Bu konuda biraz fırtına yapalım o zaman :) Hipotezi denemeden teoriye çıkamayacağımız gibi bir yerden başlamak lazım
Jetli motor sistemi doğası gereği acayip gürültülü olacağı kesin tabi sandığıız gibi değilse bilemem.
Aslında sulu soğutma da ısıyı dışarı atma işi gene hava yoluyla yapıldığından sadece işin hava kısmı tek bir yerde oda atıyorum sulu soğutmanın kondenseri veya radyatörü diyelim, kullanılınca genelden tek fana geçiş ile ses kazancı sağlaması. Son dönemde bunu oldukça basitleştiren bir ürün vardı adı sanını hatırlamıyorum, tabi sulu sistemde birden fazla donanımdan geçen suyu iyi koordine etmekte gerekir ekran kartının ısısını işlemciye yada tersini yapmak direk soğutmaktan farklı olucaktır bu hususta tek radyatöre paralel bir basma hattı kullanılsa nasıl olur tabi buda benim hipotezim oldu :) bilemiyorum.
Elde olanlarla yaptıklarımdan bahsedicem malum hava soğutma ile sessizlik ve verim dengesini kurabildinmi yaz şartlarında verim düşşede üç mevsim kullanılabilir sistem yapılabilir mesela...
Her şeyden önce sistem bu haldeydi..
[
Çoğunluğu açık saçık kasa delikleri
Ve sadece 3 aylık bir toz yığını
Ve sonra ilave değişiklikler, hava da elektron gibi akıllı davranarak en rahat geçeği noktaları bilirse :)
Her delik ve aralıkta toz birikimi...
Önce bundan kısmen kurtulmaya çalıştım o ara ekran kartım referans soğutucusu epey dertliydi ses sıcaklık.

Sadece onu filtreliyim dedim ama buda hoşuma gitmedi daha sonra akasa nero terfisi ve diğer yerler tozlanmaya devam
Yılda üç kasayı komple indirip temizliyordum gene böyle bir güne doğru içerde olanlar hoşuma gitmiyordu... Üstteki köprü soğutma fanı bir ekran kartından çıkma 5voltluk ama 3.5 ile dönüyor karton tamponla da oldukça sessiz bir hale gelmişti ama işlemci fanı oldukça gürültülü olunca oda değişti kasa hacmi pek geniş değildi ama aklıma bir şeyler geldi yan kapakta da azımsanmayacak delikler vardı bunları ya tıkayacak yada süzecektim nihayetinde orayada bir fan aldım ve filtrasyon uyguladım filtre olarak seneler önce aldığım winfast kartımın kutusundaki süngerleri kullandım açık delikleri bunlarla kapattım.

Tabi hava girişleri kısıtlanınca hiç beklenmedik yerlerden toz manzaları :twisted:
Misal ses kartı cdrom kapak araları ön delikler
Ve öğrendim ki ev tozu epey ince olabiliyormuş :evil:
Bu uygulamadan 4 ay sonra iç görünüm :))
Artık iri tozlar yoktu tıkanma değil yüzey kaplama oluyordu
Dışardansa
Yan kapak sa gene kendi başına ayrı ele aldığım haliyle sade filtre takmak emiş direnci oluşturunca burdaki fana dimmer hazırlayıp elle idle yada yük gibi 0 ila 1500 devir arası ayar yapabiliyorum.
Fan büyük olunca elyafa benzer bu ince ve süngere göre daha iyi hava geçiren kaba toz filtresini staj zamanı bulmuştum normalde çok daha kalın olduğu için ihtiyaç olacak kadar ayırdığımdan çok saçaklı dokusu fana değmesin diye araya sarı metal kestim.
Ve gel zaman git zaman yılda 2 kere temizlik yapmam yeterli oluyor tabi bu filtre işi kasa içini biraz daha sıcak tutuyor ve hddler 40 derecede sabitler. Etraflarında fan da olmayınca normal, işlemci ise bunca şeyden sonra oc suz olmaz diyerek 2533 ten 3163 te tam yükte 60' görmüyor. Yeni soğutucuda 2000 devir üstü rahatsız edince daha önce yaptığım
pwm Y kabloya dirençler ekleyerek egzos fanıda pwm almıştım bunları da maks 1200 e sabitleyince ses derdi bitti sıcaklıklarda eşik değerler altında olunca aynı odada uyunabilir bir kasa haline geldi ve Ensatek (Dener mümkün kılar™) bir serüveni de böyle aktarmış oldu :idea: