Windows 2000/NT Ailesi_1

Windows 2000,ME,98 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10940
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 882 kez
Teşekkür edildi: 1915 kez

Windows 2000/NT Ailesi_1

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Windows 2000/NT Ailesi_1
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Resim

Windows Nt/2000 Kurulum Sorunları:

Kurulum İçin Gerekli Minimum Donanım İhtiyaçları:

Windows 2000 platformunun yapabileceklerini anlamak için en uygun Windows 2000 platformunun seçilmesi gerekir.

Windows 2000 ailesi dört değişik sürümle çıkmıştı:

Bunlar:

A.Windows 2000 Professional

B.Windows 2000 Server (Normal Server)

C.Windows 2000 Advanced Server (İleri Server)

D.Windows 2000 Datacenter Server (Veritabanı Merkezi Server)(makale sahibinin sık kullandığı ileriderecede Windows bilgisi gerektiren sistem)

Windows 2000 Professional:

Microsoft, Windows 2000 Professional'ı NT Workstation 4.0' ın bir sonraki sürümü olarak geliştirilmiştir; ancak, Windows98 yine ev kullanıcılarının tercih ettiği işletim sistemi olma durumunu korumaktaydı. Windows98 aynı zamanda, yeterince RAM’ı olmayan veya Win2K Pro (Windows 2000 Professional)'yu çalıştırmak için yeterince hızlı bir işlemciye sahip olmayan makineler kullanan iş yeri masaüstü bilgisayar kullanıcıları için de en iyi seçenekti. Kısaca Windows 2000 Pro NT Workstation 4.0’ın gelişmiş halidir.

Windows 2000/Server/Advanced Server/ Data Center Professional kurulum için gerekli minimum donanım ihtiyaçları:

İşlemci: Pentium 166 ya da daha yüksek(veya dengi) :D

Bellek: 64 MB RAM ya da daha yüksek (Önerilen 64) :D

Sabit Disk: 700-800 MB boş alanla yaklaşık 1 GB sabit disk :D

Network Ağ: Network adaptörü (Network kartı) :D

Ekran Kartı: VGA veya daha iyi bir video kartıdır. :D

Diğer: CD-ROM 12X ya da daha hızlı, fare ve klavye :D

Bu konfigürasyondan daha düşük sistemlere eski sunucu işletim sistemi olan NT kurulması önerilmekteydi.

Windows 2000 Server (Normal Server):

Windows 2000 Professional ile gelen bütün yenilikleri kapsamaktadır. Network yönetimi için çok sayıda servise sahiptir. File (Dosya), print (yazdır), application (uygulama) ve Web sunucusu (server) olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

Windows 2000 Server işletim sisteminin en önemli özelliği Active Directory servisidir. Active Directory, Windows 2000 ağı içinde bir servistir. Bu servis özellikle kullanıcı ve grupların oluşturulmasında ve sunucu temelli bir network yaratılıp yönetilmesini sağlar.

Network kaynaklarına erişmek ve onları yönetmek Active Directory Servisinin arabirimi olan programlar aracılığıyla yapılır. Windows 2000 Active Directory servisi,sistem konfigürasyonu, kullanıcı düzenlemeleri, uygulamalar hakkında bilgi saklar. Policy düzenlemeleriyle birlikte sistem yöneticileri kullanıcıların masaüstlerini (Dağıtım masaüstü yönetimi), ağ servislerini ve yazılımlarını (Uygulamaları) merkezi olarak bir noktadan idare eder

Windows 2000 Advanced Server (İleri Server) :

Windows 2000 Server ile gelen bütün özellikleri kapsamanın yanı sıra gelişmiş bellek yönetimi ve clustering (Kümeleme) gibi teknolojilere sahiptir. Windows 2000 Advanced Server büyük ağlarıyönetmek için geliştirilmiştir.Clustering (Kümeleme) ağ üzerindeki sunucuları birbirine bağlayarak sistemin (Disk kaynakları ve uygulamalar) kesintisiz olarak kullanılmasını sağlar.

Windows 2000 Datacenter Server (Veritabanı Merkezi Server) (Favori...!):

Windows 2000 Server ve Advanced Server ile gelen bütün özellikleri kapsamanın yanı sıra gelişmiş ve büyük kapasiteli bellek yönetimi ve daha fazla işlemci desteği gibi teknolojilere sahiptir.

