Search Everything

Bu program bu güne kadar kullandığınız, ya da windowsun üzerinde gelen "arama" programından çok daha üstün. Son derece hafif, hızlı, basit bir program. Az yer kaplıyor (birkaç kilobaytlık bir program) ve son derece hızlı çalışıyor. Sistem kaynaklarını sömürmüyor. Yaptığı hüner ise şu: BULMAK! Evet evet, aramıyor; BULUYOR! Programı kurun ve görev çubuğunuza iliştirin (şahsi tavsiyem). Tıklatı açın. daha ilk harfleri girer girmez anında uygun dosyaları alt alta sıralayacaktır. Muhakkak ama muhakkak denemenizi tavsiye ederim. Şu dosya nerdeydi, acaba şu klasörü nereye atmıştım derdiniz bitecektir. Aslında @velociraptor bunu anasayfamızda konu açıp paylaşsa süper olur bence.

Resmi sayfası ve indirme:
https://www.voidtools.com/
Program hemen hemen tüm windows sürümlerine uygundur.

7zip
Zaten çok duyduğunuz bir program anlatmama gerek yok. SFX arşivi yapabilme özelliği de var hatta 7zip sfx maker kullanırsanız işiniz kolaylaşıyor. Ama eğer bilmiyorduysanız bu program "İgor Pavlov" isimli bir rus bilgisayar programlayıcı tarafından özgür ve açık kaynak kodlu olarak dünyaya bağışlandı. Eğer 7z uzantısını kullanır ve seçeneklerden "ULTRA" seçerseniz diğer birçok sıkıştırma formatına göre daha fazla sıkıştırma yapıyor. Bu arada sıkıştırılacak dosyanın türünün, sıkıştırma oranına doğrudan etkilediğini ve her dosya türünün etkin şekilde sıkıştırılamadığını bilmeyen arkadaşlara hatırlatalım.

Bu programın olumlu yönü hafif olmasıdır. Yetinenler için abidik gubidik program aramaya gerek yok tüm arşiv işlemleri ihtiyacını tek başına çözebiliyor ve sistem kaynakları kullanımı bakımından gayet ekonomik. Ücret, lisans istemiyor ve istediğiniz kadar makineye kurabiliyorsunuz. Reklam, satın al önerisi, araç çubuğu teklifi vb yok. Direk kur çalışsın, arkana yaslan rahatına bak.

Olumsuz yönleri ise program arayüzünün işlevsiz kalması. Sağtık(kontex menü) de yeteri kadar imkan yok. Daha doğrusu winrar'da gördüğümüz imkanlar yok. Çoğu işlev yeterli ama istediğin o değil. Sadece bu.

Resmi sayfası ve indirme:
https://www.7-zip.org/

Peazip
Peazip yazılımı 7zip'e nazaran daha fazla özellik ve daha hoş bir görsel arayüz sunuyor. Ben bu programı, alternatiflerinin sorunlu ve yetersiz olması dolayısıyla linux'lu bilgisayarımda kullanıyorum. İçerisinde "güvenli silme" özelliğinin bulunması benim için bir avantaj. Bu tür ücretsiz, özgür, açıkkaynak arşiv yazılımlarında rar arşivleme özelliğinin olmadığını, ve fakat rar dosyalarını çıkarabildiklerini bilmeyen arkadaşlara hatırlatalım. Rar uzantısı, sahipli (lisanslı) bir uzantıdır ve ücretsiz, özgür yazılımlar bu uzantının sıkıştırma algoritmalarını kullanamıyorlar(telif hakkı - ücret olayından dolayı)

Windows üzerinde kullanmadığım bu programın ne olumsuz yönü var bilmiyorum ama bana göre olumsuz tek yönü simgeleri hoş değil. Yani sıkıştırılmış dosyalarımın "fermuarlı bezelye"ye benzemesini istemiyorum :) Tek kafama takılan ikon takımı.

Olumlu yanı ise programın yeteri kadar özelliğe sahip olması. Gayet zengin arşiv uzantı seçenekleri var. İşnizi fazlasıyle görüyor. Şayet güvenli silmek istediğiniz bir dosyanız varsa, programın dahili üstüne yazdırma özelliğini kullanabiliyorsunuz. "Full zero pass" ve "pseudorandom data pass" üstüne yazma fonksiyonlarından birini kullanabilirsiniz. Kullanımı gayet kolay ve size uygun bir yazılım. Eğer 7zip gibi ilkel görünümlü değil de, daha işlevsel açıkkaynak yazılım istiyorsanız, bu yazılım size göre. Tavsiye eder miyim, evet.

Resmi sitesi ve indirme:
Sisteminize uyumlu sürümü resmi sitesinden indirebilirsiniz
http://www.peazip.org/

GIMP
Uzun süredir krekli program kullanmamaya gayret gösteriyorum bu yüzden sık başvurduğum yazılımlardan adobe photoshop yazılımını terk etmek zorunda kaldım ama, bana aynı konforu verebilen sofistike bir program bulamadım. Aramalarımda karşıma sürekli GIMP çıkıyordu ama denemelerimde her menünün yerinin farklı olması ve fonksiyon isimlerinin değişmesi(PS'de farklı, bunda farklı) nedeniyle rahat kullanamıyordum. Fakat inat edip Photoshopta yaptığım şeyleri bununla nasıl yapacağımı uzun uğraşlarım ve araştırmalarım sonucunda öğrendim ve şu an çok rahat kullanıyorum. Uzun süredir de PS'yi terkettim diyebilirim.

Programın özellikleri sayamayacağım kadar çok ve PS'de ne varsa bunda da var diyebilirim neredeyse. Sadece kullanımı farklı. Zengin içeriği ve diğer alternatiflere göre fazla fazla detay-imkan içermesi, ücretsiz olması, Gimp extensions adlı eklentilerle daha da eksiksiz hale gelmesi yönüyle fazlasıyla olumlu özellik barındırıyor. Üstelik işinizi .psd olarak da kaydedebiliyorsunuz.

