anakartında sata girişi olduğu halde üzerinde pata (ide) harddisk bulunan ağırlıkla autocad ve netcad çalışan bilgisayardan garip tıkırtılar geliyordu. bilgisayar normal çalışıyordu ama ne olur,ne olmaz diye hdd'i değiştirme kararı aldım.
aldırdığım yeni sata harddiski taktım sorun yok görünüyordu windows yüklemeye başladım normal yükleniyor ama harddiskten ciyyuvvv trrak,ciyuvvv trakk diye sesler geliyordu, söktüm aldığımız yere götürdüm test için başka bilgisayara taktılar windows yüklediler hdd tune ile baktık gayet normal çıktı.
tekrar getirip taktım yine aynı sesler açılış cdsi ile açıp hd tune yi çalıştırdım durum berbat görünüyordu.
başka bilgisayardan sata hdd söküp denedim cd ile açtım normalde yok ama kopyalama sırasında oda aynı sesleri çıkartıyordu çalışırken voltaj kontrolu yaptım avometre ile ölçümlerimde psu daki tüm kablolarda voltajlar normal, sadece harddiske giren ide'den sata ya çeviren ara kablosunun giriş 12volt-5.2 volt diğer ucu 11 volt-4.2 voltdu yani bir karışlık kabloda inanılmaz bir voltaj kaybı vardı,kabloyu yankeskiyle kestiğimde içinde saç kılı gibi enfazla dört tel olduğunu gördüm, hemen yenisini aldırdım taktım ve dünden beri tık yok,sorunsuz çalışıyor.
bu arada sata harddisklerin idelerden daha fazla akım çektiğinide öğrenmiş oldum.
sata harddiskler hakkında (vaka)
- uçs
- Petabyte3

- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 19797 kez
Re: sata harddiskler hakkında (vaka)
iyi tespit etmişsin.başkası olsa böyle devam eder sırayla donanımı bozardı.
benzer bir durumlada ben karşılaştım.
hdd çalışıyor ama bir garip çalışıyor.böyle devam etti.dvd rom yeni çıkmış aldık taktık. kapağını bir açıyor yavaş yavaş. hızı belli normalin altında bir dönüyor bir dönmüyor.
güç kaynağından hdd gelen bileşik kabloyu söktük değiştirdik tak sorun çözüldü.
benzer bir durumlada ben karşılaştım.
hdd çalışıyor ama bir garip çalışıyor.böyle devam etti.dvd rom yeni çıkmış aldık taktık. kapağını bir açıyor yavaş yavaş. hızı belli normalin altında bir dönüyor bir dönmüyor.
güç kaynağından hdd gelen bileşik kabloyu söktük değiştirdik tak sorun çözüldü.
- Ensatech
- Megabyte2

- Teşekkür etti: 85 kez
Benzer durum taşınabilir usblerde de sık sık olmakta, kablo teması
- pckurdu
- Byte3

Bu olayın benzeri benimde başıma gelmişti. Ama benim kullandığım psu artık ömrünü yitirmiş bi durumdaydı. 12volt olması gereken voltaj 11 volta kadar düşüyordu. Diğerlerini söylemiyorum bile... 1 tane hdd im azdaha bu yüzden çöp oluyordu.
- yesilaygunes
- Gigabyte2

- Teşekkür etti: 1 kez