21. yüzyılın 7. tam güneş tutulması

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

21. yüzyılın 7. tam güneş tutulması

Mesaj gönderen uçs »

Resim

Pasifik boyunca tam Güneş Tutulması gerçekleşti...

21. yüzyılın 7. tam güneş tutulması, Pasifik Okyanusu'nun güneyinde 11 bin kilometre uzunluğundaki bir hat boyunca izlendi.

Tutulma, Güneş ile Dünya arasına giren Ay'ın gölgesinin, Tonga'nın yaklaşık 700 kilometre güneydoğusunda Pasifik Okyanusu'nda yerleşim yeri olmayan bir bölgeye düşmesiyle başladı. Gölge, Fransız Polinezyası ve Paskalya Adası'nı karanlığa gömdükten sonra Arjantin'in güneyindeki Patagonya bölgesinde sona erdi. Tutulma, Avustralya ve Şili'de de izlenebildi.

Güneş tutulmasını Fransız Polinezyası'nda, aralarında 'Avatar' filminin yönetmeni James Cameron gibi tanınmış kişilerin ve astronomların da bulunduğu yaklaşık 5 bin meraklı izledi.

Gölge, 2 saat 39 dakika boyunca dünya üzerinde 11 bin 100 kilometre yol kat etti. Bir sonraki tam güneş tutulması 13 Kasım 2012'de gerçekleşecek.

veteknoloji
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1470
Kayıt: 25 Nis 2010, 08:39
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 6 kez

Re: 21. yüzyılın 7. tam güneş tutulması

Mesaj gönderen lord_leo »

uzay geometrisi okuduğum yıllardan bir kesit, Einstein i Einstein yapan aslında bu güneş tutulmasıydı.atomun parçalaması değil.konu uzun siz makeleye göz atın :)

Einstein İçin Bir Güneş Tutulmasının Anlamı!..




Tam güneş tutulmaları oldukça güzel ve bir o kadar da dramatik olaylardır. Öyle ki, bazılarının gerçekleşmesi büyük bir istekle beklenmiştir. Bunlardan bir tanesi 29 Mayıs 1919 da Brezilya’da gözlenen Tam Güneş Tutulmasıdır.

Albert Einstein’ın Genel Görelilik Kuramını savaş yıllarında geliştirmiş ve yine savaş yıllarında 1916 da yayınlamıştı. Daha sonra, savaştan çıkılmış her alanda toparlanma dönemindeydi.

İngilizler, Albert Einstein’ın Genel Görelilik Kuramını ilk kez test ederek doğrulamak (ya da yanlışlamak) amacıyla 29 mayıs 1919 tutulması için Brezilya’ya büyük bir araştırma gezisi düzenlemişlerdi.

Kuramdaki anahtar yaklaşım, bir ışık ışınının Güneş kenarından geçerken güneşin çekim etkisiyle çok küçük miktarda ancak ölçülebilir düzeyde büküleceği şeklindeydi. Ancak, artalandaki bir yıldızın tam güneş kenarından geçen ışığını gözlemek çok zordur. Bir tam tutulma bu olanağı verebilirdi. Ay, güneş ışığını kapatarak hemen arkadaki artalandaki yıldızların görülmelerini , çekilecek fotoğraflardan konumlarını ölçebilecekleri ve varsa bükülmeyi gözleyebilecekleri bir olanak sağlayacaktı. 1919 tutulması 1914-1918 dünya savaşını izleyen yıllarda yapılan büyük araştırma gezilerinin ilki idi. Havanın bululu olma olasılığına karşın ekip iki ayrı bölgeye gönderildi. Bu ekiplerden birisine ünlü İngiliz astrofizikçi Arthur Stanley Eddington başkanlık ediyordu. Tutulma sırasında fotoğraflar çekildi, gözlemler yapıldı. Sıra değerlendirmeye geldi.

Tutulmadan sonra astronomlar fotoğrafların ölçümünü yaptılar. Sonuç: Yıldız ışığındaki sapma tam Einstein’ın öngördüğü şekilde çıkmıştı. Bu tutulma bir Alman fizikçi tarafından savaş yılları içinde geliştirilen bir kuramın, İngiliz astronomları tarafndan test edilerek doğrulandığı tutulma olarak hatırlanacaktı.

Einstein, birden adını tüm gazetelerin baş sayfasını süslerken buldu. Tam anlamıyla bir gecede dünyanın en ünlü biliminsanı oluvermişti.


Kaynak: TÜBİTAK – Bilim ve Teknik

KİŞİSEL NOT: her söylenene inanmayın araştırın.
mesela dünya yuvarlaktır tamam kim buldu macellan. peki işin aslı ne öylemi? macellandan 2500 yıl önce mısırlılar dünyanın yuvarlaklığını bulmayı bırakın çaevresini stadyum(ölçü birimi) olarak 180m fark ile bulmuş ve buna göre yeryünün alanını hesaplamışlardır(yani tam yuvarlak küre olmadığının bile farkındalarmış.
ilk para lidyalılar buldu? acaba çindeki kazılarda lidyalılardan 2000 yıl önce madeni para kullanılıyordu.
vs.. daha çok var...
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

Re: 21. yüzyılın 7. tam güneş tutulması

Mesaj gönderen uçs »

Bilgi için teşekkürler.. :)
Cevapla