Olumsuz özellikler maalesef acı verici. Son yıllarda "özel hayatı takip" furyası patladı ve yaygınlaştı biliyorsunuz. Bu furyadan açık kodlu yazılımlar da nasibini aldı ve ister inanın ister inanmayın, bazı/birçok açıkkaynak yazılım da sizi takip eden bir tür trojen ile gelmeye başladı. GIMP'de bu yazılımlardan birisidir. 2.8.16 sürümü ile beraber bu trojen GIMP'ten de çıkıyor bilginiz olsun. Ama 2.8.14 sürüm temiz, eski yazılım sitelerinden bulup indirebilirsiniz. Bu nedenle ne resmi sitesini ne de indirme linkini paylaşmıyorum. Onun yerine old versions sitesinde bulabilirsem paylaşayım bakayım...

Yok, bulamadım. Onun yerinde daha eski sürümler var, onları tavsiye etmiyorum; onlarda çoğu fonksiyon ve ayar eksik. Virüssüz kullanabileceğiniz en güncel versiyon 2.8.14 unutmayın...

XnConvert
Birisi toplu resim dönüştürme mi dedi?
Bilgisayarınızda bir sürü fotoğraf var ve çözünürlükleri, kaliteleri dolayısıla çok yer kaplıyorlar. Şayet kalitelerinden biraz ödün vermek sizin için çok önemli değilse, bu yazılım tam size göre. Öyle orda burda saçma salak reklamlı yazılım aramayın. Aha da size program...

Olumlu tarafları programın fazlaca ayar, seçenek içermesi. Dolayısıyla profesyonel yazılım arayanlar için çok seçeneklilik, programın cazibesini arttırır. Dolayısıyla seçeneklerinizin artması programı sevmeniz için geçerli bir bahane. Bir sürü format, ayar, özellik...

Olumsuz özellik derken, sorunu var anlamında söylemiyorum. Programın fazla ayar, seçenek barındırması, basit bir işlem için çok karmaşık gelebilir. Bu tip sofistike programlar, basit yazılım isteyenler tarafından ercih bulmayabilir. Sadece bu. Yoksa güzel bir program.

Resmi site
https://www.xnview.com/en/xnconvert/
Programın Windows, Linux ve MAC sürümleri bulunmaktadır.

Rawterapy

Bu program, özellikle fotoğrafçılar tarafından çok tercih bulabilir. Adının pek duyulmaması nedeniyle yaygın kullanılmıyor ama işin ilginç tarafı bu programın muadillerinin oldukça yüksek fiyatlarla satılıyor olması... Programın amacı fotoğraflarda tonlama, kontrast, renk düzeltme, ışık ayarı, gama ayarı.... daha sayamayacağım birçok ayar ve efekt vererek düzeltme yapmak. Bu programı profesyonel anlamda kullanmadım ama deneme amaçlı kurup biraz kurcaladım. Tek kelimeyle muazzam. Fotoğraf işi yapıyorsanız muhakkak deneyin. RAW dosyalarına destek veriyor.

Resmi sayfası(blog sayfa olarak tasarlamışlar)
http://rawtherapee.com/

Chromium browser

Chromium, Google Chrome'un açıkkaynak kodlu halidir. Chrome de temelde chromium motorunu kullanır fakat, bazı özellikler ve yaramaz amcalar(!) ekleyerek google'a özgü hale getirilmiş halidir. Chromium, hayet yeterli ve hızlı bir tarayıcı. Chrome gibi arkaplanda birike birike ram canavarına dönüşmüyor. Evet, arkaplanda birçok uygulama çalıştırıyor ama chrome ile kıyaslandığında daha akıcı çalışıyor. Chrome ile aynı uygulama mağazasını paylaşıyor. Yani chrome kullanıyorsanız, chromium'a geçtiğinizde alışkanlıklarınızı değiştirmenize gerek yok, gözle görülür olarak sadece logosu farklı.

Programı indirme yerini bulmak açısından çok zorluk çekiyorum. Neden bu kadar karmaşa anlamadım... Bu nedenle kızıyorum yapımcılarına. Ben size resmi sayfasını vereyim, siz bulup indirin, kusura bakmayın:
https://www.chromium.org/Home

Mozilla Firefox

Açıkkaynak bir tarayıcıdır. Eklenti zenginliği açısından gerçekten muhteşem. Son zamanlarda "ölümcül derecede kasıntı sorunu" yaşadığım için terk ettim. Ama açıkkaynak ve gayet gelişmiş bir tarayıcı. Herkes benimle aynı düşünceyi paylaşmak istemeyeceğinden burada bahsetmek gereği hissettim.

Mozilla Thunderbird

Son zamanlarda tanıştığım bu program, iki saat mikrosoft ile uğraşmama gerek kalmadan email hesabıma pratik şekilde girip-çıkmamı sağlıyor. Eğer hotmail kullananlarınız varsa, posta kutusundan çıkarken, mutlaka msn'in saçma haberler sayfasına uğramak zorunda kalmıştır. Posta kutusunda bile can sıkıcı reklamlar görürsünüz. Thunderbird bu konuda bir dahi. Sadece posta kutusuna girersiniz. Okuyacağınızı okur, yazacağınızı yazar, programın köşesinden çarpıya basar çıkarsınız bu kadar! Posta kutunuz doluya yakınsa ve silmemeniz gereken bir sürü epostanız varsa, thunderbird sizin için emaillerinizi bilgisayarınıza indirir ve arşivlemenizi sağlar. Birden fazla email hesabınız varsa aynı pencereden yönetebiliyorsunuz. E daha ne istiyorsunuz?!

https://www.thunderbird.net/tr/

Uzun süredir kullanıyorum memnunum arkadaşlar, bir şikayetim yok. Güvenle kullanın.

WinHTTrack

Bu program @velociraptor'un pek hoşuna gitmeyebilir. Çünkü çevrimdışı kullanmak üzere bir web sitesini bilgisayarınıza indiriyor! Evet evet, bir web sitesini güzelce bilgisayarınıza indiriyorsunuz, internet yokken girip içinde geziniyorsunuz.

Olumlu yönleri, Türkçe desteğinin olması, hafif, basit bir yazılım olması, güvenli olması, kullanımının kolay olması.

