arkadaşlar resim olarak yayınlayamıyorum ama bir yakınımın pc si iş yerinde ve toz ortamında , hatta toz bulutu içerisinde çalışmak zorunda olan bir pc nin sürekli pervaneleri dönmez durumda toz kapladığından şikayetciydi.
özellikle işlemci bu yüzden çok ısınyor ve çeşitli sorunlar ortaya çıkartıyordu vs.
çözüm:
öncelikle hava akımını düzenlemek gerekir kısaca iyi hava akışı olan bir kapalı kasa, açık kasadan daha az ısınır.
1) mantık basitce ceyranda kalma üşütürsün :) ile aynıdır.
2) ısınan hava yükselir.
3) elektirik süpürgesi tozu çeker
şimdi bunları bir pcde birleştirirsek
1) pc altan hava almalı (çok tozlu ortam ise ön tarafın sadece altı açık bırakılır ve arabalardaki modifiyeli hava aksesuarlarındaki gibi bir filitre takılır.)
2) pc arka tarafı üst köşesinden hava dışarı çıkartılır.(genelde güç dağıtıcı oradadır ve pervanesi bu işi görür.
3) pc genelde sağ tarafta olan işlemci tarafından hava akışı olmaz(tozlu ortamda bu akış kesilir).
4) sol taraf hava girişi ekran kartına ve isteğe daha doğrusu ihtiyaca göre hava akışı düzenlenir.
hava akışını düzenledikten sonra işlemci de toplanan tozun tahliyesinde.
tabi biraz elektirik süpürgesinin çalışmasını taklit etmemiz gerekir.
bunun için 1 tl satılan usb girişli şu işe yaramıyan pervaneler den (hani mini vantilotör gibi teyyare motoruna benziyor) alınır. yumuşak plastik olan pervanesi sökülür atılır.yoğurt kabı ile ısıtarak ve kesilerek bu pervane tekrar yapılır(değişik metaryellerde kullanılabilir, yalnız kanat yönüne dikkat edin,havayı üflemeyecek içine çekecek) bu pervene genişliğinde bir hortum içine yerleştirilir.bir ucu işlemciye bir ucu dışarıya verilir. hortum içerisinden geçen usb kablosuda pc hortumun içerisinden geçip pc arka deliklerinden çıkarılarak usb bağlanır.
daha sonra aklıma jet motoru (bknz jet motoru çalışma sistemi) mantığında mini bir sistem kurup uygulamak geldi ama henüz yapmadım.
neyse süper işe yaradı.hem sessiz hem ucuz hemde fazladan güç tüketimine yol açmadan bir çözüm oldu. ölçmedim ama mutlaka soğutmayada dolayısıyla performansada faydası olmuştur.
umarım ihtiyacınız varsa sizde bu paylaşımın bir yararı olur.
saygılarımla....
pc içinin tozlanma sorunu (vaka)
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 19700 kez
Re: pc içinin tozlanma sorunu (vaka)
atölyedeki pc aynı dertten muzdarip,, faydası mutlaka olacaktır
teşekkürler
teşekkürler
- loveme
- Terabyte1

- İletişim:
Resimli açıklar mısınız bana biraz karışık geldi biraz çünkü kendi kasama göre yorumladım...
teşekkürler
teşekkürler
ok, lakin pc bende değil. arkadaşa uğradığımda cepten foto. çeker yayınlarım ama zamanını söz veremiyorum?
lakin şu maket uçaklar varya onların jet motorlu olanlarının (elektirikle çalışanı olmak zorunda) şöyle ikinci elini ucuz yollu bulabilirsem kendi pc me yapacağım.(maket helikopterim var aklımdan geçmedi değil ama kimse kusura bakmasın getirtmek 3 ayımı aldı parçalayamam :D ) işte ozaman sonuçları test edip tam işe yarar bir şey çıkaracağımı umuyorum.
şablon bayadır kafamda uygulaması kaldı.
ilginize teşekkürler...
lakin şu maket uçaklar varya onların jet motorlu olanlarının (elektirikle çalışanı olmak zorunda) şöyle ikinci elini ucuz yollu bulabilirsem kendi pc me yapacağım.(maket helikopterim var aklımdan geçmedi değil ama kimse kusura bakmasın getirtmek 3 ayımı aldı parçalayamam :D ) işte ozaman sonuçları test edip tam işe yarar bir şey çıkaracağımı umuyorum.
şablon bayadır kafamda uygulaması kaldı.
ilginize teşekkürler...