Implementing Ip Routing..

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
PeeRLeeSS
Megabyte1
Megabyte1
Mesajlar: 928
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:12
İletişim:

Implementing Ip Routing..

Mesaj gönderen PeeRLeeSS »

IP routing nedir ? (What is IP routing ?)

Routing, paketin hangi yol üzerinden gönderilmesini seçme islemidir. Routin TCP/IP hostunun bir ip paket gönderdiginde ve router in bu paketi yönlendirdiginde ortaya çıkar. Router paket leri bir fiziksel network dan digerine ileten bir araçtır. Router ler genellikle gateway ler dir. Karar vermek için , routing table lar memory de depolanırlar. Routing tablae router in haberlesebildigi baska network daki router lerin ip adreslerini içerir. Routerler default olarak yapılandırıldıkları network interface 'ine paketi iletebilirler.

bir bilgisayar bir baSka bilgisayar ile baglantı kurmak istediginde önce ip adresinin sahip oldugu bilgisayarın local demi yoksa baska bir networkdemi oldugu tanımlanır.
Eger diger bilgisayar bu network dısında uzakta ise , remote bilgisayar veya remote networkun ip adresi için bilgisayar kendi routing tablosunu kontrol eder.
Eger bu adres için routing tablosunda bir yön bulunamaz ise paketi yerine ulastırmak için kendi default gateway adresini kullanarak router e gönderirir.
Router uzaktaki bilgisayar veya networkun yolu için routing tablosuna tekrar basvurur. Eger yol bulamaz ise router in default gateway adresine gönderir.
Her bir router adresin yönünü bulana kadar bu isleme devam eder.sonuçta adresin bulundugu networkun router ına kadar gelir ve ordan da son olarak gidecegi bilgisayar paket ulasır.Eger yön bulunamaz ise ip adresini gönderen hosta bir hata mesajı gönderilir.

Kapalı Veya Devre Dısı Ag Geçidi (Gateway) Algılanması (Dead Gateway Detection)

TCP default gateway in devre dısı kaldıgını algılayabilir. Diger default gateway in adresini için routing tablosuna basvurarak ayarlama yapabilir. Yani default gateway çökmüs ise routing table ını ayarlayarak diger default gateway e . TCP onayı lana kadar paketi bilgisayarın default gateway ına göndermeye çalısır. Eger TCP MaxDataRetransmissions degerini bir buçuk katı geçilirse ve birden fazla gateway tanımlanmıs ise TCP ip istegini listedebulunan bir sonraki default gateway a yönlendirilir.Windows nt'yi birden fazla gateway adresi verip multiple gateway olarak yapılandırdıgınızda default olarak dateway detection açık olur. (dead gateway detection is set to on).

Statik Ve Dinamik Ip Yönlendirme (Static Vs. Dynamic Ip Routing)

Statik routin IP' nin islevidir. Statik routerların routing tabloalrı elle olusturulmalı ve elle guncellenmelidir. Eger routing table daki route (yol) degisirse statik routerler birbirlerini bu konuda bilgilendiremezler ve statik routerler ile dinamik router ler arasında bilgi alısveriri olmaz. Dynamik routing RIP(routing information protocol) , OSPF(open shortest path fisrt) protokollerinin iSlevidir. Routing protokoller (rip , ospf) periyodik olarak dinamik router arasında bilgi alısverisinde bulunurlar. Bir route (yol) degistiginde diger routerler otomatik olarak degisim ile ilgili bilgilendirilirler.Windows nt server 4.0 hem statik hemde dinamik ip router olmaya imkan saglar(yani nt server hem statik router hemde dinamik router olabilir.). Bir windows nt server biden fazla ethernet kartı takılarak networklar arasında bir router olarak kullanılabilirler. Bu tip isitemler küçük sistemler için veya özel internertworkler için sdealdirler ve multihomed bilgisayar olarak adlandırılırlar.Windows nt server 4.0 rip kulanarak dinamik ip router ile management yapma olanagı saglar. Yani internet ortamında da bir dinamik ip router olarak kullanılabilir.RIP kullanıldıgı zaman statik router dinamik router olur. Statik router kullanmaya gerek kalmaz

.Statik Ip Yönlendirmemsi (Statik Ip Routing )

Bir statik router yalnızca üzerinde yapılandırılmıs interface(ip si verilmis network ler ile ) ler ile haberlesebilirler. Ip paketlerinin yönlendirilebilmesi statik router lar asagdaki gibi yapılandırılmalıdır.