Olumsuz yönleri, çok yavaş indiryor; yapımcısı indirme hızını korka korka ayarlamış. E o yıllarda internet hızı çok düşüktü, bu yüzden indirme yaparken başkalarını da düşünün gibisinden bir yazı yazmış. Ama günümüzün indirme koşullarında daha da hıza ihtiyaç var. Bir diğer olumsuz özelliği program arayüzünün kötü olması. Bir "DUR" butonu yok. Direk kapatıyorsun. Linux versiyonu daha beter. En önemli olumsuz özelliğine gelirsek, maalesef geliştirmesi durdurulmuş. Yukarıdaki hız sorununun temel nedeni de bu.

https://www.httrack.com/


Transmission

Önce linux tarafında geliştirilmeye başanan transmission, daha sonra windows ve MAC için de derlenerek kullanıma sunuldu. Gayet yeter seviyedeki torren yazılımı olan transmission, uTorrent, cart torrent, curt torren gibi yazılımlara :) iyi bir alternatif. Burada yazı çok uzayacak diye diğer açıkkaynak torrent yazılımlarını veremiyorum. Bu nedenle daha güzel GUI, daha fazla fonksiyon arayanlar, internette araştırma yaparak, açıkkaynak kodlu diğer ideal yazılımları kullanabilir. Vuze var, qBittorrent var, seç beğen kullan.

https://transmissionbt.com/download/


Calibre

Açıkkaynak kodlu bir e-kitap okuyucusu, dönüştürücüsü ve düzenleyicisi. Yazılımın kendisi açıkkaynak olmasına rağmen, özgür olmayan kütüphaneler/bileşenler içeriyor olabilir. Ama hem ücretsiz hem de özgürce kullanmaya kafayı takmış kullanıcılar bu yazılımdan neden istifade etmesin deği mi?

Buyrun bakalım:
https://calibre-ebook.com/download
Linkten anladığınız kadarıyla hangi platformlara uyumlu sürümleri var, söylememe gerek yok.

LibreOffice
İhtiyacı olan da olmayan da, herkes ezberlemiş illa ki MS ofis kuruluyor. Sanki kullanmayı biliyorsun... Ayda yılda bir açacağın programın iki saat krekli sürümünü neden arıyorsun ki? Ya da neden satın alıyorsun?

Bir sorun çözülürken o sorun iyice analiz edilmeli ve sorunu çözecek teknik doğru belirlenmelidir. Sorun, bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyaç bilgisayarda ofis yazılımının ara sıra kullanımını gerektiriyorsa, son derece pahalı bir yazılım kurmaya gerek yok. Bir şirkette çalışıyorsunuzdur, br kamu dairesinde çalışıyorsunuzdur, iş verimi çok önemlidir o ayrı.

Lİbre office sorunsuz bir yazılım değil. Ama bir öğrencinin, ya da sıkça başvurmayacak, ama illa ki bilgisayarında bulundurmak isteyecek kullanıcılar için çok ideal. MS office'de yaptığınız çoğu işi yapar. MS formatında (.doc, .docx gibi) kaydedebilir. Makaledir, rapordur birçok işinizi görür. Eski sürümlerinden beridir yaptığınız işi PDF olarak kaydetme özelliği içerir. MS sonradan baktı ki bu özellik güzel, müşteri kaybedecek, son sürümlerine cukkadar ekledi bu özelliği; önceden yoktu.

Programın olumlu özellikleri açıkkaynak ve özgür olması dışında rahat kullanılıyor olması. MS ofis'de olan hemen her fonksiyon var ve aynı yerlerde(aramıyorsunuz). Görsel arayüzün eski MS ofise benzemesi bence artı bir özellik daha. Zira yeni arayüz beni çıldırtıyor!..

Olumsuz özellik fazla. Her ne kadar sağda solda aksi iddia edilse de MS office uyumlu değil. Şöyle değil: libre office ile yazı yazdınız. 4 sayfa değil mi? ms office'de 6,5 sayfa olarak çıkıyor. karakter- satır aralığı aynı, aynı yazı tipi, aynı özellikler ama yok. birşeyler ters gidiyor ve eski sürümlerden beridir geri bildirim yapmamıza rağmen düzeltemiyorlar. Resimlerde sıkıntı var. Eğer resim ekler, sağtık karakter olarak yapmazsanız bir dahaki açışınızda resimler- yazılar herşey bozulmuş üstüste binmiş olarak açılıyor. Daha buna benzer birçok sorunu var. Aklıma gelen son olumsuz yönü ise şu: sanki giderek bozuyorlarmış gibi geliyor. Her yeni sürümde hatalar, sorunlar kasmalar... En yeni sürümü geçenlerde indirdim, benim 8.1'de eksik dll hatası verdi. Eeeh uğraşaman diyerek eski sürüme döndüm.

https://tr.libreoffice.org/
Olumsuz özellikler sizi vaz mı geçirdi? gelin gelin korkmayın, aşağıda daha iyisi var :)

OpenOffice
Libreoffice yazılımı aslında OpenOffice bünyesinde başlatılmıştı. Fakat bu yazılım açıkkaynak olarak başlatan ekip, patronlarının yazılımı kapalı kaynak hale getireceği kararı ve linux kullanıcılarına ücretle vereceğini bildirmesi üzerine kızdılar. OpenOffice projesini terkedip, Libreoffice takımını kurdular. Bugün OpenOffice, LibreOffice'e göre daha yavaş gelişiyor ama daha sorunsuz diyebilirim. Giderek saçmalamıyor en azından ve daha fazla tutarlı. Ne demiş: azıcık aşım ağrısız başım. Bu da böyle.

