Deprem bilim okulu açıyor

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
%TuNcAy%
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 671
Kayıt: 04 May 2006, 21:20
cinsiyet: Erkek

Deprem bilim okulu açıyor

Mesaj gönderen %TuNcAy% »

Resim


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile Deprem Bilim Okulu açıyor.

PAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Salih Yılmaz, deprem konusunun farklı branşlarda çalışan profesyonelleri ilgilendirdiğini, bir deprem öncesindeki hazırlık sürecinde ve deprem sonrasında aynı dilin konuşulabilmesi için böyle bir projeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Üniversitelerde her bölümün kendi dersini anlattığını, ancak uygulamaya gelince herkesin birbirinin dilini anlamadığını belirten Yılmaz, "Deprem afeti için en önemli meslek dalları inşaat, jeoloji, jeofizik mühendislikleri ve mimarlık olarak görülüyor. Bunların yanı sıra sosyoloji, psikoloji ve kamu yönetimi gibi branşlarla eğitimcilerin bilgilenmeleri büyük önem taşıyor. Biz farklı mesleklerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlamak istiyoruz. Depreme dayanıklı yapı tasarımının nasıl yapılabileceği bugün artık iyi bilinen bir konudur. Yapılarımızın halen depremlerde göçüyor olması ise temelde bir eğitim sorunudur. Teknik eleman, idareci ve halkın bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi pek çok problemin çözümü için önemli bir anahtardır. Bazen yönetici kadro ile teknik personel arasında uyum sorunlarının olduğunu, hatta farklı branşlardaki teknik personelin bile uyumsuz olabildiği görülmektedir." dedi.

Deprem Bilim Okulu ile sosyal bilimcilere de deprem ve deprem mühendisliği konularında temel kavramların verilmesi ve teknik personelle birlikte disiplinli bir şekilde çalışabilmelerinin sağlanacağını anlatan Yılmaz, "Deprem denildiğinde ilk önce aklımıza deprem sırasında veya sonrasında yapılması gereken işler gelir, hâlbuki binanız depreme dayanıklı değilse deprem sırasında nereye saklanacağınız çok da önemli değildir. Deprem sonrasına elbette hazırlanılacak ancak deprem öncesindeki sürecin de planlanıp, depreme hazırlık yapılması da gerekli. Buraya farklı üniversite ve branşlardan 40 öğrenci Denizli'ye gelecek. Bunları kampa alarak farklı alanlarda uzmanlaşmış bilim adamlarımızdan oluşan bir eğitmen grubu 1 hafta eğitim verecek. Böylece herkesin birbirini anlamasına imkân vereceğiz. Öğrenciler hem saha gezileri ile hem de laboratuar deneyleri ile alacakları eğitimin sonunda bir afet planlama sürecini de yaşayacaklar." diye konuştu.

PAÜ'nün deprem konusunda çok önemli çalışmaları olan bir üniversite olduğunu ve iyi bir alt yapısının olduğunu vurgulayan Yılmaz, Deprem Bilim Okulu'na TÜBİTAK'ın da 86 bin lira maddi destek sağlayacağını vurguladı. Yılmaz, "TÜBİTAK'ın son yıllarda geliştirdiği en önemli programlardan birisi de 'Bilim ve Toplum' konulu projelere sağlamış olduğu desteklerdir. Deprem Bilim Okulu'nda, özel öğretim teknikleri kullanılarak, deprem ve deprem mühendisliği kavramlarının eğlendirici-öğretici bir şekilde anlatılmasını amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Deprem Bilim Okulu'na Denizli Doğal Afetler ve Yol Güvenliği Eğitimi Derneği (DAYGED), İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi de destek veriyor. Deprem Bilim Okulu gelecek şubat ve haziran aylarında eğitime başlayacak. Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Salih Yılmaz'ın yaptığı okulda, farklı üniversitelerden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Polat Gülkan, Prof. Dr. Hasan Kaplan, Prof. Dr. Reşat Ulusay, Doç. Dr. Osman Kulak, Yrd. Doç. Dr. Erdal Akyol, Yrd. Doç. Dr. Özlem Çalışkan, Yrd. Doç. Dr. Nihat Çetinkaya, Yrd. Doç. Dr. Ali Kaya, Yrd. Doç. Dr. Armağan Korkmaz, Yrd. Doç.
Kullanıcı avatarı
armorking
Megabyte1
Megabyte1
Mesajlar: 921
Kayıt: 27 Oca 2008, 18:54

Re: Deprem bilim okulu açıyor

Mesaj gönderen armorking »

tamda denk geldi.az önce aklaşık 04:16 gibi deprem oldu istanbulda.haberlere çıkar artık.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46468
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4592 kez
Teşekkür edildi: 3908 kez

Re: Deprem bilim okulu açıyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Cevapla