Windows 2000 Datacenter Server büyük database uygulamaları için geliştirilmiştir.Datacenter Server 32 işlemci ve 64 GB ana belleği (Maksimum) destekler.

Windows NT:

Ağ işletim sistemidir. Buna göre birbirine belli konfigürasyona göre birçok donanım birimi, yazılım ve kablo bağlantılarını içeren, birbirleriyle haberleşmeyi sağlayabilen, veri alış verişini ve paylaşılmasını kolaylaştıran bilgisayarlar topluluğudur.Windows NT’de Microsoft firmasının çıkardığı bu şekildeki ağ işletim sistemidir.

Window NT’nin; Windows NT 3.1, Windows NT 3.5, Windows NT 3.51, Windows NT 4.0 ve WindowsNT 5.0 versiyonları bulunmaktadır.

Windows Nt işletim sisteminin iki türü vardır. NT Server ve NT Workstation olup 32-bit işletim sistemidir.

NT Server: NT Server önemli görevleri yürüten güçlü bir ağ işletim sistemidir. NT Server ağ yönetiminde gereksinim duyulan yardımcı ve yönetici programlara sahiptir. NT Server işletim sisteminin en önemli özelliği istemci/sunucu (Client/Server) işletim biçimidir.

Not:

Sabit disk gereksinimi ayrıca partition (sistem bölümlerinde) kullanılan sektör büyüklüğüne de bağlıdır. NT Server, 16 K’lık cluster için 120 MB’lık sabit disk alanına gereksinim duyarken, 32 K’lık cluster da 200 MB disk alanına gereksinim duyulur.

NT Workstation:

NT Workstation, Windows for Workgroups’un yapabildiklerini içerir. Yerel güvenliğe sahiptir. NT Workstation tek başına güçlü bir işletim sistemi olarak kullanılabildiği gibi, eşler arası (peer-to-peer) ağ olarak da kullanılır. NT Workstation aynı zamanda NT Server’ın bir iş istasyonu olarak da kullanılır.

Windows Nt/2000 Versiyon Yükseltme Sorunları:

Versiyon Yükseltme İçin MinimumDonanım İhtiyaçları:

Windows 9x, Windows NT Workstation gibi Client Windows işletim sistemleri de Windows 2000’e terfi ettirilebilir. Ancak bu terfi işleminde öncelikle donanım yeterliliğinin sağlanması gerekir. Terfi işlemine önce
donanımdan yana bir problemin olmaması kontrol edilmelidir. Windows 2000 Server ve Windows 2000 Professional için gerekli olan minimum donanım gereksinimişu şekildedir.

İşlemci: Pentium 166 ya da daha yüksek(veya dengi)

Bellek: 32 MB RAM ya da daha yüksek (Önerilen 64) Professional için 64 MB RAM ya da daha yüksek
(Önerilen 128) Server ve Advanced Server için

Sabit Disk: 700-800 MBboş alanla yaklaşık 1-2 GB sabit disk

Network Ağ: Network adaptörü (Network kartı)

Ekran Kartı: VGA veya daha iyi bir video kartıdır.

Diğer: CD-ROM 12X ya da daha hızlı, fare ve klavye

Windows 2000 Başlatma Kipleri:

Bilgisayar açılırken Windows işletim sistemi seçmenizi istediğinde klavyede F8’e basarak aşağı-yukarı ok tuşlarını kullanarak, başlatmak istediğiniz kip türünü seçiniz.Başlatma kiplerinde USB desteğinin olamadığını unutmayınız. Mouse veya klavye gibi USB destekli aygıtlar varsa devre dışı kalır. Başlatma kip türleri ve bu kiplerde neler yapılabilir?

Temel Güvenli Kip (Safe Mode):

Bilgisayarı, Mouse, ekran kartı, sabit diskler ve varsayılan temel sistem aygıt sürücüleri ile başlatmasını sağlar. Ağ bağlantısı devre dışı bırakılır. Grafik kartı, en temel VGA işleviyle kullanılacağı için, Windows’u işleyemez hale getirmiş olmasımuhtemel SVGA sürücü ve onun eklentileri çalıştırmayacaktır.

Genellikle bozuk sürücüler yüklendiğinde sistemi güvenli kipte açarak bu sürücüyü kaldırabilirsiniz. Sürücüyü kaldırmanız ve problemi gidermenizden sonra sistem normal biçimde açılmalıdır.