Yukarıdaki bazı MS uyumsuzluğunun yanında son sürümünde virüse rastladım. Çok yaygılaşmış bir trojen idi kendisi. Sizi izliyor. Ama Sanırım bu en son sürüm değildi o. Yine de bizzat indirip deneyin. Öneriyor muyum, evet. Çok kullanışlı, LibreOffice'e göre daha hızlı ve atak geldi bana. Üzmüyor adamı.

https://www.openoffice.org/tr/

Evince

Evince, adobe reader pdf okuyucusuna alternatif bir program. daha hafif ve boyut olarak daha küçük. Millet bellemiş, her formattan sonra aynı yazılım serisini kuruyor. Biraz sınırları zorlamak lazım. Farklı yazılımlar da deneyin. Programı bizzat denediğimde bir sorunla karşılaşmadım. Gayet de kullanılıyor yani. Neden sadece belirli yazılımlara kendimi kilitleyeyim? İhtiyaç zaten basit: pdfleri açacaksın. Uzay gemisi yapmıyorum ki ben? Eee? Ne diye muazzam boyuttaki ve bana sormadan arkaplandan kendini güncelleyen bir canavarı kullanayım. İndirmesi ayrı dert, kurması ayrı dert, başlangıçta ve arkaplanda çalışan uzantısını engellemesi ayrı dert.

Forumda ve anasayfamıza bahsedilen bir pdf programı daha vardı. Adını hatırlayamadım. Onu daha fazla özellikleri var anladığım kadar. Bunu beğenmezseniz onu da deneyebilirsiniz.

buyrun efe'm:
https://wiki.gnome.org/Apps/Evince/Downloads


Subtitle Edit

Mükemmel bir altyazı editörü. Altyazı işiyle uğraşıyorsanız tam size göre. İnternet ortamında genellikle hep subtitle workshop öneriliyor ama onu da denedim. Bu kadar iyi gelmedi bana. Bu yazım kullanım kolaylığı, fazlaca detay ve imkan barındırması, 200'den fazla altyazı uzantısına destek vermesi yönüyle tam bir profesyonel yazılım. Programın hiçbir olumsuz tarafına denk gelmedim. Fakat dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var. Ses izi duyarlıklı çalışırken, yani ses bandını görerek çalışmak istiyorsanız, VLC player kurmalısınız. VLC'nin içindeki bazı eklentileri kullanarak programı tamamlamış oluyorsunuz ve "deh!" diyorsunuz. Bu kadar. Ara sıra ben de kullanıyorum ve çok memnunum. Tavsiye ederim.

http://www.nikse.dk/subtitleedit/


Audacious:
İlla winamp kullanmak zorunda değilsiniz. İçindeki casus eklentiler uzun zaman konuşulmuştu. Ayrıca son sürümlerle beraber kasıntı üstüne kasıntı yaşanıyor. Audacious, çok güzel bir müzikçalar. İster GTK arayüzünü, ister winampa benzer arayüzünü kullanabiliyorsunuz. Böylece eliniz ve gözünüz winampa alışmışsa zorluk çekmiyorsunuz. Oynatabildiği ses kodekleri ve uzantılar bakımından winamptan görece daha üstün.

https://audacious-media-player.org/download

Clementine:
Bu da güzel bir müzik oynatıcısı ama winamp ve audacioustan farkı pencere boyutu ve içerdiği özellikler. Neredeyse tüm müzik türlerinizi dinleyebileceğiniz bu programda radyo yayını da takip edebiliyorsunuz. Farklı arayüz isteyenlere önerebilirim. Ben kullanmıyorum.

https://www.clementine-player.org/tr/

K-Lite Codec Pack - Media Player Classic
Çoğumuzun bilgisayarında olmazsa olmaz bu oynatıcının açıkkaynak kodlu olduğunu hatırlatmak için bu listeye alıyorum. Son sürümlerinden ben pek memnun değilim; zira "seek" çubuğunda istediğim sahneye atlama hassasiyetini kaybetti son sürümlerde. En gıcık olduğum şeydir. Bu yüzden 9'lu sürümde kalmayı tercih ediyorum. Olumsuz özellikleri az evvel bahsettiğim seek çubuğu hassasiyeti ve video hızlandırma fonksiyonunun youtube playerdeki gibi olmaması. Yani videoyu hızlandırdığında "vidividividi" diye ince komik bir ses çıkıyor. Oysa dikkat ederseniz youtube player, yavaş konuşan, konuyu bir türlü anlatamayan sunucuların konuşmalarını hızlı geçmeniz için, vakti olmayanların daha hızlı izleyebilmesi için video sesini bozmadan hızlandırabiliyor. Bunun dışında hiçbir olumsuz yönü yok, hatta fazlası var. Video oynatıcıları içerisinde en fazla ayar imkanı barındıran yazılım bu. Diğerlerinden daha sofistike ve daha profesyonel.

https://codecguide.com/download_kl.htm

Vakti sınırlı olup, örnek olarak yüzde 10,20,30 gibi hızlarda sorunsuzca film izlemek isteyenlere olanak tanıyan, bunu yaparken sesi bozmayan bir video oynatıcısına geliyoruz.

VLC Player
Son sürümlerinde yasal takip trojeni bulunan VLC player, birçok çevrenin gözbebeği. Açamadığı video türü yok diyebilirim. Ayarları kullanarak video hızlandırma menüsünü alttaki fonksiyon düğmelerinin yanına alabiliyor, isterseniz videoyu hızlı ya da yavaş tempoda izleyebiliyorsunuz. Ben bu özelliği çok kullanıyorum. Çünkü filmler bana nedense yavaş geliyor ve genellikle yüzde 23, yüzde 28 gibi hızlarda tercih ediyorum. Size tuhaf gelebilir. Ama ben sabırsız bir insanım. Bu şekilde izliyorum.

Link vermeyeceğim, çünkü son sürümlerinde virüs var. İllaki son sürüm indirecekseniz gidip anasayfasından indirin orasına karışmam. Eski sürümlerden hangisini kullanıyorum, şu an unuttum. Yorum olarak paylaşmamı isterseniz bir dahaki sefere paylaşırım. Yok abi, virüslü yazılım paylaşmayacağım, onlara sizin özel hayatınızı toplayıp sayma imkanı vermeyeceğim. Bitti!

