sata harddiskler hakkında (vaka)

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4
Mesajlar: 3081
Kayıt: 23 Nis 2008, 15:57
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 1 kez

sata harddiskler hakkında (vaka)

Mesaj gönderen modestus »

anakartında sata girişi olduğu halde üzerinde pata (ide) harddisk bulunan ağırlıkla autocad ve netcad çalışan bilgisayardan garip tıkırtılar geliyordu. bilgisayar normal çalışıyordu ama ne olur,ne olmaz diye hdd'i değiştirme kararı aldım.
aldırdığım yeni sata harddiski taktım sorun yok görünüyordu windows yüklemeye başladım normal yükleniyor ama harddiskten ciyyuvvv trrak,ciyuvvv trakk diye sesler geliyordu, söktüm aldığımız yere götürdüm test için başka bilgisayara taktılar windows yüklediler hdd tune ile baktık gayet normal çıktı.
tekrar getirip taktım yine aynı sesler açılış cdsi ile açıp hd tune yi çalıştırdım durum berbat görünüyordu.
başka bilgisayardan sata hdd söküp denedim cd ile açtım normalde yok ama kopyalama sırasında oda aynı sesleri çıkartıyordu çalışırken voltaj kontrolu yaptım avometre ile ölçümlerimde psu daki tüm kablolarda voltajlar normal, sadece harddiske giren ide'den sata ya çeviren ara kablosunun giriş 12volt-5.2 volt diğer ucu 11 volt-4.2 voltdu yani bir karışlık kabloda inanılmaz bir voltaj kaybı vardı,kabloyu yankeskiyle kestiğimde içinde saç kılı gibi enfazla dört tel olduğunu gördüm, hemen yenisini aldırdım taktım ve dünden beri tık yok,sorunsuz çalışıyor.
bu arada sata harddisklerin idelerden daha fazla akım çektiğinide öğrenmiş oldum.
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3
Mesajlar: 7801
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

Re: sata harddiskler hakkında (vaka)

Mesaj gönderen uçs »

Bilgi için teşekkürler.. :)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 53965
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 19797 kez
Teşekkür edildi: 11989 kez

Re: sata harddiskler hakkında (vaka)

Mesaj gönderen velociraptor »

tesekürler
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1440
Kayıt: 25 Nis 2010, 08:39
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 7 kez

Re: sata harddiskler hakkında (vaka)

Mesaj gönderen lord_leo »

iyi tespit etmişsin.başkası olsa böyle devam eder sırayla donanımı bozardı.

benzer bir durumlada ben karşılaştım.
hdd çalışıyor ama bir garip çalışıyor.böyle devam etti.dvd rom yeni çıkmış aldık taktık. kapağını bir açıyor yavaş yavaş. hızı belli normalin altında bir dönüyor bir dönmüyor.
güç kaynağından hdd gelen bileşik kabloyu söktük değiştirdik tak sorun çözüldü.
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1173
Kayıt: 22 May 2006, 19:07
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 85 kez
Teşekkür edildi: 190 kez

Re: sata harddiskler hakkında (vaka)

Mesaj gönderen Ensatech »

Benzer durum taşınabilir usblerde de sık sık olmakta, kablo teması
Kullanıcı avatarı
pckurdu
Byte3
Byte3
Mesajlar: 103
Kayıt: 12 Oca 2008, 22:56
cinsiyet: Erkek

Re: sata harddiskler hakkında (vaka)

Mesaj gönderen pckurdu »

Bu olayın benzeri benimde başıma gelmişti. Ama benim kullandığım psu artık ömrünü yitirmiş bi durumdaydı. 12volt olması gereken voltaj 11 volta kadar düşüyordu. Diğerlerini söylemiyorum bile... 1 tane hdd im azdaha bu yüzden çöp oluyordu.
Kullanıcı avatarı
yesilaygunes
Gigabyte2
Gigabyte2
Mesajlar: 2305
Kayıt: 24 Kas 2009, 14:40
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 1 kez
Teşekkür edildi: 14 kez

Re: sata harddiskler hakkında (vaka)

Mesaj gönderen yesilaygunes »

Bilgilendirme için teşekkürler Metin abi :)
Cevapla