Dizüstü Sorunları ve Çözümleri

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
ultrailker
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1157
Kayıt: 25 May 2006, 19:46
cinsiyet: Erkek

Dizüstü Sorunları ve Çözümleri

Mesaj gönderen ultrailker »

Herseyden kıymetli olan dizüstü bilgisayarınızın donanımı biraz farklıdır. Tabii ki problemleri de..

1.Modemim çalısmıyor

Öncelikle telefon hattınızın "çevir sesi" tonunun iyi oldugundan emin olun. Telefon kablosunu modem ile duvardaki hat çıkısı arasına takın. Bundan sonraki adım kullandıgınız modemin tipine göre degisecektir. Dizüstüler asagıdaki modem tiplerinden birisini veya birkaçını kullanıyor olabilirler.

■ Ana kartla entegre modemler. (Dahili modemler)
■ 10/100 Ethernet kartı ile tümlesik modemler. (Harici Modemler) Mini PCI kart yuvasına takılırlar. Bu modemler, dahili modemleri etkisiz hale getirir çünkü RJ-11 kapısı bilgisayarın üzerindedir. Ama Mini PCI kart kolayca çıkartılabilir.
■ PC Kart üzerine kurulu ya da Card Bus yuvasına takılı modemler. Bu kartlar 10BASE-T veya 10/100 Ethernet kapılarını da içerir.
■ USB veya seri yuvalara takılan modemler.

Modem anakarta entegre ise

BIOS ayarlarından modemin aktif olduguna emin olun. Bazı dizüstülerin Windows tabanlı BIOS ayarlama programı kullandıgını unutmayın. (Extended system configuration data - ESCD) temizleme seçenegi varsa bunu mutlaka seçin. Bu tak-çalıstır sürecini bastan baslamaya zorlayarak sistemin yeniden konfigüre edilmesini saglayacaktır. Herhangi bir çakısma varsa bu asamada çözülebilir. Eger modem dahili ise ve siz anakarta baglı COM (seri) kapıları kullanmıyorsanız seri kapıları kapatarak daha fazla sistem kaynagının açıga çıkmasını saglayın.

Eger modeminiz Mini PCI kartınızın bir parçası ise, kaldırıp bastan kurun. Kartın da baglantısının oldugundan emin olun. Mini PCI kart aynı zamanda 10/100 Ethernet kartıysa, onun da çalıstıgından emin olun. Eger her ikisi birden çalısmıyorsa bilin ki kart çalısmıyor. Baska bir sistemde çalıstıgından emin oldugunuz bir kartı takarak kesin bir kanıya varabilirsiniz.

Modeminiz seri veya USB çıkısa takılıysa

Çıkısların kapatılmadıgından ve çalısır oldugundan da emin olun. USB çıkısında mouse ya da baska bir cihaz çalısıyorsa modemi de destekliyor demektir. Çogu harici modem ayrı bir AC güç adaptörü gerektirir. Seri veya USB porta taktıktan sonra, güç adaptörünün de takılı oldugundan emin olun.

Modem sürücülerini kaldırıp bastan kurmayı deneyin. Üreticinin sundugu en son sürücüleri kullandıgınıza emin olun. Eger modem standart modem olarak tanınıyorsa , satıcısından o modele özel sürücüleri indirin.

Unutmayın ki modemler elektrik dalgalanmalarından çok kolay etkilenirler. Modeminizi korumak için voltaj sabitleyiciler ve sigorta kullanmanızda fayda vardır. Kötü hava kosullarında mutlaka fisini çekin.

2.Klavyem çalısmıyor 1

Harici bir USB ya da PS/2 klavye takın. Eger bu çalısırsa, entegre klavye zarar görmüs demektir. Fiziksel bir baglantı problemi olmasına karsın, kaldırıp bastan kurmayı deneyin.

Resim

Bilgisayarın marka ve modeline baglı olarak klavyeyi söküp takmak zor olabilir. Bunun için üreticinin web sayfasına bakmanızı tavsiye ederiz.

3.Klavyem çalısmıyor 2

Örnek olarak Google'da "Maintenance and Service" site:Compaq.com gibi bir arama yapabilirsiniz. Eger bilgisayarınız teknik servisten henüz geldiyse muhtemelen klavye ile anakart arasındaki kablo takılmamıs veya zarar görmüs olabilir.

Dikkat !

Entegre klavye ile çalısırken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Genellikle kırılabilir ince bir kablo, anakartı ve kalvyeyi baglar. Bu kablo zarar görürse klavyeniz asla çalısmayacaktır.

4.Hoparlörümden ses gelmiyor

Hemen sorun var zannetmeyin. Sadece sesi kısmıs ve bu konumda unutmus olabilirsiniz. Sistem sesini, isletim sistemindeki ses ayarını veya programınızın sesini kontrol ettikten sonra baglantı kablolarının kontrolüne geçin. Eger ise yaramazsa, dahili ses sitemini bastan konfigüre edin veya ses kartı sürücülerinizi güncelleyin.

5.Sistem kilitleniyor

Sistemin donması ya da kilitlenip kalması, klasik bir asırı ısınma belirtisidir. Bu ısınma islemcide olabilecegi gibi, anakart yonga seti, ekran kartı gibi diger komponentlerde de olabilir.

Eger sisteminizi yeni aldıysanız sistem yetersiz sogutma ünitesine sahiptir. Ekstra sogutma için yeni donanım yükseltme gerekebilir. Fakat bunları yapmadan önce sogutma sisteminin arızalı olmadıgından, kapatılmadıgından emin olun.

6.Sabit disk sorunları var

Çogu sistem ATA arayüzlü sürücüler kullanır. (IDE de denilebilir). ATA arayüzü, sürücü, entegre kontrol arabirimi, yassı bir veri kablosu, anakarta entegre bir adaptör içerir. Adaptörde arıza olma olasılıgı çok düsüktür. Arızalar genelde kablo kaynaklıdır.

Kablonun zarar görmediginden emin olun, sürücü ve anakart tarafını sök-tak yapın. Cevap vermezse kablonuzu degistirin. Sorun devam ederse sabit diskinizi degistirin ve isletim sistemi kurarak sorunun devam edip etmedigini gözlemleyin.

Low-level format

Eger yeni diskte bir sorun yoksa orijinal diskinizi onarmaya baslayabiliriz. Bunun için onu formatlayıp tekrar kurmak gerekiyor. Low-level format atın veya üreticinin sagladıgı yazılımı kullanın. Bu programlar üretici firmanın veya satıcı firmanın web sayfalarından bulunabilir.

7.Sistem bellek hataları veriyor

Eger sisteme bir bellek modülü ya da baska parçalar ekler eklemez hatalar basladıysa yaptıgınız son degisimi geri alın. Eklenmediyse tüm bellek modüllerini çıkartarak baglantı yerlerinde oksitlenme durumunu kontrol edin. Uygun bir sıvı kullarak oksitleneden arındırın ve baglantı yerlerine oksitlenme önleyici bir sıvı sürün.

BIOS'tan bellek ayarlarının düzgün olup olmadıgını kontrol edin (genelde ayarlar otomatik olarak yapılıdır). Anakartınıza ait son BIOS güncellemesini yapın.

Bir tanesi hariç tüm bellek slotlarnızı bosaltın. Unutmayın ki bellekler çıkartılabilir degilse mutlaka servis hizmeti almanız gerekecektir. Çıkarttıgınız belleklerin yerine saglam durumda baska bellekler bularak yerlestirin. Arızalı bellegi bulana kadar bu islemi tekrar edin. Bu da sonuç vermiyorsa anakart, güç kaynagı veya baska bilesenlerde sorun var demektir. Son olarak islemcinizi yerine tekrar oturtun ve güç kaynagınızı test edin.

8.CD/DVD sürücüm çalısmıyor

Yıllarca kullandıgınız dizüstü bilgisayarın bir anda CD/DVD sürücüsünün bozulması hiç de sürpriz karsılanmayacak bir durumdur.

Eger sürücü çıkartılabilir türden ise yuvasında çıkartın ve bastan takın. Eger bilgisayar kasasına entgre olarak üretilmisse, sürücünüze ulasarak anakarta baglantı kablosunun kontrol edin.

BIOS ayarlarını kontrol edin, bilgisayarınız açılırken ekrana gelen kontrollerde cihazın sistem tarafından bulunup bulunmadıgına bakın.

Not:

Eger CD veya DVD sürücünüz okuyor fakat yazamıyorsa, CD veya DVD yazma yazılımınızın sürücünüzle uyumlulugunu kontrol edin. Gerekirse yazılımı güncelleyin. Windows XP'nin kendi yazılımını kullanıyorsanız bunu engellemek için "Bilgisayarım" ikonundan CD yazma özelligini kapatabilirsiniz.

10.USB çalısmıyor

Eger USB, isletim sisteminiz tarafınan destekleniyorsa (Windows 95 sürüm A ve Windows NT'nin USB destegi yoktur) BIOS ayarlarınızdan USB çıkıslarınızın açık olduguna emin olun. Sistem elektrigini kullanan harici cihazları sökün. USB kablonuzu çıkartıp yeniden takın. Birçok USB cihaz, sistem elektrigi dısında güce ihtiyaç duyar. Gerekirse bunu da kontrol ederek sistemi bastan çalıstırın.
Kullanıcı avatarı
OLD FB Nuri
Byte4
Byte4
Mesajlar: 162
Kayıt: 18 Mar 2006, 23:15

Mesaj gönderen OLD FB Nuri »

verdiginiz bilgiler için tesekkürler
Cevapla