Audacity
Mükemmel bir ses editörü ve kaydedicisi. Diğer alternatiflerden önemli farkları var. Bunlardan en önemlisi çoklu bantlar üzerinde çalışabiliyorsunuz. Yani altalta bir sürü ses dosyası sıralayarak çalışabiliyorsunuz. Ses düzeltme, kalite iyleştirmesi ve dahası var. Gidip dandik dundik programlar denemeyin. Audacity işinizi fazlasıyla görüyor. Dikkat etmeniz gereken durumlar var. Bunlar, sisteminize LAME eklentisi ve Audacity'nin özel efekt eklentilerini kurmalısınız. Tek bir eklenti birden fazla eklenti kuruyor. Bu eklentinin adı LADSPA. vereceğim sayfada hem lame hem de diğer eklentiler mevcut. Uzun süredir kullanıyorum ve çok memnunum.

https://www.audacityteam.org/download/windows/

Kdenlive

Evvela linux tarafında başlatılmış, sonra windows ve MAC için derlenmiş bir video editörü projesi. Ben ona linux'un sony vegas'ı diyorum. Gerçekten gelişmiş ve ihtiyacınızdan fazlasını verebilen bir video programı. Efektler, işlevler, geçişler... Çok zengin ve detaylı işlevler barındırıyor.

https://kdenlive.org/en/download/

Openshot

Aynen kdenlive gibi linuxta başlatılıp diğer platformlara uygun hale getirildi. Kdenlive yanında daha işlevsiz kalıyor. Ama basit kes biç işlemlerini başarıyla yapıyor. Birçok formata uygun ve çeşitli efektler barındırıyor.

https://www.openshot.org/tr/download/

Shotcut

Muazzam bir video editörü. Şu anda gelişme aşamasında ama hali hazırdaki sürümü indirip deneyebilirsiniz. Diğer editörlere göre daha hızlı geliştiriliyor ve mükemmelleşiyor. Hatta birkaç haftada bir yeni sürümünün çıktığını görürseniz şaşırmayın.

https://shotcut.org/download/

QwinFF

Bu bir medya dönüştürücüsüdür. Uzantı adedi az olsa da gayet kullanımı basit ve başarılı bir yazılım. Ücretli, kapalı kodlu yazılımlara alternatif arıyorsanız tavsiye ederim, çok güzel.

http://qwinff.github.io/downloads.html

Handbrake
Bu da bir video dönüştürücüsü. Daha çok ripping işlemine elverişli olması yönüyle DVD rip yapmak için çok kalite bir yazılım. şahsen kullanmasam da geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih buluyor. Kodek ve uzantı çeşitliliği az ama olsun; birçok kişinin itiyacını görüyor.

https://handbrake.fr/

MediaCoder
Başka bir video dönüştürücüsü daha. Bu progamı çok uzun süre kullanmadım sadece denedim. Gayet gideri var.

http://www.mediacoderhq.com/download.htm

Vidcoder
Çok konuşmaya gerek yok. Başka bir dönüştürücü alternatifi

http://vidcoder.net/


DVDflick

Video DVDsi hazırlama aracıdır. Her türden video dosyasını yazılıma sürüklüyorsun, önce dönüştürüyor, sonra gerekli DVD betiklerini hazrlıyor, sonra da DVDye yazdırılabilir hale getiriyor. Menü sihirbazı da bulunuyor. Denemenizi öneriyorum.

http://www.dvdflick.net/download.php


Bleachbit

CCleaner alternatifidir. Memnun kalıp kalmama durumu kişiye göre değişir. Sistem geçmişi ve çerezleri silmek için geliştirilmiştir. Kısa süreli kullanım neticesinde verebileceğim not, 5 üzerinden 3. Siz bilirsiniz yani.

https://www.bleachbit.org/download

Blender

Gelişmiş 3D ortam, nesne ve animasyon tasarım yazılımı Blender de açıkkaynak. Sürekli geliştiriliyor ve öyle kıytırık bir yazılım değil. Youtube'da bu program ile yapılan animasyonlara, 3D ünlü portrelerine, video intolarına bakarsanız ağzınız açık kalır. Keşke kullanmayı bilseydim...

https://www.blender.org/


UUI, RUFUS, YUMI...
Bu tip programlar bootable USB oluşturmanızı sağlıyor ve hemen hemen hepsi(balıkta yer almayanlar da dahil) açık kaynak kodlu-özgür yazılımdır. Çoğumuzun aşina olduğu bu yazılmlardan UUI diye kısalttığı yazılımın açılımı, Universal USB Installer.

Link vermeme gerek var mı? :)

IMGBurn

Aynen yukarıdaki Bootable iso yazdırma araçları gibi IMGBurn da açık-özgür bir yazılım. Bu defa USB flaşbelleklere değil de, optik disklere yazdırıyor, yedek alıyor, iso oluşturuyorsunuz. Denedim, güzel.

http://www.imgburn.com/
Bu noktada konuyu takip eden arkadaşlardan neroya alternatif daha fazla yazılım önerisi isteyeceğim. Açık kaynak olacak tabii.


VirtualBox

Bu yazılım sanal bilgisayar taklitçisidir. Esasen açıkkaynak olup olmadığını bilmiyorum; zira ORACLE şirketi tarafından geliştiriliyor ve ücretsiz dağıtılıyor. Birçok sisteme uyumlu olup çoklu platform desteği mevcut.

https://www.virtualbox.org/

QEMU
Bu program da bir bilgisayar taklitçisidir ve açıkkaynak kodludur. Aynen virtualbox gibi, birçok sitemi bilgisayarınıza format atmak zorunda kalmadan kurup denemenizi sağlar.

https://www.qemu.org/

VeraCrypt
Bu bir güvenlik yazılımıdır. Diskinizde şifrelenmiş bölüm oluşturarak verilerinizi başkalarının gözünden saklamaya çalışır. Şahsen hiç kullanmasam da ana mantığını anlamam güç değil. Şahsi verilerinizi başkalarının erişimine engellemek amacıyla şifreliyorsunuz. Birçok çevre tarafından, Truecrypt, Veracryp gibi yazılımları açıkları bulunduğu ve tam koruma sağlayamadığı iddialarını burada eklemem gerek. Son uyarım ise şu: ŞİFRENİZİ ASLA UNUTMAYIN!!! Tekrar söylüyorum ŞİFRENİZİ UNUTURSANIZ VERİLERİNİZE ELVEDA DERSİNİZ!