Ağ Desteği ile Güvenli Kip (Safe Mode with Networking):

Temel güvenli kipin özelliklerine sadece ağ ağlantısı eklenir. Bu, özellikle sistem yedeğinin ağ sürücüsünde olduğu durumlarda ve sorunun ağ kartından veya ağ kartı sürücüsünden kaynaklanmadığından eminseniz başvuracağınız bir güvenli kip türüdür.

Bu durumda da sisteminizi başlattıktan sonra Emergency Repair Disk (Acil Onarım Disketi) ile sistem dosyalarınızı onarmalısınız.

Safe Mode with Command Prompt (Komut İstemi ile Güvenli Kip):

Bu seçenek istediğiniz komut satırı çalıştırmanızı sağlayacak biçimde sistem komut satırını açmanızı sağlar. Temel güvenli kipin özellikleri ile aynıdır. Ancak ondan farklı Windows’un masaüstü, görev çubuğu ve Başlat menüsü gibi özelikleri devre dışı bırakılmış halidir.

Kimi zaman soruna yol açan sürücü veya bir diğer program, Windows’un masaüstü devreye girdiği zaman çalışır. Sorunu bulabilmek için .ini ve diğer ayar dosyalarının masaüstü yokken, bilinen DOS komut istemcisi ile karşı karşıya çözülebilir. Windows’un sadece komut istemcisi ile açılması halinde, Edit (edit.com) kelime işlem programını kullanabilirsiniz.

Enable Boot Logging (Önyükleme Günlüğünü Etkinleştir):

Windows 2000’de karşılaştığımız sorunların yüzde 80-90’ı, sürücü ve Servis’lerden kaynaklanır. Bu sorunlar
Windows açılırken başlar. Windows açılırken karşılaştığı sorunların çoğu zaman farkındadır ve bunları kaydeder. Winnt dizininde bulunan “NTBTLOG. TXT” adlı bu açılış dosyasında, yüklenen bütün sürücü dosyalarının yükleniş sırasına göre adı ve yükleme işleminin sonucuyer alır. Okuması ve sonuç çıkartması oldukça kolay olan bu dosyada yüklenen yüklenemeyen bütün .sys ve .dll dosyalarının adları görülür.

Windows’ta karşılaştığınız sorunun türüne veya bu sorunun hangi program çalışırken çıktığına veya hangi aracı ilgilendirdiğine göre bu listede sorumlunun hangi dizinde bulunduğunu bulmak mümkün olabilir. Bazen Windows’un çökmesi sırasında çıkan ve anlamsız bilgilerle dolu gibi görünen ekranlarda sorunun hangi sürücüden veya programdan kaynaklandığı yazılı olur. Bu ismi, açılış kaydında arayabilirsiniz. Şayet sorun

Windows ile ilgili değilse, yani söz konusu sürücü ve başka bir programa aitse, sadece o programı kaldırıp
yeniden kurmak mümkündür veya program sahibinin varsa Internet sitesinde yeni sürücü bulunup bulunmadığına bakılabilir.

VGA kipini etkinleştir (Enable VGA Mode):

Ekran kartı, ekran kartının eksik,yanlış veya bozulmuş sürücülerinden dolayı Windows yüklenirken donabilir. Windows 2000’in logosu görüldükten sonra logo silinip yerine masaüstü geleceği sırada ekran kararıyorsa Bilgisayar ve sistem çökmemiş gibi duruyor; ama ekran siyah olduğu için hiç bir şey yapılmıyorsa bu, tam VGA kipinde Güvenli Kip ile çözülecek bir sorundur. Bunun gibi sorunun grafik kartından ve sürücüsünden olduğunu tahmin ediyorsanız sistemi VGA kipinde çalıştırıp, sürücüleri yeniden yüklemeniz gerekir.

Last Known Good Configuration (En Son İyi Yapılandırma):

Windows’un son sağlam oturumunda kapanırken yaptığı Registry kayıtlarına bakılarak, bütün sistem dosyaları o şekle getirilir. Sorun son başarılı oturumdan sonraki başarısız oturumlar sırasında bir sürücünün silinmesi veya bozulması gibi bir sebepten kaynaklanıyorsa, bu yöntemle sorun çözülmüş olmaz. Ama kimi zaman yeni bir donanımın sürücüsünün devreden çıkartılması veya Windows’un yeni sürücüyü değil de eskisini yüklemesi sorunu çözebilir.

