kesintisiz güç kaynağı-ups hakkında bilgi verirmisiniz?

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
tasarımcı77
Kilobyte4
Kilobyte4

kesintisiz güç kaynağı-ups hakkında bilgi verirmisiniz?

Mesaj gönderen tasarımcı77 »

kesintisiz güç kaynağı-ups iki tane kullandım hep sorunla karşılaştım. bir pc lik en fazla elektirik kesilince 5 dk. çalışıyor. ilk patladı. kablosunu söktüğüm halde elektirikler çıktı. kendimce tamir ettim. güvenip fişe takmadım. ikincisinde elektirik faturasını 20 lira daha fazla getirdi buda yetmedi kontrol kalemiyle her frize dokunduğumda kaçak olduğunu gördüm. ups çıkarınca olmadı. elektirikçi, tv tamircisine getirdim. pek anlamadılar.ikisinide söktüm kendi çabamla düzeltim. tam doğru bir çalışma asla olmaz biliyorum. fişe takılı değilken frize kontrol kalimini koyuyorum eksi artı hangisi anlayamadım bile. hep sorun oldu. meraklı bir arkadaşıma verdim ikisinide. kesintisiz güç kaynağı-ups hakkında bilgi verebilirmisiniz?...
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4

Re: kesintisiz güç kaynağı-ups hakkında bilgi verirmisiniz?

Mesaj gönderen modestus »

asıl mesleğimin elektrik-elektronik olma sebebiyle elimden geldiğince anlayabileceğin şekilde cevap vereyim.

-alınacak ups'nin gücü ne kadar olmalı?

ups manavdan domates alır gibi "ver bana bir ups" diye alınmaz.
ups nin gücü kadar elektrikler kesildiğinde dayanma süreside önemlidir.
bazı upsler aynı güçte olmalarına karşın büyüklükleri farklıdır bunun sebebi büyük olanın içindeki akülerin daha fazla olmasıdır.
2000VA Lık ups düşünün birisi yumruk kadar diğeri kafa kadar başka birisinin büyüklüğü bilgisayar kasasına yakındır,bizim ilk sorguladığımız fiyatıdır büyük olanlar pahalıdır tabii yumruk kadar olanın fiyatıda yumruk kadar olduğu için "aman canım oda 2kva buda" deyip en ufağını ve ucuzunu alırız sonuçta elektrikler kesildiğinde beş dakikadan fazla dayanmaz.

-bir ups ne kadar idare etmelidir??
normal bir kullanıcı için bir ups'nin elektrik kesintisinde beş dakika idare etmesi çok iyi bir süredir,ups kullanmasını bilmiyorsak ups yi sessiz jenerator zannedip işimizi bitirmek için kullanmak istiyorsak bize iki saat bile yetmez.

-o zaman ne yapmalıyız?

bir ups'nin kullanıcı için iş görme süresi en fazla üç dakikadır bu üç dakika yarım kalan işlerinizi (oyunu bitirmek,msn'de yazışmak v.s.) bitirmek için ayrılmış süre değildir sadece açık olan dosyalarınızı kaydetmek içindir,zaten ups nin yapılış amacıda budur bunun içinde ups nin mutlaka data kablosunun takılı ve kontrol programınında yüklü olması gerekmektedir bu şekilde konumlandırılmış bir ups elektrikler kesildiğinde otomatik olarak açık dosyaları kaydeder size sormadan kapatır ve geriye doğru sayma penceresi çıkar o sürede kendisinin kaydedemediği program varsa (ki mutlaka kaydeder) elle kaydetmenize imkan tanır ve süre sonunda önce bilgisayarı kapatır sonra kendisini kapatır.

-data kablosu takılı değilse ne olur?
yukarda anlatılanlar haricinde data kablosuz gelişigüzel çalıştırılan kaynaklar o anda bilgisayar başında insan yoksa akü bitene kadar çalışır ve akü bittiğinde hatalı kapanış yapari,elektrikler geldiğinde akü boş olur dolması için en az altı-yedi saat gerektiğinden bu süre içindeki kesintide akü boş olacağından elektrik kesildiği anda oda anında küt diye kapanacaktır.

-ups nin prizlerinde genelde her iki ucda fazdır her iki ucdada kontrol kaleminin yanması normaldir o yüzden topraklama mutlaka bağlanmalıdır.

-Günümüz bilgisayarlarında kullanılacak k.g.k lar(ups'ler) en az 2kva olmalı ve yazıcı hoparlör vs gıvır zıvır bağlanmamalıdır.

-Mutlaka data kablosu takılmalı ve programla kullanılmalı.

-Teknik bilgi sahibi olmak için almadan önce içindeki dökümanlar kontrol edilmeli dikkatlice okunmalı gerekiyorsa imalathanesiyle ithalatçı firmayla yada servisiyle görüşülmeli.

-UPS alırken özen göstermeliyiz

sonuçta para veriyoruz ve karşılığını almak istememiz en doğal hakkımız. Bunun için kritik işlerde kullanılacaksa süre önemliyse fabrikasına veya servisine "bir bilgisayarı ve monitoru kaç dakika idare ediyor,kontrol programı varmı varsa işletim sisteminizi destekliyormu",sorulmalı yanıtla tatmin etmiyorsa kesinlikle alınmamalı.

-ups süre olarak işinizi görmüyorsa maddi sıkıntınızda yoksa çok daha pahalı olan sessiz jenerator tercih edilmeli.

-ups'ler elektrikle çalışan cihazlar oldukları için faturanızda bir miktar artış olacaktır bu normaldir.
tasarımcı77
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen tasarımcı77 »

sağol modestus. ben sadece ani elektirik kesintilerine karşı pc yi korumak maksadıyla aldım. ancak yukardaki yazdıkların gayet mantıklı. aydınlatıcı. ben iyi kullanamadım. anlamadım. hayrını görermedim. kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3

Mesaj gönderen uçs »

UPS var ve format atıyorsunuz..Elektrikler kesildi..En azından bir format atma süresi kadar idare etmesi gerekmez mi.. :?:
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4

Mesaj gönderen modestus »

hayır abi ups lerin tek amacı kesinti anında yarım kalmış işleri kaydedip sistemi sakin şekilde kapatmak.
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3

Mesaj gönderen uçs »

O.K..Metin sağol.. :)