https://archive.codeplex.com/?p=veracrypt

Free File Sync
Harddisk ikizleme yazılımıdır. Elinizdeki bir harddiskin diğer harddisk ile aynı olmasını sağlayarak yedek tutmanızı sağlar. Bu yazılımın klonlama yazılımlarından önemli bir farkı vardır. Şöyle düşünün: iki ya da daha fazla harddiskiniz var. Bu harddiskinizdeki A dosyası bir harddiskte var, ötekinde yok. Ötekinde olan bunda yok. Heri ikinsinde olan diğerinde yok. Ama hangi dosyanın hangi harddiskte olup olmadığını da bilmiyorsunuz, işler karışık... Harddiskleri sisteminize bağlayın ve programı çalıştırın. Disklerinizi programa gösterin ve iki sütun halinde verilerinizi sıralayacak, hangisinin hangsinde olmadığını size gelişmiş grafik arayüzle gösterecek, mavi ve yeşil oklarla size nereden nerey kopyalama yapacağını gösterecektir. Yani kısacası çift yönlü kopyalama yapmak suretiyle disklerinizi birbiryle aynı hale getirmeye çalışıyor. Şahsen kullandım, harika bir yazılım tavsiye ederim.

https://freefilesync.org/download.php

Double Commander

Gelişmiş bir dosya yöneticisidir. Wİndowsta kullanmaya alışkın olduğunuz standart özelliklerin dışında son derece işlevsel özellikler barındırır ve azımsanmayacak bir kitle tarafından kullanılır. Şahsen kullanmamama rağmen, programı incelediğimde işlevsel dosya yöneticisi arayanlar için son derece ideal bir yazılım olduğu düşüncesine kapıldım.

https://sourceforge.net/p/doublecmd/wiki/Download/
resmi sayfası bulunmasına rağmen, açıkkodlu yazılım indirme merkezi olan sourceforge sitesine yönlendiriyor. Demek ki depolama maliyetinden kısmak istiyorlar...

Greenshot
Bir ekran fotosu alma yazılımıdır. Son derece işlevsel, kullanımı basit, hafif bir yazılım. Ben beğendim. Ama dürüst olmam gerekirse uzun süreli kullanmadım.

http://getgreenshot.org/downloads/

Camstudio
Ekran videosu alma konusunda gayet pratik ve yeter derecede özellik barındıran bir yazılım. Hala sorunları var ve yavaş geliştiriliyor. Buna rağmen birçok kişinin ihtiyacını karşılama potansiyeline sahip, pratik ve güzel bir yazılım. Doğru ayarları bulmanız konusunda sizi biraz uğraştırabilir ve nazlıdır ama sonra rahat edersiniz.

OBS (open broadcaster software - Açıkkodlu Yayıncılık Yazılımı)
Bu program ekran kayıt yazılımı gibi kullanılabilmesinin yanında youtube gibi ortamlarda canlı yayın yapabilme, efektler, yeşil ekran efekti (chromakey) ve daha nice güzel özellik barındırıyor. Gayet geniş bir kullanıcı kitlesi var ve beğenilerek kullanılıyor. Düzenli olarak güncelleniyor. Windows, MAC ve Linux sürümleri bulunuyor.

https://obsproject.com/tr

Clamwin Antivirüs

"Açıkkaynak kodlu antivirüs var mı?" diye merak edenler varsa evet! Sadece bu değil; sourceforge.net sitesinde bunun gibi irili ufaklı birçok güvenlik yazılımı mevcut. Clamwin ise belli aralıklarla güncelleme desteği sunuyor. İnteraktif koruma özelliği yok; yani virüs var mı diye merak ederseniz tarama yapmak zorundasınız. Tabi bir eklentisini kurarak bu özelliği kazandırabiliyorsunuz. (Kahretsin ki şimdi aklıma gelmedi.) Ayrıca internetiniz yoksa çevrimdışı virüs veritabanı dosyasını da indirebiliyorsunuz.


http://www.clamwin.com/content/view/18/46/

çevrim-dışı virüs imza veri tabanı güncelleme dosyaları:
http://www.clamwin.com/content/view/58/27/

Eraser

Eraser, gerek ücretli gerekse ücretsiz güvenli silme yazılımları içerisinde en mükemmel, en fonksiyonlu, en düzgün, en garantili, en en en... bir program. Kullanmasam söylemem. Yanız 608 sürümü üzerindeki yeni sürümlerde sorunla karşılacak olmanız beni üzüyor çünkü yukarıda "en en en..." dedim. Bir programın da yeni sürümünü bozmasınlar arkadaş!...

https://eraser.heidi.ie/download/
sayfanın en altında 609 sürüm var. o da olur.

Avidemux

Bu program elden geldiğince pratik ve en sorunsuz çözümlerden birisi. Hızlı bir şekilde kesme, birleştirme, dönüştürme yapmak için çok ideal bir program. Şahsi tecrübelerime göre her bilgisayarda olmalı bence; tabii video işleriyle uğraşıyorsanız. Konu ile ilgili olarak sordum anasayfamızda bazı kolaylaştırıcı anlatım mevcut.

Resmi Sayfası: https://avidemux.org/

CrystalDisk Info

Bu program bir disk muayene programıdır. Diskleriniz ve SSD bellekleriniz için detaylı sağlık kontrolleri ve sınama işlemleri yapmanıza olanak tanır. Bu tür programların temel amacı, herhangi bir veri kaybı ile karşılaşmadan evvel önlem alabilmeniz için disklerinizin durumunu gözden geçirmek ve satınaldığınız disklerin, üreticinin verdiği bilgilerle ne kadar örtüştüğünü anlamanızı sağlamaktır.

Programın resmi sitesine erişemedim. Ancak internet üzerindeki güvenli üçüncü parti yazılım indirme sitelerinden erişebilirsiniz.

...