Directory Service Restore Mode (Dizin Hizmetleri Geri Yükleme Kipi):

Sadece Windows 2000 Server’da geçerlidir; 2000 Profesyonel’de uygulanmaz. Windows 2000 Server, SYSVOL rehber hizmetleri ile Active Directory Directory Service’i etki alanı (Domain) denetleyicisi olan bilgisayarda eski yeniden düzenler.

Debugging Mode (Hata Ayıklama Kipi):

Windows 2000’i açılırken karşılaştığı bütün hata mesajlarını seri kapısından yapılacak bağlantı ile bir diğer bilgisayara göndermeye zorlar.

Normal Boot (Boot Normaly):

Windows 2000’in bütün başlangıç dosyalarını vekayıt defteri ayarlarının yüklemesini sağlar.

Windows 2000 Kurtarma Konsolu:

Windows Kurtarma Konsolu, düzgün başlamadığında veya hiç başlamadığında Windows tabanlı bilgisayarınızı kurtarmanıza yardımcıolmak amacıyla tasarlanmıştır.

Windows Kurtarma Konsolu'nu kullandığınızda, Windows grafiksel kullanıcı arabirimini başlatmadan NTFS, FAT ve FAT32 birimlerine sınırlı erişim elde edebilirsiniz.

Windows Kurtarma Konsolu'nda aşağıdakileri yapabilirsiniz:

1.İşletim sistemi dosyalarını ve klasörlerini kullanma, kopyalama, yeniden adlandırma veya değiştirme

2.Bilgisayarınızı bir sonraki başlatmanızda hizmet veya aygıt başlatmayı etkinleştirme veya devre dışı bırakma

3.Dosya sistemi önyükleme kesimini veya Ana Önyükleme Kaydını (MBR) onarma

4.Sürücülerde bölümler oluşturma ve bunları biçimlendirme

Not:

Yalnızca yönetici Windows Kurtarma Konsolu'na erişebilir, böylece kimliği doğrulanmamış
(Yetkisiz kullanıcılar ) kullanıcılar herhangi bir NTFS birimini kullanamaz.

Windows Kurtarma Konsolu'nu başlatmak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz

Bilgisayarınızı Windows Kur disketleri veya Windows CD-ROM'u yardımıyla başlatınız. "Kur'a Hoş Geldiniz" ekranında, onarmak için F10 tuşuna veya R tuşuna basınız ve ardından Windows Kurtarma Konsolu'nu başlatmak üzere C tuşuna basınız (yalnızca Windows 2000).

Onarmak istediğiniz Windows yüklemesinin numarasını seçiniz ve yönetici parolasını yazınız. Yönetici parolası yoksa yalnızca ENTER tuşuna basınız.Winnt32.exe aracını/cmdcons anahtarıyla kullanarak Windows Kurtarma Konsolu'nu Windows Başlangıç klasörüne ekleyiniz. Bu yordam Cmdcons klasörünü ve dosyalarını depolamak için sistem bölümünde yaklaşık 7 MB boşsabit disk alanı gerektirir.

Komut Konsolu'nu Kullanma:

Windows Kurtarma Konsolu'nu başlattıktan sonra, aşağıdaki iletiyi alırsınız:

Windows NT(TM) Önyükleme Konsolu Komut Yorumlayıcısı.

Bu, yalnızca gelişmiş kullanıcılar için bir sistem kurtarma yardımcı programı olarak amaçlanmış kısıtlı işleve sahip bir komut istemidir. Bu yardımcı programın yanlış kullanılması, Windows'u yeniden yüklemenizi gerektirebilecek sistem genelinde ciddi sorunlara neden olabilir. Komut isteminden çıkmak ve sistemi yeniden önyüklemek için 'exit' yazınız.

Kod: Tümünü seç

1:C:\WINNT
Hangi Windows yüklemesinde oturum açmak istiyorsunuz (Çıkmak için Enter)?

İlgili Windows yüklemesi numarasını girdikten sonra Administrator hesabı parolasını giriniz. Üç defa yanlış parola girerseniz Windows Kurtarma Konsolu çıkar. Ayrıca, SAM veritabanı kayıp veya bozuksa, kimlik doğrulamanız düzgün yapılamayacağı için Windows Kurtarma Konsolu'nu kullanamazsınız. Parolanızı girdikten ve Windows Kurtarma Konsolu başladıktan sonra, bilgisayarınızıyeniden başlatmak için exityazınız.