Herbir router in routing table'ına internetwork daki herbir network daki adresi girilmelidir.
Default gateway olarak diger router in yakın bacagının (router in o networkde ki direk baglı oldugu ethernet kertının )ip si girilmeli
Statik Ip Router Lerinin Yapılandırılması (Configuring Static IP Routers)

Bir internetwork ortamında en az bir statik router in routing tablosunu bilinen bütün netwroklerdeki her bir router için yapılandırmanız gerekmektedir.Resimdeki örnekte gösterilmiStir.

A bilgisayarında network 3 un network id ve ip adresi (131.107.16.1ile Bir statik routing tablosu yaratıldı ki network 1 network 3 e route paketlerini direk olarak yönlendirebilsin
B bilgisayarının direk olarak 1 networkuna routing paketlerini gönderebilmesi için B bilgisayarında da network 1 in network id si ve ip adresi (131.107.16.2) ile statik routig table yaratıldı.
Hostun Yaplandırılması (Hos Configuration)

Bir bilgisayarın internetwork(dahili network) ortamında birbileri ile haberlesebilmeleri için default gateway adreslerinin yapıladırılması gerekir. Bu adres router in lacal interface adresidir.

Default Gateway Adresini Kullanmak (Using Default Gateway Address) Statik routerlere manuel olarak rota girmeden (routing table a veri girmeden)yapılandırmanın bir yöntemi de herbir multihomed bilgisayara diger multihomed bilgisayarın ona bakan taraftaki bacagının ip adresi degil de öbüt taraftaki bacagının adresini girmektir.yani bir multi homed bilgisayar default gatewaay olarak diger multihomed bilgisayarın baglı oldugu network tarafındaki network kartının adresi verilmelidir.Bu yöntem sadace iki multihomed arasında geçerlidir.

Routing Table OluSturma (Building A Routing Table): Staik router' in routing table'ına yapılandırılmamıs bütün network arayüzleri girilmeli. Bir statik entry (giris) sunları içerir.

network adres : hedef network ün adı veya network id si dir. .hedef de network ismi kullanılmıs ise NETWORKS dosyasında aranır .
Netmask : Network adresin subnet mask adresi
Gateway address : hedef networkun ip adresi veya bilgisayar adı dır.Eger host name(bilgisayar adı) kullanılmıs ise HOSTS dosyasında aranır .
Routing table da host name veya network name ile yapılandıracaksanız isimler uygun dosyalarda yapılandırılmalıdır.Network name ise NETWORKS dosyasında Host name ise HOSTS dosyasında yapılandırmanız gerekmektedir.Bu dosyalar winntSYSYTEM32DRIVERSETC klasörü altındadır.Default Routing Table Degerleri (Default Routing Table Entries) Address Description 0.0.0.0 routing table da belirtilmediginde herhangi bir network için varsayılan route olarak kullanılır.Subnet Broadcast lokal subnet de broadcast yapmak için kullanılır.Network Broadcast Bütün networke broadcast yapmak için kullanılır.Local Loopback bu adres ip configurasyonu ve baglantıyı test etmek için kullanılır.Local Network Bu adres Local network deki bütün hostlara direk paket göndermek için kullanılır.Local host Bilgisayarın ip adresidir. Bu adres loopback adresin kaynagıdır.