Evetttt.. arkadaşlar. Yoruldum valla yav. Ne uğraştırıyorsunuz arkadaş. Alın size cıncık gibi bir sürü program. Daha ne istiyorsunuz? :D

Değerli arkadaşlar. Yukarıda bahsettiğim yazılımların sizi memnun edeceği garantisini vermiyorum. Bir kısmı halihazırda kullandığınızdan daha kötü, bir kısmı ise çok daha iyi olabilir. Ama genel itibariyle, kendinizi alıştırırsanız son derece ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek potansiyele sahipler. Görüyorsunuz; her iş için program var. Sadece bunlar değil daha bir sürü var. Sizler de araştırmalar yaparak ihtiyacınıza göre kendi yazılımlarınızı bulabilir, kullanabilirsiniz.

Şahsen bildiğiniz, benim atladığım yazılım varsa sizde ekleyin. Aman, açık kaynak yalnız haa...

Hoşçakalın...

shampuan.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10931
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 881 kez
Teşekkür edildi: 1914 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar....

@shampuan bu forum'a ilk üye olduktan sonra yavaş yavaş yazılımlar ve işletim sistemi hakkında kendi bilgi ve tecrübesini, burada yansıtmaya başladığı anda dedim ki kendi kendime , işte benim dişime göre bilgisayar veya yazılım mühendisi olmayan bir rakip üye....Buradaki sevincimi size nasıl tarif etsem ama bir çoğunuz bunu garip bulacaktır.Çünkü şimdi ki başı bozuk düzende bu durumun tam tersi geçerlidir.Yani sizden daha iyi birisi geldiğinde , sizde yerinizi ve statünüzü kaybetmemek için o kişiyi olmadık durumların içine sokmayacak isteyecek ve bunun için elinizden gelen her türlü kötülüğü o kişiden esirgemeyeceksiniz.İşte başı-bozuk düzen böyle bir şey.....!

Ama bu çarpık düzen benim nazarımda hükmen geçersizdir.Aha forum içi rakibim (@shampuan) bakalım bugün ne yapmış diye açtığı konulara bakıyor,okuyor ve değerlendiriyorum.Ve bütün bunları yaparken içimde en ufak bir hasetlik duygu-düşünce bile oluşmuyor.Çünkü ben yazılım,işletim sistemi,pc oyunları,kodlama(VB 6.0) vs vs..... bilgisayarla alakalı herşey için "DOYUM NOKTASINA" (Nirvana'ya ulaşmak) ulaştım.Belki bunda yaşımın da yavaş yavaş 40'a merdiven dayanmasının da payı vardır.

Ama şunu biliyorum ki;

1.Bilişim dünyası ucu-başı olmayan büyük bir deniz....(öğrenmenin sonu yok....)
2.Her zaman en iyiler bu forumda olacaktır.Kimisi kendisini gizleyecek kimisi (TRWE_2012,shampuan,velociraptor vs.... gibiler) pc konusunda son kullanıcıya(Windows,GNU/Linux,Mac) yol gösterecek,elinden geldiğince yardımını esirgemeyecektir.

@shampuan.....Son Sözüm Sanadır.....!

Her zaman kendi bildğinden asla şaşma,ve her zaman olumlu-legal önerilere açık ol.Sana yardım etme manasında "bir adım" atana sen on adım atarak cevap ver.Ha bazen bundan zarar göreceksin ama her zaman değil.Bu seni kendi nazarında insani değerini artıracaktır.

TRWE_2012
[linuxmaster]
Maden Mühendisi
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46468
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4592 kez
Teşekkür edildi: 3908 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen velociraptor »

Güzel bir derleme olmuş ellerine sağlık
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10931
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 881 kez
Teşekkür edildi: 1914 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Yazılımların Derecelendirilerek Oylanması:

Açıklama:
______________________

Şimdi bu yazılımları derecelendirilelim.Bu derecelendirme skalasını farklı alanlarda kullanabilirsiniz.

0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 sayı sıralmasında 5 rakamı (her sayı aynı zamanda bir rakamdır ama her rakam sayı değildir.Zira rakamlar biraraya gelerek sayıları oluştururlar,mesela 5 ve 1 tek başlarına birer rakam iken 51 veya 15 birer sayıdır.) ortanca sayı olup nötürdür.5 küçük numaralandırma o yazılımın kötü kullanım seviyesini,5'den büyük numaralandırma ise o yazılımın kullanımda iyi bir memnuniyet göstergesidir.Ayrıca bir sayının önünde + varsa çok iyi , - işareti varsa çok kötü , * işareti varsa hem iyi hem kötü, / işareti varsa uzak durulması gereken bir yazılım olduğu anlaşılır.

Örnek;

xxx software >>>> 6+ (bu yazılım 6.seviye ve üstü kullanım olarak gayet kullanışlı demektir.)
yyy sottware >>>> 1- (bu yazılım 1.seviye altı kullanım yönünden verimliliği tartışmalı demektir.)
zzz software >>>> 7* (bu yazılım 7.seyiyede kullanım yönünden iyi ancak arayüz ve güncelleme açısından kötü demektir.)
aaa software>>>> 2* (bu yazılım 2.seviyede kullanım ve arayüz vede güncelleme açısından riskli yazılım demektir.)
tttt software >>>>9/ (bu yazılım 9.seviyede gayet rahat kullanıma sahip ama içeriğinde cansus yazılım mevcut veya modifiye edilmiş bir yazılım olarak kullanılırken,dikkatli olunmalı demektir.)
uuuu software >>>> 4/(bu yazılım 4.seviyede kullanışsız ve zararlı kod içeren yazılım olup uzak durulması gereken yazılım demektir.)
zzzzz software >>>> 5 (bu yazılım hakkında bir bilgi birikimi,kullanım tecrübesi mevcut değil kullanıcı tarafından (hiç kullanmadığı anlaşılır))

Şimdi bu oluşturulan skalaya göre @shampuan'ın dile getirdiği yazılımları puanlayalım.