Windows Kurtarma Konsolu'nun Kısıtlamaları ve Sınırlamaları:

Windows Kurtarma Konsolu'nu kullandığınızda yalnızca aşağıdaki öğeleri kullanabilirsiniz:

*Kök klasörü

*O anda oturum açmış olduğunuz Windows yüklemesinin %SystemRoot% klasörü ve alt klasörleri

*Cmdcons klasörü

*CD-ROM veya DVD-ROM gibi çıkarılabilir ortam sürücüleri

Diğer klasörlere erişmeye çalışırsanız "Erişim Reddedildi" hata iletisini alırsınız.Ayrıca, Windows Kurtarma Konsolu'nu kullanırken, yerel sabit diskten diskete dosya kopyalayamazsınız. Disketten veya CD-ROM'dan sabit diske ve bir sabit diskten diğerine dosya kopyalayabilirsiniz.

Cmdcons Komutu:

/cmdcons x86 tabanlı bir bilgisayarda Kurtarma Konsolu'nu başlangıç seçeneği olarak yükler. Kurtarma Konsolu, hizmetleri başlatma, durdurma ve yerel sürücüye (NTFS dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilen sürücüler de içinde olmak üzere) erişme gibi görevleri gerçekleştirmenizi sağlayan bir komut satırı arabirimidir. /cmdcons seçeneğini yalnızca normal Kur işlemi tamamlandıktan sonra kullanabilirsiniz.

/cmdcons parametresini Winnt32 komutu kullanımı:

Winnt32: Windows XP'yi kurar veya yükseltir. Winnt32 komutunu, Windows 95, Windows 98, Windows Millennium Edition, Windows NT, Windows 2000 veya Windows XP çalıştıran bir bilgisayarda komut isteminde çalıştırabilirsiniz.

Fixmbr Komutu:

Önyükleme diskinin ana önyükleme (Bilgisayarı ön yükleme işlemini başlatan, bir sabit diskteki ilk kesim) kaydını onarır. Fixmbr komutunu çalıştırabilmek için Kurtarma Konsolu’nu kullanmanız gerekir

Komut söz dizimi:

Kod: Tümünü seç

fixmbr [aygıt_adı]
Komut söz diziminde, aygıt adı yeni MBR'yi (Ana önyükleme kaydı) gerektiren aygıtı belirten isteğe bağlı bir aygıt adıdır. Bu komutu, bir virüs MBR'ye (Ana ön yükleme kaydı) zarar vermişse ve Windows başlatılamıyorsa kullanınız.

Örnek : fixmbr \device\harddisk2 (Belirtilen aygıta yeni bir ana ön yükleme kaydı yazar.)

NOT:

Bir virüs varsa veya donanım sorunu oluşmuşsa bu komut bölüm tablolarınıza zarar verebilir. Bu komutu kullanırsanız erişilemez bölümler oluşturabilirsiniz. Bu komutu çalıştırmadan önce virüsten koruma yazılımını çalıştırınız. Aygıt adını map komutunun çıkışından alabilirsiniz. Aygıt adı belirtmezseniz, ön yükleme aygıtının MBR'si onarılır.

Fixmbr komutu geçersiz veya standart dışı bir bölüm tablosu imzası algılarsa, fixmbr komutu MBR'yi yeniden yazmadan önce sizden izin ister. Fixmbr komutu yalnızca x86 (32 bitlik Intel işlemci mimarisine sahip veya bu mimariye öykünen mikro işlemcileri belirtir.) tabanlı bilgisayarlarda desteklenir.

Fixboot Komutu:

Sistem bölümüne yeni bir bölüm önyükleme kesimi (Sabit disk bölümünün, diskin dosya sistemi hakkındaki bilgileri ve Windows işletim sistemini yükleyen kısa bir makine dili programını içeren parçası) yazar. Fixboot komutunu çalıştırabilmek için kurtarma konsolunu kullanmanız gerekir.

Komut söz dizimi:

Kod: Tümünü seç

Fixboot [sürücü]
Sürücü: Ön yükleme kesiminin yazılacağı sürücü. Bu parametre, oturum açtığınız sistem bölümü olan, varsayılan sürücüyü değiştirir.

Örnek:

Fixboot D: (D: sürücüsündeki sistem bölümüne yeni bir bölüm önyükleme kesimi yazar.)

Fixboot komutunu parametre belirtmeden kullanırsanız, oturum açtığınız sistem bölümüne yeni bir bölüm önyükleme kesimi yazılır.

Herkese İyi Günler
TRWE_2012
Düzce_Akçakoca
:oops: 8) 8) 8) 8)
Cevapla