Statik Veri Girmek (Adding Static Entries) Statik Router E Veri Ekleme Veya Düzneleme Fonksiyonu

Route add [network]mask [netmask][gateway] rota(veri) eklemeRoute -p add [network]mask [netmask][gateway] sürekli,kalıcı kayıt eklemeRoute delete [network] ][gateway] rota,kayıt silmeRoute change [network] ][gateway] bir rota,kayıt degistirmeRoute print routing table ı görüntülemeRoute -f bütün routing table'ı temizlemeÖrnegin 131.107.24.0 networkündeki bir hostun 131.107.16.0 networkü ile haberlesmesi için routing table 'a kayıt su sekide eklenir. Route add 131.107.24.0 mask 255.255.255.0 131.107.16.2

Not : P parametresi kullanılmadıkça satik kayıtlar memory de tutulur. -p parametreli statik kayıtlar registry de tutulur. Eger bilgisayarı kapatıp açtı iseniz -p kullanmadan eklediginiz biütün kayıtları yeniden yapılandırmanız gerekecekdir.

Dinamik Ip Yönlendirme (Dinamic Ip Routing)Dinamik routing ile router ler bilinen networkler le ilgili bilgileri, degisiklikleri birbirlerine degis tokus ederek iletilerler. Eger bir rota degisir ise otomatik olarak routing protokolu bu internetwork ortamında olan.degisiklik ile ilgili router in routing table ını güncellestirir ve diger routerleri bununla ilgili olarak bilgilendirir. Dinamik routing genellikle büyük internetwork ortamlarında uygulanır. Çünki minimum network management I gerektirir.Diynamik routing için RIP(routing information protocol) veya OSPF(open short path First) prototokolleri gerekir .

Üye Bilgisayarın (Host) Yapılandırması(Host Configuration):

Internetwork ortamındaki bilgisayarların diger networklerdeki bilgisayarlar ile haberlesebiilmeleri için bilgisayarın default gateway adresine bulundugu networkdeki router in o networke bakan interface inin adresi verilmelidir. Bundan baska hiçbir yapılandırma gerektirmez.R

outing İnternet Protokolu (Routing Internet Protokol)

Routing information protokolü bir ip internetworkünde routing information bilgileririnin alısverisini kolaylastırır. Bütün RIP mesajları udp protokolu ile 520 portu üzerinden gönderilir.Rip kullanan router ler networklerinin network id lerini birbirlerine iletebilirler ve uzak mesafedeki networklere eriSebilirler. Rip routing table ında uzaktaki bir network id sinin uzaklıgını göstermek için hop count field (sekme sayısı) veya metrik birim kullanırlar. Hop count intenen networke ulasmak için geçtigi router sayısı dır. Bir rip kaydında maximum hop count sayısı 15 dir. 16 veya daha fazla hop count uzaklıgındaki network id ye ulasamaz. yavas veya tıkanık networkü göstermek,belirlemek için Hop count ayarlanabilir. Eger routing table da birden fazla routing entry varsa rip listede hop count miktarı en az olanı seçer ve oraya yönlendirir. NOT: bir rip router rip broadcast ını alabilir fakat dısarı herhangi bir rip mesajı göndermez sessiz bir rip router olarak bilinir

Riple Ilgili Problemler (Problems With Rip )

Rip ilk zamanarda endüstriye basit ve iyi çözüm sunarken Lan bazlı sistemlerin yapısından kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıkmaya basladı . bu sorunlar asagıda listelenmistir. Bu çözümün küçük az sayıda router den olusan networklerde kullanılması daha uygundur.

Çünki RIP bir uzaklık vektorlü routing table protokolüdür. Herbir router routing table ında bütün network id lerinin listesini ve ulasabildigi bütün muhtemel yolları tutar. Buyük bir internetwork daki bir router ın routing table ında tututugu butun netwroklar ve yollarına ait kayıt bilgileri binlere ulasır. Tek bir RIPpaketinin booyutu maximum 512 byte oldugu için büyük routing table ların multiple routing table ları 512 baytlık pakaetler halinde gönderilmeliydi .
Rip router bütün baglı oldugu networklardaki router lere her 30 saniyede bir içerigini yollar. Genis internetworkler rip routerlerin büyük routing table ları ile RIP broadcastlarını tasırlar.
Cevapla