Windows 9x Başlat Kipleri

Windows 2000,ME,98 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 11036
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 919 kez
Teşekkür edildi: 1968 kez

Windows 9x Başlat Kipleri

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Windows 9x Başlat Kipleri
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilgisayar açıldığı andan itibaren Windows 9x için gerekli dosya ve sürücüler yüklenerek direkt Windows 9x ortamına girilir. Eğer Windows’un önceki açılışında bir sorun olmuşsa Windows 9x başlatma kipleri ekrana gelecektir. Windows 95, Windows 98 ve Windows ME için açılış modları ekrana gelecektir. Şimdi bu açılış modlarına göz atalım.

Windows 9x (95/98/ ME) için başlatma kipleri

Windows 9x (95/98/ME) açılırken klavyeden F8 tuşuna basılırsa başlatma kipleri ekrana gelir. Ayrıca Windows’ta oluşmuş bir hatadan dolayı başlatma kipleri ekrana gelebilir.

Windows 9x (95/98/ME) Başlatma kipleri şunlardır

Normal: Windows açılış menüsüne yanlışlıkla girilmişse "Normal" seçeneği seçilerek Windows’un normal açılışını yapması sağlanabilir.

Günlüklü (\Bootlog.TXT):

Bu seçenek kullanılarak, Windows başlatıldığında, Windows yüklediği bütün dosyaların yaptığı ayarların
kaydını bu dosyaya (Bootlog.TXT) dosyası içine yazar. Bu dosyanın içeriğine görmek için C sürücüsü altında Bootlog.txt dosyasını açmak gerekir. Şayet dosya görünmüyorsa dosya gizlilik özeliğine sahiptir.
Gizlilik özeliğini kaldırmak için Klasör Seçeneklerinden-Gizli Dosya ve Klasörleri göster seçeneği aktif hale getirir.

Bu seçenek Windows yüklenirken bazı problemler oluşuyorsa kullanılır. Bootlog.TXT dosyası incelenerek Init Faild veya Load Faild hataları yazan satırlar bulunarak bozuk dosyalar tespit edilebilir. Windows açılışa geçiyor ve donuyorsa bu seçenek kullanarak Bootlog.TXT dosyasına bakabilirsiniz.

Güvenli Kip: Bilgisayar güvenli kipte açıldığı zaman Windows’un başlangıç dosyaları,ekran kartı sürücüsü, ağ sürücüsü gibi birçok gelişmiş ayarlar atlatılır. Sistemin açılması için temel dosyalarla Windows güvenli kipte yüklenmiş olur

Bilgisayar açılırken klavyeden F5 tuşuna basarak bilgisayar güvenli modda açılır.Windows bu modda çok yavaş çalışır, ayrıca birçok donanıma da bu modda ulaşılamaz.Örneğin, bu moddu kullanarak Windows’u açarsanız internete veya bir ağ aygıtına ulaşamazsınız.

Bu moddu seçtiğinizde, Windows bilgisayarınızı minimum özelliklerde başlatmaya çalışır. Böylece sorun çıkaran bileşenleri çoğunlukla bu bileşenler yanlış donanım ayarlarıdır düzeltme imkânınız olur. Sorunu giderdikten sonra Windows’u tekrar normal modda başlatmanız gerekir.

Bu modda ekrandaki resimleri çok kötü görebilirsiniz. Bunun nedeni herhangi bir arıza ya da hata olduğunu göstermez. Çünkü bu modda sadece 16 renk kullanılmaktadır.Resimler ise en azından 256 renkli bir moddaen iyi görünebilir.

Güvenli mod, Windows problemlerini çözmek için sık kullanılan ve çözümü kolaylaştıran bir yoldur. Eğer Windows açılmıyorsa güvenli kip kullanılarak Windows’a girilmeye çalışılır. Eğer güvenli kipte Windows’a girebiliyorsanız problemi çözmek kolaydır. Yani Windows çalışabilmektedir; ancak bazı ayarlarda problem vardır.

Eğer Windows’u güvenli kipte çalıştıramıyorsanız o zaman problem daha ciddidir ve çoğu zaman
Windows’u yeniden kurmak gerekir.

Adım Adım Onaylama: Bu seçenek kullanılarak , toplu işlem dosyalarındaki satırlar kullanıcıya sunulur.Kullanıcıbunları “Evet” (E) veya “Hayır” (H) ile geçebilir.

Sadece Komut İstemi: Bu seçenek seçildiğinde başlangıç dosyalar işlenerek Bilgisayar DOSkomut isteminde (C:\)açılır.

Sadece Güvenli Kip Komut İstemi: Güvenli kipin özellikleri ile aynıdır. Soruna yol açan sürücü veya bir diğer program, Windows’un sadece komut istemcisi ile açılması halinde, Edit (edit.com) kelime işlem programını kullanabilirsiniz.Bu seçenekle başlangıç dosyaları yüklemeden komut isteminde (C:\) Bilgisayar açılır.

“Sadece Komut İstemi” ve “Sadece Güvenli Kip Komut İstemi” Seçenekleri Windows ME’de bulunmamaktadır. Bu seçenekler sadece Windows 95/98’de bulunmaktadır.

Windows 9x başlatma kipleri açmak için klavye tuşları:

F5: Windows 95/98/ME Güvenli kipte bilgisayarı başlatır.

Shift + F5: Windows 95/98 Komut isteminde bilgisayarı başlatır.

Shift + F8: Windows 95/98 adım adım onaylama kipinde bilgisayarı başlatır.

Not: Bu makale daha önce hiçbir forum sitesinde yayınlanmamış olup bu makale,makale sahibinin Windows Platformlarına üzerinde ne kadar hakim ve tecrübeli olduğunun göstergesidir.Ve makale burada yayınladıktan sonra https://www.sordum.net sitesine ait olup makale üzeinde tüm fikri haklarını saklı tutar......!

Herkese İyi Günler
TRWE_2012
Düzce_Akçakoca
:oops: :oops: :) :)
Kullanıcı avatarı
trasmus
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1195
Kayıt: 14 May 2010, 14:50
cinsiyet: Erkek

Re: Windows 9x Başlat Kipleri

Mesaj gönderen trasmus »

Bilgi için teşekkürler. Site adını yanlış yazmışsın :D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46562
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4701 kez
Teşekkür edildi: 3981 kez

Re: Windows 9x Başlat Kipleri

Mesaj gönderen velociraptor »

Düzeltilmiştir
Cevapla