MultiBoot Yapımı -2 (EasyBoot ile) (Video from Youtube)

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Mendenn
Gigabyte2
Gigabyte2

MultiBoot Yapımı -2 (EasyBoot ile) (Video from Youtube)

Mesaj gönderen Mendenn »

Nasıl yapılacağına dair bir adet ingilizce bir video ( önemli olan dil değil adam ne yaptığına dikkat edin.)
Genel bilgi bir bilgi olması açısından benim yazdıklarımı okuduktan sonra video yu izlerseniz daha rahat olayı algılarsınız.

Kod: Tümünü seç

http://www.youtube.com/watch?v=dQRumFAT2YE
Resim

Komut satırında kullanabilecek imaj dosyalarının komutları ...

run Winvista.img ----> Windows Vista için
run WinXP.img ----> Windows XP için
bootinfotable;run ultimatebootcd.bif ---> ultimatebootcd.com daki cd için.
bootinfotable;run acronis.bif ---> Bildiğimiz acronis
run dosyaadı.bin
run bootmgr ---> Windows 7 için
run winpe.iso ---> WinPe için
run dos98.img ---> Dos açılış Disketi
swap;boot 80 ---> Hard diskten başlat
quit ----> Kapat
reboot --- > yeniden başlat

bin, img, ima gibi dosyaları nasıl elde ediyoruz.

Biz bunları önceden hazırlanmış boot edilebilen imajlardan alıyoruz.
1.Örnek: Önceden alınmış bir vista DVD sinin imajının içinden alıyoruz.

WINISO SOFTWARE.img dosyası sürükleyip dışarı çıkarıyoruz (masaüstü atın gibi). Sonra adını Vista.img olarak değiştirin ve C:\EasyBoot\disk1\ezboot dizinine atın
peki kurulum nasıl sağlıyacaz.
Resim

Kurulumu sağlamak için geri kalan dosyaları ( resimdeki dosyalar)
Resim
C:\EasyBoot\disk1\ klasörüne çıkarıyoruz. Böyle Vista multiboot yerini aldı sayılır. Tek adım kaldı onu Easyboot a geri dönüp boot menüsüne eklemek ve böyle son halini almış olur.
Tuş yazan yerden klavyeden faresiz başlatmak için tuş atayabilirsiniz. Örnek olması açısında ben 1 atadım. Siz A,B,C veya 2,3,5 harf yada rakam atayabilirsiniz.

Resim

2.Örnek: ultimateboot CD/DVD sinin boot dosyası nasıl alınır.
ULTRAISO programı ile ultimateboot cd/DVD imaj dosyasını açıyor. Menüden Açılış işlemleri -- Açılış Dosyasını kayıt et deyip Dosyamızı istediğimiz isimde kayıt ediyoruz.

Resim

Sonra kayıt ettiğimiz boot dosyasının boyutuna bakalım, eğer çok büyük ise imaj dosyasının içinde kalan dosyaları C:\EasyBoot\disk1\ dizinine kopyalamayacağız.
Görüldüğü gibi çok küçük o yüzden 1. örnekte dediğim gibi imaj dosyasında kalan diğer dosyaları C:\EasyBoot\disk1\ dizine kopyalacağız.

Resim

3.Örnek:
Acronis recovery imaj dosyasını ULTRAISO ile açıp, Menüden Açılış işlemleri -- Açılış Dosyasını kayıt et deyip Dosyamızı istediğimiz isimde kayıt ediyoruz.
Özellikler kısmından baktığımızda dosya boyutu Acronis recovery ile aynı boyuta yakın o yüzden imaj içinde diğer dosyaları C:\EasyBoot\disk1\ dizine kopyalamaya gerek yok. Gereksiz yer kaplar. Kayıt ettiğiniz Acronis boot dosyasını C:\EasyBoot\disk1\ezboot dizinine kopyalamanız yeter....

Resim

Resim

EasyBoot a Menü eklemek:

Düzen menüsünden ekleye basılıp, menü zemini eklenir ve daha sonra Yazı Menüsüne geçerek eklenilen menüyle ilgili açıklama yazılır. Klavyeden kısayol tuşu atamış iseniz yazmayı unutmayın.!

Resim

Resim

Arka plan ve Logo

HErkes hazırladığı ürüne kendi logo ve resmi koymak ister.
Programda size bu işler için izin veriyor.

Resim

C:\EasyBoot\disk1\ezboot dizine gidip ordaki

Bu dizindeki resimler 256 Renkli bit Eşlem ve BMP uzantılı olacaktır. (16 bit te olabilir)
Eğer uygun şekilde kayıt edemezseniz. Bu uyarıyı alırsınız.

Resim

Doğru şekilde yapmanız için hatırlatma: Paint açın, sonra ilgili resminiz ile işiniz bittikten sonra farklı Kayıt et seçeneğinden resimlerdeki gibi kayıt ederseniz hata yapmazsınız.

Resim

Resim

Back.BMP ---> Bu Dosya sizin hazırladığınız multiBoot CD/DVD arka planı olacaktır.