Search Everything = 5
7zip = 9+
Peazip = 6+
GIMP = 7+
XnConvert= 8+
Rawterapy= 5
Chromium browser =8+
Mozilla Firefox=10+
Mozilla Thunderbird10+
WinHTTrack=5
Transmission=4-
Calibre=3-
LibreOffice=10+
OpenOffice=8+
Evince=9+
Subtitle Edit=5
Audacious=9+
Clementine=7+
K-Lite Codec Pack - Media Player Classic=10+
VLC Player=10+
Audacity=6+
Kdenlive=8+
Openshot=10+
Shotcut=7+
QwinFF=8+
Handbrake=10+
MediaCoder=9+
Vidcoder=8+
DVDflick=5
Bleachbit=9+
Blender=6+
UUI, RUFUS, YUMI= 5,9+,7+
IMGBurn=9+
VirtualBox=10+
QEMU=5
VeraCrypt=1-
Free File Sync=2-
Double Commander=4-
Greenshot=3-
Camstudio=2/
Clamwin Antivirüs= 9+
Eraser=10+

Buradan @shampuan'ın kullandığı yazılımlara göre TRWE_2012'in yazılım tecrübesinin katsayısını hesaplayalım;

Hesaplama:
_____________________________

9+6+7+8+8+10+10+10+8+9+9+7+10+10+6+8+10+7+8+10+9+8+5+9+6+9+7+9+10+9+10 =261 +

4+3+1+2+4+3+2 = 19 -

5+5+5+5+5+5+5+5 = 40 (Nötür)

Yazılım Kullanma Hakimiyet Katsayısı = [(261-19) / (40) ]*10
Yazılım Kullanma Hakimiyet Katsayısı = %60,5 (yaklaşık %61)

Sonucun Sözel Yorumlanması:

1.TRWE_2012 adlı forum üyesi yazılımlar üzerinde bilgi birikimi olarak %61 oranında tecrübeye sahiptir.
2.Her 100 birim yazılımın 61'inde tecrübe sahibidir, TRWE_2012.... (Kendi yazılım arşivi esas alınır.)

Not:

Bu skala www.sordum.net/forum için TRWE_2012 tarafından 10 dk.da oluşturulmuş olup her hakkı saklıdır.

TRWE_MMXII
YAZILIM EDİTÖRÜ (Alaydan Yetişme...!)
REASMCODERİNG
UtkuGARIP
Bit
Bit
Mesajlar: 3
Kayıt: 26 Nis 2021, 17:14

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen UtkuGARIP »

Açık kaynak kodlu ve en önemlisi tecrübeye dayalı torrent istemcisi önerir misiniz? Şimdilik Tixati kullanıyorum.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 695
Kayıt: 27 Mar 2022, 20:07
Teşekkür etti: 172 kez
Teşekkür edildi: 240 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen ozgutozkan »

UtkuGARIP yazdı: 08 May 2022, 17:33 Açık kaynak kodlu ve en önemlisi tecrübeye dayalı torrent istemcisi önerir misiniz? Şimdilik Tixati kullanıyorum.
Qbittorent
Kullanıcı avatarı
wonder
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 390
Kayıt: 13 Eyl 2021, 16:43
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 185 kez
Teşekkür edildi: 94 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen wonder »

Eline sağlık, güzel bir liste olmuş.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte2
Terabyte2
Mesajlar: 4120
Kayıt: 24 Eyl 2020, 01:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 127 kez
Teşekkür edildi: 200 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen feuer »

Qbittorent dışındakileri kullanmayın.

çrneğin "uTorrent" farklı dosyalaar indirip arka planda bu indirdiği dosyaları güncelliyor. Torrent haricinde ağ trafiği yaratıyor.
Film ve müzik konusunda torrent sıkça başvurduğum bir yöntemdir. 2 yılı aşkın süredir qbittorrent kullanıyorum sıkıntı yaşamadım.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen shampuan »

Qbittorrent.
Transmission da iyidir ama görsel arayüzünü herkes sevmiyor. Ben linux tarafında memnunum.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 695
Kayıt: 27 Mar 2022, 20:07
Teşekkür etti: 172 kez
Teşekkür edildi: 240 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen ozgutozkan »

Vlc yi virüstotal de tarattım da uyarı filan yoktu.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Mesajlar: 2647
Kayıt: 30 Eki 2020, 11:18
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 325 kez
Teşekkür edildi: 269 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen esatiz »

VLC hiç kullanmadım. MPC-HC yetiyor bana
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen shampuan »

ozgutozkan yazdı: 08 May 2022, 23:50 Vlc yi virüstotal de tarattım da uyarı filan yoktu.
Hiçbir antivirüs bunda virüs var demez. Başka bir başlıkta derlediğim bulguları ve nedenleri indirmeye sunmuştum.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Mesajlar: 2647
Kayıt: 30 Eki 2020, 11:18
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 325 kez
Teşekkür edildi: 269 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen esatiz »

VLC'yi diğerlerinden ayıran güzel bir özellik var mı? Denemem için bir sebep söyleyebilir misiniz yani 8)
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen shampuan »

VLC Player kullanıcı ihtiyaçları çok iyi düşünülmüş çoklu özellik konmuş güzel bir yürütücü.

https://drive.google.com/file/d/1cYE72s ... n-hSc/view

Ben sadece video hızlandırma özelliği var diye kullanıyorum. Bende kalıcı bir davranış oldu, youtube videolarını 1,5 olmadı 2 hızında izliyorum. VLC'de de böyle bir özellik var. İlgili sürgülü butonu play'in yanına alıyorum, istediğim gibi hızlanıyor. Üstelik ses de bozulmuyor.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 695
Kayıt: 27 Mar 2022, 20:07
Teşekkür etti: 172 kez
Teşekkür edildi: 240 kez

Re: Open Source - Açık Kaynak Yazılımlar

Mesaj gönderen ozgutozkan »

shampuan yazdı: 08 May 2022, 23:55
ozgutozkan yazdı: 08 May 2022, 23:50 Vlc yi virüstotal de tarattım da uyarı filan yoktu.
Hiçbir antivirüs bunda virüs var demez. Başka bir başlıkta derlediğim bulguları ve nedenleri indirmeye sunmuştum.
Buldum başlığı burası
viewtopic.php?p=501081&hilit=Vlc+vir%C3%BCs#top
Cevapla