Paralel evrene giden yoldayız

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46468
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4592 kez
Teşekkür edildi: 3908 kez

Paralel evrene giden yoldayız

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Geçen hafta CERN, temmuz ayındaki deneyde buldukları parçacığın Higgs Bozonu olduğunu kesin olarak açıkladı. Fizikçiler, 13.7 milyar yıl önceki büyük patlama sonrasında evrenin gelişmesinde bu bozonun ve yarattığı enerji alanının hayati olduğuna inanıyor: Yıldızlar, gezegenler ve evet, insanlar, maddeye kütleyi veren Higgs Bozonu -ve muhtemelen onun gibi başka parçacıklarla- oluştu.

Ne işe yarayacak?
Bu keşif, parçaçık fiziğinin temeli olan Standart Model Fiziği destekliyor. Şimdiye kadar bu modelde bir tek Higgs Bozonu eksikti, o da kanıtlanmış oldu. Kanıt hayati, çünkü Standart Model, maddenin temel parçalarının birbiriyle nasıl etkileşim halinde olduğunu açıklıyor. Higgs Bozonu’nun keşfi, süper simetri, sicim teorisi, birden fazla boyut ve hatta, paralel evrenlere dair yeni kuramların geliştirilmesine, buluşların yapılmasına yapılmasına yol açabilir...
Bu teorileri, ileride anlatmaya çalışacağım. Şimdilik şunu söyleyebilirim: Dünya, bildiğimiz anlamda bir dünya olmaktan çıkacak. Peki ne zaman? İşte onu kimse bilmiyor.
CERN’deki araştırma sonlanmadı. Sırada, ne tür bir Higgs Bozonu’nun bulunduğunu anlamak için yapılacak çarpıştırmalar var! Bilim insanları, eldeki verilerle karanlık maddeyi de anlamaya çalışacak. İleride bu buluş, çok daha ucuza ve daha güvenli yollarla enerji üretmeye yarayabilir.

İYİ DE BANA NE?

* Higgs Bozonu’nun keşfinin, biz sıradan insanların hayatına nasıl etki edeceği henüz bilinmiyor. CBS News’deki bir haberde, New York Üniversitesi’nden fizikçi Kyle Cranmer, 20’inci yüzyıl başında fizikçilerin atomu anlamak için sarf ettiği çabayı ve kuantum mekaniğinin geliştirilmesine bakmamızı tavsiye ediyor: “Kuantum mekaniği, modern elektroniğin temeli olan transistörün geliştirilmesine ve bugün tıpta kullanılan PET taramaları, MR, lazer teknolojilerinin buluşuna yol açtı. Hiçbiri, kuantum mekaniğini geliştirenlerin tahayyülünde yoktu.”
* Carnmer, bu tip buluşların sadece bilimsel alanda değil gündelik hayatta önemli sonuçları olacağını söylüyor. Nasıl mı? Tim-Berners-Lee, kısaca internet (www) dediğimiz şeyi CERN’de keşfetti. Bu keşif, hayatımızı kökünden değiştirmedi mi?

http://cadde.milliyet.com.tr/2013/03/19 ... n-yoldayiz
Kullanıcı avatarı
trasmus
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1195
Kayıt: 14 May 2010, 14:50
cinsiyet: Erkek

Re: Paralel evrene giden yoldayız

Mesaj gönderen trasmus »

Bilgi için teşekkürler.
Cevapla