Logo.BMP --> KEndi Logosunuzu göstermenizi sağlar.

Yazan: Mendenn
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19212 kez

Re: MultiBoot Yapımı -1 (EasyBoot ile) (Video from Youtube)

Mesaj gönderen velociraptor »

teşekkürler Konu ile uğraşırken 256 Renkli bit Eşlem hatasını bende almıştım :)
Kullanıcı avatarı
Mendenn
Gigabyte2
Gigabyte2

Re: MultiBoot Yapımı -2 (EasyBoot ile) (Video from Youtube)

Mesaj gönderen Mendenn »

Ek olarak:

Kendi yapmış olduğunuz modifiyeli XP CD lerini tek bir CD yada DVD toplamak isteyebilirsiniz.
İzleyeceğiniz yol:

Windows XP işletim sistemi kurulu gerçekleştirecek dosyaları I386 klasörünün içinden alır. Bu yol SetupSourcePath olarak adlandırlır. Sizde bu yolu değiştirirek istediğiniz Windows XP işletim sistemin kurulumunu tek CD /DVD içinden yapabilirsiniz.

Bu yolu doğruluğu yani yolu gösteren dosya Windows XP için: w2ksect.bin adlı dosyadır. Biz bu dosya içindeki yolu UltraEdit gibi bir program değiştirecez.
Ultraedit ile w2ksect.bin adlı dosyayı açın, I386 yazan yerleri bulup (örnek:01XP, WPEN) WXP1 gibi 3 harf ve 1 rakam (Büyük harf ama Türkçe karakter kullanmayın) olacak şekilde değiştirin.

Ekstra bir programa gerek kalmadan EasyBoot yardımıyla da yapabilirsiniz.

Resim

Böylece kurulum dosyalarını yeri değiştirdik. Sonra I386 daha önceden düzenlediğiniz windows XP dosyalarını WXP1 içine kopyalayadıktan sonra
WXP1 içindeki txtsetup.sif adlı dosyayı açarak
SetupSourcePath = "\" isimli satırını SetupSourcePath = "\WXP1" olarak değiştirin ( yada sizi ne olarak adlandırdı iseniz).
Resim

w2ksect.bin dosyasında gerekli düzenlemeyi (editleme) yaptıktan sonra dosyaları karıştırmamak adına w2ksect.bin dosyasının adını WXP1 yani oluşturduğunuz klasörün adını verin ki EasyBoot geri döndüğünüzde hangi neydi demeyin.!

DAHA SONRA EasyBoot programı ile işleme devam edebilirsiniz.

Windows XP nin setup dosyası: w2ksect.bin
windows 2000 nin setup dosyası: wn2k.bin
Windows 98 nin setup dosyası: setup98.img

Kaynak olarak:

http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonb ... f=1;t=3457

ve

How to make a Windows 98/2000/XP bootable DVD

There is a sample in EasyBoot User's Manual (Click 'Help' button on 'File' page, then choose 'Contents' menu) for making Windows 98/XP multiboot CD, here is detail instruction to add extra Windows 2000(Pro/Server/Advanced Server):
=============================
1. Prepare Windows 2000 files
1) make sub-directory 'wn2k' in "C:\EasyBoot\disk1"
2) copy directory i386 from Windows 2000 CD to C:\EasyBoot\disk1\wn2k
4) modify "C:\EasyBoot\disk1\ezboot\w2ksect.bin" by UltraEdit, change all 'I386' to 'WN2K' and save it as 'wn2k.bin'
5) copy boot files from C:\EasyBoot\disk1\wn2k\i386 to C:\EasyBoot\disk1\wn2k:(save attachment w2k.bat to C:\EasyBoot\disk1\wn2k and run it)
6) modify C:\EasyBoot\disk1\wn2k\setupldr.bin by UltraEdit, change all 'I386' to 'WN2K'
7) modify C:\EasyBoot\disk1\wn2k\Textsetup.sif by UltraEdit, change 'SetupSourcePath = "\"' to 'SetupSourcePath = "\WN2K"'
2. make boot menu by EasyBoot
use 'run w2ksect.bin' to setup Windows XP
use 'run wn2k.bin' to setup windows 2000
use 'run setup98.img' to setup Windows 98
===============================

Yazan: Mendenn
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

ben portable bir yazılım kullanıyorum 2 dk da istenen sayıda multiboot girdisi olan cd/dvd oluşturuyor , ek bilgiler için teşekkürler
Kullanıcı avatarı
Mendenn
Gigabyte2
Gigabyte2

Mesaj gönderen Mendenn »

Hangi program Tarkan abi ?
Kullanıcı avatarı
legendfb
Byte2
Byte2
Teşekkür etti: 2 kez

Mesaj gönderen legendfb »

velociraptor yazdı:ben portable bir yazılım kullanıyorum 2 dk da istenen sayıda multiboot girdisi olan cd/dvd oluşturuyor , ek bilgiler için teşekkürler
Bende merak ettim neymiş bu programın adı :o
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

anasayfa yakında açılıyor kısmetse orada açıklamaları ile var

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön